• No results found

Förfrågan om att delta i forskningsstudie

Förfrågan om deltagande i forskningsprojekt

Den här informationen riktas till dig som identifierar dig som polyamorös eller har erfarenhet av polyamorösa relationer och är 18 år eller äldre. Om detta stämmer in på dig så är det här en förfrågan till dig om att delta i forskningsprojektet:

Polyamori: relationsfrämjande aspekter och förhållningssätt till mononormen

Syftet med studien

Det övergripande syftet med denna studie är att undersöka relationsfrämjande aspekter av polyamorösa relationer, samt att få förståelse för de förhållningssätt som polyamorösa har till mononormen. Idag finns en utpräglad föreställning om att en ska sträva efter kärleksrelationer med en person åt gången, så kallad seriell monogami. Att inte följa normer har visat sig kunna vara förenat med sociala och emotionella påfrestningar. Därför vill vi veta hur du upplever det att leva polyamoröst. Vi vill också få förståelse för det som du och/eller din partner/dina partners gör för att främja relationen/relationerna. Vad är det som skapar goda relationer och vad görs för att vårda och värna om varandra? Mycket forskning som gjorts på polyamori har präglats av nyfikenhet kring svårigheter och utmaningar med denna relationsform, och därför vill vi bidra med en ny infallsvinkel som syftar till att belysa det som är positivt och fungerar bra i polyamorösa relationer. Detta kan på sikt öka kunskapen på området och bidra till att nyansera bilden av kärlek.

Om forskningsprojektet

Intervjumaterialet kommer att ligga till grund för en psykologiuppsats vid Institutionen för psykologi, juridik och socialt arbete vid Örebro universitet. Som deltagare kommer du att bli intervjuad över telefon. Du kommer att få svara på frågor som handlar om din upplevelse av att leva polyamoröst. En intervju tar ungefär 60 minuter.

Hantering av data och sekretess

Telefonintervjuerna spelas in, och enbart de som är inblandade i studien kommer att ha tillgång till inspelningarna. I uppsatsen kommer allt intervjumaterial att avidentifieras och det kommer därmed inte vara möjligt att identifiera dig som deltagare. Intervjuerna transkriberas (dvs skrivs ut på papper) och sparas i minst tio år i universitetets skyddade digitala arkiv. Denna hantering av materialet är i enlighet med dataskyddslagen (GDPR).

Risker

Intervjun är av sådan art att den kan beröra privata och känsliga ämnen. Du har alltid möjlighet att välja att inte svara på frågorna. Du väljer även själv hur djupgående och detaljerat du vill svara.

Fördelar

Det kan upplevas positivt att få möjlighet att dela med sig av och reflektera över sina erfarenheter. Det kan också kännas meningsfullt att bidra till att öka kunskapen på området. Frivillighet

Deltagande i studien är helt frivilligt och som intervjuperson har du rätt att avbryta ditt deltagande när som helst under projektets gång utan att behöva ange skäl varför. Du kan också avstå från att svara på vissa frågor i intervjun.

Information om studiens resultat

Studiens resultat kommer att presenteras i form av en examensuppsats. Uppsatsen beräknas vara färdigställd i juni 2020 och kommer att finnas tillgänglig för allmänheten i Örebro Universitets databas.

Forskningsansvariga

Handledaren och studenterna som är ansvariga för uppsatsen förbinder sig att genomföra arbetet enligt ovanstående. Om du har frågor om studien är du välkommen att kontakta oss.

Diza Sköld Psykologistudent polystudie@gmail.com Suzanne Gustavsson Psykologistudent polystudie@gmail.com Matilda Wurm Psykolog, fil. dr 019-XX XX XX matilda.wurm@oru.se

Bilaga 3: Intervjuguide

INLEDANDE FRÅGOR

1. Innan vi börjar, kan du berätta lite om dig själv så jag får en bild av vem du är och vad du gör? (Exempel på områden att täcka in: ålder, kön, gör, bor, intresse för studien) 2. Vad innebär ordet “polyamori” för dig? (Exempel på områden att täcka in:

relationernas karaktär)

3. Berätta på vilket sätt du har erfarenhet av polyamorösa relationer? (Exempel på

områden att täcka in: när, med vem/vilka...)

FÖRHÅLLNINGSSÄTT TILL MONONORMEN

1. Känner personer i din omgivning till att du lever polyamoröst? (Exempel på områden

att täcka in: familj, vänner, kollegor/klasskamrater…)

2. Hur upplever du att din omgivning har reagerat på ditt val att leva polyamoröst?

(Exempel på områden att täcka in: familj, vänner, kollegor/klasskamrater, främlingar...)

3. Har du någon gång tvivlat på att bejaka det polyamorösa? (Exempel på områden att

täcka in: ambivalens, övervägda för- och nackdelar)

4. Idag är det för de flesta självklart att de ska leva monogamt. Det finns alltså en tydlig norm att förhålla sig till i samhället. Hur påverkar mononormen dig i ditt liv?

(Exempel på områden att täcka in: potentiella begränsningar, copingstrategier, språk, tankar och känslor kopplade till normen...)

RELATIONSFRÄMJANDE ASPEKTER

1. Vad är det bästa med att leva polyamoröst?

2. Finns det något som du tycker är negativt med att leva polyamoröst?

3. Hur har du upplevt det om en partner haft kärleksrelationer med andra? (Exempel på

saker att täcka in: medglädje, svartsjuka, ovisshet, kognitiv dissonans)

4. Hur upplever du kommunikationen i dina kärleksrelationer? (Exempel på områden att

täcka in: överenskommelser, brutna löften, eventuell avsaknad av kommunikation, missförstånd)

5. I alla kärleksrelationer är det ju önskvärt att uttrycka sina känslor och ta hand om varandra. (Följande fråga är en fråga som går att ställa till alla som lever i

kärleksrelationer, oavsett relationsform.) Vilka är de främsta sätten som du och din partner/dina partners visar kärlek och omsorg på? (Exempel på områden att täcka in:

verbal bekräftelse, fysisk kontakt, tjänster, gåvor, kvalitetstid, omhändertagande vid jobbiga upplevelser/dåligt mående)

6. Vilka är de främsta anpassningarna som du och din partner/dina partners gör efter varandra? (Exempel på områden att täcka in: kompromisser, prioriteringar) 7. Har det funnits skeden i dina relationer där de har förändrats eller behövt

omformuleras? Hur har ni tagit hand om det? (Exempel på områden att täcka in:

uppbrott, nya förälskelser, eventuell övergång mellan mono/poly)

AVSLUTANDE FRÅGOR

8. Innan vi avslutar, finns det något som du vill berätta om som vi inte frågat om? 9. Hur har det känts att prata om detta idag?

Related documents