• No results found

Hur förhåller sig rektorerna och skolan till politiska partier

4. Metod och urval

6.2 På vilka grunder förkastar eller accepterar skolan partier?

6.2.1 Hur förhåller sig rektorerna och skolan till politiska partier

Resultatet i studien visar att rektorerna antingen är positivt inställda eller har en neutral inställning gentemot politiska partier. Således tycker inte rektorerna i den här studien att man ska bryta banden mellan politiska partier och skolan. Men skolorna menar att de inte vill ha något torgmöte, utan att besöket ska vara informativt. Detta samspelar således med skolans demokratiuppdrag, men det speglar också Dahls demokratiteori att skolorna faktiskt försöker få sina elever att effektivt delta i samhället, men också att de försöker ge eleverna möjligheten att själva komma i underfund med vilket budskap och åsikt som partierna kommer med, och därefter kan eleverna ta ett beslut utifrån den information de inhämtat. Således visar resultatet att skolorna som valde att delta i studien att deras fastställda principer bara räcker till riksdagspartier och andra folkvalda partier i andra beslutande organ. Denna princip kallas för objektivitetsprincipen, vilken går ut på att skolan ska ses som en ”offentlig verksamhet”, och måste inta en opartisk ställning gentemot organisationer.

Men detta handlar också om demokratibegreppet i sin helhet. Således blir Dahls definition av begreppet demokrati viktigt, eftersom skolans främsta uppgift är att uppfostra eleverna till att bli fungerande demokratiska medborgare för samhället, vilket enligt Dahls krav om upplyst förståelse går ut på att ge medborgarna redskap för att kunna ta beslut som ligger i medborgarens bästa intresse (Dahl 2002, 173). I detta hänseende kommer också in att välja vilket parti som man vill rösta på i framtida val, eller välja att inte rösta på något parti. Dahl menar om ”… medborgarens intresse kräver att man ser till det gemensamma bästa, så bör också medborgarna ha möjlighet att skaffa sig insikter om vad som är allmännyttigt” (Dahl 2002, 175). Om samhället anser att samhällets bästa är ett flerpartisystem, då måste medborgaren ha möjlighet att få insikt i vilket parti som är bäst för individen. Detta går också att se i intervjun med rektor 5 som är rektor vid en kommunal gymnasieskola som menar att ”demokrati handlar om öppenhet, annars blir det lite tufft att göra en jämförelse mellan olika alternativ” (Rektor 5 2014), således menar rektorn att skolan måste förbli en öppen verksamhet.

Detta är också en tendens som går att se när man följer undersökningen med rektorerna att de faktiskt värnar om demokrati och öppenhet, vilket således följer två av Robert Dahls demokratikriterier.

Alla skolor i studien förutom en har haft besök av politiska partier inför valet 2014. Alla partier som har folkvalda representanter i Sveriges beslutande organ, antingen i den svenska riksdagen eller i kommunfullmäktige var inbjudna, och även om skolorna bjöd in partier så kom inte alla. I ett fall tackade Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster nej, ursäkten var att de inte hade någon att skicka. Det partiet som tackade nej flest gånger var Sverigedemokraterna, som tackade nej till nästan alla skolor i undersökningen. Detta kan bero på många olika typer av anledningar. En anledning kan ha att göra med den senaste tidens skandalrubriker, att de har blivit restriktiva med vilka som får uttala sig för partiets räkning. En annan anledning kan vara att partiet inte har någon representant att skicka på besök.

Men således visar studien att politiska partier är välkomna att komma och besöka de flesta gymnasieskolorna i studien. Skolorna menar att de får ge ut politiskt information ute i korridoren, och att de får vara med och delta i debatter som skolorna anordnar. Att eleverna får tillfällen att möta politiska partier tycker skolorna således är viktigt:

När det gäller bokbord har vi sagt, jag kommer inte ihåg exakt nu, men varje ungdomsförbund får komma max en gång i månaden, då får de ha information, spela lite musik, dela ut information, och prata med våra elever när de är i centralhallen. […] Sedan har vi då inför valet de här sista åren arrangerat debatter, som har varit schemabrytande för en årskurs. Då är det ett inslag i undervisningen en del av vår utbildning (Rektor 1 2014).

Att eleverna möter politiska partier är en alternativ informationskälla, där de får möjlighet att kunna informera sig för att skapa sig en egen uppfattning om politiska partier, och på så sätt effektivt delta i samhället. Genom att ha ett bokbord får de politiska partierna en första kontakt med eleverna, och eleverna får ett demokratiskt möte, där de får diskutera, och debattera med en representant från ett politiskt parti. Detta är viktigt i Dahls teori att genom kontakt få till ett effektivt deltagande, vilket också är ett av Dahls krav för att en demokratisk process ska fungera. Ett andra möte för att bilda sig uppfattning om vad som partiet står för är skoldebatterna som skolorna anordnar. Detta ger eleverna i det här fallet en mer nyanserad bild av samhället, där de i en del av utbildningen får verktyg att bemöta åsikter som kanske

inte är förenliga med deras egna. Detta uppfyller också Dahls krav på upplyst förståelse till en viss del, där eleverna får möjligheten att insamla kunskap för att ta ett kvalificerat beslut (Dahl 2002, 170–175).

Dessutom menar representanter för politiska partier genom debattartiklar att skolan skulle överge sitt demokratiska uppdrag om de skulle börja förbjuda partier att komma på besök (Eriksson m.fl. 2014; Tovatt 2014). Fackförbunden menar däremot att skolorna borde förbjuda alla politiska partier tills skolverket kommer med tydligare riktlinjer till vad skolan borde göra och inte göra (Sirén 2014; Jansson 2014). Skolorna i studien lever således upp till det demokratiska idealet, och skolans värdegrund, och de uppfyller också partiernas önskan att fortsätta vara öppna. Dahls demokratikrav går ut på att man ska ge sina medborgare de rätta verktyg som de behöver för att klara av att leva i ett demokratiskt samhälle. Därför är det viktigt med institutioner som skolan, och att skolan visar på att oenighet är viktigt i en demokrati.

Men det är också viktigt med ett effektivt deltagande i skolan, således är det viktigt för rektorerna att påvisa att det finns organisationsfrihet. Genom att ta in olika organisationer, som är både politiska och organisationer som inte är politiska partier. Enligt teoretikerna leder detta till ett effektivt deltagande, och en mer upplyst förståelse om hur ett demokratiskt samhälle fungerar, och således möjligheter att kunna ta mer kvalitativa beslut om vad som är bäst för individen själv. Men också att kunna ta avgörande beslut som kommer att påverka alla i samhället, och kunna ta de konsekvenser valet innebär. Således är rektorerna viktiga aktörer i det demokratiska samhället.

Rektorerna i studien förhåller sig positiva till de politiska partierna, och de vill att samspelet mellan parterna fungerar. Syftet med uppsatsen var att se om det fanns ett samspel mellan gymnasieskolor och de politiska partierna. Båda två behövs i det demokratiska samhället, politiska partier måste på något sätt kunna möta ungdomar för att vinna framtida röster i en valdemokrati, och eleverna i en svensk skola ska kunna möta människor med annan åsikt än sig själv, och möta andra med samma åsikt som sig själv.