• No results found

Förlängd tid för tidsbegränsade bygglo

Inledning

I det här avsnittet analyseras inkomna synpunkter på och förslag till förändringar för att underlätta och stimulera byggandet av student- och ungdomsbostäder med stöd av tidsbegränsat bygglov enligt 9 kap. 33 § PBL. För analysen har följande underlag använts:

 regeringsuppdraget76,

 möte med Boverkets nätverk för mindre bostäder,

 seminarium med berörda myndigheter, organisationer och företag.77 I byggnadsstadgan (1959:612) fanns möjlighet för byggnadsnämnden att meddela lov till uppförande av tillfällig åtgärd, även om det var i strid mot generalplanen, stadsplanen, byggnadsplanen eller utomplanbestäm- melserna.78 Åtgärden fick dock inte motverka det med planens eller bestämmelsernas avsedda syfte. Byggnaden fick kvarstå i högst tre år från det att lov beviljades. Ansökan kunde förlängas med tre år i sänder. Enligt ÄPBL fick bygglov för tillfällig åtgärd beviljas. Bestämmelsen i ÄPBL var formulerad som ”lovet skall lämnas för högst tio år”. Tiden kunde på sökandens begäran förlängas med fem år i sänder men den sammanlagda tiden fick inte överstiga tjugo år.79 Bygglov för en tillfällig åtgärd syftade ursprungligen till att mark som är planlagd för viss användning tillfälligt skulle kunna tas i bruk för andra ändamål i väntan på att planen genomfördes om det inte försvårade genomförandet. Enligt förarbetena betraktades det inte som en nackdel för den enskilde att under så lång tid som upp till tjugo år ha ett tillfälligt lov. Reglerna om

tillfälliga åtgärder var då enbart utformade utifrån den sökandens intresse.

76

S2012/8156/PBB (delvis). 77

I bilaga 4 redovisas berörda myndigheter och relevanta organisationer som Boverket varit i kontakt med under genomförandet av uppdraget.

78

56 § 2 mom. BS. 79

Den nuvarande tidsgränsen för tidsbegränsat bygglov trädde i kraft den 1 januari 2008 och innebär att den maximala tiden för tidsbegränsade bygglov sänktes från tjugo år till tio år (fem plus fem år). I förarbetena80 till nuvarande reglering framfördes att avsaknaden av reella prövnings- grunder i förening med generösa tidsgränser hade öppnat för en vid tillämpning, en rad tolkningsproblem och en betydande rättsosäkerhet. Att grannar får leva med olägenheter under mycket lång tid var ett skäl till lagändringen 2008. Även tio år ansågs vara en relativt lång tid, särskilt eftersom grannars och andras intressen kanske får stå tillbaka under tiden. I Norge, Danmark och Finland är längden på tidsbegränsade bygglov två, tre och fem år.

Synpunkter från berörda aktörer

Synpunkter som framförts är att tiden för tidsbegränsade bygglov är alltför kort för att investeringen ska bli lönsam om det gäller vanliga byggnader. En åsikt är att tidsbegränsade bygglov kan vara en tillfällig lösning för att snabbt få fram bostäder, men att samhället långsiktigt bör lägga fokus på att lösa bostadsbristen med permanenta bostäder. En annan synpunkt är att det finns risk för att provisoriska lösningar med sämre kvalitet blir permanenta.

En uppfattning som redovisats är att även femton års maximal tid för tidsbegränsade bygglov är otillräckligt för att ge lönsamhet. Byggnads- nämnden bör från fall till fall kunna avgöra om och hur länge ett tids- begränsat lov ska beviljas med en maximal tid om femton år. En förläng- ning av tiden bör inte bara avse student- och ungdomsbostäder är en uppfattning som hävdas.

Sammanfattningsvis kan sägas att synpunkterna om att utöka tiden för tidsbegränsade bygglov skiljer sig åt men de flesta är positiva till en utökning av tiden. De som är kritiska mot en utökning ser hellre att det byggs permanenta bostäder och uttrycker farhågor att byggnader med tidsbegränsat bygglov kommer att få sämre kvalitet.

Analys av synpunkter och förutsättningar

Det råder brist på student- och ungdomsbostäder och det behöver byggas fler. Att uppföra en byggnad är bygglovspliktigt. I PBL finns permanent bygglov, tidsbegränsade bygglov och bygglov för säsongsändamål. Huvudregeln är att permanent bygglov ska ges om förutsättningarna för detta är uppfyllda. Det är många krav som ska uppfyllas för att beviljas permanent bygglov. Något, men inte alla de krav som krävs för

permanent bygglov ska vara uppfyllda för att tidsbegränsat bygglov ska kunna användas.

Kraven för permanent bygglov skiljer sig till viss del från vad som gäller inom respektive utanför detaljplanelagt område. Åtgärder inom planlagt område eller område med områdesbestämmelser får bl.a. inte strida mot detaljplanen eller områdesbestämmelserna. För detaljplanelagt område är det bara vissa av kraven i 2 kap. som ska uppfyllas medan hela

80

Förlängd tid för tidsbegränsade bygglov 115

2 kap. ska uppfyllas utanför detaljplanelagt område i de delar som inte har prövats genom områdesbestämmelser.

För att beviljas permanent lov inom och utanför detaljplanelagt område ska även vissa utpekade krav i 8 kap. PBL uppfyllas. Det är utformningskrav, krav på tomter, krav på allmänna platser, förvansk- ningsförbud samt krav på varsamhet.

Om det inte är möjligt att uppfylla dessa krav kan tidsbegränsade bygglov vara ett alternativ eftersom det då räcker att åtgärden uppfyller något av kraven för permanent bygglov. Regeln är utformad som att byggnadsnämnden får medge tidsbegränsat bygglov, vilket innebär en prövning i varje enskilt fall. En rätt att kräva tidsbegränsat bygglov finns endast om åtgärden har stöd i en detaljplanebestämmelse om tillfällig användning av byggnad eller mark. Enligt reglerna kan den som ansöker som mest beviljas fem års tidsbegränsat bygglov och vid ansökan om förlängning ytterligare fem år. Tiden upplevs som för kort av många aktörer och en utökning av tiden skulle kunna bidra till att byggherrar bygger fler bostäder.