• No results found

5 MILJÖKONSEKVENSER

5.8 Förorenad mark

5.8.1 FÖRUTSÄTTNINGAR

Inom detaljplaneområdena finns ett antal plat-ser där verksamhet som kan ha orsakat föro-reningar bedrivits. En översiktlig inventering av potentiellt förorenade områden har utförts.

Knapphändiga uppgifter har erhållits för flera av objekten varför bedömningarna av dessa objekt är osäkra. Inventeringen redovisas i rapport Inventering av potentiellt förorenade områden Gruvstadspark 2:5 och 3 Kiruna.

Inom Gruvstadspark 2:5 har två objekt identi-fierats. Vidare har tre objekt belägna utanför Gruvstadspark 2: 5, som kan påverka området genom spridning av föroreningar, identifierats (se figur och tabell 5.8-1).

Figur . - Förorenade områden inom och i närheten av planområdet.

Objekt, GP 2:5 Potentiella

föro-reningar Bedömd negativ

effek

t

Rekommenderade åtgärder.

Nr 5:Bensinstation, pågående verksamhet Qstar automattank

Oljeämnen, PAH,

tungmetaller Risk för Måttlig Undersökning och eventuell sanering i samband med av-veckling av verksamheten.

Nr 6: Eventuellt

kemt-vätt Klorerade

lösnings-medel, oljeämnen, PAH

Risk för Mycket

Stor Markundersökning inriktad på

i första hand klorerade lös-ningsmedel.

Nr 8: Kiruna

kremato-rium Oljeämnen, PAH Risk för Liten Inga åtgärder avseende

mark-föroreningar bedöms nödvän-diga.

Nr 9: Kiruna Tvätten/

Wima kemtvätt Klorerade lösnings-medel, oljeämnen, PAH

Risk för Mycket

stor Markundersökning inriktad på

i första hand klorerade lös-ningsmedel.

Nr 11: Panncentral

La-sarettet Oljeämnen, PAH Risk för Måttlig Lokalisering och

up-ptagning av cisternerna samt provtagning av jord i cistern-läge rekommenderas i sam-band med rivning.

Tabell . - Potentiellt förorenade områden

FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER I SENARE SKE-DEN

För att säkerställa att potentiellt förorenade objekt undersöks och vid behov efterbehand-las (senast i samband med rivning) är det av stor vikt att det tydliggörs vem som har ansvar att följa upp dessa områden.

5.8.4 KONSEKVENSER

NOLLALTERNATIV

Jämfört med Gruvstadspark innebär nollalter-nativet en större exponeringsrisk för männ-iskor då männmänn-iskor vistas på området i större utsträckning och under en längre tidsperiod med nuvarande markanvändning. Det finns också bostäder i anslutning till några av de platser där det finns risk för att markförore-ningar förekommer. Risken för spridning av föroreningar till omgivningen är aktuell även för nollalternativet. Det innebär att behovet av att undersöka potentiellt förorenade områden är i stort sett detsamma som för gruvstads-park men åtgärdsmålen måste ta större hän-syn till exponering för människor. Eftersom ingen detaljplaneändring, uppköp av mark eller rivningar utförs i nollalternativet är det inte troligt att någon tar på sig ansvaret för att utföra undersökningar och saneringar. Ris-ker är därför att objekten inte blir undersökta och åtgärdade, vilket kan medföra exponering av föroreningar för människor och miljön.

5.8.2 BEDÖMNINGSGRUNDER

KRITERIER FÖR BEDÖMNING AV KÄNSLIG-HET

HÖG KÄNSLIGHET

Villabebyggelse, centrum med hög nyttjande-grad, populära rekreationsområden eller käns-liga naturområden.

MÅTTLIG KÄNSLIGHET

Urbana områden med medelhög nyttjande-grad, kontorsbebyggelse, handelsområden, rekreationsområden eller naturområden.

LÅG KÄNSLIGHET

Industriområden, områden för infrastruktur.

Områden med låg nyttjandegrad.

KRITERIER FÖR BEDÖMNING AV EFFEKTER STOR NEGATIV EFFEKT

Uppstår när det förekommer föroreningar med hög risk för exponering och förorenings-spridning. De åtgärder som krävs för att mini-mera risker går inte att vidta inom vad som är tekniskt möjligt eller ekonomiskt rimligt.

MÅTTLIG NEGATIV EFFEKT

Uppstår när det förekommer föroreningar med måttlig eller hög risk för exponering av föroreningar och föroreningsspridning, men

risker går att minimera genom att åtgärder vidtas.

LITEN NEGATIV EFFEKT

Uppstår när det är låg risk för exponering av föroreningar och föroreningsspridning och det går att minimera risker genom att åtgär-der vidtas.

INGEN EFFEKT

Uppstår när det inte förekommer några föro-reningar och det inte finns någon risk för exponering och föroreningsspridning.

5.8.3 ÅTGÄRDER

ÖVERGRIPANDE ÅTGÄRDSMÅL För gruvstadspark 2:5 har övergripande åtgärdsmål tagits fram:

 Området inom gruvstadsparken ska kunna utny jas för rekrea on och barns lek med hälsorisker på lågrisknivå med hänsyn ll markföroreningar.

 Föroreningar får inte förekomma i sådana mängder eller koncentra oner a om de transporteras ned i gruvan med grundva net medför hälsorisker i gruvan eller miljörisker då gruvva net pumpas upp och släpps ut ll recipient.

 Föroreningsspridning från området ska

inte innebära någon nega v påverkan

på ytva enrecipienter.

Exponeringssituationen kan förändras utifrån markanvändningen om behov av bostäder minskar i framtiden. Nollalternativet bedöms medföra små negativa konsekvenser.

PLANALTERNATIV

Eftersom markanvändningen i området kom-mer att förändras över tid komkom-mer även riskerna med eventuella föroreningar inom området att förändras över tid. En expone-ringssituation och en risk finns under tiden som området utgör gruvstadspark, en annan då området utgör gruvindustriområde och en tredje då gruvan avslutats och området blir naturmark.

Under tiden som området utgör gruvstads-park finns risk för exponering av eventuella föroreningar för människor i samband med att människor kommer att vistas i området.

Den högre risken för exponering av förore-ningar är dock aktuell under en begränsad tid och människor kommer att vistas på områ-det i betydligt mindre utsträckning än med dagens markanvändning. Under denna tid är exponeringsvägarna intag av jord, hudkontakt med jord/damm, inandning av damm, i viss mån inandning av ånga och intag av växter aktuell. Grundvattnet inom området bedöms inte skyddsvärt i sig men spridning av förore-ningar kan ske via grundvatten till ytvattenre-cipienter. Växtlighet är önskvärd men befint-lig växtbefint-lighet är redan anpassad efter dagens

mark och föroreningsförhållanden och nya planteringar kommer att utföras i tillförd mat-jord varför markmiljöns skyddsvärde bedöms som lågt.

När området övergår till gruvindustriområde och stängslas in kommer i stort sett inga människor att vistas i området. Spridningsrisk finns dock genom damning och via grundvatt-net ner i gruvan och även vidare till recipient när vattnet pumpas upp från gruvan. När gruvdriften en gång avslutas har en stor del av den jord som idag ligger i markytan rasat ner i gruvan. Viss risk för spridning av föro-reningar via grundvatten till ytvattenrecipient kvarstår. Det är endast omfattande förore-ningar som bedöms kunna medföra påver-kan på människa eller miljö under och efter tiden som gruvindustriområde. Risken för att omfattande föroreningar finns från de verk-samheter som identifierats inom området för Gruvstadspark 2:5 bedöms som små under förutsättning att det vid rivningsarbetena säkerställs att inga cisterner med innehåll lämnas kvar. Exponeringssituationen är olika på kort och lång sikt.

SAMLAD BEDÖMNING

Med hänsyn till bedömda värden och effekter bedöms planalternativet sammantaget med-föra små negativa konsekvenser på kort och lång sikt.

5.9 AVFALL OCH

Related documents