• No results found

Vid förseelser utanför gällande ordningsregler kommer faktiska avgifter och kostnader att debiteras. Upprepade förseelser kan leda till avstängning

Uthyrning i andra hand Prisgrupp 2 Ej återlämnad tag 300 kr Ej återlämnad nyckel 1000 kr

Ej återställd utrustning Faktisk kostnad Skadegörelse Faktisk kostnad Öppen ytterdörr 400 kr

Öppet fönster 400 kr

Tänd belysning i eller på anläggning

400 kr

Larmutryckning Faktisk kostnad

Verksamhet på ej bokad tid Prisgrupp 2/påbörjad timme Övrig verksamhet bokad

som föreningsverksamhet

Prisgrupp 2 Bokad och/eller tilldelad tid

som inte nyttjas

Prisgrupp 2/påbörjad timme Ej genomförd grovstädning Faktisk kostnad

5 Kontaktuppgifter

Webbplats: http://fri.malung-salen.se/bokning/

e-post: bokningen@malung-salen.se

telefonnummer: 0280-18167

Tjänsteutlåtande

Sida

2019-10-30 1

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Kommunstyrelsen Gisela Åberg

Gisela.aberg@malung-salen.se Telefon: 0280- 186 87

Dnr: KS/2016:540 M-2019-427

Förvärv av fastigheterna Huden 1 och Grönland 61:7 inför sanering av förorenad mark på Malungs f.d. garveri

Förslag till Kommunstyrelsens beslut

1. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att, tillsammans med

skogsförvaltaren, genomföra förvärv av fastigheterna Huden 1 och Grönland 61:7 på ett sådant sätt att det inte medför saneringsansvar enligt 10 kap 3 §

miljöbalken.

Beskrivning av ärendet Föroreningssituationen

Marken på Malungs f.d. garveri (fastigheterna Huden 1 och Grönland 61:7) har sedan 2016, i enlighet med beslut från kommunstyrelen § 194 2016-11-28, Dnr KS/

2016:540, undersökts av kommunen för att utröna om det finns några föroreningar i marken efter garveriverksamheten. Dessa undersökningar har visat att marken och grundvattnet är kraftigt förorenat av bl.a. sexvärt krom, oljeprodukter och PFAS.

Likaså har mycket höga halter av föroreningar upptäckts i älvsedimenten utanför fastigheterna. Detta medför att en sanering av området måste komma till stånd för att inte människors hälsa eller miljön ska äventyras ytterligare.

Saneringsansvaret enligt Miljöbalkens 10 kap 3 §

Miljöbalkens regler över vem som är ansvarig för kostnaden av en sanering är i många fall komplexa. Generellt kan sägas att det i första hand är förorenaren som ska betala och i andra hand är det fastighetsägaren. Detta gäller dock bara om det går att finna ett bolag som är aktivt och som kan knytas till verksamheten som har förorenat området. Gällande fastighetsägaransvaret gäller detta enbart om

fastighetsägaren kan ha förväntats känna till föroreningen vid förvärv och om förvärv skett genom köp, byte, gåva eller tillskott till ett bolag eller en förening alternativt utdelning eller skifte från ett bolag eller en förening (se MB 10 kap 3 §).

Om det inte finns något bolag kvar att hålla ansvarig eller om det inte finns någon fastighetsägare som kan ha känt till föroreningen vid förvärv betecknas föroreningen som ansvarslös.

Ansvar på Malungs garveri

I fallet med Malungs garveri finns det inget bolag som går att utkräva ansvar av eftersom Malungs garveri AB är försatt i konkurs. Det finns dock en privat fastighetsägare som kan ha förväntat känna till föroreningen vid förvärv. Denna fastighetsägare saknar dock helt ekonomiska medel att genomföra en sanering varför det i juridisk mening är att betrakta föroreningen som ansvarslös.

Bidrag från Naturvårdsverket

Om en förorening är att beteckna som ansvarslös kan staten, i form av

Naturvårdsverket, gå in och betala en sanering om det är så att kommunen tar på sig huvudmannaskapet för att leda saneringen. Kommunen får då ansöka om bidrag hos

Tjänsteutlåtande

Sida

2019-10-30 2

Naturvårdsverket som bedömer om kommunen kan/får tilldelas medel för sanering.

Kommunen bidrar med projektledare och handläggarnas egna tid samt håller i hela arbetet med saneringen med allt vad det innebär. Kommunen redovisar sedan alla fakturor och resultat från undersökningarna/saneringen till Naturvårdsverket.

Förutsättningar för sanering av Malungs garveri

Mot bakgrund av ovan har kommunen sedan 2016 tagit på sig ansvaret att genomföra undersökningar och leda projektet med att sanera Malungs garveri.

Kommunen har haft inställningen att det ligger i samhällets intresse att föroreningarna tas omhand och att området saneras. Detta främst eftersom området är tätortsnära beläget, är placerat invid Västerdalälven samt uppströms Malung tätorts kommunala vattentäkt.

För att få bidrag för sanering av ett förorenat område där det finns en fastighetsägare måste kommunen dock visa i ansökan att fastighetsägaren inte får vinning på att staten betalar en sanering. Vanligtvis görs detta genom att kommunen tar över fastigheterna utan att i sig få ett saneringsansvar som fastighetsägare enligt MB 10:3.

För att göra detta kan kommunen enbart överta fastigheterna på två sätt:

- Expropriering - Fastighetsreglering

Dessa två förvärvsformer innebär inte ett saneringsansvar enligt 10 kap 3 §

Miljöbalken. Anledningen till detta är att det inte står uppräknade i just 10 kap 3 §. Det framgår också av propositionen till miljöutredningen (2006/07:95) sidan 101 (Kap 9 Fastighetsägarens subsidiära ansvar).

För förtydligande kring detta, se bilaga för utlåtande från Sofie Hermansson, miljöjurist på SGI och expert på rättsliga frågor kring just förorenad mark.

Fastighetsreglering

För att komma vidare i ärenden och ansöka om bidrag för sanering krävs att

kommunen går vidare med ett förvärv av fastigheterna Huden 1 och Grönland 61:7 på ett sådant sätt att ansvar inte kan utkrävas av kommunen. Dvs. att förvärv sker

genom expropriering eller fastighetsreglering. Detta är en förutsättning för att kommunen ska kunna få bidrag för sanering. Utan detta kommer en sanering aldrig att ske av området.

I nuläget är det Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningens uppfattning att fastighetsreglering är den bästa vägen att gå för att genomföra ett förvärv.

Fastighetsreglering genomförs i en lantmäteriförrättning och innebär att fastigheterna Huden 1 och Grönland 61:7 överförs till angränsande fastighet Grönland 61:4 som ägs av kommunen.

Fastighetsregleringen förutsätter att parterna kommer överens och att en överenskommelse om fastighetsreglering undertecknas och skickas in till lantmäteriet.

Huden 1 ägs av en privatperson medan Grönland 61:7 har oklara ägarförhållanden då Malungs Garveri AB, som 2004 försattes i konkurs, fortfarande står som lagfaren ägare på fastigheten. Enligt bolagets tidigare konkursförvaltare ingick Grönland 61:7 i försäljningen av Huden 1 och borde därmed ha samma ägare som Huden 1. Ägaren av Huden 1 har inte kunnat visa köpehandlingen då den troligtvis förstördes i branden 2014. Köpehandlingen som låg till grund för lagfarten på Huden 1 har begärts ut från Riksarkivet för att undersöka om Grönland 61:7 ingår i samma köpehandling. Skulle

Tjänsteutlåtande

Sida

2019-10-30 3

så vara fallet kan ägarfrågan lösas genom ett lagfartssammanträde hos Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

Sammanfattningsvis föreslår Miljö- och stadsbyggnadskontoret att kommunen fortsätter arbetet med att förvärva fastigheterna på ett sätt som inte medför ansvar i förhoppning om att området kan saneras så snart som möjligt.

Gisela Åberg

Projektledare, Miljökontoret

Johan Sandgren

Planarkitekt, Stadsbyggnadskontoret

Bilaga:

Utlåtande från Sofie Hermansson, Miljöjurist och expert på förorenad mark, SGI

Bilaga

Hej Cajsa!

Förvärvsdefinitionen i "nya" 10 kapitlet miljöbalken infördes i och med ändringen som trädde i kraft den 1 augusti 2007. Därför vet vi med säkerhet att varken fastighetsreglering eller expropriation är ansvarsgrundande för fastighetsförvärvare efter detta datum.

Bristen på övergångsbestämmelser gör dock att det finns en osäkerhet om vad som gäller för perioden från miljöbalkens ikraftträdande 1/1 1999 till bestämmelsens införande 31/7 2007. I tidiga

diskussioner med Naturvårdsverket kom vi fram till att vi tycker att den nya bestämmelsen får anses spegla vad som gällde redan för tiden innan. Detta särskilt som den nya regleringen är till gagn för fastighetsförvärvare och det därför kan anses omotiverat hårt att inte göra samma begränsning bakåt i tiden.

Jag skulle alltså vilja påstå att varken fastighetsreglering eller expropriation är ansvarsgrundande för förvärv tiden mellan miljöbalkens ikraftträdande och 1 augusti 2007.

Så långt så gott, men egentligen är det inte så du har ställt frågan. Du har frågat vad som gäller vid fastighetsreglering alternativt expropriation om den "gamla" lydelsen av 10 kap. miljöbalken är tillämpligt på ett objekt som förvärvas i nutid. Detta är en enklare fråga att svara på. Här behöver jag nämligen endast hänvisa dig till andra punkten i övergångsbestämmelserna (2007:660). Av dessa framgår att förvärvsdefinitionen också gäller på objekt där den gamla lydelsen av miljöbalken tillämpas.

Alltså inget ansvar för expropriation eller fastighetsreglering vid förvärv i nutid och vid tillämpning av gamla lydelsen.

Jag hoppas att detta var svar både på din fråga och lite till 😊 Hör av dig igen annars!

Med vänlig hälsning Sofie

Skickat från min Sony Xperia™-smartphone Hägglund Cajsa skrev

----Hej Sofie!

Jag har en fråga angående tillvägagångssätt för övertagande av konstaterat förorenade fastigheter utan att nya ägaren tar på sig ansvar. Är där skillnad om 10 kap MB lydelse före eller efter 2007 är tillämplig?

Som jag förstår det ses

1. expropriering och fastighetsreglering som möjliga vägar enligt 10 kap MB efter 2007, 2. expropriering som en väg som är beprövad, och fungerar, för 10 kap MB före 2007,

3. fastighetsreglering som en obeprövad väg för 10 kap MB före 2007 (kanske också för 10 kap MB efter 2007?).

Kan en fastighetsreglering kring ett FO-objekt innebära saneringsansvar för den som tar över fastigheten om 10 kap MB före 2007 är tillämpligt på objektet?

Protokollsutdrag

Sammanträdesdatum Sida

Kommunstyrelsen 2016-11-28 1

Justerare Utdragsbestyrkande

§ 194

Förvärv av fastigheterna Huden 1 och Grönland 61:7, Garveriet (KS/2016:540)

Kommunstyrelsens beslut

1. Service- och teknikförvaltningen uppdras att förvärva fastigheterna Huden 1 och Grönland 61:7. Markundersökning av respektive fastighet ska genomföras innan eventuellt förvärv.

2. I uppdraget ingår att fortsätta saneringsarbetet samt att möjliggöra området för rekreation (grönområde) senast den 31 juli 2017.

Beskrivning av ärendet

Vid brand den 17 juli 2014 förstördes stora delar av byggnaderna på f.d.

garveriområdet i Malung; fastigheterna Huden 1 och Grönland 61:7.

Rivning och sanering påbörjades direkt efter att släckningsarbetena var klara. Jord- och rivningsmassor i form av krossad betong finns i upplag på fastigheten. Massorna, som innehåller föroreningar, kan till del

omhändertas som fyllnadsmassor på Malungs deponi. Rikligt förorenade massor kan endast omhändertas på deponier vid vilka det finns möjligheter till ett särskilt omhändertagande.

Ägaren till fastigheterna Huden 1 och Grönland 61:7 saknar medel för fortsatt saneringen.

Chefen för service- och teknikförvaltningen samt miljö- och byggchefen har upprättat ett tjänsteutlåtande med förslag till beslut i ärendet.

Arbetsutskottet föreslår den 15 november 2016, § 310, med viss justering, bifall till tjänsteutlåtandets förslag.

Dagens sammanträde

Kurt Podgorski (S) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag.

Ordföranden finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande daterat 12 oktober 2016 Beslutet skickas till

Service- och teknikförvaltningen Byggnadsnämnden

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

1