• No results found

Förskola och hem

In document den 10 december 2019 (Page 32-36)

7 Målområden

7.4 Förskola och hem

Förskolan ska samarbeta med hemmen för att ge barnen möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar. Förskolan ska tydliggöra för barnen och barnens vårdnadshavare vilka mål som utbildningen har. Detta är en förutsättning för deras möjlighet till inflytande och förståelse för förskolans uppdrag. Det är viktigt att alla som ingår i arbetslaget har förmåga att förstå och samspela med barnen och att skapa tillitsfulla relationer med hemmen, så att förskoletiden blir positiv för barnen.

I samarbete med hemmen ska förskolan främja barnens utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar. I

För att skapa bästa möjliga förutsättningar för att barnen ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt ska förskolan samarbeta på ett nära och förtroendefullt sätt med hemmen.

Förskollärare ska ansvara för att

• utvecklingssamtalets innehåll, utformning och genomförande överensstämmer med de nationella målen,

• vårdnadshavare ges möjlighet att vara delaktiga i utvärderingen av utbildningen.

Arbetslaget ska

• ta ansvar för att utveckla en tillitsfull relation mellan förskolan och hemmen,

• vara tydliga i fråga om mål och innehåll i utbildningen för att skapa förutsättningar

för barns och vårdnadshavares möjligheter till inflytande

• föra fortlöpande samtal med barns vårdnadshavare om barnets trivsel, utveckling och lärande samt genomföra utvecklingssamtal

• hålla sig informerade om barns personliga omständigheter med respekt för barnens integritet.

Så här genomför vi vårt gemensamma arbete för att uppnå målen

Information ges idag via vår lärportal V-klass till alla vårdnadshavare. Viss information översätts till de mest förekommande språken som i dagsläget är engelska, arabiska, finska och spanska.

Vid varje förskola finns föräldraråd i någon form, som håller möten ett antal gånger per läsår. I rådet ingår föräldrarepresentanter från varje avdelning, där sådana finns, samt representant från förskolans ledning. Det centrala förskoleråd som leddes av

utbildningsnämndens ordförande och där utbildningschef, samt verksamhetschef för förskolan deltog, är nu nedlagt och sedan våren 2019, ersatt av att nämndens ordförande besöker föräldrarådsmöten på enheterna.

Föräldramöten för information och diskussion om verksamheten lokalt, sker minst en gång per år. Vid behov sammankallar rektorerna till extra möten. Vid synpunkter och klagomål agerar man snabbt för att ta hand om detta.

Förskolorna erbjuder föräldrarna minst ett utvecklingssamtal per läsår vilket är vad som anges i läroplanen. Det finns en systematik i genomförandet av samtalen i syfte att främja en ökad fortlöpande dialog med tydlig inriktning mot barnets trivsel, utveckling och lärande, samt att på bästa sätt skapa en samsyn för barnets behov, utveckling och utbildning. I systematiken ingår att dokumentera hur verksamheten svarar mot barnets behov, utmanar intressen och utvecklar förmågor. I utvärdering med medarbetare framkommer det att detta är tidskrävande, men att det bidrar till en tydlighet, röd tråd och utveckling som är positivt för både barn, vårdnadshavare, pedagoger och

verksamheten. En framgångsrik metod där det enskilda barnets förändrade kunnande synliggörs.

Ett arbete med att ta fram gemensamma dokument kring utvecklingssamtal har gjorts och dessa används nu.

I och med att förskolan har en ny läroplan som träder i kraft från 1 juli 2019 kommer information kring detta att delges vårdnadshavare på olika sätt. Varje rektor ansvarar för att informera.

Resultat och analys

Rektorernas systematiska kvalitetsarbete visar att många pedagoger är skickliga i att följa barnens utveckling och lärande och kan på ett utmärkt sätt diskutera detta med föräldrar. Årets föräldraenkät visar på en mycket hög nöjdhetsgrad, men det finns några frågeställningar där det finns anledning att arbeta vidare i dialog med våra

vårdnadshavare. Dessa frågor ur enkäten är:

1. Förskolan arbetar med att utveckla mitt barns språk

2. Förskolan arbetar med att utveckla mitt barns förståelse för matematik 3. Förskolan arbetar medvetet mot kränkande handlingar

För att få en högre nöjdhetsgrad i ovanstående frågor krävs ytterligare utveckling inom varje område. Det krävs att pedagoger berättar mer och visar på konkret för barnen, hur

Utbildningsnämnden, SKA-rapport förskola 2018-19 25(41)

man arbetar med dessa frågor, visar på exempel i den pedagogiska dokumentationen och i utvecklingssamtalen. Arbetat med nyckelbeteenden som redovisats tidigare i detta dokument hänger samman med detta utvecklingsområde. Även behovet att fortsätta synliggörandet av plan mot kränkande behandlingar kvarstår, men redovisas på annan plats i detta dokument.

Det är sedan länge ett utvecklingsområde att öka andelen vårdnadshavare på

föräldramöten och föräldraråd. Enheterna har provat många olika former och tider för att nå målet med ökat deltagande.

En rektor beskriver:

Vi har arbetat utifrån förra årets resultat och har strävat efter ett ökat föräldrainflytande. I höstas bjöds vårdnadshavare in till föräldramöte där de tillsammans med pedagogerna hade en dialog om barnens trygghet, utveckling och lärande och enhetens gemensamma projekt om hållbar framtid/ekologisk känslighet.

Utifrån denna form av föräldramöte/intressesamtal har vi fått positiv feedback både från vårdnadshavare och medarbetare. "Det roligaste föräldramöte jag någonsin varit på" var den spontana reflektionen från en vårdnadshavare.

Vi ser fortfarande en låg närvarofrekvens vid F-rådsmöte. Trots insatser som att tidigarelägga mötet för att vårdnadshavare ska kunna ha kvar barnet i förskolans verksamhet under tiden mötet pågår.

Vi kan generellt se att det är allra svårast att locka vårdnadshavare till möten i socioekonomiskt svaga områden. Detta gör det angeläget att skapa mer avslappnade mötesformer för vårdnadshavare inom förskolans verksamhet. Inkluderingen i det svenska samhället börjar för många i förskolan.

Förskoleenhetens prioriterade målområden

Namn på prioriterat och mätbart mål

Rektors bedömning (pågående / uppnått och avslutas)

Öka andelen närvarande vårdnadshavare på

föräldramöten och föräldraråd på alla enheter pågående

Öka svarsfrekvens på Våga Visa enkäten 2020 jmf med

2019 på alla enheter pågående

Utbildningsnämnden, SKA-rapport förskola 2018-19 27(41)

In document den 10 december 2019 (Page 32-36)

Related documents