• No results found

1.1 Geografisk avgränsning

Den huvudsakliga konsekvensbedömningen kommer att omfatta det planerade verksamhetsområdet och påverkansområdet för bedömda miljökonsekvenser.

• Konsekvenser avseende ytvatten innefattar bland annat Hummeltjärnen och vattenförekomsten Hedbäcken vid täktförslag 1. Vid täktförslag nr 2 omfattas Lindbäcken och Lindbäckstjärnen.

Västersjön bedöms inte påverkas av planerad verksamhet och kommer inte ingå i konsekvensbedömningen i kommande MKB.

• För kumulativa effekter innefattas byn Lillskog i bedömningen.

1.2 Tidsmässig avgränsning

Miljökonsekvensbeskrivningen kommer att omfatta täktens anläggning, driftsskede och efterbehandlingsskede.

Med driftsskede avses tidsperioden då förberedande markarbeten sker samt då täkten bryts. Med efterbehandlingsskede avses den tidsperiod under vilken brytningen är avslutad och täkten efterbehandlas.

• Driftskede: 2021–2024 beroende på när vindkraftsparken kan börja byggas.

• Efterbehandlingsskede: 2024–2025

1.3 Saklig avgränsning

Nedan anges de miljöaspekter som har bedömts vara relevanta att beskriva i MKB:n.

• Yt- och grundvatten

• Naturmiljö

• Luftmiljö

• Kumulativa effekter

• Kemikaliehantering och avfall

Följande miljöaspekter bedöms inte utgöra betydande miljöpåverkan och kommer således inte att vara föremål för fullständig konsekvensbedömning.

• Buller

Bullrande moment från täkten är krossning och sprängning, samt trafik, främst dumpertrafik. Närmaste ljudkänslig bebyggelse finns i Lillskog på ca 2 respektive 3,4 km avstånd till täkten. Mellan Lillskog finns berg och skog. Bedömning görs att Lillskog inte kommer påverkas av buller från verksamheten.

Föreslagna täktplatser har valts med omsorg och inte heller kommer transporter av massor ske genom Lillskog. Risk för bullerstörning kan därför anses vara obefintliga. MKB:n kommer redogöra för

kumulativa effekter av täktverksamheten och vindkraftparken.

• Kulturmiljö

Området har utretts i en arkeologisk utredning som utförts i samband med tillståndsprövningen för Hemberget vindpark. Enligt Riksantikvarieämbetets uppgifter finns inga kulturhistoriska lämningar i närheten av planerad verksamhet. Enda objektet registrerat i Fornsök är en Övrig kulturhistorisk lämning i form av minnesskylt av trä (RAÄ nr Los 47:1)9 ca 1,4 km norr om planerat verksamhetsområde. Den bedöms ej påverkas av verksamheten. Vid den arkeologiska utredningen steg 1 som gjordes i fält under sommaren 2020, hittades två husgrunder på ca 900 meters avstånd från täktområdena. Samtliga klassas som Övrig kulturhistorisk lämning och bedöms ej påverkas av verksamheten.

Om något påträffas vid arbeten som kan misstänkas utgöra fornlämning kommer arbetet avbrytas och tillsynsmyndigheten kontaktas i enlighet med bestämmelserna i kulturmiljölagen.

• Friluftsliv och rekreation

Under anläggningstiden då vindkraftsparken byggs utgör hela området inklusive täkten en byggarbetsplats som är avstängd för obehöriga. Efter att anläggningsarbetena för vindparken är avslutade kommer täkten att efterbehandlas och åter vara tillgänglig för allmänheten. Friluftsliv som till exempel bär- och svampplockning kan då fortgå som tidigare. I samrådet för vindkraftparken Hemberget framkom det att de två vandringsleder i området, Lillskogsleden och Hälsingeleden, som går ca 1,3 km norr om planerad verksamhet inte används särskilt frekvent.

Inom verksamhetsområdena finns två licensområden för jakt. Sökande avser att samråda med berörda jaktlag. Under anläggningstiden då vindkraftsparken byggs utgör hela området inklusive täkten en byggarbetsplats som är avstängd för obehöriga. Efter att anläggningsarbetena för vindparken är avslutade kommer täkten att efterbehandlas och åter vara tillgänglig för allmänheten.

1.4 Planerade utredningar

• Geotekniska utredningar utförs och resultatet kommer att redovisas i tillståndsansökan.

2 Förslag till alternativ i

miljökonsekvensbeskrivningen (MKB)

2.1 Nollalternativ

Nollalternativet innebär att ingen bergtäkt anläggs på platsen. Platsen kommer delvis att användas för anläggning av vindkraftsturbin. Nollalternativet innebär att det stora behovet av material till anläggningen av vindkraftparken inte kan tillgodoses genom lokal brytning vid Hemberget. Material kommer att behöva hämtas utanför projektområdet för vindkraftsparken. Befintliga täkter ligger på betydligt större avstånd, vilket innebär längre sträckor med tunga transporter, störningar för omgivningen, utsläpp till luft och klimatpåverkan.

9 Riksantikvarieämbetet

2.2 Alternativa lokaliseringar

Alternativa lokaliseringar inom vindkraftparken har utretts och ett alternativ har identifierats. Ca 2,5 km norr om verksamheten ligger Hemberget som idag utgör ett kalhygge, se figur 8. Den alternativa täktförslaget låg inom hänsynsområde för hönsfågel varför sökande valde att inte gå vidare med platsen.

Nuvarande förslag har valts med hänsyn till natur och närboende. Aktuellt förslag ligger även bra till inom planerad vindkraftspark vilket möjliggör korta transporter inom vindkraftparken.

Tillgång på bergmaterial i regionen har undersökts och kommer redovisas i kommande MKB.

Figur 8. Alternativ lokalisering markerat med rött. Orange markering visar täktförslag nr 1. Täktförslag nr 2 är söder om täktförslag 1 och syns inte på denna karta.

3 Förenlighet med miljökvalitetsmål och miljökvalitetsnormer

Miljökonsekvensbeskrivningen kommer att beskriva verksamhetens påverkan på relevanta miljökvalitetsmål och miljökvalitetsnormer (MKN). MKN för vatten kommer att beskrivas i MKB. MKN för buller och utomhusluft bedöms inte påverkas av verksamheten.

4 Egenkontroll

Den som bedriver en verksamhet som kan befaras medföra olägenhet för människors hälsa eller påverka miljön ska enligt 26 kap. 19 § MB fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka

eller förebygga sådana verkningar. Kontrollprogrammet kommer att tas fram när tillstånd med villkor erhållits.

5 Bedömning av betydande miljöpåverkan

Länsstyrelsen i Gävleborg har den 16 oktober 2020 inkommit med beslut om att planerad verksamhet kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Enligt 6 § punkt 2 miljöbedömningsförordningen ska täktverksamhet för uttag av berg, som har en produktion som överstiger 25 000 ton per kalenderår, antas medföra betydande miljöpåverkan. Planerad täktverksamhet kommer överstiga den mängden, och ska därför antas medföra betydande miljöpåverkan.

En fullständig miljökonsekvensbeskrivning kommer bifogas kommande tillståndsansökan i enlighet med 6 kap. Miljöbalken.

6 Referenser

• Artdatabanken (2020). www.artfakta.se

• Artportalen (2020). www.artportalen.se

• Översiktsplan för Ljusdals kommun. Antagen 2010-02-22

https://www.ljusdal.se/download/18.7b4b850a15065e32c0fbd82/1444983764935/1%20Översikt splan.pdf

• Vindkraftsplan för Ljusdals kommun. Antagen 2012-11-19

https://www.ljusdal.se/samhallegator/kommunensplanarbete/gallandeplaner/oversiktsplaner/vin dkraftplan.4.555fd9db14d4cc293a942ade.html

• Riksantikvarieämbetet (2020). Fornsök. www.raa.se.

• SGU (2020) www.sgu.se

• VISS, Länsstyrelserna. (2020) www.viss.lansstyrelsen.se

• Enetjärn Natur AB (2018) Yttrande 2018-09-28 till länsstyrelsens, komplettering till ansökan om tillstånd till gruppstation för vindkraft, Hemberget, i Ljusdals kommun.

• Länsstyrelsernas webbGIS

Related documents