• No results found

4.1 Yt- och grundvatten Ytvatten

Täktplats nr 1 är beläget på en höjdplatå på ca 400–450 m.ö.h. Marken består huvudsakligen av berg och morän med lutning åt sydväst. Den naturliga vattenströmningen sker mot sydväst med utströmning mot närmaste vattendrag som är en ej namngiven bäck som ligger ca 500 meter väster om planerat

verksamhetsområde som avleder vattnet mot söder4. Dagvatten från verksamhetsområdet når denna bäck som sedan rinner igenom mindre sumpmark och ansluter sig till Hummeltjärnen ca 1,7 km från verksamhetsområdet. Via Hedbäcken rinner vattnet sedan söderut till Västersjön (SE683574-147831). I den senaste bedömningen av vattenförekomster har VISS klassat Västersjön till ”hög ekologisk status”, och ”uppnår ej god kemisk status”. Hedbäcken (SE684218-147647)har i den senaste bedömningen klassats som ”måttlig ekologisk status och uppnår ej god kemisk status”5.

Figur 5. Föreslagen täktplats nr 1 i förhållande till närliggande vattendrag. Röd markering visar täktens brytområde, blå markering visar verksamhetsområde.

Täktplats nr 2 ligger på en höjd på ca 400–450 m.ö.h. Även på denna plats består marken av huvudsaklig morän och berg med lutning åt syd.

Vattenströmningen sker söderut ca 350 meter med utströmning mot närmaste vattendrag som sedan passerar Linbäckstjärnen och ansluter sig till Lindbäcken som är en vattenförekomst (SE683879-147840). I den senaste bedömningen har Lindbäcken till ”hög ekologisk status”, och ”uppnår ej god kemisk status”. Ca 700 meter sydost finns en bäck som ansluter sig till Hornbergsbäcken och är inte klassificerad som vattenförekomst.

4 SGU Kartvisare (2020)

5 VISS (2020)

Figur 6. Föreslagen täktplats nr 2 i förhållande till närliggande vattendrag. Rutnät visar brytområde och streckad linje visar verksamhetsområde.

Dagvatten från täktområdena kommer att renas och fördröjas genom sedimentationsfälla som anläggs.

Därefter går vattnet genom terrängen vidare till Hummeltjärnen respektive Lindbäckstjärnen och sedan vidare söderut, se figur 5 och 6. Det stora avståndet till recipienterna bedöms ge en god naturlig ytterligare sedimentation och rening av ytvattnet. Hummeltjärnen, Lindbäckstjärnen och Västersjön bedöms därför inte påverkas av den planerade bergtäkten

Området omfattas av riksintresse för skyddade vattendrag enligt miljöbalken, vilket innebär att vattenkraftverk samt vattenreglering eller vattenöverledning för kraftverksändamål inte får utföras.

Grundvatten

Vid sökning i SGU:s kartvisare för grundvattenförekomster i det aktuella området är uttagsmöjligheterna i området är tämligen goda. Grundvattennivåer i området kommer att undersökas i samband med geotekniska utredningar inför tillståndsansökan. Brytning bedöms dock i dagsläget kunna ske över grundvattennivå.

Enligt SGU:s brunnsarkiv finns tre borrade brunnar för energi, en borrad brunn för dricksvatten samt en brun med okänd användning. Dessa är belägna i byn Lillskog ca 2 km nordost om det planerade täktområdet och bedöms inte påverkas av planerad verksamhet.

4.2 Naturmiljö

Täktverksamheten är planerad i ett höglänt område (ca 425–450 m.ö.h) i bägge förslagen. Området för planerad täktverksamhet består av produktionsskog som till stor del är avverkad och återplanterad med barrskog.

Områdena berör inga utpekade eller skyddade områden såsom nyckelbiotoper, naturreservat, Natura 2000-områden6. Närmaste två naturreservat ligger ca 12 km sydväst respektive 17 km norr om planerat täktområde, närmaste riksintresse för naturvård ligger ca 6 km nordväst om planerat täktområde, samtliga utanför tillståndsgivet projektområde för vindkraft. Närmsta nyckelbiotop finns ca 700 meter sydväst om täktområdet och kommer inte påverkas av planerad verksamhet. Strax norr om täktförslag 1 finns lövrik sumpskog som inte bedöms påverkas av verksamheten.

En naturvärdesinventering är utförd som underlag till tillståndsansökan för vindkraftparken Hemberget.

Inventeringen har inte identifierat några naturvärden inom aktuellt område för täkten.

4.2.1 Artskydd

Ett område omkring det aktuella området för täktverksamheten har granskats i Artportalen (2020-05-12)7. Det finns inga kända förekomster av rödlistade eller fridlysta arter inom planerat täktområde. Fynd av Talltita (NT), Vedflikmossa (NT) och Fältgentiana (EN) har rapporterats i Lillskog som ligger ca 2 km österut.

I samband med tidigare utredningar i området, inför prövning av aktuell vindkraftspark, har orre och tjäder inventerats inom projektområdet för vindkraftsparken av Enetjärn Natur AB8. En generell slutsats från inventeringen är att tjäderpopulationen i projektområdet är svag och starkt påverkad av pågående trakthyggesbruk. Det finns inte några större tjäderspelsplatser eller värdefulla större tjäderhabitat i området. Den valda platsen för planerad bergtäkt ligger i starkt påverkad produktionsskog.

Vid Enetjärns skogshönsinventeringen våren 2018 sågs en mindre spelplats för orre på Räddmyran/Rikmyran som ligger norr om täktförslag nr 1. Räddmyran/Rikmyran och samtliga andra större våtmarksområden och värdefulla sumpskogar inom projektområdet för vindkraftsparken har av Enetjärn Natur AB utpekats som naturvårdsobjekt i naturvärdesinventeringen och som hänsynsområden i skogshönsinventeringen. Dessa hänsynsområden har undantagits från vindkraftsanläggning och hänsynsområdet är även undantaget vid placeringen av den planerade täkten.

6 Länsstyrelsen i Gävleborgs län WebbGIS

7 Artportalen (2020)

8 Enetjärn Natur AB (2018)

Figur 7. Täktförslag nr 1 brytområde i rutigt mönster samt verksamhetsområde svart streckat. Hänsynsområde för fågel syns i orange färg. Blå streck visar vindkraftens projekteringsområde. Numrerade punkter visar vindkraftspositioner i en exempellayout. Täktförslag nr 2 syns inte på kartan.

4.2.2 Strandskydd

Området för täktverksamheten ligger på en höjd ca 0,5 km öster om närmsta vattendrag, respektive 0,16 km söder om närmsta vattendrag och omfattas därmed inte av generellt strandskydd.

4.3 Bränsle- och kemikaliehantering

De mark- och vattenföroreningar som kan uppkomma är främst eventuella spill av oljor och dieselbränsle i samband med lagring, tankning och maskinhaveri samt lakning av kväveföroreningar från sprängämnesrester. Dagvattnet från hårdgjorda ytor samlas upp i en sedimentationsdamm inom verksamhetsområdet, innan utsläpp sker till recipient. Kemikalier förvaras invallat för att minimera risk för läckage till omgivningen och enligt aktuell miljölagstiftning.

Brytning av berg sker genom sprängning och kommer utföras av entreprenad. Spräng- och tändmedel hanteras enligt gällande föreskrifter. Verksamheten bedöms inte omfattas av Seveso-lagstiftningen då 10 ton sprängmedel ej kommer användas vid ett och samma tillfälle.

4.4 Utsläpp till luft

De primära källorna till utsläpp till luft är damning samt avgaser från fordon och maskiner. Bevattning av körytor kommer att användas som metod för dammbekämpning.

Krav ställs på arbetsfordon inom täkten i verksamhetens kontrollprogram. Minskade körsträckor med anledning av att bergkross finns att tillgå så lokalt som möjligt, innebär en mindre miljöpåverkan vid byggnation av vindkraftsparken jämfört med att köra material från längre avstånd.

4.5 Avfallshantering

Farligt avfall sorteras i separata behållare som förvaras på ett sådant sätt att föroreningar inte kan nå omgivande mark och vatten. Transport av farligt avfall görs av transportör med tillstånd enligt gällande regelverk. Övrigt avfall sorteras och hämtas av godkänd transportör.

4.6 Kumulativa effekter

Planerad täktverksamhet kommer att bedrivas inom vindkraftsparken Hemberget. Verksamheten i täkten kommer tidsmässigt att sammanfalla med anläggningsarbetena för vindparken. Det innebär att vissa miljökonsekvenser behöver beskrivas för den samlade miljöpåverkan från täkten och anläggningen av vindkraftsparken. Det gäller till exempel påverkan från buller och transporter. De kumulativa effekterna kommer att beskrivas och bedömas i MKB:n.

Related documents