• No results found

Nämnden godkänner yttrandet och överlämnar det till kommunstyrelsen.

Sammanfattning

Socialnämnden är positiv till planens utgångspunkter att arbetet mot droger ska ske i ett samhällsperspektiv såväl som riktat till vissa grupper och på individnivå.

Nämnden välkomnar även att det ska finnas en aktuell plan inför nästa mandatperiod.

I yttrande redovisas de föreslagna aktiviteter i ANDT-planen där Socialnämnden har huvudansvar eller delansvar och nämnden föreslår vissa kompletteringar och redaktionella ändring

Ärendebeskrivning

Socialnämnden ska yttra sig över Plan mot alkohol, narkotika,

dopningsmedel och tobak (ANDT) för åren 2019-2022. Det är en revidering av tidigare handlingsplan mot alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak för åren 2013-2015.

Planen fokuserar främst på insatser för att begränsa och försvåra

tillgängligheten av alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak men även attityd- och kunskapshöjande insatser är angelägna. Inriktningen är också att kommunen ska erbjuda lättillgängligt stöd för personer med

missbruk/beroende och stöd till deras anhöriga. I planen finns också ett stort fokus på det tobakspreventiva arbetet.

Aktiviteterna från insats- och utvecklingsområden i planen ska läggas till som åtaganden i respektive nämnds och bolags årliga verksamhetsplaner och följas upp i verksamhetsberättelser.

Yttrandet skall vara inkommen till kommunstyrelsen senast den 1 augusti.

Eskilstuna kommun 2018-05-23 2 (5)

Eskilstuna – den stolta Fristaden

Övergripande mål

Eskilstuna kommun ska verka för ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk.

Tillgång till alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak ska minska.

Mål

1. Tillgång till alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak ska minska

2. Antalet barn och unga som börjar använda narkotika, dopningsmedel och tobak eller debuterar tidigt med alkohol ska successivt minska

3. Antalet kvinnor och män samt flickor och pojkar som utvecklar skadligt bruk, missbruk eller beroende av alkohol, narkotika, dopningsmedel eller tobak ska successivt minska

4. Kvinnor och män samt flickor och pojkar med missbruk eller beroende ska utifrån sina förutsättningar och behov ha ökad tillgänglighet till vård och stöd av god kvalitet

5. Antalet kvinnor och män samt flickor och pojkar som dör och skadas på grund av sitt eget eller andras bruk av alkohol, narkotika, dopningsmedel eller tobak ska minska

a. Delmål

Alkoholrelaterad dödlighet bland kvinnor, män samt flickor och pojkar minskar (socialnämnden har samordningsansvaret med vård- och omsorgsnämnden).

Yttrande

Nämnden delar planens utgångspunkt att arbetet mot droger ska ske ur

hälsofrämjande, förbyggande, brottsbekämpande, behandlande och rehabiliterande perspektiv. Även planens fokus, på att begränsa tillgänglighet, attityd- och

kunskapshöjande insatser samt möjlighet till lättillgängligt stöd för personer med beroendeproblematik och stöd till anhöriga, är nämnden positiv till.

Nämnden ställer sig bakom att det tas fram en aktuell plan för arbetet mot alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak inför nästa mandatperiod (ANDT). Planen bedöms vara både ett stöd och ett krav för nämnderna i arbetet med ANDT.

Nämnden vill också uppmärksamma, sedan 2018-01-01, att socialnämnden även ska arbeta för att förebygga och motverka missbruk av spel om pengar.

Nämndens yttrande rör främst de föreslagna aktiviteter i ANDT-planen där

socialnämnden har huvudansvar eller delansvar. Aktiviteterna kommer därmed att vara ett åtagande i nämndens verksamhetsplaner.

Eskilstuna kommun 2018-05-23 3 (5)

Eskilstuna – den stolta Fristaden

Insatser under mål 1

Samverkan mellan ANDT- förebyggande och brottsförebyggande ska utvecklas

KS och SN

Den lokala samverkan mellan ANDT-förebyggande och brottsförebyggande ska utvecklas

BUN, SN, KFN, TSN, KS

Stödet ska förstärkas på de skolor och fritidsgårdar som har behov utifrån resultaten i undersökningen Liv och Hälsa.

Samordningsansvaret för ovanstående insatser har kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden. Socialnämnden tillstyrker förslagen till insatser.

Insatser under mål 2

En hälsofrämjande skola utifrån elevers olika förutsättningar och behov

 BUN, SN

Information och utbildning om ANDT till skolpersonal

 SN, BUN

Generella och riktade insatser ska genomföras till vuxna och föräldrar för att höja kunskapen om alkohol, narkotika, doping, och tobak.

 BUN, SN, KS

Undersökningen Liv och hälsa ska analyseras var tredje år.

Under punkten generella och riktade insatser föreslår nämnden att insatser till vuxna och föräldrar ändras till vuxna och då särskilt föräldrar.

Effektivt arbete mot langning av alkohol och tobak

 BUN SN

Försäljning, överlåtelse, langning och bruk av ANDT på Eskilstunas skolor ska förhindras

 SN, BUN, Kultur o fritid, Torshälla stad nämnd, KS

Information till föräldrar och vuxna om effekterna av att inte förse eller langa tobak och alkohol till barn och unga

 BUN, SN, KS

Information och utbildning om cannabisförebyggande arbetet till all personal vid skolor

Under punkten -Information till föräldrar och vuxna om effekterna av att inte förse eller langa tobak och alkohol till barn och unga- föreslår nämnden att -Information

Eskilstuna kommun 2018-05-23 4 (5)

Eskilstuna – den stolta Fristaden

till föräldrar och vuxna om effekterna av att förse eller langa tobak och alkohol till barn och unga-.

Insatser under mål 3

Uppmärksamma och förebygga ANDT-relaterad ohälsa bland kvinnor och män samt flickor och pojkar inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och inom andra arenor

SN

Ett mer lättillgängligt stöd ska utvecklas för personer som vill ha hjälp med sitt missbruk eller beroende

Nämnden menar att det finns ett lättillgängligt stöd, men det går att ytterligare utveckla och insatsen bör därför formuleras:

Ytterligare utveckla lättillgängliga stöd för personer som vill ha hjälp med sitt missbruk och beroende tillsammans med hälso- och sjukvården.

I uppräkning av befintliga arbeten saknas föräldrastödsprogram vilket bör läggas till.

Insats under mål 4

Samverkan mellan HSL socialtjänst samt med andra aktörer för en sammanhållen vård utifrån kvinnor och män samt flickor och pojkar specifika förutsättningar och behov

 S N, AVN

Gemensam utbildning för medarbetare inom socialförvaltningen och arbetsmarknads- och vuxenförvaltningen om beroendetillstånd.

Nämnder uppmärksammar skrivfelet arbetsmarknads- och vuxenförvaltningen vilket torde avse arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Insatser för att nå kvinnor och män samt flickor och pojkar i socialt och hälsomässigt utsatt situation till följd av missbruk eller beroende.

VON, SN

 Inventering av psykiskt funktionshindrade ska ske vart fjärde år, nästa gång 2021.

 Samarbetet med landstinget ska utvecklas kring sprutbytetsprogram.

Nämnden anser att det bör övervägas att endast använda begreppen beroende eller beroendeproblematik när insatser riktar sig till enskilda personer.

Vad gäller befintligt arbete under detta mål bör texten som berör personligt ombud vara: Personligt ombud finns för dessa grupper.

Eskilstuna kommun 2018-05-23 5 (5)

Eskilstuna – den stolta Fristaden

Insatser under mål 5

Uppmärksamma och erbjuda ändamålsenligt stöd till flickor och pojkar som föds med skador till följd av ANDT eller som växer upp i familjer med

missbruk eller annan omsorgssvikt, inklusive förekomst av våld, med koppling till alkohol eller narkotika utifrån deras förutsättningar och behov.

 SN

En ny samtalsmodell ska implementeras som riktar sig till föräldrar med små barn, 0-7 år, som blivit föremål för orosanmälan och där en av föräldrarna har en beroendeproblematik (Alkohol eller narkotika)

Nämnden anser att insatsen lämpligen bör vara att utveckla en samtalsmodell som riktar sig till föräldrar med små barn, 0-7 år, som blivit föremål för orosanmälan och där en av föräldrarna har en beroendeproblematik (Alkohol eller narkotika).

När det gäller den del av insatsen som avser ” stöd till flickor och pojkar som föds med skador till följd av ANDT” bör en insats läggas till som innebär att nämnden ska utveckla samverkan med landstinget för att uppmärksamma barn som föds med drogrelaterade skador.

 SN, VON

Utveckla insatser för att fånga upp personer i riskzon samt erbjuda attraktiva och lättillgängliga stöd- och behandlingsinsatser.

Nämnden anser att även AVN är en viktig samarbetspartner för denna insats och insatsen bör formuleras: I samverkan utveckla…

_____

SOCIALFÖRVALTNINGEN

Mehmed Hasanbegovic Förvaltningschef

Related documents