• No results found

Förslag till delregional genomförandeplan för VG 2020 – regional utvecklingsplan för Västra

Götaland (RUP)

Inledning

Beredningen för hållbar utveckling (BHU) har, efter remissbehandling i GR/BRG och övriga kommunalförbund, ställt sig bakom den regionala utvecklingsplanen (RUP) Västra Götaland 2020 (VG2020) som antogs av regionfullmäktige 2013-09-24. Därefter har ett uppdrag formulerats till kommunalförbunden i länet att ta fram delregionala genomförandeplaner för VG2020.

BHU har samordnat arbetet med att ta fram strategin och har det formella ansvaret för genomförandet. GR och BRG deltog under 2012-2013 i strategiarbetet genom att bidra med sakkunskap i olika arbetsgrupper. VG2020 definierar 32 prioriterade frågor inom ramen för fyra teman: En ledande kunskapsregion, En region för alla, En region där vi tar globalt ansvar, En region som syns och engagerar.

Göteborgsregionen – utvecklingsförutsättningar

Uppdraget att ta fram en genomförandeplan för Göteborgsregionen ska ses mot bakgrund av de särskilda utvecklingsförutsättningar som gäller för storstadsregionen.

GRs och BRGs gemensamma strategi Hållbar tillväxt baseras på en

omfattande kunskapsutveckling om moderna storstadsregioners attraktivitet och drivkrafter där en av utgångspunkterna är att regionens storlek och mångfald är grundläggande för effektivt resursutnyttjande, innovationer och tillväxt.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Genom Hållbar tillväxt finns en stabil grund för vårt gemensamma arbete med att utveckla Göteborgsregionen till ”en stark och tydlig tillväxtregion i Europa”. Vi vill stärka regionens kvaliteter och gemensamt arbeta aktivt för att möta framtidens utmaningar.

Hållbar tillväxt och den sociala dimensionen

En positiv utveckling i regionen, som lyfts fram i Hållbar tillväxt, är att det finns en social sammanhållning mellan människor som lever under skilda villkor och i olika sammanhang. En sådan sammanhållning uppstår genom människors ömsesidiga relationsskapande och genom allas möjlighet till aktiv medverkan i samhällslivet. Förtroende och tillit människor emellan och till den service som samhället ger betonas.

Vi vill utveckla det kommungemensamma arbetet som ökar den sociala sammanhållningen och skapar trygga levnadsförhållanden. Sammanhållning är en viktig drivkraft för regionens utveckling och för en positiv bild av regionen. En identifiering av vilka områden som gagnas mest av ett kommungemensamt arbete är ett första steg i denna process.

Finansieringsförutsättningar för arbetet inom ramen för VG2020 De regionala tillväxtmedel som under senare år fördelats från

regionutvecklingsnämnden i VGR till Göteborgsregionen, ca 15 mkr, har tilldelats BRG med fokus på tillväxt i ett näringslivsperspektiv.

Utvecklingsfrågorna i VG2020 definieras med ett betydligt bredare anslag, bl.a. kring livslångt lärande, välfärd och infrastruktur, och det finns därför anledning att förvänta att medel fördelas även för satsningar inom GRs verksamhetsområden.

Förbundsstyrelsen tog 2014-05-09 del av arbetsprocessen med framtagandet av delregional genomförandeplan och beslöt då att uppdra åt

förbundsdirektören att begära ett förtydligande från VGR av kopplingen mellan genomförandeplanen och de ekonomiska förutsättningarna för insatser inom ramen för VG2020. BRGs VD fick motsvarande uppdrag från bolagets styrelse.

Ett muntligt förtydligande från VGR ger vid handen att det för 2015 finns 17 mkr i tillväxtmedel (inklusive en miljon avsedd för strategisk

kompetensförsörjning samt den s.k. miljömiljonen) att fördela från

regionsutvecklingsnämnden till Göteborgsregionen och att det förutsätts en motfinansiering som är lika stor. Den delregionala genomförandeplanen ska utgöra grund för fördelning av medlen men det är inte klarlagt på vilket sätt

Göteborgsregionens kommunalförbund

planen ska värderas eller vilka bedömningar som kommer att ligga till grund för fördelningen.

Enligt VGR bör den delregionala genomförandeplanen för

Göteborgsregionen vara klar i slutet av september i år för behandling i regionutvecklingsnämnden 23-24 oktober.

Framtid

Genomförandeplaner på delregional nivå kopplade till den av

regionfullmäktige antagna regionutvecklingsplanen är ett nytt arbetssätt som behöver förtydligas och utvecklas av samarbetsparterna för att kunna

implementeras på rätt sätt.

Såväl GR som BRG påbörjar nu det strategiska arbetet med att ta fram flerårig verksamhetsinriktning respektive verksamhetsplan. I arbetet ingår att beakta strategier som våra respektive medaktörer har, exempelvis VGR och VG2020, och som innebär att vi får möjlighet att växla upp våra verksamhetsinsatser och förstärka varandras arbete. Därmed ökar

möjligheterna för ett gott genomförande och bättre måluppfyllelse kopplat till de strategiska målen.

De fleråriga strategierna kommer att kompletteras med årliga

handlingsplaner som därmed i praktiken kan fungera som delregionala genomförandeplaner i dialogen om fördelning av tillväxtmedel och annan möjlig finansiering för att tillsammans med VGR växla upp insatserna i verksamheterna.

Föreliggande förslag

I nuläget konstateras att utgångspunkten för en delregional

genomförandeplan är de redan politiskt antagna strategiska dokument som ligger till grund för arbetet i vår delregion – budget och

verksamhetsinriktning för GR, verksamhetsplan för BRG samt mål och strategidokumenten Hållbar tillväxt och Strukturbild. Dessa dokument täcker tillsammans in samtliga 32 prioriterade frågor i RUP:en.

Föreliggande förslag innebär således att dessa fyra bilagda dokument utgör Göteborgsregionens delregionala genomförandeplan för 2015.

Förslaget har tagits fram med inriktningen att förbundsstyrelsen ska få möjlighet att diskutera innehållet och med utgångspunkt från denna diskussion fatta beslut på styrelsekonferensen 2014.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Förbundsstyrelsen föreslås besluta

att, med hänsyn tagen till den vid förbundsstyrelsens konferens 25-26 september 2014 förda diskussionen, anta föreliggande förslag till delregional genomförandeplan för Göteborgsregionen,

att gemensamt med BRG översända den antagna genomförandeplanen till regionutvecklingsnämnden. Göteborg 2014-09-16 Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg Bilagor:

1. Verksamhetsinriktning och budget för GR år 2015

2. Verksamhetsplan för BRG 2014 (kompletteras med VP 2015 efter styrelsemötet 8 november)

3. Hållbar tillväxt – mål och strategier med fokus på regional struktur 4. Strukturbild för Göteborgsregionen

Göteborgsregionens kommunalförbund Styrelseärende 15 2014-09-26 Till Förbundsstyrelsen