• No results found

Förslag på lösningar

In document PM Dagvattenutlåtande Pdf, 4 MB. (Page 21-27)

Inom planområdet finns det idag en dagvattenledning längs med väg 252 med utlopp i

Svenbybäcken. Befintlig kapacitet för denna ledning är idag okänd och anslutning av dagvatten från planområdet till denna ledning är idag inte beaktad med hänsyn till okända förhållanden uppströms dagvattenledning. Dagvatten från delområden bör kunna ledas till Svenbybäcken eller Kolbäcksån via interna ledningssystem/dikessystem med egna separata utlopp.

6.1. Område A

Område A kommer behöva fyllas med fyllnadsmassor på grund av översvämningsrisken från Svenbybäcken. I och med detta kommer möjlighet för fördröjning samt infiltration att finnas för grunda dagvattenmagasin såsom krossmagasin och växtbäddar. Område A kommer behöva ett avskärningsdike mellan befintlig åkermark och exploaterad mark för att hantera inströmmande dagvatten från åkermark.

Inom område A behöver cirka 137 m3 dagvatten fördröjas vid en exploatering enligt planillustration från Exark Arkitekter.

Ett alternativ för dagvattenhantering skulle kunna vara att anlägga ett fördröjningsdike längs med fastighetsgränsen vid väg 252 med dikeslutning norrut. Vid planerad infartsväg kan man placera en trumma för att sedan leda dagvatten till en dagvattendamm i nordöstra delen av området, med ett utlopp i Svenbybäcken. Skulle ett fördröjningsdike placeras enligt figur 6.1.1, skulle man kunna

figur 6.1.1 med en yta på 300 m2 och 0,5 m djup, skulle man kunna fördröja upp till 150 m3

dagvatten. Väljer man att utföra den som en LOD-damm med 0,2 m djup skulle man kunna fördröja upp till 60 m3 dagvatten.

dagvattenmagasin i form av krossmagasin och växtbäddar där marken planeras att fyllas upp.

Inom område B behöver cirka 201 m3 dagvatten fördröjas vid en exploatering enligt planillustration från Exark Arkitekter.

Ett alternativ för dagvattenhantering för detta delområde skulle kunna vara fördröjningsdiken längs med fastighetsgräns vid väg 252, med trummor under planerade parkeringar inom planområdet.

Väljer man att utföra ett fördröjningsdike enligt gröna linjer i figur 6.2.1, skulle man kunna fördröja upp till 150 m3 dagvatten. En kompletterande lösning för dagvattenhantering skulle kunna vara krossdiken längs med parkeringar samt lokalgator inne på området. Skulle man anlägga krossdiken enligt gula linjer i figur 6.2.1 skulle man kunna fördröja upp till 82 m3 dagvatten.

För tomterna i mitten av område B föreslås krossdike för att hantera dagvatten då marken behöver luta bort från byggnaderna. Ovanför dessa krossdiken i figur 6.2.1 föreslås en LOD-damm placeras. En LOD-damm är cirka 0,2 m djup och väljer man att placera en sådan i denna yta skulle man kunna fördröja upp till 50 m3 dagvatten.

I det fall möjlighet inte finns att skapa fördröjningsdike likt förslag i figur 6.2.1 föreslås ett internt ledningssystem vilket kan transportera dagvatten till dagvattendammar antingen i nordvästra delen eller i den sydöstra delen av område B. Dessa dammar skulle behöva utformas med ett större djup än 0,2 m, vilket föranleder skydd för allmänheten mot att ramla ner i en damm. Skulle man placera dammar enligt blåa cirklar i figur 6.2.1 med ett djup på cirka 0,5 m, skulle man kunna fördröja cirka 110 m3 dagvatten per damm. Väljer man att utföra dessa dammar som LOD-dammar med ett djup på

0,2 m, skulle man kunna fördröja upp till 46 m3 dagvatten.

Figur 6.2.1. Förslag på dagvattenhantering för område B. Röd linje är planområdesgräns, grön linje är fördröjningsdike, orange linje är trumma, gul linje är krossdike, blå cirkel är dagvattendamm och ljusblå cirkel är LOD-damm.

6.3. Område C

Område C är ett kuperat område där det inte kommer vara nödvändigt att fylla upp marknivåer för

finns tre LOD-dammar utritade i olika storlekar, detta ska ses som förslag då det finns utrymme att göra dessa större. Placerar man krossdiken enligt figur nedan kan man fördröja upp till 32 m3 dagvatten. Väljer man att leda dagvatten till LOD-dammarna kan man fördröja mellan 25 – 80 m3.

Figur 6.3.1. Förslag på dagvattenhantering för område C. Röd linje är planområdesgräns, grön linje är fördröjningsdike, gul linje är krossdike och ljusblå cirkel är LOD-damm.

6.4. Område D

Område D har sämre möjligheter att skapa fördröjning via öppna diken eller dammar då området är mindre än dem andra och marken lutar kraftigt. Samtidigt behöver inte området fördröja lika många kubik med dagvatten likt de andra områden inom planområdet. Marken inom område D består idag av fyllnadsmassor, vilket innebär att det finns goda infiltrationsmöjligheter.

Inom område D behöver cirka 21 m3 dagvatten fördröjas vid en exploatering enligt planillustration från Exark Arkitekter.

Ett alternativ till dagvattenhantering är att förlägga ett krossdike längs med planerad väg med lutning norrut, där vägen och framsidan av byggnaderna kan avvattnas och fördröjas samt infiltreras

gemensamt. Baksidan av dessa tomter kommer luta kraftigt ner mot Svenbybäcken, vilket försämrar

baksidan av parhusen är att förlägga lokalt placerade stenkistor. Skulle man placera krossdiken enligt figur 6.4.1 skulle man kunna fördröja upp till 16 m3 dagvatten.

Figur 6.4.1. Förslag på dagvattenhantering för område D. Gul linje är krossdike.

6.5. Område E

Område E behöver inte fyllas upp för att klara översvämningsnivån då området redan idag ligger på en högre nivå jämfört med de andra områden. Större delen av området har även till stor del fyllts upp för befintlig exploatering vilket innebär att det finns bättre infiltrationsmöjligheter. Det är mest fördelaktigt att fördröja dagvatten närmast källan än att samla upp dagvatten via ledningssystem och leda till en damm, då det skulle innebära att ledningssystem och eventuella dammar skulle behöva göras väldigt stora. Område E kommer behöva ett avskärningsdike mellan befintlig åkermark och exploaterad mark för att hantera inströmmande dagvatten från åkermark/dike vid gång- och

I det fall det skulle behöva fördröjas mer dagvatten finns möjlighet att skapa en damm i östra delen av området nära Kolbäcksån enligt blå cirkel i figur 6.5.1. Inom det området finns det möjlighet att skapa en damm på 500 m2 vilket kan, med ett djup på 0,5 m, fördröja upp till 250 m3. Väljer man att utföra det som en LOD-damm, kan det fördröja upp till 100 m3.

Figur 6.5.1. Förslag på dagvattenhantering för område E. Rosa linje är ett avskärningsdike, gul linje är krossdike, grön linje fördröjningsdike och blå cirkel är dagvattendamm.

In document PM Dagvattenutlåtande Pdf, 4 MB. (Page 21-27)

Related documents