• No results found

5.8 Dag två i biblioteket.

6. Analys och diskussion

6.3. Förslag på fortsatt forskning

Jag skulle tycka att det var intresse att följa upp arbetet med eleverna. Att i efterhand undersöka hur eleverna själva upplevde arbetet och hur deras tankegångar och resonemang ser ut idag. I ett större perspektiv skulle jag vilja veta hur andra skolor arbetar med liknande tematik.

7. Slutdiskussion

Skolforskaren Stigendal. M skriver i sin rapporten Framgångsalternativ att skolan måste utgöra en förebild i frågor som rör mångfald och demokrati. Han menar att om den samhällssyn som läroplanen ger uttryck för inte överensstämmer särskilt väl med hur många människor lever i dagens samhälle så borde den i alla fall kunna överensstämma med livet i skolan (a.a 2004). Hur kan då ett sådant arbete tänkas se ut, och hur ser arbetet ut på skolor idag? Jag inspireras av Todd.S (2010) som ger oss riktlinjer att följa i, på väg mot ofullkomlighetens pedagogik – mänsklighet och kosmopolitism under omprövning, där hon beskriver våra rädslor för att se just helheter. Hur vi i undervisning och utbildning måste utmana oss och våga inta en mer orädd och prövande attityd till vad vi hoppas kunna uppnå i situationer. Genom att acceptera och se misslyckandet som ett möjligt scenario ökar vi också möjligheterna för att lyckas, i möten där vi konfronteras med antagonism, våld och hat, och våga se det som en integrerad del av det mänskliga. Att våga möta det mänskliga som vi upplever som obehagligt för att på riktigt engagera oss i de etiska och politiska dilemman som ingår i vårt pedagogiska uppdrag (a.a.2010). Det är för mig något jag väljer att ta med mig från projektet och i min fortsatta lärarprofession.

Referenser

Almgren, Maria, Amsell, Karin, Andersson, Torbjörn, Droppe, Jessica, Gullstrand, Pernilla, Jonsson, AnnSofie & Spens, Ellen (2011) Länge leve skolan! En text om utbildning, estetik och

skolutveckling. Malmö: Lärarutbildningen, Malmö högskola. Tillgänglig på Internet:

http://dspace.mah.se/handle/2043/12332

Angelin, A; Dahlbeck, P; Svennerbrant, M; Wrangsjö, B (2010) Vägen tillbaka: liv, lust och lärande i Rädda Barnens musikprojekt. Malmö: Rädda barnen

Aulin-Gråhamn, Lena (2011) Pinnbyggen och vardagsföremål: estetik och lärande i

lärarutblidningen. Malmö: Lärarutbildningen, Malmö högskola

Aspelin, Jonas (2010) Sociala relationer och pedagogiskt ansvar. Malmö: Gleerups

Aspelin, Jonas & Persson, Sven (2011) Om relationell pedagogik. Malmö: Gleerup Bauman, Zygmunt (2002), Det individualiserade samhället. Göteborg: Daidalos Bryman, Alan (2002). Samhällsvetenskapliga metoder. 1. uppl. Malmö: Liber ekonomi

Ellen spens (2012). Diffrakterande praktiker med implosiva konsekvenser: Perspektiv på estetiska

lärprocesser.

http://dspace.mah.se/bitstream/handle/2043/13435/Ellen%20Spens%20Examensarbete%20- %20MUEP.pdf?sequence=2

Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. (2002) Stockholm:

Vetenskapsrådet. Tillgänglig på Internet: http://www.cm.se/webbshop_vr/pdfer/etikreglerhs.pdf Gullstrand Pernilla, Annsofie Jonsson (2011) ”Får jag också fråga en varför-fråga?” En studie om

elevers upplevelse av ett skolprojekt,

http://dspace.mah.se/dspace/bitstream/handle/2043/12749/Examensarbete_Annsofie%20och%20Per nilla.pdf?sequence=2

Granstedt, L (2010) Synsätt, teman och strategier – några perspektiv på mångkulturella frågor i

skolan i ett praktiknära projekt Umeå: Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet

Gustavsson, B (2009) Utbildningens förändrade villkor : nya perspektiv på kunskap, bildning och

demokrati. Stockholm: Liber

Lenz Taguchi, Hillevi (1997). Varför pedagogisk dokumentation?: om barnsyn, kunskapssyn och ett

förändrat förhållningssätt till förskolans arbete. Stockholm: HLS

Lenz Taguchi, Hillevi (2007). In på bara benet en introduktion till feministisk poststrukturalism.

Enskede: TPB

Lykke, Nina (2009). Genusforskning: en guide till feministisk teori, metodologi och skrift. 1. uppl. Stockholm: Liber

Mattsson, C; Hermansson Adler, M (2008) Ingen blir nazist över en natt- Om hur skolan kan

bemöta intoleranta elever. Stockholm: Natur och kultur

Normell, Margareta (2008). Från lydnad till ansvar: kunskapssyn, känslor och relationer i skolan. Lund: Studentlitteratur

Stigendal, Mikael (2004). Framgångsalternativ: mötet i skolan mellan utanförskap och

innanförskap. Lund: Studentlitteratur

Sundmark, Björn, Asplund Carlsson, Maj, Aspelin, Jonas & Markström, Ann-Marie (red.) (2008). Educare: artiklar 2008. Malmö: Lärarutbildningen, Malmö högskola

Todd, Sharon (2010). På väg mot ofullkomlighetens pedagogik: mänskligheten och

kosmopolitismen under omprövning. Stockholm: Liber

Bilaga 1: Projektplanering

Syfte

- Arbetets syfte är att tillsammans undersöka frågeställningar som rör social hållbar utveckling genom olika gestaltningsformer.

- Syfte för oss som studenter: Undersöka pedagogiska modeller/arbetssätt med plats för elevernas egna frågor och visioner inom fältet demokrati och social hållbar utveckling.

Målsättning

I grupper och individuellt undersöka aktuella frågeställningar genom olika uttrycksformer och genom receptioner. Tillsammans skapa en gemensam (hybrid)produktion (som kan bestå av olika delar) som kan presenteras för utomstående.

Aktuella frågeställningar:

Hur kan vi bygga ett samhälle utifrån människors olikheter/med plats för mångfald? Hur konstrueras ett Vi/Dom?

Vad är det som definierar en människa? Vilka antaganden grundar sig dessa definitioner på?

Vad betyder och innebär demokrati? Vad betyder rättvisa?

Stadsarkitektoniskt perspektiv – På vilket sätt sker samverkan mellan natur/fysisk miljö och människors möjligheter till att mötas. På vilket sätt konstruerar stadsrummet ett Vi och Dem?

Vilka uppfattningar om och erfarenheter av delaktighet i samhället idag har eleverna? Vilka mötesplatser i samhället (fysiska eller virtuella) upplever eleverna som viktiga? Genom vilka kanaler upplever eleverna att deras röster görs hörda?

Attityder till dödsstraff?

Arbetet med frågeställningarna avser att ta avstamp i aktuella händelser lokalt och globalt samt i dialog med olika gestaltningsformer såsom konst/arkitektur/foto/film/drama. Syfte för oss som studenter: Undersöka pedagogiska modeller/arbetssätt med plats för elevernas egna frågor och visioner inom fältet demokrati och social hållbar utveckling.

Grovplanering

Dag 1 – 4 Inputdagar – skapa en relation till eleverna, presentera projektet, tillsammans skapa en gemensam referensram

Dag 5 – 9 Produktionsdagar – handledning efter gruppernas behov Dag 10 -11 Reflektionsdagar

Inputfas

Dag 1 (onsdag)

Frågeställningar vi jobbar kring:

Hur kan vi bygga ett samhälle utifrån människors olikheter/med plats för mångfald? Vad är det som definierar en människa? Vilka antaganden grundar sig dessa definitioner på?

1. Presentation av oss och dagen.Vi är från mah och ska jobba med er under 10 dagar vi ska göra ett projekt som vi har satt namnet ”människan och samhället”

2. Namnlek i storgrupp

- lappar med påstååenden i en låda, eleverna tar lapparna och lägger ut på de de tycker passar

3. visa upp våra 3 faser inspiration, produktion, reflektion: TIDSLINJEARBETE!

4. två rum – två grupper. Tre pedagoger i varje rum. Uppdrag 1. Vad är mänskligt

och vad är omänskligt? (ena gruppen) Vad behöver en människa för överleva och trivas? (andra gruppen) Uppdrag: Ut och fotografera 30 min. (minst 2 – max 3)

5. Rast som ingår i uppdragsutförningstiden! Sammanlagt 40 min

6. Tillbaka till grupprummet. Sätta upp regler för hur vi tittar på varandras alster. (RFTD)Skriva ner. (Ia och Jessica)

Reception:

Vad ser jag på fotot? Vilka tankar får jag när jag tittar? Vad tänkte ni när ni tog bilden? Diskutera och bestämma hur vi skall presentera vad vi kommit fram till för den andra gruppen.

Förslag: En av grupperna lottas fram för att sedan sammanställa vilka tankar vi haft i rummet – det ska alltså gemensamt bestämmas i halvgruppen hur vi ska presentera det här för den andra halvgruppen (de här reglerna har vi haft när vi tittat på varandras alster och det här har vi kommit fram till)

7. Tillbaka i helklass. Berätta vilka överenskommelser vi bestämt att ha när vi tittar på varandras alster. Presentera alster för den andra gruppen.

8. Lunchrast

9. Uppdrag 2: Vad är ett samhälle? Hur skulle ett samhälle kunna se ut om alla de behov som människor har ska kunna uppfyllas/tillgodoses? Brainstorming i helklass, kasta ut ord. Skriva upp på tavlan. Spara. (Bostäder, mötesplatser. Offentligt och privat.

10. Tidslinje – återknyt till dagen och fyll i om eleverna tycker att något saknas.

11. Presentera Lousiana

12. Loggbok – Vad skapar hemkänsla? Vad skulle jag vilja ha med mig till ett framtida samhälle? (gå igenom system för detta! Med datum först, att vi ska ta del av det etc.)

Dag 2 – Louisiana och utställningen Living (torsdag) (8:20 - 9:00 Presenterar vi boken

hungerspelen och läser tillsammans inledande kapitel?)

Louisiana Museum of Modern Art (110601) LIVING Arkitekturens grænser III-IV. http://www.louisiana.dk/dk/Menu/Udstillinger/LIVING [111014]

Dag 3 (fredag)

1. 8:20 – 9:00 (inkl rast) Högläsning ur Hungerspelen

2. Klockan 9: Berättelsen från Louisiana: 2 och 2 skriver/pratar de in sin berättelse utifrån egna foton från Livingutställningen.ca 30 minuter. (vem är det som lever där? Hur lever de?) Fotona är utskrivna så att eleverna kan ha dem tillgängliga när de skriver sin berättelse. Blir ni inte klara så kan ni lämna in dag 4.

3. 9. 35 Berättar sin historia för en annan grupp (25)

4. Rast i 15 minuter

5. 10.15 VI och DOM, Inställning till samhället, människan i samhället, innanförskap och utanförskap – frågor att besvara i grupp framför kamera

→ visa klipp – utöya, fiktion – utopi/dystopi → besvara frågor framför kamera

upplever ni att ni kan påverka hur framtiden ser ut? På vilket sätt? vilka kanaler/medier/instrument tycker ni att ni kan använda för att påverka?

Dag 4 (måndag)

Jessica förbereder övningar som vi startar dagen med under temat innan- och/eller utanförskap.

Hybridutställning med det material vi har nu. Innanför och utanför.

Ljudberättelser från ett framtida samhälle?

Bygga installationsrum – ett reportage från ett framtida samhälle där det bara finns ett kön, till exempel

Ordperformance rummet. Olika former för berättande.

“Lisa dagen” Allas olika gestaltningar bildar en helhetsgestaltning. (Förankra idén redan här för att förbereda eleverna inför “den stora receptionsdagen”.

Graffiti

Produktionsfas

Related documents