• No results found

Förslag på projekt (4.2.1–4.2.5)

4.2.1 Effektsamband kopplade till tillståndsutveckling avseende banunderbyggnad (prio 1)

Kontaktperson: Camilla Granholm

Nedbrytningsprocessen påverkas av olika faktorer och ser olika ut beroende på anlägg-ningstyp. Banunderbyggnadens nedbrytning påverkas exempelvis av ursprunglig kvalitet på underbyggnaden, trafik, utfört underhåll och väder.

Vi behöver kunskap om hur trafikmängd och andra yttre faktorer som till exempel väder och vind påverkar banunderbyggnadens tillstånd. Studierna bör bygga på redan tillgäng-lig kunskap, i den mån sådan finns.

40

Vi behöver även kunskap om hur våra underhållsåtgärder påverkar nedbrytningen av banunderbyggnaden och dess tillstånd.

Förslag: Undersök samband mellan yttre faktorer som exempelvis trafikmängd och nedbrytning av banunderbyggnaden.

Förslag: Utveckla samband mellan underhållsåtgärder och nedbrytningstakten för banunderbyggnaden.

4.2.2 Samband mellan tillståndet på banunderbyggnaden och underhålls-kostnader i banöverbyggnaden (prio 1)

Kontaktperson: Camilla Granholm

Banunderbyggnadens tillstånd påverkar kostnaderna för underhåll på spår och andra delar av banöverbyggnaden. Mer kunskap behövs om dessa samband som stöd för att avgöra om åtgärder bör göras i banunderbyggnaden eller om vi bör acceptera ökade underhållskostnader i banöverbyggnaden på längre sikt.

Förslag: Utveckla samband mellan tillståndet på banunderbyggnaden och underhållskostnader i banöverbyggnaden.

4.2.3 Effektsamband av åtgärder som initieras av andra orsaker än nedbrytning

Kontaktperson: Camilla Granholm

För vissa anläggningstyper påverkas inte underhållsåtgärder i någon större utsträckning av trafik eller ålder, utan för dem är den utlösande faktorn brist på reservdelar eller teknisk kompetens. Detta gäller exempelvis många delar av signalanläggningen. Vi behöver utveckla metoder för att bedöma effekterna även av sådana åtgärder.

Förslag: Utveckla metoder för att bedöma effekter av åtgärder som görs av andra orsaker än nedbrytning, exempelvis brist på reservdelar eller kompetens.

4.2.4 Effektsamband kopplade till signalanläggningen

Kontaktperson: Camilla Granholm

Vi behöver öka kunskapen om hur utbyten av komponenter påverkar signalanläggning-ens livslängd och behovet av reinvesteringar samt hur åtgärder i signalanläggningen på-verkar tillförlitligheten och robustheten i systemet. Genom det kan vi förbättra möjlig-heten att prognosticera åtgärdsbehoven och därmed förbättra underlagen i Trafikverkets planering av underhåll.

Förslag: Analysera sambanden mellan komponentbyten och förlängning av livslängd hos signalanläggningen respektive mellan åtgärder i signalanläggningen och tillförlitlighet samt robusthet.

I samband med införandet av ERTMS behöver vi också utveckla livscykelkostnadsanalys som underlag för en strategi för underhåll av signalanläggningen. Detta kräver en annor-lunda ansats jämfört med andra teknikslag, eftersom underhållet av signalanläggningen

41

ofta drivs av andra faktorer än nedbrytning, såsom brist på reservdelar. Vi behöver också kunskap om hur ERTMS kommer att påverka livscykeln i andra delar av anläggningen. Förslag: Utveckla livscykelkostnadsanalys för signalsystemet ERTMS baserat på de faktorer som driver underhållet av signalanläggningen.

Förslag: Analysera hur signalsystemet ERTMS påverkar livscykeln i övriga delar av anläggningen.

4.2.5 Effektsamband mellan fördelningen av resandeärenden och tid på dygnet för resor på järnväg

Kontaktperson: Pär Ström

Vid samhällsekonomiska analyser av olika genomförandealternativ av banarbeten behöver man känna till vilket resande som påverkas om man väljer att genomföra banarbetet på olika tider på dygnet eller veckodag. Idag används väldigt grova bedömningar på detta område och det skulle vara bra om man kunde ta fram bättre underbyggda samband.

Vägunderhåll

Nuläge

För vägar finns det ett antal effektsamband koppat till underhåll. De effektsamband som används i nuläget är huvudsakligen integrerade i analysmodeller för

samhällsekonomiska beräkningar av vinterväghållning och analys av belagd väg och byggnadsverk. Mest utvecklade är effektsambanden som rör belagd väg och broar, men även på dessa områden behövs ökad kunskap. För att möjliggöra utvärdering och prioritering av Trafikverkets underhållsåtgärder ur ett samhällsekonomiskt perspektiv behövs även kunskap om effekter av fler typer av underhållsåtgärder.

Pågående utveckling

I dagsläget pågår utveckling av effektsamband för underhåll av väg både inom Trafikverket och med hjälp av forskning. Denna utveckling berör bland annat nedan-stående.

I ett pågående forskningsarbete analyserar vi kapacitetseffekterna av olika vägarbets-områden för belagda 2+1-vägar. Arbetet är en utvidgning av ett redan befintligt effektsamband mellan vägarbetsområden och kapacitet på motorväg. Vi saknar

emellertid fortfarande kunskap om vägarbetsområdenas påverkan på andra faktorer, till exempel trafiksäkerhet och miljö.

Trafikverket arbetar med att se över underhållsstandarden för belagd väg. För att öka det samhällsekonomiska innehållet i underhållsstandarden pågår för 2019 ett projekt som syftar till att uppdatera effektsambandet mellan IRI och hastighet. Det kan också bli aktuellt att initiera fler projekt för estimering av effektsamband inom ramen för arbetet med underhållsstandarden.

42

För att underlätta och förbättra tillståndsbedömningen av grusvägar pågår utveckling av en metod för att mäta ojämnheter samt damning på grusväg med hjälp av smarttelefon-er. För att förbättra redan befintliga effektsamband om vibrationers påverkan på hälsa och komfort arbetar vi med att beskriva hur ojämnheter i vägytan påverkar helkropps-vibrationer genom simulering utifrån vägytedata.

Det pågående forskningsarbetet där vi analyserar olika åtgärders effekter på energiom-sättning och klimatpåverkan kommer att ligga till grund för uppdateringar av befintliga samband mellan olika vinterväglag och bränsleförbrukning. Det pågår dessutom flera projekt för att utveckla kunskap om bärighetens påverkan på vägytan och tunga fordons framkomlighet. Vi uppdaterar också de samhällsekonomiska ingångsvärdena för samband mellan avstängningar av broar och samhällsekonomiska kostnader. I pågående forskningsarbeten analyserar vi läsbarhet och upptäckbarhet respektive livscykelkostnader för vägmärken och reflexmaterialen i dem. Den kunskap som in-hämtas kan ligga till grund för uppdatering av befintliga effektsamband kopplat till bland annat trafiksäkerhet. Det pågår också forskning för att undersöka samhälls- och åtgärdskostnader för påkörningar av olika typer av vägräcken. Denna forskning tar dock inte hänsyn till hela systemperspektivet där även exempelvis sidoområden ingår som en viktig faktor för trafiksäkerheten.

Behov av utveckling

Här nämns några av de största och mest aktuella behoven av utveckling av effekt-samband för underhåll av väg, varav några utvalda behov beskrivs mer ingående i projektförslagen nedan.

Vi behöver mer kunskap om anläggningars livslängd och underhållsåtgärders varaktig-het. Exempelvis behöver vi utveckla fler samband mellan olika underhållsåtgärder och resulterande nedbrytning av anläggningen.

Vi behöver utöka vår kunskap om hur vägkonstruktionens tillstånd påverkar

beläggningens tillstånd. Till exempel saknar vi effektsamband för avvattningsåtgärders effekt på beläggningens livslängd.

Vi behöver utveckla effektsamband för underhållsåtgärders påverkan på säkerheten på gång- och cykelvägar, främst genom att sammanställa och formalisera redan befintliga resultat från tidigare forskning. Vi behöver också bättre kunskap om hur saltanvänd-ningen påverkar både yt- och grundvatten och kringliggande mark samt markanvänd-ningen. Vi behöver vidare se över metoder och andra lösningar än salt för

halkbekämpning, bland annat på cykelvägar.