• No results found

Sammanfattning

Vattenråd är ett lokalt eller regionalt samverkansorgan för vattenfrågor.

Indelningen i vattendistrikt har inneburit att fokus är satt på avrinningsområdet för att ta ett helhetsgrepp för att förbättra status i vattendragen.

På Vegeåns vattendragsförbunds årsstämma 2014 beslutades att ge

vattendragsförbundets styrelse i uppdrag att ta fram ett förslag för bildandet av ett vattenråd för Vegeåns avrinningsområde till stämman 2015. I enlighet med stämmobeslutet och efter diskussion med myndigheten i Västerhavets

vattendistrikt har man i styrelsen beslutat ta fram ett förslag för hur ett

vattenråd skall utformas baserat på på hur man valt att bilda vattenråd för bl a Vänern och Sege å.

I remiss daterad 2014-12-18 har Vattendragsförbundet lämnat förslag att förbundet skall utgöra vattenråd för Vegeåns avrinningsområde.

Beslut om vattenråd och dess stadgar skall tas vi förbundsstämman den 28 maj 2015.

Kommunstyrelsen förvaltning redovisar i bifogat dokument förslag till svar på remiss från Vegeåns Vattendragsförbunds styrelse ang bildandet av vattenråd för Vegeåns avrinningsområde.

Beslutsunderlag

Yttrande om bildandet av vattenråd med bilagor, 2015-04-06 Tjänsteskrivelse, Christer Pålsson och Staffan Persson, 2015-05-08 Ordförandes förslag till beslut

Ordförande förslår kommunstyrelsens arbetsutskott föreslå kommunstyrelsen besluta att anta bifogat yttrande som svar på remiss från Vegeåns

vattendragsförbund om bildandet av vattenråd för Vegeåns avrinningsområde.

Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen besluta att anta bifogat yttrande som svar på remiss från Vegeåns vattendragsförbund om bildandet av vattenråd för Vegeåns avrinningsområde.

Beslutsunderlag kommunstyrelsen

Yttrande om bildandet av vattenråd med bilagor, 2015-04-06 Tjänsteskrivelse, Christer Pålsson och Staffan Persson, 2015-05-08 Kommunstyrelsens arbetsutskott, 2015-05-20, § 90

Tjänsteskrivelse med bilaga, Christer Pålsson och Susan Elmlund, 2015-05-26

Ärendet

Justerandes sign Justerandes sign Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Vegeåns vattendragsförbund genomgår för närvarande en ombildning till vattenråd. Bjuvs kommun fick tidigare i år möjlighet att yttra sig över förslag till stadgar. Kommunen framförde att man är positiv till att ett vattenråd bildas för Vegeån. Samtidigt lämnade kommunen ett antal synpunkter som bedömdes som viktiga för rådets framtida verksamhet och funktion, framförallt avseende sammansättning av och röstning i styrelsen, arbetsutskottets sammansättning och införandet av en beredningsgrupp. Det framfördes även synpunkter avseende en anpassning av terminologi och begrepp till vattenförvaltningen.

I Helsingborgs stads beslut i kommunstyrelsen daterat 11 mars 2015

framfördes att föreslagna stadgar behöver revideras innan staden formellt kan ta ställning. Beslutet innebar att nytt förslag på stadgar behövde vara staden tillhanda i god tid inför förbundets årsstämma. Reviderade stadgar skickades till staden först i samband med att kallelse och handlingar till förbundets årsstämma skickades ut.

Bjuvs kommun har tagit del av Helsingborgs stad synpunkter och instämmer i dessa, vilka redovisas nedan:

Synpunkter

Helsingborgs stad ställer sig positiv till bildande av ett vattenråd för Vege å.

Staden instämmer dock inte i den åsikt som framförts i vattendragsförbundet att det är fråga om en mindre förändring, eftersom såväl syfte, verksamhet och medlemssammansättning ändras. Att det också är vattenmyndigheternas önskan att omställning från vattendragsförbund till vattenråd sker på ett genomtänkt sätt framgick tydligt vid det seminarium, ”Vege å allas ansvar”, som Vegeåns vattendragsförbund arrangerade i februari och där

vattenvårdsdirektör Sandra Brantebäck medverkade. Hon underströk även betydelsen av delaktighet och öppenhet, och påtalade inte minst kommunernas roll och ansvar i processen.

När vattendragförbundet nu står inför en ombildning till vattenråd finns mycket att vinna på att stadgarna redan från början är anpassade för rådets framtida verksamhet och behov.

Vattendragsförbundet har i förslaget till reviderade stadgar beaktat ett antal av stadens synpunkter. Vilka synpunkter som inkommit i samband med remissen framgår dock inte av materialet eftersom ingen samrådsredogörelse har lämnats. Därmed har förbundet inte bemött remissvaren. En

samrådsredogörelse är ett naturligt inslag i en öppen hantering av ärenden, och innebär även ett bemötande av lämnade synpunkter. Staden ser det som rimligt och önskvärt att en sådan görs. En muntlig information vid ett möte som det som hölls den 14 april är bra men inte tillräcklig.

I det följande förtydligas och motiveras stadens uppfattning respektive förslag till stadgeändringar.

Justerandes sign Justerandes sign Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Förslagen tar i stor utsträckning sin utgångspunkt direkt i vattendirektivet, och då vattendragsförbundet inte framfört någon anledning till motsatsen ser staden det som viktigt att uppdatera stadgarna så att den nya organisationen och verksamheten nära följer vattenförvaltningen. Motsvarande gäller frågan om NSVA:s styrelseplats, som ytterst handlar om ett lagkrav. NSVA är den organisation som enligt miljöbalken har ansvaret på sig att genomföra recipientkontroll.

Stadgarna ska tydligt ange inriktningen för vattenrådets arbete och följa vattenförvaltningen. I det ingår att använda vattenförvaltningens

grundläggande begrepp. Dessa innebär en anpassning till den nya

verksamheten (vattenförvaltning), samt gör det tydligt vad rådet ska uppnå.

Vattenrådet ska exempelvis medverka till att förbättra vattendragets ekologiska och kemiska status, snarare än att enligt det reviderade stadgeförslaget

bibehålla Vegeåns nuvarande karaktär.

För att ytterligare klargöra stadgarnas innebörd föreslår staden beträffande rösträtt i stämman respektive styrelsen nedan ett tillägg till de ursprungliga stadgarna. Detta för att förfarandet ska vara tydligt (alla frågor är i någon utsträckning av ekonomisk betydelse), och samtidigt garantera att alla medlemmar kommer till tals i de frågor som rör samverkan och vattenförvaltning.

Vegeåns vattendragsförbund/Vegeåns vattenråd utför den samordnade recipientkontrollen åt dem som annars skulle behöva genomföra den, det vill säga NSVA vad avser fyra av kommunernas VA-verksamheter (Bjuv, Helsingborg, Svalöv och Åstorp). Då kontrollavgifterna kommer från VA-medel och då NSVA har det juridiska ansvaret för recipientkontrollen är det nödvändigt att NSVA har en plats i styrelsen.

Helsingborg anser det rimligt att en styrelseplats innehas av dikningsföretagen med tanke på att cirka 5 % av kontroll- och underhållsavgifterna betalas av dikningsföretagen, samt med tanke på att en representant för markägarna också föreslås ingå i styrelsen. Detta framstår som rimligt även i jämförelse med industrins representation, som har en ledamot och betalar 10 till 15 procent av kontroll- och underhållsavgifterna.

En beredningsgrupp ger möjlighet att ta tillvara den kompetens som finns hos kommunerna på ett effektivt sätt och utgör ett stöd till styrelsens och

arbetsutskottets arbete.

Då det inte på något annat ställe i de reviderade stadgarna framgår att rådet ska anlita en sakkunnig konsult, menar staden att det inte är motiverat att en eventuell sakkunnig ska anges särskilt i § 10.

Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår med anledning av ovanstående följande ändringar i det reviderade förslaget.

Justerandes sign Justerandes sign Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 1. Ändamål

Komplettera sista punkten med det fetstilta; ”att verka för att värna och förbättra vattenförekomsternas kvalitet så att god ekologisk, kemisk och kvantitativ status uppnås i dessa och ingen försämring sker.”

§ 3. Arbetsuppgifter

Ersätt ordet ”vattensystemet” med ”vattenförekomster”, i enlighet med Vattendirektivets definition

Stryk ”att verka för att vattensystemet utnyttjas på ett ändamålsenligt sätt”

Stryk ”att verka för att Vegeåns karaktär bibehålls och i mån av behov förbättras”

§ 7. Styrelse

Ersätt den reviderade stadgan med följande: ”Styrelsen, som är rådets beslutande organ mellan stämmorna ska bestå av 9-11 ordinarie ledamöter, fördelade på medlemmarna enligt följande: en kommunrepresentant per medlemskommun (5 st.), en industrirepresentant, en representant för areella näringar/markägare, en representant för dikningsföretagen, en representant för NSVA, en representant för ideell naturvård, en representant från fiskevården”

§ 10. Arbetsutskott

Ändra första stycket till: ”Arbetsutskottet arbetar fram förslag till beslut i styrelsen. Styrelsens arbetsutskott ska bestå av styrelsens ordförande, vice ordförande, sekreterare, en representant från kommunerna, en representant för industrin, en tjänsteman från NSVA samt en adjungerad tjänsteman från länsstyrelsen”

Lägg till: ”Styrelsen ska utse en beredningsgrupp. Beredningsgruppen uppgift är att bereda ärenden till arbetsutskottet samt verkställa styrelsens beslut.

Beredningsgruppen kan utse en föredragande till arbetsutskott och styrelse”

§ 11. Röstning

Ändra till ”Varje medlem vid stämman och varje ledamot i styrelsen har en röst för varje påbörjat tusental kronor i årsavgift. För röstning ifråga om ren

vattenförvaltning i vattendirektivets mening, såsom yttranden till och samråd med vattenmyndigheten, gäller att varje medlem har en röst. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst, vid val är det lottning som avgör.”

Yrkande

Lars Karlsson (S) yrkar bifall till förslaget.

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen beslutar att anta ovanstående yttrande som svar på remiss från Vegeåns vattendragsförbund om bildandet av vattenråd för Vegeåns avrinningsområde.

Justerandes sign Justerandes sign Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Ks § 88 Ks 2015.00053

Tilldelningsbeslut gemensam upphandling, tjänstekoncession

Related documents