• No results found

Förslag till förbättringar för användning av ankarskenor

In document Ankarskenor i byggandet (Page 33-40)

Alla nya metoder har sina utmaningar när de implementeras på arbetsplatsen. Även ankarskenorna har detaljer som behöver förbättras enligt brukarna. Från intervjuer med arbetare som använder dem eller är involverade har följande förslag kommit fram om hur ankarskenorna kan förbättras med hänsyn till tid och arbetsmiljö.

Enligt ledande montör för VS: På de stråken där det hänger mycket rör bör avstånden ses över, projektörerna måste vara uppmärksamma på vad där ligger.

Enligt arbetsledare för armering: Skenorna skulle varit lika höga som distanserna för armeringen. Då skulle de kunna användas som distanser under gjutningen. Armeringen hade då pressat ner skenan på valvformen. Skenorna spikas på plats vilket kan ses som en nackdel, skenorna hade suttit bättre om de hade skruvats på plats.

Skenorna spikas på plats vilket kan ses som en nackdel, skenorna hade suttit bättre om de hade skruvats på plats.

Enligt BAS U: Momentet som inte har tittats på är när det väl är gjutet ska skumgummilisten som sitter i tas bort, så bör man finna ett smidigare sätt att göra det på.

När den dras kommer mycket betongvatten ett tunt betongskikt på en millimeter som spjälkas loss när den dras bort leder till att det kommer mycket smuts på golvet eller armeraren som drar bort det. Använda sig av heltäckande skyddsglasögonen av typen goggles, vilket skulle reducera risken för damm och partiklar i ögat vid borrning och rengöring av ankarskena. Enligt VS montör: Vill ha mer anpassade avstånd, de har svårt att använde 1800 CC då många av deras fäste ligger på kortare avstånd.

26

6 Analys

I det här avsnitten kommer vi att analysera den empiriska data vi samlat in från våra intervjuer. Tiden för montörerna har reducerats för alla yrkesgrupper förutom EL. Det visar sig att sprinkler har mest att vinna på monteringen av ankarskena, då de får en reducering på 66% av tiden för montering. VS och ventilation får en minskning på 50% vardera för tidsåtgången vid

montering. Den totala besparingen för montering med ankarskena blir 0.78 min/m2 för alla

yrkesgrupper. Utsättningen och rengöringen av ankarskenorna är tilläggsmoment som inte utförs vid traditionell montering. Utsättningen bidrar då negativt till tidsbesparing med

ankarskena. Den totala tiden för utsättningen och rengöringen är 2.16 min/m2.

Differensen mellan den totala besparingen och utsättning samt rengöring redovisas i tabell 6.

Utsättning (min/m2) Montering (min/m2) Differens

2.16 0.78 1.38

Tabell 6 visar differensen mellan utsättning och besparingen med ankarskena

På grund av att utsättningen och rengöringen är ett tidsförödande moment för monteringen med ankarskena kommer den insparade tiden för monteringen ”ätas upp” vid utsättningen och

rengöringen. Det visar sig att det blir en förlust i tidsåtgången med på 1.38 min/m2 för montering

med ankarskena i förhållande till traditionell montering.

Arbetsmiljön förbättras för montörerna av installationerna genom att de slipper borrning och montering av skruvankare/slagankare. Momentet med kapning av skena försvinner för VS installatörerna, vilket medför att det blir mindre tid för att hämta skenor och att de är mindre material som måste lagerhållas nere på arbetsplatsen i nybygget. De behöver inte arbeta mer än någon minut ovanför axelhöjd och med mycket mindre belastning på kroppen. Momenten som bidrar till buller, vibrationer, partiklar i ögat, och dålig ergonomi försvinner helt vid monteringen.

För armerarna uppstår några nya risker i form av att ramla över skenorna, vibrationer, partiklar i ögonen och riken för kvartsdamm i ögon och mun. Resultatet visar att arbetsmiljön blir bättre för montörerna med att några av riskerna som montörerna utsätts för flyttas till armerarna istället.

EL-installatörerna vinner på att de kan få tillgång till arbetsplatsen snabbare än vid traditionell montering, det blir en teoretisk tidsvinst för deras del då de oftast är sist på plats när det gäller installationer. De försöker att utnyttja skenorna när det är möjligt, men på grund av att deras avstånd mellan fästpunkterna är längre än avståndet för två skenor går det oftast inte.

Det finns många avvikelser för montering med ankarskena. Det visar sig att många av dessa avvikelser bidrar till att monteringen med ankarskena inte alltid kan ske även om det finns en skena upphängd på plats. Det leder till att montörerna måste använda sig av båda arbetsmetoder

27

där de borrar upp hållaren vid behov och monterar på skenan där det är möjlighet. För att förbättra förutsättningarna för montörerna behövs det bättre projektering där avstånd och placering är huvudfokus.

Rengöringen av ankarskenan är en tidstjuv för båda armerarna och montörerna då det är ett moment som normalt inte ska finas eller ta någon längre tid. Behovet av rengöring uppstår vid gjutningen då små mängder betong läcker in från sidan och lägger sig som en hård hinna på skyddet som sitter i skenan. Vid de tillfällen en montör stöter på en skena som inte är tillräckligt rengjord tar tiden för rengöring lika länge eller längre än vad en traditionell montering hade tagit. Vid montering av fästena i ankarskenan har det skett vid olika tillfällen att pendeln har blivit skev. Montörerna får då ta något verktyg och försöka slå bort bitar av betongen. Den eventuella besparing som skenan bidrar med försvinner vid rengöringen av skenan.

Ankarskenor kan dock inte projekteras så att de kan användas vid samtliga tillfällen då det skulle innebära en för stor tidsåtgång vid projektering, utsättning och rengöring.

28

7 Diskussion

Metoddiskussion

Noggrannheten och precisionen av hur ”korrekta” tiderna som uppgetts är kan ifrågasättas även om det är projektledare och ledande montörer med flera års erfarenhet som kalkylerat tiderna. Så bör det tänkas att vid upphandling är det oftast de entreprenörer som ger det lägsta priset som vinner, en sådan upphandling leder till att det är en låg vinstmarginal. Så där finns ett vinstintresse för projektledarna och ledande montörer när de kalkylerar tiderna för montering. Entreprenörerna vill inte redovisa lönsamhet i kalkyler och uppskattningar som inte med säkerhet kan infrias. Kalkylerade tiden för montering och antal fästpunkter är schabloniserade i form av rördelspåslag som kan skilja sig från verkligheten. Det är mycket armering i betongen så sannolikheten att montörerna behöver borra samma hål ett flertal gånger är stor, vilket inte är fallet vid montering med ankarskena. Om en betydande del av fästpunkterna kräver ett flertal borrningar hade tiden för montering ökat och besparingen med ankarskena hade varit större. Hållningen för hur yrkesarbetarna mottar den nya tekniken bör has i åtanke. Många av de som arbetar med installationerna är inhyrda och har rutinmässiga arbetssätt sedan förr. När ny teknik implementeras måste deras arbetssätt anpassas. Många av dem gillar inte förändring då den nya tekniken mest trolig inte kommer att användas på deras nästkommande arbetsplats. Utifrån våra intervjuer upplevs det att de intervjuade ledarna känner att yrkesarbetare som är inhyrda i projektet inte har samma hållning till att projektet ska bli lyckat som helhet i förhållande till de tjänstemän och arbetsledare som driver projektet. De är endast där för att utföra de installationer som är erlagda i kontraktet och deras intresse ligger i de ackordsuppgörelser som finns för de egna arbetsmomenten.

Arbetsmiljö vid monteringen

De som arbetar i byggbranschen är dagligen utsatta för risker när de utför sitt arbete. Riskerna kan uppstå vid tillfällen som när de hämtar material i form att de behöver gå i trappor, gå bland fordon som lastbilar, betongbilar och lyftkranar. Att bära material i trappor innebär att risken finns att de kan trilla och skada sig i trappan. Vid montering finns det flera moment och händelser som kan orsaka skador, klämrisk vid körning av saxlift, flygande partiklar och damm under borrning och dålig arbetsställning vid arbete över axelhöjd för att ange några exempel. Den största vinsten med ankarskenorna är att arbetsmiljön förbättras betydligt för montörerna och bättre arbetsmiljö minskar risker för skador och sjukskrivningar. Olyckor kostar mycket för företagen då produktionen stannar upp när en arbetare måste vårdas eller får sjukdagar för rehabilitering. Bättre arbetsmiljö leder till att det blir färre sjukskrivningar i form av led- och nackskador. En förhoppning är att en friskare arbetare bidrar till att det blir mer producerat och mindre uppehåll i produktionen.

29

Sekundära tidsvinster

Det finns andra tidsmässiga vinster i form att det blir mindre städning när det inte flyger kvartsdamm och partiklar från borrningen. Momenten som att gå längre sträckor för att hämta material, gå till närmaste soptunna samt gå till avfallscontainrarna minskas. Utan borrning behöver inte montörerna tömma behållarna på borrmaskinen. Enligt de intervjuade är efterarbete i form av justering eller förändring av installationerna enklare att utföra med ankarskena. De kan vid senare tillfällen när sjukhuset är i drift gå in och göra förändringar utan att behöva borra. I ett sjukhus som är i drift kan borrning medföra störningar i form av höga ljud och att det dammar ner sjukhuset, vilket har en dålig inverkan på både patienterna och vårdpersonalen.

Ankarskenorna kan skapa värde i from att det blir bättre flyt i monteringen. Om det tar kortare tid att montera för VS kan ventilation komma till snabbare. Ett flyt i arbetet innebär att inga av installatörerna behöver vänta på att nästa ska bli färdig. Väntetid är svårt att beräkna, men om det uppstår kan det handla om ett flertal timmar som går tills spillo för alla montörerna. Det kan handla om att upp till fyra personer eller fler står och väntar samtidigt på att ska få tillgång till arbetsplatsen.

Tiden för utsättning och rengöring av ankarskenor

Utsättning och rengöring är ett moment som kan ge tidsbesparingar med ankarskenan om en lösning med läckaget hittas. Arbetsmomenten är en ren tidsförlust för projektet. Ute på byggarbetsplatsen till exempel i korridorer eller rum där installation sker, råder det ofta platsbrist och lagerhållningen måste hållas minimal. Ankarskenorna bidrar till att det blir mindre lagerhållning på platsen. En skena som en montör använder vid traditionell montering är 2-3m lång och måste lagerhållas där monteringen utförs. Det kan skapa problem med framkomligheten för saxliften, det kan krävas att skenorna måste flyttas regelbundet då andra behöver platsen eller att de stör andra montörers arbete. Installationerna för de olika disciplinerna kan skilja sig i både storlek, längd, monteringsätt och antal. Monteringstiden påverkas av alla dessa faktorer. Det finns variationer i hur snabba de olika montörerna är, vilken storlek det är på röret som monteras och hur lång sträckan på stråket är. Större rör tar längre tid att montera, mindre sträckor tar längre tid att montera än större sträcka där det enbart är raka stråk som ska läggas upp.

För att byggbranschen ska utvecklas krävs det innovation och incitament. De största byggföretagen kan leda med exempel då de har en ekonomisk trygghet. Implementering av ankarskena kan vara riskfyllt och den tids- och arbetsmiljömässiga vinsten visar sig inte förrän i slutet av projektet. Ankarskenan bidrar till kooperation mellan entreprenörerna och ett bättre samarbete mellan de olika installationsgrenarna och byggföretaget som anlitat dem är positivt för projektet. En bra kommunikation bedöms att göra det enklare för de olika ledarna och cheferna att finna lösningar för problem som uppstår. Ankarskenan i byggprojektet är ett testobjekt som implementerats i byggandet av vårdbyggnaderna. Projektet är nu i starten och det har endast använts i några få våningar. För att monteringen ska uppnå sin fulla potential behöver montörerna utnyttja resursen de har fått. Vid flertalet tillfällen har skenan ej utnyttjats

30

även om den varit anpassad efter deras installationer. För att ankarskenan ska bli lyckad krävs god kommunikation mellan montörer och ledare samt en god hållning till att projektet ska bli lyckat tids- och arbetsmiljömässigt. Stora företag som investerar i innovation i form ny teknik tar risker för att förbättra förhållandena för de kontrakterade entreprenörerna. Den ekonomiska belastningen påverkar inte de inhyrda men ger dem bättre förutsättningar för att kunna utföra sitt jobb enligt plan och med bättre arbetsmiljö.

Kontraktens ersättningsform mellan byggherren och entreprenören är en viktig faktor för incitament och innovation, att testa nya metoder eller tekniker funkar bäst med löpande räkning då det är beställaren som tar den ekonomiska risken. Även vid fastpris finns där möjlighet för entreprenören att testa nya tekniker för att göra besparingar, men det är entreprenören som får ta förlusten om projektet skulle gå över budget. För att utveckling ska ske så är det någon som måste vara villig att ta kostnaderna och riskerna för den nya tekniken som ska implementeras. Monteringstiderna behöver följas upp med noggrannare mätningar för att ge ett mer exakt resultat. En kvantitativ metod där vi mäter tiden för monteringen med tidtagarur hade varit bättre. Antalet fästpunkter hade kunnat räknas för en färdigställd våning för att se hur mycket skenorna används. En uppföljning om hur de intervjuade upplever förändringen av tiden för montering och arbetsmiljön hade kunnat göras när halva projektet är färdigställd.

31

8 Slutsatser

Syftet med studien är att besvara frågeställningarna ” Hur kommer tiden för montering av VS, sprinkler, ventilation och EL installationer i projektet påverkas av förmontering av ankarskenor i betongen i jämförelse med traditionell montering av VS, sprinkler, ventilation och EL installationer?” och ” Hur förändras arbetsmiljön för montörerna med ankarskenorna?”

Slutsatserna från studien visar att installationer för VS rör, ventilation, sprinkler och El i förhållande till traditionell montering påverkar tids- och arbetsmiljömässigt på följande sätt.

❖ Tiden för montering med ankarskenorna blir längre ❖ Bättre arbetsmiljö för montörerna

❖ Arbetsmiljön försämras för armerarna

Tiden för ankarskenorna blir längre än för den traditionella tiden för montering. Det är utsättning och rengöring som bidrar till att det blir en tidsförlust i förhållande till traditionell montering. De tidsmässiga vinsterna i form av mindre städning och hämtning av material kan

inte mätas och jämföras per m2. De vinster som ankarskenorna bidrar med tidsmässigt är av

mer teoretiskt slag om hur arbetsmomenten kan förändras vid montering. Faktorer som beräknad tid, antal fästpunkter är kvalificerade uppskattningar med en hållhake om att det är en vinstdriven bransch där ingen vill förlora pengar. Bättre arbetsmiljö kan ge tidsmässiga vinster i form att det blir mindre sjukfrånvaro på arbetsplatsen och ett bättre flyt på arbetsplatsen. Arbetsmiljön för montörerna förändras och förbättras i form att risken för arbetsskador minimeras eller elimineras. För montörerna försvinner de tunga lyften de måste utföra under borrningen när ankarskenan inte kan användas. Buller, vibrationer, flygande partiklar och kvartsdamm elimineras helt med ankarskenan. För armerarna blir arbetsmiljön sämre då de måste rengöra ankarskenan efter gjutning. Rengöringen medför arbete med tunga maskiner som kan ge buller och vibrationsskador. De utsätts också för risken att få partiklar i ögat och kvartsdamm i deras arbetsmiljö. Så riskerna reduceras för VS, ventilation, sprinkler och El men försämras för armerarna. Det innebär att en del av riskerna som fanns hos montörerna har flyttats över till armerarna.

Följande slutsatser kom fram om hur ankarskenorna kan bli en lönsam investering i framtiden. ❖ Förbättringar behövs för ankarskenorna

❖ Ersättningsmodell och innovation spelar roll ❖ Valet av intervjupersoner

❖ Källornas pålitlighet

Förbättringar behövs för att ankarskenan ska uppnå sin fulla potential och ge både mer tids- och miljömässiga vinster. Bättre projektering, bättre användning av ankarskenan samt bättre rengöring eller få bort rengöringens helt och hållet hade gett stora vinster för både tid och

32

arbetsmiljö. Innovation är viktigt för att byggbranschen ska utvecklas, initiativtagare behövs för att ge bättre arbetsmiljö och tidsplanering av projekt. Ett testprojekt som det här bidrar med om hur ankarskenorna kan utvecklas och uppnå sin fulla potential. Kontraktets ersättningsmodell för byggandet av vårdbyggnaderna möjliggör den här typen av försök, genom att det är löpande räkning principen med takpris för både bygg- och installationsentreprenörer. För det här projektet så är det den totala kostnaden som är viktig. Avtalets samverkansinslag i utförandeentreprenaden gör att initiativ uppmuntras, vilket möjliggör att göra beställar- och entreprenörs överenskommelser för projektets bästa.

De utvalda personerna för intervjuerna gav en helhetsbild av hur implementeringen av ankarskenorna påverkar projektet med hänseende på tid och arbetsmiljö. Materialet gav en heltäckande bild från flera olika ståndpunkter och följde implementering från start till slut. Det fanns inget behov att intervjua fler personer då många av dem endast bekräftade vad som varit sagt i andra intervjuer. Alla de intervjuade hade en befattning som gjorde att det antingen påverkats av den föringjutna ankarskenan eller har jobbat med den.

Vår undersökning är baserad på källor från hemsidor, rapporter och intervjuer. Det finns en möjlighet att den empiriska data vi samlat in inte är sanningsenlig eller är av den karaktär att författaren har en dold agenda. Uppsamling av data från intervjuer och datafiler om tiden för montering och antal fästpunkter kan ha blivit misstolkade av oss eller baserats på en felaktigt formulerad fråga. Tiden för monteringen är baserad på kvalificerade uppskattningar från aktörer som är både för och emot införandet av ankarskenan. Arbetsprocessen för hur en montering ser ut kan skilja sig från tillfälle till tillfälle. Det som påverkar är vilken typ av installation de ska utföra. Storleken på installationen och om det är långa eller korta sträckor som ska installeras påverkar tiden. Tiden för installationen kan bli både kortare och längre när de här förhållandena förändras.

In document Ankarskenor i byggandet (Page 33-40)

Related documents