• No results found

Förslag till lag om ändring i plan-och bygglagen

In document Ett snabbare bostadsbyggande (Page 21-27)

1 Författningsförslag

1.1 Förslag till lag om ändring i plan-och bygglagen

i plan-och bygglagen (2010:900) Härigenom föreskrivs i fråga om plan- och bygglagen

dels att 6 kap. 41 § ska upphöra att gälla,

dels att 4 kap. 21 § första stycket och 6 kap. 40 § ska ha följande lydelse,

dels att det i lagen ska införas 9 nya paragrafer, 6 kap. 3–11 §§

samt närmast före 6 kap. 3 § och 6 kap. 11 § nya rubriker av följande lydelser,

dels att det i ikraftträdandet och övergångsbestämmelserna till lagen ska införas en ny punkt, av följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 4 kap.

21 § första stycket I detaljplanen ska kommunen

ange en genomförandetid. Tiden ska bestämmas så att det finns rimliga möjligheter att genom-föra planen, men tiden får inte vara kortare än fem år och inte längre än femton år.

I detaljplanen ska kommunen ange en genomförandetid. Tiden ska bestämmas så att det finns rimliga möjligheter att genom-föra planen, men tiden får inte vara kortare än tre år och inte längre än femton år.

6 kap.

Skyldighet att utan ersättning upplåta eller avstå mark eller annat utrymme

3 §

Den som äger mark eller annat utrymme som enligt detaljplanen ska användas för en allmän plats är skyldig att utan ersättning upp-låta marken eller utrymmet till huvudmannen för den allmänna platsen, om

1. någon annan än kommunen ska vara huvudman för platsen,

2. marken eller utrymmet be-hövs för en ändamålsenlig an-vändning av området, och

3. länsstyrelsen innan planen antogs har beslutat att marken eller utrymmet ska upplåtas till huvudmannen utan ersättning.

4 §

Den som äger mark eller annat utrymme är skyldig att utan ersätt-ning avstå marken eller utrymmet till kommunen, om

1. marken eller utrymmet en-ligt detaljplanen ska användas för en allmän plats som kommunen ska vara huvudman för eller för ett byggnadsverk för vård, utbildning eller omsorg som kommunen har en skyldighet enligt lag att till-handahålla.

2. marken eller utrymmet be-hövs för en ändamålsenlig an-vändning av området, och

3. länsstyrelsen, innan planen antogs, har beslutat att marken eller utrymmet ska avstås till kom-munen utan ersättning.

5 §

Länsstyrelsen ska pröva en fråga om skyldighet att upplåta eller avstå mark eller annat ut-rymme enligt 3 eller 4 §§, om kommunen ansöker om det.

Länsstyrelsen får besluta att ägaren utan ersättning ska upplåta eller avstå från marken eller ut-rymmet endast i den mån det kan anses skäligt med hänsyn till den nytta som ägaren kan väntas få av planens genomförande och med hänsyn till omständigheterna i öv-rigt.

I samband med att en detalj-plan ändras, får länsstyrelsen be-sluta att mark eller annat ut-rymme som ska upplåtas eller har avståtts ska bytas ut mot annan mark eller annat utrymme, om det är lämpligt och kan ske utan olä-genhet för ägaren.

6 §

När en fråga om prövning en-ligt 5 § har väckts, ska kommunen genast vidta de åtgärder som be-hövs för att en anteckning om det ska bli införd i fastighetsregistrets allmänna del.

7 §

Den bedömning som ska göras enligt 5 § andra stycket påverkas inte av att mark eller annat ut-rymme överlåts efter det att ären-det om anteckning i fastighetsre-gistret har anmälts hos den som ska föra in anteckningen i registret eller, om det är kommunen som ska föra in anteckningen i regist-ret, efter att anteckningen har förts in i registret.

Bestämmelser om vem som ska föra in uppgifter i fastighetsregist-rets allmänna del finns i 19 kap.

6 § fastighetsbildningslagen (1970:988).

8 §

Om länsstyrelsen beslutar att en ägare ska upplåta eller avstå mark eller annat utrymme enligt 3 eller 4 §§, ska länsstyrelsen i beslu-tet ange markens eller utrymmets läge och gränser.

9 §

Den som är skyldig att upplåta eller avstå mark eller annat ut-rymme enligt 3 eller 4 §§, ska upp-låta eller avträda marken eller ut-rymmet senast den dag då marken eller utrymmet behöver tas i an-språk för det avsedda ändamålet.

10 §

Den som har avstått mark eller annat utrymme enligt 4 § ska fri-göra marken eller utrymmet från inteckningar och andra särskilda rätter. Om detta inte kan ske, ska den som har avstått marken eller utrymmet ersätta kommunen för den skada som därigenom upp-kommer.

Konkurrens mellan olika rättigheter till mark eller annat utrymme

11 §

En rätt att använda mark eller annat utrymme med stöd av 3 eller 4 §§ har företräde framför annan rätt till marken eller utrymmet finansiera åtgärder för anläg-gande av gator, vägar och andra allmänna platser och av anlägg-ningar för vattenförsörjning och avlopp samt andra åtgärder. Åt-gärderna ska vara nödvändiga för att detaljplanen ska kunna ge-nomföras.

Ett exploateringsavtal får om-fatta följande:

1. Ett åtagande för en bygg-herre eller en fastighetsägare att vidta eller finansiera åtgärder för anläggande av gator, vägar och andra allmänna platser och av an-läggningar för vattenförsörjning och avlopp samt andra åtgärder.

Åtgärderna ska vara nödvändiga för att detaljplanen ska kunna ge-nomföras.

Ett exploateringsavtal får om-fatta medfinansieringsersättning, under förutsättning att den väg eller järnväg som kommunen bidrar till medför att den fastig-het eller de fastigfastig-heter som om-fattas av detaljplanen kan antas öka i värde.

2. ett åtagande för en byggherre eller en fastighetsägare att vidta eller finansiera byggnadsverk för vård, utbildning eller omsorg som kommunen har en skyldighet en-ligt lag att tillhandahålla om beho-vet av verket uppstår genom ny be-byggelse enligt detaljplanen, Byggherrens eller

fastighets-ägarens åtagande ska stå i rimligt förhållande till dennes nytta av eller de fastigheter som omfattas av detaljplanen kan antas öka i värde, och

4. villkor om en tidsplan för byggnadsverk.

Byggherrens eller fastighets-ägarens åtagande ska stå i rimligt förhållande till dennes nytta av planen

1. Denna lag träder i kraft den 1 juli 2019.

2. Äldre bestämmelser ska fortfarande gälla för ärenden om detaljplaner och områdesbestämmelser som har påbörjats före den 1 juli 2019 och för mål och ärenden som avser överklagande beslut om sådana detaljplaner och områdesbestämmelser till dess målet eller ärendet är slutlig avgjort. Äldre föreskrifter ska fortfarande gälla för exploateringsavtal som avser sådana ärenden om detalj-planer som har påbörjats före den 1 juli 2019.

2 Utredningens uppdrag

In document Ett snabbare bostadsbyggande (Page 21-27)