• No results found

5. TEORETISKA UTGÅNGSPUNKTER

7.2 Förslag till ny forskning

Flera socialsekreterare diskuterar i studien att å ena sidan förväntar de sig och kräver att föräldrarna genomför någon form av förändring i livssituationen, i syfte att komma tillrätta med de brister som gör att barnet riskerar en ogynnsam utveckling. Å andra sidan beskrivs att många av dessa föräldrar har en svagbegåvning, psykisk funktionsnedsättning eller

neuropsykiatrisk diagnos som kan medföra att samarbetet försvåras. Det kan anses som att dessa aspekter står i kontrast mot varandra och socialsekreterarens uppgift är att förena dem i syfte att barnet inte ska behöva placeras utanför hemmet. I detta sammanhang vill vi beröra att människor idag allt oftare diagnostiseras med någon form av psykisk funktionsnedsättning eller neuropsykiatrisk problematik, vilket även har framgått under utbildningens gång. En reflektion utifrån detta är om det kommer påverka socialsekreterares framtida arbete och i så fall vilka ställningstaganden de har att ta hänsyn till om de föräldrar de möter blir fler med någon form av diagnos eller psykisk funktionsnedsättning. Som det framgått av

socialsekreterarna i vår studie har de en gemensam utgångspunkt att alla föräldrar vill sina barns bästa, men ibland kan den förmågan saknas. Kan det då anses tillräckligt att barnet får kärlek och att endast vissa av behoven blir tillgodosedda och vad är gott nog för dessa barn?

Det är värt att diskutera hur föräldrarnas förmåga att genomföra ett förändringsarbete kan komma till stånd om de saknar de inneboende resurser som behövs för det. Kan man från socialtjänstens sida ha de förväntningarna eller hur kan man på bästa sätt möta dessa familjers

43

behov? Hur hjälper man barnen till dessa föräldrar att få alla sina behov tillgodosedda och hur kontrolleras det att de får en gynnsam utveckling? Vi anser att det är frågor som man kan bygga vidare på som bidrag till ny forskning.

44

8. REFERENSER

Agnehus, C. & Ahlin, L. (2008) Barn i gränslandet- mellan frivillighet och tvång.

Socialsekreterares beskrivning av det fortsatta arbetet med familjer efter domstolens avslag på ansökan om vård enligt LVU. Göteborg: Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.

Backman, J. (2008) Rapporter och uppsatser. Lund: Studentlitteratur AB.

Bergmark, Å. Lundström, T. Minas, R. & Wiklund, S.( 2008) Socialtjänsten i blickfånget – organisation, resurser och insatser. Exempel från arbete med barn och ungdom,

försörjningsstöd, missbruk. Stockholm: Natur & Kultur.

Billquist, L. (1999) Rummet, mötet och ritualerna – En studie av socialbyrån, klientarbetet och klientskapet. Göteborg: Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet

Bryman, A. (2011) Samhällsvetenskapliga metoder. Malmö: Liber AB

Carlsson, B. (2003) Så blir det hjälp – om hjälpprocesser i socialt arbete. Göteborg:

Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.

Danermark, B. Ekström, M. Jakobsen, L. & Karlsson, J.C.(2003) Att förklara samhället.

Lund: Studentlitteratur

Fahlberg, G. (2009) Socialtjänstlagarna. Malmö: Liber AB.

Foucault, M. (1982) The Subject and Power. Chicago, USA: The University of Chicago Press

Föräldrabalken (1949:381)

Hasenfeld,Y. (2010) Human services as complex organizations. Thousand Oaks, USA: Sage Publications, Inc.

45

Hindberg, B. (2001) När omsorgen sviktar – om barns utsatthet och samhällets ansvar. Rädda Barnen förlag

Jacobsen, D I. (2007) Förståelse, beskrivning och förklaring- Introduktion till

samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete. Lund: Studentlitteratur.

Jacobsson, K., Meeuwisse. A., Kristiansen. A, & Harrysson, L. (2009) Råd och anvisningar inför uppsatsarbetet. Lund: Lunds universitet

Järvinen, M. (2002) ”Hjälpens universum- ett maktperspektiv på mötet mellan klient och system”. I: Meeuwisse, A. & Swärd, H. Perspektiv på sociala problem. Stockholm: Natur &

Kultur.

Kullberg, K. (1994) Socialt arbete som kommunikativ praktik – samtal med och om klienter.

Linköping: Linköpings universitet, Filosofiska fakulteten, Linköpings universitet, Institutionen för tema, Tema Kommunikation.

Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Lagerberg, D.(2009) ”Skydd och stöd i social barnavård”, I: Bilaga till betänkandet Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) – SOU 2009:68. Stockholm: Socialdepartementet

Leviner, P. (2011) Rättsliga dilemman i socialtjänstens barnskyddsarbete. Stockholm: Jure Förlag AB.

Lipsky, M.(2010) Street-level democracy: dilemmas of the individual in public services. York, USA: Russell Sage Foundation.

Oxenstierna, G. (1997) Socialtjänstens förutsättningar för barnavårdsarbete. En studie om villkor, påfrestningar och resultat. Stockholm: Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet.

46

Parton, N. (2008)”The ”Change for Children” Programme in England: Towards the

“Preventive-Surveillance State” I: Lind, C. & Keating, H. Children, Family Responsibilities, and the State. Cardiff University Law School, UK: Wiley-Blackwell.

Ponnert, L. (2007) Mellan klient och rättssystem- tvångsvård av barn och unga u

socialsekreterares perspektiv. Lund: Samhällsvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.

Regeringskansliet (2010) Barnets rättigheter i Sverige (elektronisk). Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter.

http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?id=29&module_instance=5&action=pod _show&navid=66&subnavid=29&subnavinstance=5 (hämtad 2012-01-04)

Skau, G M. (2001) Mellan makt och hjälp – Förhållandet mellan klient och hjälpare i ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Stockholm: Liber AB.

Socialdepartementet (2009) Barnskyddsutredningen: Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)(elektronisk) Regeringskansliets hemsida.

http://www.regeringen.se/sb/d/12060/a/129772 (hämtad 2011-11-30)

Socialstyrelsen (2006) Barn och unga i socialtjänsten – utreda, planera och följa upp beslutade insatser. Stockholm: Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen (2009) Barnperspektiv (elektronisk). Socialstyrelsens hemsida

http://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/barnperspektiv (hämtad 2011-12-14)

Socialstyrelsen (2010) Socialtjänstens förutsättningar att tala med barn (elektronisk).

Socialstyrelsens hemsida

http://www.socialstyrelsen.se/barnochfamilj/Documents/Tala%20med%20barn%2020100801.

pdf (hämtad 2011-12-20)

Socialstyrelsen (2011) Barn och unga – insatser år 2010 (elektronisk). Socialstyrelsens hemsida. http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18366/2011-6- 18.pdf (hämtad 2011-12-02)

47

Socialtjänstlagen (2001:453)

SOU 2009:68. Bilaga till betänkandet Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) Stockholm: Regeringskansliet.

Svensson, K. Johnsson, E. & Laanemets, L. (2008) Handlingsutrymme – utmaningar i socialt arbete. Stockholm: Natur och Kultur.

Törngren, G. (1996) Utredning som förändringspraktik, en idébok och slutrapport om sociala utredningar. Upplands Väsby: Socialförvaltningen.

Vetenskapsrådet (1991) Forskningsetiska principer inom humanistisk – samhällsvetenskaplig forskning. Vetenskapsrådet.

48

9. BILAGOR

Related documents