• No results found

Förslag till reviderad budget för GR 2014

Bakgrund

Enligt Kommunallagen (KL) 8 kap 1 § ska fullmäktige besluta om riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Detta innebär bland annat att budget ska upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna (KL 8 kap 4 §). Detta benämns vanligen ”balanskravet”. Avsteg från detta får göras om det finns synnerliga skäl.

GRs förbundsfullmäktige godkände 2013-06-11 budget och

verksamhetsinriktning för 2014. Under hösten 2013 har i samarbete med revisionsbyrån PWC en beräkningsmodell tagits fram som visar att GRs behov av eget kapital i riskhänseende är ca 35-40 mkr. I nuläget är det egna kapitalet 50 mkr. GR har därmed, i förhållande till nuvarande

riskbedömning, ett överskjutande eget kapital om ca 10–15 mkr.

Bedömningen är att det överskjutande egna kapitalet kan nyttjas utan att det strider mot Kommunallagens bestämmelser om god ekonomisk hushållning. Efterfrågan på GRs insatser som samverkansorgan för våra medlemmar kan konstateras öka under 2014, och GR befinner sig således i en expansiv fas. Under 2014 har GR därmed behov av att nyttja eget kapital för att utveckla verksamheten enligt medlemmarnas önskemål. GR behöver 2014 lägga en underfinansierad budget och åberopa synnerliga skäl för att göra avsteg från balanskravet. Synnerliga skäl utgörs av att GR har ett tillräckligt stort eget kapital och därmed är väl konsoliderade.

Årets ianspråktagande av eget kapital ska ej ses som ramhöjande för några verksamheter över tid, och 2015 är målet en budget i balans.

Förbundsstyrelsen informerades om förslaget 2014-02-21.

Förbundsfullmäktiges ledamöter aviserades i februari 2014 per brev om förslag till reviderad budget, med möjlighet att lämna synpunkter.

Vägvalet i Göteborg har genom partiledare Theo Papaioannou inkommit med följande kommentar:

”Med anledning av ert brev gällande reviderad budget lämnar vi följande kommentar: Vägvalet anser inte att motivet för en underbalanserad budget, som anförs i brevet, uppfyller Kommunallagens krav på synnerliga skäl. Vi förbehåller oss också rätten att låta pröva detta om ett sådant förslag skulle antagas. Om det egna kapitalet anses onödigt stort i förhållande till

verksamheten anser vi att “överskottet” bör utskiftas till ägarkommunerna. GRs verksamhet bör inte expandera i syfte att förbruka överflödigt kapital.” Kommentaren föranleder GRs förbundsledning att göra vissa

förtydliganden.

Förtydliganden

GR har historiskt sett levererat ekonomiskt överskott och har över tid kunnat skapa ett relevant eget kapital. Målsättningen inför 2015 är en ekonomi i balans. GR är en utpräglad projektorganisation med en stor andel alternativfinansiering, och förutsättningen för dagens verksamhet inom förbundet är finansiering från flera källor.

Kommunernas årsavgift, som varit oförändrad sedan 2003 täcker ca 18 procent av verksamhetens omsättning. Att använda det egna kapitalet för att möta de utvecklingsbehov som finns i verksamheten bidrar till att

årsavgiften kan föreslås vara oförändrad även 2015 och att den

verksamhetsplanering som gjorts tillsammans med kommunerna inför 2014/2015 kan genomföras.

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsfullmäktige att ta beslut om att använda 4,7 mkr av det egna kapitalet för att utveckla redan befintlig verksamhet och för att genomföra insatser av engångs- eller sällankaraktär. Budgeterad omslutning för GR 2014 är ca 356 mkr och storleken på den föreslagna underfinansieringen utgör därmed 1,3 procent av den totala omslutningen, vilket får betraktas som en liten andel.

Det handlar således inte om att, som Vägvalet uttrycker det, expandera verksamheten i syfte att förbruka överflödigt eget kapital. Det är angeläget att GR som organisation även i framtiden är väl konsoliderad.

Kommunallagens krav på synnerliga skäl

Vägvalet skriver i sin kommentar:

”Vägvalet anser inte att motivet för en underbalanserad budget som anförs i brevet uppfyller Kommunallagens krav på synnerliga skäl. Vi förbehåller oss också rätten att låta pröva detta om ett sådant förslag skulle antagas.” På förekommen anledning har förbundsledningen begärt ett klargörande hos SKLs jurister av vad som innefattas i begreppen god ekonomisk hushållning och synnerliga skäl. Helena Linde (HL), förbundsjurist på SKL, har tagit del av underlagen som gått till förbundsstyrelsen, samt kommentaren från Vägvalet i det aktuella ärendet. HL slår fast att det är fullmäktige som fattar beslut om vad som är god ekonomisk hushållning och hänvisar till SKLs bok Kommunallagen med kommentarer och praxis femte upplagan 2011 (Se kommentar till KL kap 8 § 1)

Föreslagna utvecklingsinsatser under 2014

Följande utvecklingsinsatser/åtgärder ryms inom de 4,7 mkr som förbundsfullmäktige föreslås fatta beslut om.

Utveckling av IT-system 2,1 mkr

- INDRA 2.0 - nödvändig och pågående utveckling av IT-systemet inom gymnasieantagningen

- Webbutbildning - utveckling av ett utbildningsverktyg inom

välfärdsområdet. Nödvändigt steg i en effektivisering och utveckling av verksamheten. Samarbete mellan GR Utbildning och GR Välfärd. Genomförande av åtgärdsplan för ekonomistyrning, uppföljning och internkontroll 0,5 mkr

- Anpassning av ekonomisystemet för utveckling av ekonomisk uppföljning - Genomförande av åtgärder enligt tidplan fram till 2015-12-31

Kartläggning av värden i den regionala grönstrukturen.0,4 mnkr

- Insats som försenats pga. bemanningssituationen och som genomförs 2014 istället för 2013.

Kommunikationsinsats med anledning av valåret 2014/kommunikatör 0,7 mkr.

- Kommunikatörsinsats för att upprätta kommunikationsplan, arbeta fram flerårig verksamhetsplan och förbereda utbildning/kommunikationssinsats för organisationens politiker under 2015.

Personalomställning 0,96 mkr

- Erfarna chefer lämnar efter många år sina chefsuppdrag och går in i ordinarie verksamhet. Finansiering av omställningskostnad till resp. avdelning under en reaktiveringsperiod på ett år.

Förbundsstyrelsen föreslås besluta

att föreslå förbundsfullmäktige att besluta

att godkänna förslag till reviderad budget för GR 2014.

Göteborg 2014-04-08

Helena Söderbäck

/Minja Bengtsson, Gunnel Rydberg

Ärende 10

 

Fullmäktige- ärende 10

Utdrag ur protokoll (§ 277) från förbundsstyrelsens

Related documents