• No results found

Förslag på tjänster att avveckla

På uppdrag av budgetberedningen genom Kommunstyrelsens ordförande 2017-06-13, ska varje nämnd lämna förslag på tjänster att avveckla p.g.a. det ekonomiska läget i kommunen. För Kultur- och fritidsnämndens del är det 3,0 tjänster.

På kommunens ledningsgrupp 2017-06-14 bestämdes: ”Ledningsgruppen tar fram förslag på indragning av föreslaget antal tjänster. Varje sektorschef lämnar in förslaget till kommundirektören och meddelar nämnden detta enligt delegation.”

Sammanslagning av verksamheten på fritidsenheten (Älvkullen och Ringsjöskolans fritidshem) med Höörs Bad och Sportcentrum

 Under sjukskrivningen för ordinarie chef för fritidsenheten, så är verksamhetschefen för Höörs Bad och Sportcentrum tillförordnad chef.

 Förslaget är att förordnandet blir permanent och 1,0 tjänster sparas in.

 Nuvarande chef för fritidsenheten bereds annan plats i den ordinarie organisationen.

Minskning av en ordinarie tjänst på Höörs Bad och Sportcentrum

 Organisationen på Bad och Sportcentrum ska ses över både efter installation av ny filteranläggning och ev. nytt hyresavtal med Actic.

 1,0 tjänst som badvakt avvecklas

 Översyn av bemanning till kommunens egen simundervisning och hjälp vid skolornas simundervisning ska göras.

Minskning av en tjänst på fritidsenheten

 Eftersom Bad och Sportcentrum föreslås integreras med fritidsenheten och integrationen av besökarna måste öka, så kan en tjänst på fritidsenheten avvecklas.

 1,0 tjänst som fritidsledare avvecklas.

 Översyn av verksamheten på fritidsgårdarna utreds och förslag ska redovisas i oktober 2017.

Höör 2017-06-15 enligt uppdrag

Freddy Friberg Kultur- och fritidschef 0413-28 150

Freddy.friberg@hoor.se

Dnr KFN 2017/170

§ 139 Ekonomiska besparingar

Beslut

Presidiet beslutar

Uppdrar till sektorschefen att kalla presidiet till ett budgetmöte innan den 2017-08-31.

Ärendebeskrivning

Sektorschef, Freddy Friberg, föredrar ärendet.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2017-06-19, § 263, att uppdra till

kommundirektören att utarbeta förslag på kostnadsbesparingar genom att rationalisera kommunens organisation. Kommundirektören uppdrog till respektive sektor att utarbeta ett förslag. För Kultur- och fritidssektorn innebär det att bemanningen ska minskas med tre årsarbetare. Förslaget ska innehålla konsekvensbeskrivningar och presenteras vid budgetberednings möte den 29 augusti 2017.

Sektorschef, Freddy Friberg, har utarbetat ett förslag på tjänster att avveckla inom Kultur- och fritidssektorn.

Freddy Friberg klargör att den ekonomiska situationen är oförändrad. Nästa storgruppsmöte kommer att hållas den 2017-08-31.

Överläggning

Presidiet diskuterar ärendet och uttrycker önskemål om att kallas till ett internt budgetmöte innan storgruppsmötet 2017-08-31.

Beslutsordning

Ordföranden konstaterar att dagens diskussion har lett till att presidiet föreslår att ett internt budgetmöte ska hållas innan nätskommande storgruppsmöte.

Ordföranden frågar presidiet om ledamöterna kan uppdra till sektorschefen att kalla till ett internt budgetmöte. Presidiets ledamöter ställer sig positiva till förslaget.

Beslutsunderlag

1. Kommunstyrelsens Arbetsutskott 2017-06-19 (2017-06-19 KSAU §263).doc 2. Förslag på tjänster att avveckla 2017-06-15.docx

_____

Dnr KFN 2017/169

§ 128 Åtgärder inför sommaren 2017

Beslut

Kultur- och fritidsnämnden beslutar

Lägga informationen om vidtagna inför sommaren år 2017 med godkännande till handlingarna.

Ärendebeskrivning

Sektorschef, Freddy Friberg, redogör för vidtagna åtgärder inför sommaren år 2017.

Höörs kommun och Kultur- och fritidssektorn samt dess nämnd har haft problem med återkommande skadegörelse. Bland annat har det skett skadegörelse på Frostavallen.

Vindskyddet vid pulkabackarna på Frostavallen hittades nedbrunnet den 2017-06-02.

Även glasskiosken har utsatts för sabotage och inbrott. Kultur- och fritidssektorn har tecknat ett nytt avtal med nattvandrarna.

Freddy Friberg förklarar att Höörs kommun har vidtagit åtgärder för att förebygga

yterliggare skadegörelse under sommarmånaderna. Kommunen har bland annat anordnat sommarskola, sommaraktiviteter, öppethållande av fritidsgården Älvkullen , tecknat nytt avtal med nattvandrarna, utökad bevakning av Securitas och komplettering av kameror och bevakningsutrustning. Utöver vidtagna åtgärder kommer det hållas tät samverkan med polis, räddningstjänst och sociala myndigheter.

Freddy Friberg förklarar att vårdnadshavare som har barn skolor i Höörs kommun har underrättats om vidtagna åtgärder via e-post. Presskonferens har hållits med den lokala pressen vilket har resulterat i tidningsuppslag.

Överläggning

Ledamöterna ställer frågor om kostnad för bevakning genom Securitas. Freddy Friberg förklarar att exakt kostnad inte är framtagen. Freddy Friberg betonar att de som begår skadegörelse snabbt lär sig var kameror sitter och undviker dessa och därav är det av vikt att köpa in patrullerande vaktbolags tjänster.

Freddy Friberg förklarar att det skalskydd som installerats är kostsamt men förhoppningsvis ska det leda till att framtida skadegörelse minskar.

Beslutsunderlag

1. Information med anledning av den senaste tidens oroligheter i Höör 2017-06-12.pdf _____

Dnr KFN 2017/169

§ 155 Åtgärder inför sommaren 2017

Beslut

Presidiet föreslår Kultur- och fritidsnämnden besluta

1. Uppdra till tjänstemännen på Kultur- och fritidssektorn att sammanställa en rapport över sommarens fritidsverksamheter, och

2. I övrigt lägga informationen om resultatet av vidtagna åtgärder inför sommaren 2017 med godkännande till handlingarna.

Ärendebeskrivning

Kultur- och fritidschef, Freddy Friberg, följer upp ärendet.

Freddy Friberg följer upp resultatet av sommarens förebyggande åtgärder.

Freddy Friberg klargör att de förebyggande åtgärderna har haft en positiv effekt. Under våren 2017 drabbades kommunen av skadegörelse men under sommarmånaderna har skadegörelsen minskat.

Beslutsmotivering

Tjänstemännen på Kultur- och fritidssektorn ska sammanställa en rapport

över sommarens fritidsaktiviteter. Rapporten ska belysa resultatet av aktiviteterna.

Överläggning

Presidiet uttrycker önskemål om att Kultur- och fritidssektorn ska sammanställa en rapport där ledamöterna kan ta del av fritisverksamheternas aktiviteter under sommaren och utvärdering av densamma.

Beslutsunderlag

1. Kultur- och fritidsnämnden 2017-06-20 (2017-06-20 KFN §128).doc _____

Du önskade ju att jag tog fram förslag på förbättring av belysningen på kommunens enda elljusspår, d.v.s. vid Jeppavallen. Investeringen belastar isåfall projekt ”upprustning utomhusanläggningar”.

Förslaget är att stolpförlänga de 27 stolparna 1 meter och ersätta befintlig armatur med en lämplig LED-armatur. Kraftringen har tagit fram ett förslag på lämplig armatur (som vi använder mycket på GC-vägar). Armaturen förses med inbyggd dimfunktion (nattetid) och anläggningen förses med astrour som automatiskt känner av skymning och gryning. Kostnadsbilden för bytet är ca 120 000 kr och den årliga energibesparingen är ca 6000 kr. Utöver det behövs röjning och riktning av stolparna (drift eller investering? Oavsett ca 20 000 kr).

Något att fundera över under semestern… Så går jag igenom med dig lite noggrannare efter semestern. Finns lite tillval att ta ställning till också.

Med vänlig hälsning Jesper Sundbärg Projektingenjör

Samhällsbyggnadssektor Höörs kommun

Tel: 0413-28486 - Vxl: 0413-280 00 jesper.sundbarg@hoor.se

www.hoor.se

Dnr KFN 2017/182

§ 152 Utbyte av föråldrad belysning till LED-belysning på motionsslingan vid

Jeppavallen

Beslut

Presidiet föreslår Kultur- och fritidsnämnden besluta

Bifalla utbyte av armatur, förlängning av stolpar och installation av LED-belysning.

Ärendebeskrivning

Kultur- och fritidschef, Freddy Friberg, föredrar ärendet.

Freddy Friberg förklarar att när armaturen går sönder är den svår att ersätta eftersom den är föråldrad.

Ett förslag har inkommit från projektingenjör, Jesper Sundbärg, innebärande att befintliga stolpar förlängs med 1 meter och ersätta befintlig armatur med armatur. LED-armaturen förses med dimfunktion, nattetid, och anläggningen förses med astrour som automatiskt känner av skymning och gryning. Utbytet och installationen av den nya anläggningen kostar cirka 120.000 kronor och bidrar till en årlig energibesparing om 6.000 kronor. Utöver tillkommer det en kostnad för röjning och riktning av stolparna om

uppskattningsvis 20.000 kronor, oavsett om armaturen byts eller inte.

Freddy Friberg förklarar att kostnaden kan tas från Kultur- och fritidsnämndens investeringskonto.

Beslutsunderlag

1. Förslag på modernisering av belysningen på motionsslingan vid Jeppavallen.docx _____

Related documents