• No results found

Föreliggande studie skulle kunna studeras vidare genom att man fokuserar på det

informanterna påvisat och sedan se om det stämmer. Det skulle även gå att ha denna studie som en grund när man gör i princip samma sak fast istället för att ha fokus på lärare skulle man kunna byta fokus och fokusera på elever för att se hur de faktiskt gör för att utöva sitt inflytande. Det skulle dock krävas att man innan studien var medveten om att alla elever inte har kännedom kring just elevinflytande.

Ett annat förslag på vidare forskning är att avgränsa mot att se i vilken utsträckning lärare i grundskolan arbetar med elevinflytande. Många av mina informanter påstod att elever som kommit från grundskolan inte fått utöva sitt inflytande utan de har blivit väldigt styrda. Det vore väldigt intressant att se om så är fallet.

REFERENSER

Arnér, E. (2009). Barns inflytande i förskolan: en fråga om demokrati. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur.

Aspán, M. (2005). Att komma till sin rätt: barns och vuxnas perspektiv på ett skolprojekt för

ökat elevinflytande. Licentiatavhandling Stockholm : Stockholms universitet, 2005.

Stockholm.

Brumark, Å. (2011). Den formella skoldemokratins roll för medborgarfostran och elevinflytande. Utbildning & demokrati, 19(2), s.77–96.

Biesta, G. (2003). Demokrati – ett problem för utbildning eller ett utbildningsproblem?. Utbildning & Demokrati, 12(1), s.59–80.

Dahl, R.A. (2002). Demokratin och dess antagonister. Stockholm: Ordfront

Dahl, R.A. (2000). On democracy. ([New ed.]). New Haven: Yale University Press. Danell, M. (2003). Vad händer i skolans hus?: Hur lärare uppfattar och formar elevers

inflytande. Luleå: Luleå tekniska universitet.

Danell, M (2006) På tal om elevinflytande. – Hur skolans praktik utformas i pedagogers

samtal. diss. Publikation 2006:06, Luleå tekniska universitet.

Danell, M., Klerfelt, A., Runevad, K., & Trodden, K. (1999). Inflytandes villkor – En rapport

om 41 skolors arbete med elevinflytande. Skolverket.

https://www.skolverket.se/download/18.6bfaca41169863e6a653454/1553956473167/pdf509. pdf

Denscombe, M. (2018). Forskningshandboken: för småskaliga forskningsprojekt inom

samhällsvetenskaperna. (Fjärde upplagan). Lund: Studentlitteratur.

Denvall, V. (1999). Elevinflytandes realiteter. I SOU 1999:93. Det unga folkstyret. Stockholm: Fritzes.

Ekman, T. (2007). Demokratisk kompetens: om gymnasiet som demokratiskola. [Doktorsavhandling, Göteborgs universitet]. Göteborgs universitetsbibliotek. http://hdl.handle.net/2077/7455

Hedenquist, J.A. & Håkansson, J. (2008). Formulera och utvärdera mål: uppdaterad och

utvidgad version. (2. uppl.) [Älmhult]: [Jan Håkansson [distributör].

Jakobsson, A. (2012). Sociokulturella perspektiv på lärande och utveckling - Sociokulturella perspektiv på lärande och utveckling. Pedagogisk forskning i Sverige, 17, s.152–170.

Lundström, M. (1999). Demokrati i skolan? I: SOU 1999:93. Det unga folkstyret. Stockholm: Elanders Gotab.

Rubinstein Reich, L. (2011). Elevinflytande i skolan. I Persson, S & Riddersporre, B. (red.) (2011). Utbildningsvetenskap för grundskolans tidiga år (93–112). 1. utg. Stockholm: Natur och kultur.

Rönnlund, M. (2013). Elevinflytande i en skola i förändring. Utbildning & Demokrati, 22(1), ss. 65-83.

Rönnlund, M. (2011). Demokrati och deltagande. Elevinflytande i grundskolans årskurs 7–9 ur ett könsperspektiv. (Doktorsavhandling, Doktorsavhandlingar i pedagogiskt arbete, 42) Umeå: Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, Umeå universitet. Hämtad från: http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A443227&dswid=-1403 Skolverket (2011). Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för

gymnasieskola. Stockholm: Skolverket

Säljö, R. (2000). Lärande i praktiken: ett sociokulturellt perspektiv. (1. uppl.) Stockholm: Norstedts akademiska förlag.

Säljö, R. (2020). Den lärande människan - teoretiska traditioner. I: Lundgren, U.P., Säljö, R. & Liberg, C. (red.) (2020). Lärande, skola, bildning. (Femte utgåvan). [Stockholm]: Natur & Kultur.

Tham, A. (1998). Jag vill ha inflytande över allt: en bok om elevinflytande i skolan från

Skolverket. Stockholm: Statens skolverk.

Vetenskapsrådet (2017). God forskningssed. Stockholm: Vetenskapsrådet.

BILAGA 1

Hej!

Jag heter Linus Ring och studerar vid Mälardalens högskola i Västerås. Jag utbildar mig till gymnasielärare med inriktning mot svenska och samhällskunskap. Just nu arbetar jag med mitt självständiga arbete och detta brev riktar sig till dig som jag anser vara passande som intervjuobjekt för studien.

Tanken med studien är att undersöka hur gymnasielärare arbetar med elevinflytande i undervisningen. Undersökningen kommer att presenteras i form av en uppsats vid

Mälardalens högskola som i sin slutversion läggs ut på databasen DiVA. Jag undrar om du vill hjälpa mig genom att ställa upp på en intervju? Jag bifogar frågorna för att du ska se vad jag tänker fråga om. Ditt deltagande i undersökningen är helt frivilligt. Du har rätt att när som helst avbryta ditt deltagande utan motivering eller negativa konsekvenser. Undersökningen är dessutom helt konfidentiell, vilket betyder att varken du eller din skola kommer att nämnas.

Hoppas att du kan hjälpa mig och jag passar samtidigt på att tacka dig på förhand.

Med vänliga hälsningar

Linus Ring

Lärarstudent, MDH i Eskilstuna

Ytterligare upplysningar lämnas via e-postadressen eller via telefon:

Linus Ring

lrg15001@student.mdh.se

Joakim Johansson

joakim.johansson@mdh.se

BILAGA 2

Hej!

Syftet med denna studie är att undersöka hur olika gymnasielärare arbetar med elevinflytande. Jag ämnar ta reda på hur lärare arbetar med elevinflytandet samt i vilken omfattning de gör det. Elevinflytande är en stor del av läroplanen för gymnasieskolan, men begreppet kan tyckas vara otydligt och brett. Därför vill jag intervjua ett flertal lärare som kan ge mig deras egen bild av vad elevinflytande är och hur de arbetar med det.

Nedan följer ett antal frågor som jag skulle uppskatta om du kunde läsa och fundera kring innan vi har en intervju. Detta för att intervjun ska bli så effektiv som möjligt, men även för att vi båda ska vara förberedda och känna att samtalet är naturligt och bekvämt.

- Hur arbetar du med elevinflytande?

- Kan du förklara vad elevinflytande betyder för dig? - Vad tycker du om elevinflytande i undervisningen?

- Upplever du att elever utnyttjar sin rätt till inflytande i skolan?

- Förmedlar du på något sätt att eleverna har ett inflytande över undervisningen? - Har alla elever lika mycket inflytande över undervisningen, eller begränsas vissa? Vänligen, läs igenom frågorna och skriv ned svar eller bara fundera kring dem och på så sätt bli förberedd inför intervjun.

Jag ser fram emot samtalet med dig och tveka inte på att höra av dig om du har några frågor. Med vänlig hälsning, Linus Ring.

Related documents