• No results found

Förslag till vidare forskning 37

7. S LUTSATS OCH DISKUSSION 34

7.3 Förslag till vidare forskning 37

När det kommer till genus funderar vi på om barn påverkas av att det finns namn på olika rummen exempel så som dockvrå/familjerum, bygg/konstruktionsrum och ateljé. Om det olika namnen kan påverka barns val av att leka och befinna sig på förskolans olika rum. Vi skulle vilja observera rummen och i vilka rum barn väljer att leka och befinna sig i för att se om det finns ett samband mellan rummen och barnens val av rum att leka i.

Förskollärarna som deltog i undersökningen är eniga om att material ska vara tillgängligt för barnen men att det finns vissa hinder för det. Vi skulle vilja göra en längre undersökning med observation om hur miljön förändras och det förändring som sker när det gäller materialets tillgänglighet och otillgänglighet.

Ett annat exempel på undersökning skulle kunna vara att undersöka hur nyutexaminerade förskollärare resonerar gentemot förskollärare som har arbetat länge inom yrket resonerar om val av materialplacering.

Det hade varit intressant att forska om olika leksakers betydelse för barns utveckling. En fråga som väckts hos oss är vilka leksaker bör tas bort från förskolorna. Är det till exempel rätt att ta bort actionfigurer? Finns det inte flickor som vill leka med dem lika mycket som pojkar som vill leka med dockor? Borde det inte vara barnens intresse som får styra. Är det rätt att låta barnen leka med överviktiga dockor för att man tycker att en smal vältränad docka inte är en bra förebild. Vad är det som säger att en överviktig docka är en bättre förebild när världens folksjukdom är fetma? Borde det då inte vara bättre med vältränade smala dockor som ideal?

Referenser

Alvehus, Johan (2013). Skriva uppsats med kvalitativ metod: en handbok. 1. uppl. Stockholm: Liber

Barad, Karen Michelle (2007). Meeting the universe halfway: quantum physics and the entanglement of matter and meaning. Durham, N.C.: Duke University Press. Tillgänglig på internet (2015-05-03):

https://smartnightreadingroom.files.wordpress.com/2013/05/meeting-the-universe- halfway.pdf

Barad, Karen Michelle (2003) Posthumanist Performativity: Toward an Understanding how matter comes to matter. Signs: Journal of women in culture and Society 2003 Tillgänglig på internet (2015-05-03):

http://humweb.ucsc.edu/feministstudies/faculty/barad/barad-posthumanist.pdf

Eidevald, Christian (2009). Det finns inga tjejbestämmare: att förstå kön som position i förskolans vardagsrutiner och lek. Diss.

Tillgänglig på Internet: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-7732

Lenz Taguchi, Hillevi (2012). Pedagogisk dokumentation som aktiv agent: introduktion till intra-aktiv pedagogik. 1. uppl. Malmö: Gleerups utbildning

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Nordin-Hultman, Elisabeth (2004). Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande. Diss. Stockholm : Univ., 2004

https://publikationer.vr.se/produkt/god-forskningssed/

Åsberg, Cecilia, Hultman, Martin & Lee, Francis (red.) (2012). Posthumanistiska nyckeltexter. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur

Bilaga 1

2015-03-9 Hej!

Hanna och Johanna heter vi och studerar förskollärarutbildningen på Malmö Högskola. Vi går nu den 6e terminen och det är dags att skriva vårt examensarbete. Vi har valt att skriva om tillgängligt och otillgängligt material i förskolan. Efter klartecknen från er har vi valt er förskola som en av två förskolor vi kommer att använda oss av i vår studie. Vi är mycket tacksamma att ni väljer att delta i vår studie och hjälpa oss att genomföra vårt examensarbete. Vi vill poängtera att er deltagande är anonymt och frivilligt. Ni kan när som helst avbryta ert deltagande i studien. Allt material kommer att behandlas konfidentiellt. Vi kommer inte nämna förskolans eller intervjupersonernas namn i undersökningen. Allt material som vi samlar in kommer vi endast att använda som underlag och undersökningsmaterial till vårt examensarbete. Vi beräknar att intervjutiden kommer att ta ca 20-30 minuter per förskollärare. Under intervjutillfällen kommer vi att använda oss av mobiltelefon för inspelning av intervjun. Vi kommer sedan lyssna på intervjuerna och transkribera allt material för att få med allt som sagts under intervjutillfällena på rätt sätt. Vi önskar även att göra observationer på avdelningens för att få en förståelse för ert svar. I detta brev bifogar vi de frågor som vi kommer att använda oss av under intervjun eftersom ni ska få en möjligt gå genom frågorna och reflektera innan vi träffas för intervjun.

Om ni har några frågor kan ni nå oss via E-post eller telefon.

Hanna Persson: 072-389 32 61, hanna_346@hotmail.com

Johanna Menghesteab: 070-493 90 22, johanna.menghesteab@live.com

Mvh. Hanna & Johanna  

Barn unga samhälle Förskollärarutbildning

Bilaga 2

Intro:

Hur gammal är du?

Vad har du för utbildning?

Hur länge har du arbetat som förskollärare? Hur länge har du arbetat på denna förskola?

Frågeställningar till intervjuerna

• Hur har ni kommit fram till det placering som finns idag? • Vad styr placering av material?

• Hur ofta använder barnen det material som står högre upp på hyllorna? • När plockas ett visst material fram och vad är det för typ av material?

följdfråga: var finns de annars? • Vad leker barnen och använder mest?

• Hur tror du barnen påverkas av placering av materialet? • Har ni riktlinjer på vad som ska finnas med i material väg? • Vilka pedagogiska material används på avdelningen?

• Tänker ni på barns ålder när ni placerar material på avdelningen? • Tänker ni på genus när ni placerar material på avdelningen? • Tänker ni på vad rummet spelar för roll när ni placerar material?

Related documents