• No results found

Förslag till yttrande över Översiktsplan 2004, Kungsbacka kommun, samrådshandling

Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Kungsbacka kommun beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad plan.

Bakgrund och syfte

Föreliggande förslag till fysisk ramplan för Kungsbacka kommun benämns ÖP 04 och är en revidering av nuvarande plan och ingen total omarbetning. Planen skiljer sig från de flesta andra översiktsplaner genom att man valt att hålla den ”… fri från målsättningar om kommunens framtida utveckling. Dessa antas istället årligen i ett dokument som benämns ’perspektivplan’. Med denna metod ser vi två mycket centrala fördelar. Först och främst får

kommunfullmäktige möjlighet att årligen diskutera och eventuellt justera i övergripande målsättningar för kommunens samhällsplanering. Dessutom får vi en fysisk ramplan som har möjlighet att upplevas som någorlunda aktuell även efter tio år.” ÖP 04 tar upp särskilt viktiga frågeställningar för perioden och ger en gemensam grund för myndighetsbeslut. Dessa samt allmänna utgångspunkter redovisas i bilaga 1.

Kansliets kommentarer Översiktsplanemodellen

Kungsbackas arbetsmodell – översiktsplan med kompletterande perspektivplan – kan ses som ett sätt att utifrån allmänna utgångspunkter möta kommande förändringar, vilket i ett regionalt perspektiv är bra. En förutsättning för att ge relevanta synpunkter är dock att översiktsplan och perspektivplan kan

kommenteras samtidigt. Hittills har strategiska bedömningar över kommunens framtida bostadsförsörjning redovisats i bostadsförsörjningsprogrammet.GR har endast fått ÖP 04 på remiss och kan således inte yttra sig varken över bostadsförsörjningsprogram eller perspektivplan.

I ett regionalt perspektiv är det viktigt att den fysiska ramplanen stöder en struktur som är robust för hela regionen. F n driver GR en rådslagsprocess tillsammans med medlemskommunerna. Denna syftar främst till att skapa insikt om det regionala samarbetes betydelse samt till att utveckla ett

gemensamt förhållningssätt till övergripande planeringsfrågor och en samsyn om verktyg och metoder. Kansliets kommentarer i följande avsnitt baseras till stor del på de synpunkter som lyfts fram i rådslagen.

Kungsbackas roll i Göteborgsregionen

Kungsbacka kommun är en del av Göteborgsregionen och på många och avgörande sätt beroende av hur regionen i övrigt fungerar och utvecklas. I planen framhålls att: ”Regionens inflytande på Kungsbacka kommuns utveckling är högst påtaglig. Trots att kommunens näringsliv expanderar kraftigt med fler arbetstillfällen som följd så är invånarna beroende av regionens arbetsplatser för sin försörjning. Omvänt är regionens expansion beroende av Kungsbackas förmåga att skapa nya goda boendemiljöer”. I planen konstateras vidare: ”Trycket på att även Kungsbacka skall svara upp och ta ytterligare ’ansvar’ för regionens tillväxt kommer förmodligen att öka kraftigt under de närmaste åren. Denna diskussion har redan initierats av kommunalförbundet Göteborgsregionen (GR)”.

I rådslagsprocessen har bristen på bostäder – t ex hyresrätter, billigare

lägenheter, fler smålägenheter för ungdomar och äldre – lyfts fram. Vikten av att få igång bostadsbyggandet understryks. I flera rådslag visas en öppenhet för någon form av regional samordning av bostadsbyggandet, dock utan närmare preciseringar. Ledningsgruppen för regional planering har bl a mot denna bakgrund initierat ett arbete kring bostadsfrågan. Att kommuner, som nu Kungsbacka i ÖP 04, aktualiserar bostadsfrågan som en regional tillväxtfråga understryker vikten av detta arbete.

Idag är Kungsbacka en kommun som kännetecknas av hög utpendling, ca 55% av kommunens yrkesverksamma befolkning pendlar till annan kommun. I ÖP 04 finns ambitionen att utvecklas på ett sätt som stöder den regionala tanken om en flerkärnig regionstruktur så som den antyds i ”Inbjudan till rådslag”. Även i Göteborgsöverenskommelsen (Göken) har intentionerna varit att stärka en flerkärnig regionstruktur där starka tätorter är förbundna

sinsemellan av ett bra transportsystem. För Kungsbackas del har Göken finansierat projekt som bundit samman innerstaden och Kungsmässan med pendeltågsstationen och därmed gett Kungsbacka tätort en mer

kollektivtrafikinriktad struktur. Bebyggelseutveckling

I rådslagen har även regionens bebyggelsestruktur tagits upp. Framför allt har vikten av sambandet bebyggelse – kollektivtrafik understrukits, men även sociala aspekter har lyfts fram.

För att stödja en såväl miljömässigt som socialt önskad regionstruktur bör byggande av bostäder och verksamheter i första hand styras till redan bebyggda områden där det antingen finns kollektivtrafik eller goda

förutsättningar för kollektivtrafik. Att nå en stark regionstruktur tar lång tid. I dagsläget, då bostadsbyggandet är lågt, kan det tyckas oviktigt att ta sådana hänsyn. Även när det byggs lite är det viktigt att det görs på ett medvetet sätt när det gäller lokalisering och upplåtelseformer. ÖP 04 ger stöd för att denna fråga har uppmärksammats.

I dagsläget är trycket på kustnära boende stort i hela regionen. I det regionala perspektivet är det angeläget att kommunerna bevarar möjligheterna till rekreation och friluftsliv i sådana områden. För Kungsbackas del gäller det därför att möta önskan om kustnära boende på ett sätt så att rekreations- och friluftslivet inte hindras, vilket planen uttrycker en ambition för. Flertalet av de utvecklingsområden som ÖP 04 redovisar ligger inom den starkt expansiva västra delen av kommunen. GR uppfattar att det inte handlar om att utvidga utvecklingsområdena utan att förtäta redan befintliga.

I Kungsbacka stad bor idag endast ca 17 000 av kommunens närmare 68 000 invånare. I det regionala perspektivet är det bra om kommunen får en

centralort som svarar mot kommunens storlek och kan bli en nod i en flerkärnig region. Detta stöds i planen som ser en planeringsutmaning i att Kungsbacka stads befolkning på lång sikt skall öka med 50 till 100% – d v s till 25 000 á 35 000 invånare.

Infrastruktur

I Göteborgs kommun pågår arbetet med en strukturstudie över Södra Askim. Denna behandlar olika scenarier för utbyggnaden av stråket längs väg 158, vilket har förutsättningar att bli ett viktigt utvecklingsstråk i regionen. Tankar kring ett kollektivtrafikstråk som innebär en kapacitetsförstärkning av

kollektivtrafiken, och vilken betydelse detta kan ha för framtida

bostadsbyggande, diskuteras. Kollektivtrafikstråket finns medtaget i ÖP 04 vilket är positivt. I den fortsatta planeringen bör kommunen utveckla tankar kring vilken betydelse ett sådant stråk har för den fortsatta utvecklingen på Onsalahalvön med tanke på bebyggelsestruktur, närhet till kollektivtrafik vid väg 158 etc.

Idag har Kungsbacka kommun pendeltågstrafikering på Västkustbanan från Kungsbacka, Anneberg och Hede till Göteborg. Möjligheten att utsträcka pendeltågstrafiken även till Åsa/Frillesås bör undersökas. I dessa områden finns en stor andel fritidshus som håller på att permanentas för helårsboende. Med pendeltågstrafikering skulle denna permanentning ske med kollektivtrafik som bas istället för med bil.

Handel

I kommunen vill flera detaljhandelsföretag öppna nya omfattande etableringar utanför Kungsbacka centrum. I ÖP 04 konstateras att detta ställer krav på en kommunal handelsstrategi. Av planen framgår också att förutsättningarna för handelsetableringar i Kungsbacka stad kommer att lyftas fram som en särskilt viktig frågeställning, vilket är bra.

GR kan i dagsläget inte bedöma vilken påverkan dessa etableringar, om de kommer till stånd, kommer att få på den regionala handelsstrukturen.

Erfarenheter från andra kommuner visar dock att nya större etableringar ofta påverkar befintlig handel i närliggande tätorter. Vidare påverkar handelns struktur väsentligt resandet, dess miljöpåverkan och tillgängligheten för invånarna i regionen. GR arbetar med att ta fram ett kunskapsunderlag

beträffande handelssituationen i Göteborgsregionen som kommer att utgöra en grund för fortsatta diskussioner om en regional handelsstrategi.

Grönstruktur

Grönområden både i bebyggd miljö och i oplanerad miljö är en mycket viktig fråga för översiktsplanen. Ambitionen att tillgodose behovet av större

sammanhängande grönområden inom och i anslutning till utvecklingsområden är positiv. GR vill också understryka att tillgången till kust är en kvalitet för hela regionen som bör bevaras. Som tidigare nämnts tolkar GR planen så att tillkommande bebyggelse i kustområdet främst kommer att ske genom förtätning i snävt avgränsade utvecklingsområden.

Naturresurser

Lygnern utgör vattentäkt för Kungsbacka kommun. Det skyddsområde som idag gäller för vattentäkten omfattar enbart den västra delen av Lygnern. Enligt GR:s uppfattning bör kommunen, i samråd med Marks kommun, undersöka möjligheterna att inrätta skyddsområde för hela Lygnern. Detta har stöd i både de svenska miljömålen, liksom i EU:s vattendirektiv.

Övrigt

I planen omtalas på flera ställen ”regionen” utan att det framgår om det är Göteborgsregionen, Västra Götalandsregionen eller annan region som avses. GR förutsätter att detta förtydligas när planen omarbetas.

I övrigt beskriver ÖP 04 på ett pedagogiskt sätt planeringsprocessen. Detta gör planen lättläst och förhoppningsvis begriplig för gemene man.

Dnr: 05-71.22 Styrelseärende 10 2005-09-26 Till

Förbundsstyrelsen

Västtrafiks beslut ang framtida tågstruktur och

Related documents