• No results found

Förslaget till lag om ändring

64 kap.

11 § Om pensionsspararens medel är placerade i den fond som förvaltas av Sjunde

AP-fonden ska premiepensionen lämnas i form av en livränta med garanterade belopp när pensionsspararen börjar ta ut premiepension.

En pensionssparare får fram till dess han eller hon börjar ta ut premiepension begära att premiepensionen lämnas i form av uttag från fondförsäkring enligt 10 §, i stället för att lämnas i form av livränta enligt första stycket.

Om pensionsspararens medel är placerade på ett annat sätt än vad som anges i första stycket och han eller hon begär det, ska premiepensionen lämnas i form av en livränta med garanterade belopp.

När premiepensionen lämnas i form av en livränta med garanterade belopp övergår den finansiella risken för de tillgångar som motsvarar tillgodohavandet på pensionsspararens premiepensionskonto på Pensionsmyndigheten.

Paragrafen reglerar uttag av premiepension i form av livränta (s.k. tradi- tionell försäkring). Övervägandena finns i avsnitt 9.8.

Ändringen i hittillsvarande första stycket första meningen innebär att uttag av premiepension för de pensionssparare som har sina medel place- rade i den fond som förvaltas av Sjunde AP-fonden, dvs. förvalsalterna- tivet, per automatik sker i form av livränta med garanterade belopp. Bestämmelsen i hittillsvarande andra meningen överförs till nya fjärde stycket.

Andra stycket, som är nytt, innebär att en pensionssparare fram till dess han eller hon börjar ta ut premiepension kan begära att premiepensionen lämnas i form av uttag från fondförsäkring enligt 10 §. I dessa fall ankommer det på pensionsspararen att själv välja bland fonderna på fond- torget för premiepension vilka fonder som spararen vill att medlen ska placeras i. När Pensionsmyndigheten har påbörjat inlösen av pensions- spararens innehav kan en återgång inte ske (se 13 § andra stycket).

I tredje stycket, som är nytt, regleras möjligheten för pensionssparare som har sina medel placerade i fonder på fondtorget att begära att få ut sin premiepension i form av livränta med garanterade belopp. Bestämmelsen

73 motsvarar i huvudsak första meningen i hittillsvarande lydelse av para-

grafen och innebär inte någon ändring i sak för dessa pensionssparare. Fjärde stycket, som är nytt, motsvarar bestämmelsen i andra meningen i hittillsvarande lydelse av paragrafen. Bestämmelsen ändras bara redak- tionellt.

18 § När pensionsrätt för premiepension har fastställts för en pensionssparare, ska Pensionsmyndigheten föra över medel som motsvarar pensionsrätten samt avkast- ningen på dessa medel till förvaltning i

1. värdepappersfonder eller fondföretag som avses i 19 §, eller

2. den fond som förvaltas av Sjunde AP-fonden enligt lagen (2000:192) om all- männa pensionsfonder (AP-fonder).

Om pensionsspararen har tagit ut premiepension i form av livränta enligt 11–14 §§ ska medlen i stället föras över till Pensionsmyndighetens livränteverk- samhet.

Paragrafen reglerar placering hos fondförvaltare när pensionsrätt för premiepension fastställs för en sparare. Övervägandena finns i avsnitt 9.5. Ändringen i första stycket 2 är en följd av att Sjunde AP-fonden ska förvalta en enda fond, förvalsalternativet, och inte som hittills flera fonder, se 1 kap. 2 § och 5 kap. 1 § AP-fondslagen.

23 § Pensionsspararen har rätt att bestämma var de medel som för spararens räkning förs över enligt 18 § ska placeras, utom i det fall som avses i 24 §.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer kan med stöd av 8 kap. 7 § regeringsformen meddela föreskrifter om ett högsta antal fonder som samtidigt får antecknas på ett premiepensionskonto.

Paragrafen reglerar överföring av medel och byte av fond. Övervägandena finns i avsnitt 9.5.

Ändringen innebär att hittillsvarande tredje stycket tas bort. Det är en följd av att Sjunde AP-fonden ska förvalta en enda fond, förvalsalterna- tivet, se 1 kap. 2 § och 5 kap. 1 § AP-fondslagen.

24 § När pensionsrätt för premiepension fastställs första gången för en pensions- sparare, ska Pensionsmyndigheten föra över de medel som avses i 23 § till sådan förvaltning som avses i 5 kap. 1 § första stycket lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder).

Paragrafen reglerar överföring av medel första gången pensionsrätt för premiepension fastställs. Övervägandena finns i avsnitt 9.5.

Ändringen är en följd av att 5 kap. 1 § AP-fondslagen ändras.

26 § När pensionsrätt för premiepension för ett senare år än det första året har fastställts för pensionsspararen, ska Pensionsmyndigheten föra över medlen till en eller flera fonder. Fördelningen mellan fonderna ska svara mot vad spararen senast bestämt om placeringen i fond av medlen på premiepensionskontot.

Om pensionsspararen inte har bestämt en sådan placering, ska Pensionsmyndig- heten föra över medlen till den fond som förvaltas av Sjunde AP-fonden enligt lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder).

Paragrafen reglerar årlig överföring av premiepension. Övervägandena finns i avsnitt 9.5.

74

Ändringen i andra stycket är en följd av att Sjunde AP-fonden ska för- valta en enda fond, förvalsalternativet, och inte som hittills, flera fonder, se 1 kap. 2 § och 5 kap. 1 § AP-fondslagen.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser 1. Denna lag träder i kraft den 1 april 2021.

2. Medel som finns i AP7 Aktiefond eller AP7 Räntefond och som fördelats mellan fonderna efter fondspararens ålder enligt 5 kap. 1 § andra stycket 2 eller tredje stycket lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder) i dess lydelse före den 1 april 2021 ska senast den 1 januari 2022 föras över till den fond som förvaltas av Sjunde AP-fonden.

Övervägandena finns i avsnitt 11. I punkt 1 anges när lagen träder i kraft.

Förslaget i avsnitt 9.5 innebär att hittillsvarande förvalsalternativ, AP7 Såfa som består av byggstensfonderna AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond, ska ersättas av en fond som förvaltas liknande Första– Fjärde AP-fondernas förvaltning av buffertkapitalet. Enligt punkt 2 ska medlen i AP7 Såfa senast den 1 januari 2022 föras över till den enda fond som ska förvaltas av Sjunde AP-fonden.

13.2

Förslaget till lag om ändring i lagen (2000:192)