• No results found

Förslaget till lag om ändring i lagen (2004:575) om

7 § Bolagsverket ska föra ett register över europabolag (europabolagsregistret). I fråga om registrering i europabolagsregistret tillämpas bestämmelserna i aktie- bolagslagen (2005:551) och andra författningar om registrering i aktiebolags- registret eller, om europabolaget driver bankrörelse, bankregistret. Om europa- bolaget driver försäkringsrörelse som försäkringsföretag eller tjänstepensions- verksamhet som tjänstepensionsföretag, tillämpas i stället bestämmelserna i aktie- bolagslagen och andra författningar om registrering i försäkringsregistret. Om en arbetstagarrepresentant har utsetts enligt lagen (2004:559) om arbetstagar- inflytande i europabolag, ska även detta registreras.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela före- skrifter om

1. avgifter i ärenden om registrering enligt denna lag, och 2. handläggningen av registreringsärenden.

Paragrafen innehåller bestämmelser om registrering av europabolag i ett europabolagsregister. Övervägandena finns i avsnitt 8.

Bolagsverket ska föra ett register över europabolag (europabolags- registret). Som utgångspunkt ska bestämmelserna om registrering i aktie- bolagsregistret tillämpas även för detta register. För europabolag som dri- ver en särskild typ av rörelse ska dock andra bestämmelser tillämpas i fråga om registrering.

I första stycket förtydligas att i fråga om registrering i europabolags- registret av ett europabolag som driver tjänstepensionsverksamhet som tjänstepensionsföretag ska bestämmelserna i aktiebolagslagen och andra författningar om registrering i försäkringsregistret tillämpas. Detta gäller även för europabolag som driver försäkringsrörelse som försäkrings- företag. Ingen ändring i sak är avsedd.

9 a § När ett europabolag som driver försäkringsrörelse som försäkringsföretag eller tjänstepensionsverksamhet som tjänstepensionsföretag avser att flytta sitt säte från Sverige till en annan stat gäller inte 10 §, 11 § första stycket första meningen och andra stycket 4 samt 12–14 §§. Sådana bolag ska, om bolagsstämman med stöd av artikel 8 i SE-förordningen har beslutat att bolagets säte ska flyttas till en annan stat, ansöka om tillstånd till flyttningen hos Finansinspektionen. Ärenden som är av principiell betydelse eller av särskild vikt prövas dock av regeringen efter anmälan av Finansinspektionen.

Tillstånd till flyttningen av säte ska meddelas om

1. försäkringstagarna och andra borgenärer tillförsäkras en betryggande säkerhet, om ett sådant skydd behövs med hänsyn till bolagets ekonomiska för- hållanden och borgenärerna inte redan har en sådan säkerhet,

2. bolagets ekonomiska förhållanden i övrigt är sådana att flyttningen kan anses förenlig med försäkringstagares och andra borgenärers intressen, och

3. det inte finns hinder mot flyttningen enligt artikel 8.15 i SE-förordningen. Finansinspektionen ska underrätta Bolagsverket och Skatteverket om ansök- ningar enligt första stycket. Finansinspektionen ska också underrätta Bolagsverket om beslut som har meddelats med anledning av sådana ansökningar och som fått laga kraft.

Det som anges om Bolagsverket i 11 § tredje stycket och 11 a § första stycket ska i stället gälla Finansinspektionen eller regeringen.

127 Paragrafen innehåller särskilda bestämmelser om flyttning av säte för

europabolag som driver försäkringsrörelse. Övervägandena finns i av- snitt 8.

Genom ändringen i första stycket förtydligas att paragrafen gäller även för europabolag som driver tjänstepensionsverksamhet som tjänstepen- sionsföretag. För europabolag som driver försäkringsrörelse gäller sär- skilda bestämmelser om de avser att flytta sitt säte från Sverige. I ett sådant fall gäller inte bestämmelserna i lagen om underrättelse till bolagets borge- närer (10 §), ansökan om tillstånd (11 § första stycket första meningen och andra stycket 4) och bestämmelserna om handläggning hos Bolagsverket respektive allmän domstol (12–14 §§). Om europabolaget driver försäk- ringsrörelse ska en ansökan om tillstånd i stället ges in till Finansinspek- tionen. I andra stycket finns vissa krav för att tillstånd ska meddelas. De särskilda bestämmelserna som gäller för europabolag som driver försäk- ringsrörelse ska därmed även gälla för europabolag som driver tjänste- pensionsverksamhet som tjänstepensionsföretag. Ingen ändring i sak är avsedd. I 12 a § lagen (2006:595) om europakooperativ görs en mot- svarande ändring (se författningskommentaren till den paragrafen).

I tredje stycket görs en språklig ändring.

15 § Bolagsverket ska utfärda ett sådant intyg som avses i artikel 8.8 i SE- förordningen när ett beslut om tillstånd enligt 13 eller 14 § har meddelats och beslutet har fått laga kraft. Intyg får dock inte utfärdas om Finansinspektionen har meddelat ett sådant beslut som avses i 9 b § eller om det föreligger ett sådant förhållande som avses i artikel 8.15 i SE-förordningen.

När det gäller europabolag som driver försäkringsrörelse som försäkringsföretag eller tjänstepensionsverksamhet som tjänstepensionsföretag ska Bolagsverket dock utfärda intyget när beslut om tillstånd har meddelats enligt 9 a § andra stycket och beslutet har fått laga kraft.

Paragrafen innehåller bestämmelser om utfärdande av ett sådant intyg som avses i artikel 8.8 i SE-förordningen. Övervägandena finns i avsnitt 8.

I första stycket finns bestämmelser om när Bolagsverket ska utfärda ett sådant intyg som avses i artikel 8.8 i SE-förordningen. Genom ändringen i andra stycket förtydligas att de särskilda förutsättningarna för utfärdande av intyg som anges i stycket även gäller i fråga om europabolag som driver tjänstepensionsverksamhet som tjänstepensionsföretag. Detta överens- stämmer med det som gäller för europabolag som driver försäkringsrörelse som försäkringsföretag. Ingen ändring i sak är avsedd.

Övriga ändringar i paragrafen, i första och andra styckena, är språkliga. 26 a § Om ett europabolag flyttar sitt säte, ska lednings- eller förvaltningsorganet upprätta ett särskilt bokslut. Det särskilda bokslutet ska omfatta den tid för vilken årsredovisning inte tidigare har upprättats fram till den dag då flyttningen av säte har blivit gällande enligt artikel 8.10 i SE-förordningen.

Om ett aktiebolag deltar i bildandet av ett europabolag genom fusion enligt artikel 17 i SE-förordningen och europabolaget får säte i en annan stat än Sverige, ska styrelsen för aktiebolaget upprätta ett särskilt bokslut. Det särskilda bokslutet ska omfatta den tid för vilken årsredovisning inte tidigare har upprättats fram till den dag då europabolaget registreras enligt artikel 12 i SE-förordningen.

För det särskilda bokslutet enligt första och andra styckena gäller bestämmelser- na om årsbokslut i 6 kap. 4, 5 och 8 §§ bokföringslagen (1999:1078). När det gäller europabolag som driver försäkringsrörelse som försäkringsföretag eller tjänste-

128

pensionsverksamhet som tjänstepensionsföretag ska det som sägs i 6 kap. 4 § andra stycket bokföringslagen om bestämmelser i årsredovisningslagen (1995:1554) i stället avse motsvarande bestämmelser i lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag. Bokslutet ska ges in till Bolagsverket inom en månad från ut- gången av den period som bokslutet omfattar.

Paragrafen innehåller bestämmelser om upprättande av särskilt bokslut. Övervägandena finns i avsnitt 8.

I första stycket anges att om ett europabolag flyttar sitt säte, ska led- nings- eller förvaltningsorganet upprätta ett särskilt bokslut. I bestämmel- sen anges även vad som ska gälla för detta särskilda bokslut. Som utgångs- punkt ska, enligt tredje stycket, bestämmelserna om årsbokslut i bok- föringslagen tillämpas för det särskilda bokslutet. Genom ändringen i tredje stycket förtydligas att bestämmelser i lagen om årsredovisning i försäkringsföretag ska tillämpas, i stället bestämmelser i årsredovisnings- lagen, när det gäller europabolag som driver tjänstepensionsverksamhet som tjänstepensionsföretag. Detta överensstämmer med det som gäller för europabolag som driver försäkringsrörelse som försäkringsföretag. Ingen ändring i sak är avsedd.

11.5

Förslaget till lag om ändring i lagen (2006:595)