• No results found

Möte med behöriga myndigheter

Regeringens förslag: Finansinspektionen ska omedelbart kalla till möte med de behöriga myndigheterna som deltar i grupptillsynen över en grupp om

1. inspektionen får kännedom om en betydande överträdelse av solvenskapitalkravet för ett försäkringsföretag i gruppen eller en över- trädelse av minimikapitalkravet för ett försäkringsföretag i gruppen,

2. inspektionen får kännedom om en betydande överträdelse av det gruppbaserade solvenskapitalkravet, beräknat enligt den metod som används i den aktuella gruppen, eller

3. andra exceptionella omständigheter inträffar eller har inträffat. Promemorians förslag överensstämmer med regeringens förslag. Remissinstanserna tillstyrker förslaget eller har inget att invända mot det.

Skälen för regeringens förslag: I Solvens II-direktivet anges att de myndigheter som ansvarar för tillsynen över enskilda försäkrings- och återförsäkringsföretag som ingår i en grupp, liksom grupptillsynsmyndig- heten, i vissa särskilt angivna fall omedelbart ska kalla till möte med samt- liga tillsynsmyndigheter som medverkar i grupptillsynen. Det första fallet när detta enligt direktivet ska ske är om tillsynsmyndigheten blir medveten om en betydande överträdelse av solvenskapitalkravet eller en över- trädelse av minimikapitalkravet för ett enskilt försäkrings- eller återför- säkringsföretag (artikel 249.2 a). En tillsynsmyndighet ska också kalla till ett möte om den blir medveten om en betydande överträdelse av solvens- kapitalkravet på gruppnivå beräknat med utgångspunkt i sammanställda uppgifter eller det aggregerade solvenskapitalkravet för gruppen enligt den

83 beräkningsmetod som använts (artikel 249.2 b). En tillsynsmyndighet ska

även kalla till ett möte om andra exceptionella omständigheter inträffar eller har inträffat (artikel 249.2 c).

Det finns inte någon bestämmelse i försäkringsrörelselagen om att Finansinspektionen ska kalla till ett möte med behöriga myndigheter som deltar i grupptillsynen. I lagen finns däremot en allmän bestämmelse om samarbete och utbyte av information (17 kap. 3 §). Enligt den bestämmel- sen ska Finansinspektionen i sin tillsynsverksamhet samarbeta och utbyta information med behöriga myndigheter i den utsträckning som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen. Detta omfattar direktivets krav att Finansinspektionen i vissa fall ska kalla till möte med behöriga myndigheter (se prop. 2015/16:9 s. 438). Det kan dock finnas skäl att i lag förtydliga i vilka fall Finansinspektionen ska kalla till ett möte med de behöriga myndigheterna som deltar i grupptillsynen.

I enlighet med det som anges i Solvens II-direktivet bör det därför anges i försäkringsrörelselagen att Finansinspektionen ska kalla till ett möte med behöriga myndigheter om inspektionen får kännedom om en betydande överträdelse av solvenskapitalkravet för ett försäkringsföretag i gruppen eller en överträdelse av minimikapitalkravet för ett försäkringsföretag i gruppen. Det bör även, i enlighet med direktivet, anges i den lagen att Finansinspektionen ska kalla till ett möte om inspektionen får kännedom om en betydande överträdelse av det gruppbaserade solvenskapitalkravet för den aktuella gruppen, beräknat enligt den metod som används i gruppen. Slutligen bör det, i en ny bestämmelse i lagen, anges att Finans- inspektionen ska kalla till ett möte om andra exceptionella omständigheter inträffar eller har inträffat.

De fall som anges i Solvens II-direktivet (artikel 249.2 a–c) är en minimireglering av de fall då en myndighet åtminstone ska kalla till möte. Det innebär att det skulle vara möjligt att i den svenska regleringen gå längre och ställa upp krav på att Finansinspektionen ska kalla till möten i fler situationer än de som anges i direktivet. Det har dock hittills inte fram- kommit skäl att i lag ställa sådana längre gående krav.

Trots detta kan det även i andra fall än de som uttryckligen anges i direk- tivet finnas skäl att hålla möte mellan de behöriga myndigheterna. I upp- räkningen i försäkringsrörelselagen bör det därför, i likhet med i mot- svarande bestämmelse i direktivet, inte uttömmande anges de fall då Finansinspektionen ska kalla till möte med de andra behöriga myndig- heterna.

6.5

Samråd med berörda behöriga myndigheter

inom tillsynskollegiet

Regeringens förslag: Om ett beslut är av betydelse för behöriga myn- digheter inom ett tillsynskollegium, ska Finansinspektionen samråda med dem innan inspektionen fattar beslut om

1. en förändring i aktieägarstruktur, organisationsstruktur eller led- ningsstruktur för ett försäkringsföretag i den aktuella gruppen, om för- ändringen kräver inspektionens tillstånd,

84

2. en förlängning av tidsfristerna för upprättande och överlämnande av en återhämtningsplan eller för att vidta åtgärder enligt en åtgärds- plan, eller

3. betydande sanktioner eller exceptionella åtgärder som ska vidtas. Om Finansinspektionen inte är grupptillsynsmyndighet, ska samråd ske med grupptillsynsmyndigheten innan inspektionen fattar sådana beslut om förändring i aktieägarstruktur, organisationsstruktur eller led- ningsstruktur eller om förlängning av tidsfristerna knutna till en åtgärdsplan.

Finansinspektionen ska också samråda med en behörig myndighet innan inspektionen fattar ett beslut som bygger på information från den behöriga myndigheten.

Samråd ska inte behöva ske om ett beslut är brådskande eller om sam- rådet kan äventyra beslutets effekt. I så fall ska Finansinspektionen utan dröjsmål underrätta de berörda behöriga myndigheterna om beslutet.

Promemorians förslag överensstämmer med regeringens förslag. Remissinstanserna tillstyrker förslaget eller har inget att invända mot det.

Skälen för regeringens förslag: Enligt Solvens II-direktivet ska be- rörda tillsynsmyndigheter, före de fattar beslut som är av betydelse för till- synsmyndigheters tillsynsuppgifter, samråda med varandra inom tillsyns- kollegiet. De beslut som ska föregås av samråd är beslut om förändringar i aktieägarstruktur, organisationsstruktur eller ledningsstruktur i försäk- rings- och återförsäkringsföretag inom en grupp som kräver tillsyns- myndigheternas godkännande eller auktorisation (artikel 250.1 första stycket a). Samråd ska även ske före ett beslut om en förlängning av åter- hämtningsplan (artikel 250.1 första stycket b). En tillsynsmyndighet ska dessutom samråda med andra myndigheter före ett beslut om betydande sanktioner eller exceptionella åtgärder som vidtagits av tillsynsmyndig- heterna, däribland fastställande av kapitaltillägg utöver solvenskapital- kravet och införande av begränsningar av användningen av en intern modell för beräkning av solvenskapitalkravet (artikel 250.1 första stycket c).

Vid vissa typer av beslut ska samråd alltid ske med grupptillsynsmyn- digheten (artikel 250.1 andra stycket).

De berörda tillsynsmyndigheterna ska också samråda med varandra innan beslut fattas som bygger på information från andra tillsynsmyn- digheter (artikel 250.1 tredje stycket).

En tillsynsmyndighet får avstå från samråd med andra tillsynsmyn- digheter i brådskande fall eller om samrådet kan äventyra beslutets effekt. I sådana fall ska tillsynsmyndigheten utan dröjsmål underrätta de övriga berörda tillsynsmyndigheterna (artikel 250.2).

Det finns inte någon bestämmelse i försäkringsrörelselagen som uttryck- ligen anger att Finansinspektionen ska samråda med behöriga myndigheter innan inspektionen fattar beslut i de frågor som särskilt anges i direktivet. I lagen finns i och för sig en allmän bestämmelse om samarbete och utbyte av information (17 kap. 3 §). Enligt den bestämmelsen ska Finansinspek- tionen i sin tillsynsverksamhet samarbeta och utbyta information med be- höriga myndigheter i den utsträckning som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen. Detta omfattar direktivets krav om att Finans-

85 inspektionen ska samråda med de berörda behöriga myndigheterna inom

tillsynskollegiet före inspektionen fattar vissa typer av beslut (se prop. 2015/16:9 s. 438). En liknande bedömning har gjorts tidigare när det gäller lagstiftningen om finansiella konglomerat (se prop. 2005/06:45 s. 151–156).

Det kan dock finnas skäl för att i lag förtydliga vilka typer av beslut som ska föregås av samråd inom tillsynskollegiet. Därmed bör det införas en bestämmelse i försäkringsrörelselagen som uttryckligen anger att Finans- inspektionen vid vissa beslut som är av betydelse för behöriga myndig- heters tillsynsuppgifter, ska samråda med de berörda behöriga myndighet- erna inom tillsynskollegiet.

De beslut som ska föregås av samråd är, i enlighet med det som anges i direktivet, beslut om förändringar i aktieägarstruktur, organisationsstruk- tur eller ledningsstruktur i försäkringsföretag inom en grupp som kräver inspektionens tillstånd. I direktivet anges dock inte närmare vad som avses med beslut om förändringar i aktieägarstruktur, organisationsstruktur eller ledningsstruktur i försäkringsföretag. Finansinspektionen fattar regel- bundet ett flertal beslut som anknyter till dessa områden. Syftet med kravet i direktivet torde inte vara att alla dessa beslut ska föregås av samråd med andra behöriga inom ett tillsynskollegium. I stället bör utgångspunkten vara att samråd inom grupptillsynen ska ske om det rör sig om beslut där Finansinspektionen inom tillsynen över enskilda försäkringsföretag ska samråda med andra behöriga myndigheter. Samråd bör därmed bl.a. ske med andra behöriga myndigheter inom tillsynskollegiet innan Finans- inspektionen fattar beslut i frågor om beståndsöverlåtelser och förvärvs- tillstånd (se 14 kap. 7 och 10 §§ och 15 kap. 9 § FRL). Samråd bör även ske före beslut som leder till en förändring av försäkringsföretagets verk- samhet. Detta torde kunna vara ändringar av bolagsordningen respektive stadgarna som särskilt rör försäkringsrörelsen, t.ex. ändring av bolags- formen, tillståndet att driva försäkrings- eller återförsäkringsrörelse eller övergång från icke-vinstutdelande till vinstutdelande livförsäkrings- rörelse.

Finansinspektionen ska också, i enlighet med direktivet, samråda med de berörda behöriga myndigheterna inom tillsynskollegiet före beslut om en förlängning av tidsfristerna för upprättande och överlämnande av en återhämtningsplan vid bristande uppfyllelse av solvenskapitalkravet eller av tidsfristen för att vidta åtgärder enligt en sådan åtgärdsplan. Slutligen bör inspektionen samråda före beslut om betydande sanktioner eller ex- ceptionella åtgärder som ska vidtas.

I enlighet med direktivet bör samråd alltid ske med grupptillsyns- myndigheten om beslutet rör tidsfristerna som är knutna till en återhämt- ningsplan med anledning av bristande uppfyllelse av solvenskapitalkravet eller om det rör betydande sanktioner eller exceptionella åtgärder som ska vidtas.

Finansinspektionen bör, också detta i enlighet med direktivet, samråda med de berörda behöriga myndigheterna innan inspektionen fattar ett be- slut som bygger på information från behöriga myndigheter.

Ett beslut bör i vissa särskilda fall inte föregås av samråd. Som anges i direktivet bör det inte ställas något krav på samråd före ett beslut, om be- slutet är brådskande eller om samrådet kan äventyra beslutets effekt. Om ett beslut har fattats utan att ha föregåtts av samråd bör Finansinspek-

86

tionen, i enlighet med direktivet, utan dröjsmål underrätta de övriga be- rörda behöriga myndigheterna om beslutet.

6.6

Inhämtande av information med hjälp av en