• No results found

Förstärkt kollelrtivtrafik till Barkarby

In document februari 2013 (Page 28-37)

Eftersom befolkningsökningen i Stocldiolms län överstiger prognosen med det dubbla krävs fler bostäder och arbetsplatser, vilket förutsätter

infrastruktur med högre kapacitet än den vi har i dag. Varje ny arbetsplats får inte innebära ytterligare en bil.

I Barkarbystaden kommer man inom de närmaste åren att bj'gga cirka 5.000 bostäder och 6.000 arbetsplatser, Därför vill vi genomföra en idéstudie om tunnelbana eller spårvägslösning från Åkalla till Barkarbystaden. Det ska ses som ett första ocli viktigt steg mot utbyggd kollektivtrafik i ett geografiskt viktigt område med potential att bli en av länets allra viktigaste knutpunkter.

Regeringens stöd för att bygga ut tunnelbanans blå linje till Nacka är ett viktigt besked för stockholmarna. Staten har dels utsett förhandlingspersoner för projektet, och ska dels bidra till medfinansieringen. Ett växande län behöver en utbyggd infrastruktur. En förlängning av tunnelbanan till Nacka har en stor betydelse för hela kollektivtrafiksystemet genom att utnyttja kapacitet i den blå linjen och avlasta den hårt utnyttjade gröna linjen.

I den andra änden av den blå linjen sker också en snabb utveckling.

Mälarbanans utbyggnad och den nya stationen Stocldiolm väst i Barkarbystaden utvecklar Järfällas roll som en viktig knutpunkt för

kollektivtrafik och kommer att attrahera tillväxt. Järfällas investering i den nya, framväxande Barkarbystaden är en viktig del i ett växande Stocldiolm.

Det kommer att bli en modern stadsdel med närhet till både natur och storstad.

Utvecklingen kring Barkarbystaden kan utnyttja närheten till tunnelbanans blå linje och dess lediga kapacitet, oavsett om ny spårutbyggnad sker i form av tunnelbana eller spårväg. Det alternativ som ska utredas i idéstudien är bland annat en förlängning av tunnelbanans blå linje från Åkalla till Barkarbystaden samt spårvägslösningar som bland annat kopplar ihop Barkarbystaden med den blå linjen. Det är i dagsläget för tidigt att fastslå exakt vilka dragningar som ger störst fördelar.

Vid utbyggnad av kollektivtrafik i Stockholmsregionen är det viktigt att se till den bästa möjliga lösningen ur ett resenärsperspektiv såväl som ur ett _ miljöperspektiv. Att fler väljer att resa kollektivt framför att resa med bil är en förutsättning för att minska utsläppen av koldioxid och skadliga partiklar, och på så sätt kan vi nå de regionala klimat" och utsläppsmälen.

Trafiknämnden

Modera tema, Folkpartiet Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet

Vid så här stora projekt är det många olika delar som ska utredas innan alla frågor är besvarade. Men en bred politisk enighet är en bra utgångspunkt för det fortsatta arbetet.

I ett senare skede, när vi har en prislapp, behöver vi titta på en finansiering.

Runtom i världen sker medfinansiering på olika sätt mellan olika aktörer. Då är det viktigt att vi också är öppna för att se vilka möjligheter som finns.

Medfinansiering från staten är naturligtvis önskvärt men innebär också ett stort ansvar för länet att göra effektiva val och prioriteringar.

Med pågående utbyggnad av pendelstågstunnel och tvärspårväg samt med alltmer konkreta planer på tunnelbana till Nacka, utbyggd kollelctivtrafik i Nordost, Spåiväg syd och spårlösning till Barkarbystaden sätter Alliansen nu fart på arbetet för en kapacitetsstark spårtrafik som knyter ihop länet bättre.

I arbetet med planerna för Nordost studeras även en pendeltågsgren som förbinder Arninge med Barkarby via Täby, Sollentuna och Kista.

Stocldiolms län har länge haft en alldeles för låg utbyggnadstakt av kollektivtrafik och behöver nu mer av allt.

FÖRSLAG TILL BESLUT Trafiknämnden föreslås besluta

att uppdra till föivaltningschefen att återkomma till nämnden med en idéstudie rörande spårbunden kollektivtrafik till Barkarby enligt intentionerna ovan.

Christer G Wennerholm (M) Stella Fare (FP)

Michael Stjernström (KD) Bosse Andersson (C)

Stockholms läns landsting

SOCIALDEMOKRATERNA SKRIVELSE

1(1) 2013-02-05

Trafiknämnden

Angående olyckan på Saltsjöbanan och andra lokalbanor

Natten till måndagen den 15/1 skedde den tragiska olyckan på Saltsjöbanan. En ung kvinna, anställd hos en anlitad underentreprenör, skadades svårt och stora materiella skador har rapporterats. Att inte fler personer skadades allvarligt framstår slumpartat.

Kort efter olyckan gick såväl SL som tågentreprenören Arriva ut och angav att tåget blivit "stulet" och kvinnan begärdes häktad. Efter ett par dagar togs anklagelserna tillbaka och kvinnan, fortfarande medvetslös och ohörd av polisen, var inte längre misstänkt för något brott. Kvimian kan istället visa sig vara ett oskyldigt offer, svårt skadad och offentligt uthängd på grund av en förhastad anklagelse om stöld. Utred-ning om arbetsmiljöbrott sker nu parallellt med att Statens haverikommission utreder händelsen. Vi välkomnar att grundlig utredning sker kring olyckan och dess orsaker.

Hur kunde olyckan överhuvudtaget ske? Vilka bär ansvaret? Vilka åtgärder vidtas?

Det inträffade är extremt allvarligt och hanteringen av olyckan och efterföljande me-diehantering väcker mycket känslor och många frågor. Det florerar flera rykten om hur olyckan skedde och vad som var orsaken till att tåget kunde rulla iväg. Ett av dem är att "död-mans-grepp" var urkopplat, eller manipulerat med. Ett amiat är att nyckeln satt i tåget, och ett tredje växlarnas position. Olyckan var spektakulär och men dessvärre långt ifrån den enda tragiska incidenten som skett senaste 20 åren vid länets lokalbanor. Säkerheten vid olycksdrabbade lokalbanor är ett stort problem som nämnden måste ta på största allvar. Det är nämndens ansvar att säkerställa så att rätt rutiner och åtgärder vidtas för att förebygga, inspektera och följa upp olyckor.

Socialdemokraterna vill få svar på följande frågor

• Hur kunde olyckan på Saltsjöbanan ske?

• Hur vanligt är det att "död-mans-grepp" manipuleras på tågen?

• Kan städning och underhållsarbete av tågen ske på ett tillfredsställande sätt utan att nyckeln sitter i?

• Hur ser säkerhetsrutinerna ut kring tågen, depån, uppställningsplats samt vid underhåll och städning?

• Hur informeras anställda hos såväl tågentreprenör som underentreprenörer vid lokalbanorna om säkerhetsrutinerna?

• Skulle en gemensam trafikledning kunna förhindra olyckor?

• Hur kontrolleras säkerhetsrutinerna vid samtliga lokalbanor?

• Hur sker uppföljning och justering av säkerhetsåtgärder efter olyckor?

Stockholms läns landsting 1(2)

VÄNSTERPARTIET

SKRIVELSE 2013-02-05

Skrivelse om de allvarliga bristerna i SL:s biljettsystem

För många sällanresenärer har sms-biljetten varit ett smidigt sätt att resa. Från och med den 1 februari måste dock alla som avser att resa med sms-biljett först registrera sig genom att skapa en kundprofil via S L : s hemsida.

Oaktat orsaken innebär tvånget på registrering en kraftig försämring för resenärerna i form av ökat krångel. Detta visade sig redan första dagen då systemet låg nere under stora delar av dagen. Dessutom vittnar många resenärer om att bemötandet från S L : s kundtjänst var avvisande och i vissa fall rent otrevligt.

För många innebär kravet på registrering att man över huvud taget inte kan köpa sms-biljett längre. Detta gäller t.ex. personer med

betalningsanmärkningar eller papperslösa. I praktiken gäller det även bussresenärer som upptäcker att reskassan är slut på Accesskortet då de kliver på bussen.

Då pappersremsan fasats ut och ersatts med den elektroniska reskassan finns inte längre någon biljettyp som fungerar smidigt för turister och andra

sällanresenärer. För det första måste resenären köpa ett Accesskort för 20 kronor. Därefter skall kortet laddas med pengar och en "standardresa" anges.

Ett problem är dock att iCash-systemet saknar läsare för bankkort i

tunnelbanespärrarna. Spärrexpeditören måste därför hänvisa resenären till försäljningsombud, Access-automat eller S L Center. Tydlig information om detta saknas. Proceduren för att köpa och ladda ett Accesskort med

"standardresor" är härmed så komplicerad att den riskerar att avskräcka potentiella SL-resenärer.

I väntan på att en mer genomgripande förändring av S L s biljettsystem kan komma till stånd måste en rad åtgärder vidtas som kortsiktigt underlättar för resenärerna:

o Läsare för bankkort installeras i tunnelbanans spärrar

o Obligatorisk servicekurs för de som arbetar i S L : s kundservice

• Regelbundna utbildningsdagar på SL-center, då resenärer kan registrera kundprofil med hjälp av personal

o Tydlig information om hur Accesskort köps och fylls på anslås i tunnelbanans spärrar och på andra platser i trafiksystemet

AB

Storstockholms Lokaltrafik

Styrelsen 2(2)

Datum

2011-02-15

• Personal som kan hjälpa till med påfyllning av reskassa på Accesskort finns tillgänglig vid de större stationerna

» Utfasningen av pappersremsan skjuts på framtiden tills reskassan fungerar tillfredsställande

Vänsterpartiet önskar uppdra åt förvaltningschefen att snarast genomföra ovan föreslagna åtgärder, samt

att återkomma till trafiknämnden med förslag på hur biljettsystemet kan förändras i riktning mot bättre funktionalitet och enkelhet för

resenärerna.

Stockholms läns landsting 1(1)

VÄNSTERPARTIET

SKRIVELSE 2013-02-05

Skrivelse om villkoren för sjukresor

Det har kommit till vår kännedom att resenärer med behov av allergisanerad bil - och som fått detta beviljat inom färdtjänsten - nekas sådan bil då de tilldelas sjukresor.

Ett liknande problem uppstår när resenären är i behov av en medföljande resenär. Inom färdtjänsten kan resenären betala en smärre avgift för detta (i nuläget 20kr), men vid en sjukresa nekas hen denna möjlighet.

Vi anser att detta är orimligt. En resenär i behov av en allergisanerad bil måste självfallet få detta även inom systemet för sjukresor. Detsamma gäller möjligheten att ta med medföljande resenär mot avgift, där samma regler måste gälla inom systemet för sjukresor som inom färdtjänsten.

Vänsterpartiet önskar uppdra åt förvaltningschefen

att återkomma till nämnden med en redovisning av orsaken till ovan

beskrivna inkonsekvens i regelverket, samt förslag på hur resenärernas behov av medresenär och allergisanerad bil vid sjukresor kan

tillgodoses.

Stockholms läns landsting Trafiknämnden 1(2)

VÄNSTERPARTIET

SKRIVELSE 2013-02-05

Skrivelse om busskaoset i Norrort

2011 vann Arriva upphandlingen av E20, vilken omfattade trafiken på

Roslagsbanan och bussområde Norrort. Sedan trafikstarten i januari 2013 har det visat sig att företaget inte lever upp till förväntningarna. Busstrafiken i Norrort kan närmast beskrivas som kaosartad. Resenärerna har drabbats av kraftiga förseningar, inställda turer och utebliven information. Både resenärer och personal har nu nått gränsen för sitt tålamod.

Avtalet med Arriva innehåller en ersättningsmodell som baseras på antal resenärer istället för på antal trafiktimmar och utbudskilometer, som tidigare varit brukligt i liknande avtal. De incitament som ges i avtalet förefaller dock inte styra i önskad riktning. Det förefaller snarare som om incitamenten i avtalet med Arriva premierar snabba vinster framför långsiktighet.

Istället för att ställa in turer låter Arriva försenade bussar fortsätta gå i trafik.

Detta medför bland annat att förare kommer för sent till avlösningar, vilket får som konsekvens att förseningarna fortplantar sig i systemet.

Personalen vittnar också om kraftigt försämrade arbetsvillkor och bristande säkerhet. I ett försök att effektivisera verksamheten har Arriva gjort om bussförarnas tjänster, vilket resulterat i upp till 12 timmars omloppstid och 10 timmars körtid. Flertalet bussar kommer ut försenade ur garaget på grund av korta på- och körtider. På morgonen står bussarna på tomgång i upp till 2 Yz timme för att vara klara att tas i trafik när förarna går på sitt arbetspass. Detta är oacceptabelt ur miljösynpunkt.

Ett 50-tal anställda valde att sluta då Arriva inte kunde ge besked om

tjänsternas utseende inför trafikövertagandet. De nya förare som anställts för att täcka luckorna saknar utbildning på fordon och linjekännedom, vilket påverkar trafiken. Det har också kommit signaler om att säkerheten

åsidosätts. Bland annat görs inte alltid kontroll av strålkastare, bromsar etc.

innan bussar tas i trafik . Felrapporter följs inte alltid upp. Dessutom är de begagnade bussar som köpts från Holland fortfarande oskattade och därför inte godkända att köra i trafik.

Trots lång förberedelsetid verkade Arriva oförberedda inför trafikstarten.

Exempelvis fungerade kommunikationen mellan trafikledning och fordon till en

Storstockholms Lokaltrafik

Styrelsen

Datum

2011-02-15

början inte på grund av att nödvändig radioutrustning saknades. Det har även funnits brister i logistiken med brist på bränsle, glykol och reservdelar. Arriva drog också initialt in jourteknikern, vilket medfört att trasiga bussar blivit stående onödigt länge på linjen.

Arrivas trafikupplägg synes sakna verklighetsförankring. Det förefaller som om SL inte granskade upplägget avseende rimlighet innan avtalet tecknades, vilket normalt görs i trafikupphandlingar. I Jönköping har Arrivas kontrakt på stadstrafiken sagts upp i förtid och i Malmö har Arriva självmant dragit sig ur ett avtal på grund av för dålig lönsamhet. Vi hoppas att en sådan drastisk lösning inte behöver vidtas i Norrort, då detta skulle drabba resenärerna hårt.

Vänsterpartiet önskar uppdra åt förvaltningschefen

att återkomma till trafiknämnden med en genomlysning av avtalet med Arriva med fokus på ersättningsmodellen, samt

att återkomma till trafiknämnden med konkreta åtgärder för hur trafiksituationen i Norrort snabbt kan få en lösning.

Stockholms läns landsting Trafiknämnden 1(1)

VÄNSTERPARTIET

SKRIVELSE 2013-02-05

Kompletterande uppdrag till förvaltningschefen i pågående utredning om säkerheten

Vi ser mycket positivt på den omfattande utredning som initierats med anledning av olyckan på Saltsjöbanan. Det är av yttersta vikt att en total genomlysning görs av ansvarsfördelningen mellan anläggningsägaren/

trafikförvaltningen och de olika operatörerna beträffande kontroll och uppföljning av säkerhetsarbetet. Det förefaller nämligen uppenbart att egenkontrollen inte fungerar.

Även rutinerna för hur brister i säkerheten kommer trafikförvaltningen till känna måste ses över och utvecklas. Idag saknas direkta kanaler mellan de anställda i trafikverksamheterna och beställaren/trafikförvaltningen. För att all information skall komma förvaltningen till känna föreslår vi att

förvaltningschefen under utredningens gång samverkar med personalorganisationerna i respektive verksamhet, t.ex. i form av referensgrupper där representanter för arbetstagarna ingår.

Vänsterpartiet föreslår

att förvaltningschefen under utredningen samverkar med personalorganisationerna i respektive verksamhet.

Stockholms läns landsting

MILJÖPARTIET DE GRÖNA

SKRIVELSE 2013-02-05

In document februari 2013 (Page 28-37)

Related documents