• No results found

Förstudieintervju – 4 personer genomfördes via Facetime

Alla 4 respondenter bor på hyresrättfastighet.

Det börjar med att jag presenterar mig själv och om de samtycker att dessa informationer kommer att behandlas i undersökning och att det kommer att publiceras på DiVa.

Dessa frågor ställs.

• Källsorterar du idag? Och hur gör du det? • Varför källsorterar du?

• Hur ofta slänger du kompost och brännbart? • Hur ofta slänger du återvinningsmaterial?

• Är kompost och brännbart och återvinningsmaterial i en och samma rum, där du befinner dig och hur är placeringen?

• Det står på olika hemsidor om att befolkningen i Sverige är bra på att sortera, men än idag ser vi att det är fortfarande folk som sorterar fel. Varför tror du det?

• Vad tilltala rummet dig?

• Vad kan/ska rummet göra för det ska tilltala dig?

Informant4 – 26 år

Ja, jag samtycker

Ja jag källsorterar, vi har olika påsar som vi sorterar i hemma. Kompost, plast, kartonger, glas, metall, el och brännbart restavfall.

För jag vet att det är bättre för miljön, jag har inte alltid gjort det, men det har blivit mer nu på senare tid. Självklart sorterar jag el osv förut, kompost, kartong och allt slänger ju i samma. Men sen när jag har flyttat med sambon så har det varit mer noggrannare.

Det blir två gånger i veckan, det då det blir fullt. En gång i veckan eller varannan.

Nej, de är på olika platser och rum

Jag tror att det är enkelt att slänga allt och det är enkelt och inte bryr sig och att det inte är i samma rum vilket kan blir omständligt. Då är det lättare att slänga allt i samma.

Det som jag har det nu inte är det. Det skulle kunna vara mer tydlig med allting, tydligt markerat och kunna ha allt i samma rum. Det skulle vara enklare. Det skulle vara enklare att ha olika färger på respektive kärl. Det kanske är krånglig i början, men man lär sig, sen blir det enkelt.

Informant5 – 29år

Endast glas och metall. Allt annat lägger jag i samma påse. Att man inte orkar lathet. Mitt avfallsutrymme är för långt bort. Vilket gör att jag inte orkar sorterar

eftersom det blir flera påsar. Jag vill att det ska gå fort som möjligt. Hade det varit närmare och inte ligger åt fel hål så kan jag nog tänka mig att sortera mera. Nu är jag ensamstående och när jag tar med barnet så behöver bära många påsar annars. 2ggr veckan.

Inte ofta alls, 1 gång i månaden kanske.

Ja det är i samma rum. Det är som två delad rum. När man direkt kommer in i rummet så finns det stora containern som är för brännbart och kompost är tre bruna kärl som är bredvid. Men de andra kärl ligger på andra sidan av rummet. Jag tror att det har med människans attityd och omständigheter att göra, som jag tillexempel, avfallsutrymmet ligger åt fel hål vilket gör att jag inte orkar eller bryr mig. Jag bryr till en viss grad. Jag vill, men jag orkar inte. Jag är som sagt

ensamstående, jag tycker att det blir omständlig.

Det ska se fräsch ut och att det ska vara inbjudande, jag förstår inte varför det ska finnas en dörr.

Informant6 – 27år

Ja jag källsorterar. För att vi alltid gjort så och att det bra för miljön. Vi hjälper miljön, hjälper våran planet. Vi sorter, kompost där vi slänger matrester osv. sen har vi har brännbart där vi slänger lite allt möjligt, mjukplast papper mm. sen har vi kartonger, glas metall osv.

Minst en gång i veckan. Beror på det kan bli två ggr.

När det gäller återvinning material, så samla vi dem så det inte blir lika ofta. Vart tredje veckan tror jag.

Kompost och brännbart är i samma rum, men återvinningsmaterial i ett annat avfallsutrymme.

Ja det kan bero på, jag tänker mer att folk inte bryr sig så mycket. De är medvetna men de bryr nog sig inte. De som sorterat kan vara att man förstår varför man ska sortera.

Det tilltala ingenting.

Avfallsutrymmet ska vara fräsch rum. Inga råttor eller odjur som går runt. Den som äger ytan ska underhålla. Människor vill inte spendera tid i rummet. Det kan vara en anledning till varför folk inte vill kliva in där, eftersom det är äckligt. På den fastighet jag bor på nu fick jag fråga efter rummet, för vi inte visste vart den fanns. Den är inte heller bra skyltat, det syns knappt att det står soprum.

Beror på hur avfallsutrymmen är utformad. Om rummet är lång korridor, allmän lathet är att man inte orkar går långt in. Oftast utnyttjar man den som är närmast dörren.

Informant7 – 21år

Ja, jag delar upp mitt skräp här hemma. Kompost brännbart, metall, kattsand osv. Det känns som att det är viktig för miljön. Jag menar jag källsorterar för att det är kul men jag skulle få dåligt samvete om inte jag gjorde det.

Kompost = 1g vecka

Brännbart = varanden vecka.

Övriga återvinningsmaterial = 2 gg i månaden. Ibland vart tredje vecka beroende på.

Återvinningsmaterialen = de är inte på fastighetensyta, de är 300m längre bort. Eller så åker jag till återvinningscentral som ligger 1km längre bort.

Jag tror att det är dels lathet (stor faktor) kanske att de inte ha den kunskapen som krävs = de kanske tror att de kan slänga en viss grej som det inte ska. Men jag tror främst på lathet och avsaknad av ett intresse.

Ingenting, tråkigt.

I metallbur kanske med container. Det känns mer ventilerad, bra med en bur. Det ska vara lika lätta och tillgängliga.

Related documents