• No results found

När det inom Försvarsmaktens verksamhet krävs sådan användning i särskild utbildning enligt föreskrifter som regeringen eller myndighet under regeringen meddelat

In document Luftföroreningar i Botkyrka kommun (Page 97-100)

Förslag på åtgärder

4. När det inom Försvarsmaktens verksamhet krävs sådan användning i särskild utbildning enligt föreskrifter som regeringen eller myndighet under regeringen meddelat

Inom vissa verksamheter, t.ex. flyg och sjöfart, finns det föreskrifter som reglerar säkerhet och brandskydd. Enligt uppgift från Försvarsmakten ställs exempelvis krav på att utbildning av personal som ska utöva räddningstjänst på flygplats måste innehålla praktiska övningar med det släckskum som används i skarpt läge. Vidare menar Försvarsmakten att stora kostnader och omställningstid är förknippade med uppsamling av brandsläckningsskum vid deras utbildningsplats. Denna användning kan därför behöva undantas från kravet på upp-samling och omhändertagande, om regeln ska gälla från och med den första januari 2017. I dagsläget har vi inte underlag för att slå fast hur lång omställningstid som behövs för denna användning. Däremot ser vi ett behov av att detta ingår i översynen som vi föreslår att

regeringen ska göra år 2019. Ett alternativ är att föreslå ett senare datum för ikraftträdande för dessa användningar. Vi förordar detta alternativ i den mån regeringen redan nu kan slå fast ett sådant datum.

10.2.4 Slutsats och bedömning

Den föreslagna användningsbegränsningen ger en tydlig signal om att brandsläckningsskum som innehåller högfluorerade ämnen är angelägna att så långt och så snabbt som möjligt ersätta med fluorfria alternativ. Förslaget är ett första steg i den riktningen Vi vill därför understryka behovet och vikten av en första översyn av användningsbegränsningen 2019 och därefter vid behov ytterligare översyn vartannat år. Syftet med översynen är att reducera antalet undantag.

10.3 Författning

10.3.1 Regler om miljöfarlig verksamhet

I 9 kap MB finns särskilda regler om miljöfarlig verksamhet. I kapitlets 5§ bemyndigas regeringen att meddela sådana förbud, skyddsåtgärder, begränsningar och andra

försiktighetsmått som behövs för att skydda människors hälsa och miljön. I förordning 1998:899 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd finns mer detaljerade regler om miljöfarlig verksamhet. Bland annat innehåller förordningen särskilda bestämmelser om inrättande av avloppsanläggningar och värmepumpar.

10.3.2 Regler om kemiska produkter

I 14 kap. 8 § 3-4 MB finns särskilda bemyndiganderegler som ger regeringen eller en myndighet regeringen bestämmer möjlighet att meddela föreskrifter i fråga om hantering, införsel, utförsel eller förbud som är av särskild betydelse från hälso- och miljöskyddssyn-punkt avseende bl.a. kemiska produkter och varor.35 Det innebär att regeringen kan besluta om förbud och andra villkor i fråga om kemiska produkter eller varor som behandlats med en kemisk produkt.

Sådana nationella förbud och begränsningar återfinns främst i förordningen (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter.

I denna regeringsförordning samlas nationella regleringar som träffar enskilda kemiska ämnen, blandningar och produktgrupper. Här återfinns bestämmelser om bland annat kadmium, vissa klorerade lösningsmedel och kvicksilver. I samma förordning bemyndigas Kemikalieinspektionen att meddela föreskrifter om undantag samt meddela dispens från förbuden.

10.3.3 Förslag

Den föreslagna användningsregleringen kan beslutas antingen med stöd av 9 kap. 5§ MB eller 14 kap. 8§ MB.36 En möjlig risk med att besluta regeln med stöd av 9 kapitlet är att sådana

regler bara skulle omfatta miljöfarlig verksamhet. Om en verksamhet som använder fluor-baserat skum av någon anledning inte skulle omfattas av begreppet miljöfarlig verksamhet37 riskerar den verksamheten att falla utanför regelns tillämpningsområde. Det kan tala för att meddela regeln med stöd av MB 14 kap. 8§, som istället riktas mot den kemiska produkten som sådan, oberoende av verksamhet.

I förslaget har vi utgått från att regeln i sin helhet meddelas i en förordning meddelad av regeringen. Ett alternativ är dock att genom en bemyndiganderegel i förordningen överlåta till en myndighet att i sina föreskrifter meddela undantagen från regeln. Det skulle innebära att den myndigheten kan initiera och tillsammans med andra berörda myndigheter genomföra översynen av undantagen.

10.4 Tillsyn

Ansvaret för tillsyn över kemiska produkter, varor och bekämpningsmedel fördelas mellan flera olika myndigheter. Det beror delvis på om företaget tillverkar eller importerar produkten eller varan och om de använder den själva eller säljer den vidare.

Tillsynsansvaret i fråga om användning av kemiska produkter är delad mellan Kommunen, Länsstyrelsen och Generalläkaren. Enligt Miljötillsynsförordningen (2011:13) ansvarar Generalläkaren för tillsynen av Försvarsmaktens, Fortifikationsverkets, Försvarets materiel-verks och Försvarets radioanstalts materiel-verksamheter och den användning som sker där (2 kap. 4

§).

Tillsynsansvaret i fråga om andra miljöfarliga verksamheter är delad mellan Länsstyrelsen och kommunen (2 kap. 29-32 §§). Tillsyn över så kallade A- och B-verksamheter ligger normalt hos länsstyrelsen och tillsyn över C-verksamheter hos den kommunala nämnden.

Tillsynen över A- och B-verksamheter kan dock efter beslut av länsstyrelsen överlåtas till den kommunala nämnden.

Kommunen ansvarar även för tillsyn av användning av kemiska produkter som sker i verk-samheter som inte är klassificerad som miljöfarlig (2 kap. 31 § femte punkten).

10.5 Fortsatt utredning

Under våren 2016 utreder Kemikalieinspektionen och tar i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), om det bedöms som lämpligt och genomförbart, fram ett förslag på en anmälningsplikt för användare av alla slags brandsläckningsskum. En anmäl-ningsplikt för användare av brandsläckningsskum kommer att ge en överblick över var och när olika typer av brandsläckningsskum används samt i vilka mängder. Denna information är viktig inför en kommande översyn av förbudet efter två år.

Denna åtgärd föreslås åtföljas av utvidgade informations- och utbildningsaktiviteter med syftet att så långt möjligt påskynda övergången till alternativa släckmetoder även för annan användning än övning och utbildning. Utbildnings- och informationsinsatser behövs för att minimera användningen av fluorbaserade skum till de tillfällen där de i dagsläget bedöms vara enda alternativet samt för att så långt möjligt anpassa användningen så att en så liten mängd högfluorerade ämnen som möjligt sprids till miljön.

37

In document Luftföroreningar i Botkyrka kommun (Page 97-100)