• No results found

Utkast till lagrådsremiss, Ersättning till ledande befattningshavare i näringslivet (promemoria 2005-01-04)

Remissinstanser som har yttrat sig över förslaget

Utöver de ovan förtecknade remissinstanserna har följande frivilligt yttrat sig: 47. Bennet, Carl och Sundewall, Caroline

48. Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt

Följande instanser har ej inkommit med något yttrande över förslaget:

1 Försäkringsföretagsutredningen 10 Utländska Försäkringsbolags förening 2 Nordic Growth Market NGM AB 11 Sockenbolagens förening

3 Fristående Sparbankers Riksförbund 12 Konsumenternas bank- och finansbyrå

4 StyrelseAkademien 13 Ekobanken

5 Redovisningsrådet 14 JAK Medlemsbank

6 OMX AB 15 Vattenfall AB

7 Näringslivets Börskommitté 16 V & S Vin & Sprit AB 8 Konsumenternas Försäkringsbyrå 17 Apoteket AB

9 Sveriges Försäkringssparares Riksförbund

Källa: Remisslista erhållen från Justitiedepartementet 2005-05-18.

1 Svea hovrätt 26 Sveriges Försäkringsförbund

2 Gävle tingsrätt 27 Tjänstemännens Centralorganisation 3 Kammarrätten i Sundsvall

4 Länsrätten i Skåne län 28 Sveriges Akademikers Centralorganisation

5 Sveriges Riksbank 29 Landsorganisationen i Sverige

6 Riksåklagaren 30 Näringslivets Regelnämnd

7 Ekobrottsmyndigheten 31 Svenska Bankföreningen

8 Revisorsnämnden 32 Aktiemarknadsbolagens förening

Aktiemarknadsnämnden 9 Delegationen för utländska

investeringar i Sverige (ISA) 33

AktieTorget AB

10 Kommerskollegium 34 Finansbolagens förening

11 Finansinspektionen 35 Fondbolagens förening

12 Arbetsgivarverket 36 Stockholmsbörsen AB

13 Bokföringsnämnden 37 Svenska Fondhandlareföreningen Sveriges Aktiesparares Riksförbund 14 Handelshögskolans

fakultetsnämnd vid Göteborgs universitet 38

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund 15 Konsumentverket

16 Bolagsverket 39 Institutionella ägares förening

för regleringsfrågor på aktiemarknaden 17 Verket för näringslivsutveckling NUTEK 40 Länsförsäkringsbolagens förening 18 Svenskt Näringsliv 41 Försäkringsjuridiska föreningen

19 Företagarna 42 Sjunde AP-fonden

20 Svenska Handelskammarförbundet 43 Posten AB 21 Sveriges advokatsamfund 44 Samhall AB

22 Svenskt Näringsliv 44 Teracom AB

23 Företagarna 46 Systembolaget AB

24 FAR

25 Svenska Revisorssamfundet SRS

Bilaga 3 Remissyttranden

I nedanstående tabell presenteras samtliga till Justitiedepartementet inkomna remissyttranden. Yttrandena har sammanfattats av författaren till denna uppsats och det är primärt hur instanserna ställer sig till förslaget om en utvidgad redovisning av ersättningar som presenteras.

I tabellen förekommer begreppen ”tillstyrkt”, ”avstyrkt” och ”avstått” och med dessa avses följande:Tillstyrkt” kan, som förhoppningsvis framgår av kommentarerna, betyda att remissinstansen inte har några invändningar eller erinringar mot förslaget.

De tre begreppen (”avstyrkt”, ”tillstyrkt” och ”avstått”) kan i vissa fall tyvärr betyda samma sak. Detta beror på att remissinstansen ofta endast uttalar sig utifrån sin ”egna position” eller med andra ord vad det förväntas att den skall uttala sig om.

”Avstyrkt/Tillstyrkt” används när remissinstansen tillstyrkt vissa av förslagen eller delar förslagen, medan avstyrkt andra. När endast ”avstyrkt” respektive ”tillstyrkt”

använts behöver det vidare inte nödvändigtvis betyda att remissinstansen har denna hållning beträffande hela det remitterade förslaget. Det skall istället läsas som att remissinstansen har den uppfattningen beträffande åtminstone en klart övervägande del av förslaget.

Remissinstans Svarat Tillstyrkt* /Avstyrkt /Avstått

Kommentar

Svea hovrätt Ja Tillstyrker Inga erinringar utifrån de aspekter som hovrätten har att beakta.

Gävle tingsrätt Ja Tillstyrker Har inget i sak att erinra.

Kammarrätten i Sundsvall Ja Tillstyrker I princip inga erinringar, från de synpunkter kammarrätten har att beakta.

Länsrätten i Skåne län Ja Tillstyrker De föreslagna åtgärderna kan bidra till att allmänheten återfår förtroendet för näringslivet. Åtgärderna är inte för långtgående och de ligger i linje med EU:s rekommendation.

Sveriges Riksbank Ja Avstyrker Vill ha en djupare analys av för- och nackdelar med olika vägar att nå målet att stärka ägarstyrningen över ersättningsfrågorna i företagen. Kommenterar inte den utvidgade redovisningen.

Riksåklagaren Ja Tillstyrker Inga erinringar med hänsyn till förslagets betydelse för åklagarverksamheten.

Ekobrottsmyndigheten Ja Tillstyrker Ställer sig positiv till förslagen bl.a. pga. att det kommer att öka öppenheten och förbättra informationen om ledande befattningshavares ersättningar.

Revisorsnämnden Ja Tillstyrker Inget att erinra mot förslagen, framför dock vissa synpunkter rörande revisors uppgift. utarbetas på EU-nivå. Förslaget verkar dock stämma väl överens med EU:s hållning.

Finansinspektionen Ja Tillstyrker Att förslagen avses gälla för alla publika aktiebolag väcker vissa frågor som kräver medvetna ställningstaganden. Lagförslaget torde dock inte vara kostnadskrävande eller annat sätt verksamhetshindrande.

Arbetsgivarverket Ja Avstår Eftersom lagrådsremissen inte handlar om frågor av gemensamt statligt arbetsgivarpolitiskt intresse avstår verket från att lämna synpunkter.

Bokföringsnämnden Ja Tillstyrker Har från redovisningssynpunkt inget att erinra.

Handelshögskolans fakultetsnämnd vid Göteborgs universitet

Ja Tillstyrker Menar att de föreslagna reglerna sannolikt kommer att bidra till att förtroendet för näringslivet stärks. Har dock vissa invändningar av framförallt detaljkaraktär, dock inget som rör redovisningsfrågor.

Konsumentverket Ja Tillstyrker Verket har granskat förslagen utifrån deras betydelse för konsumenternas ställning och inflytande på den finansiella marknaden. Menar att bestämmelserna kan få stor betydelse, det ifrågasätts dock vissa effekter som förslagen kan få. Beträffande förslaget till redovisning av ersättningar ställer verket sig positivt.

Bolagsverket Ja Tillstyrker/

avstyrker Verket tillstyrker vissa delar och avstyrker andra delar av förslaget. Framför allt menar verket att de flesta av andra delar. Förslaget om utökad redovisning kommenteras överhuvudtaget inte.

Försäkringsföretagsutrednin

gen Nej

Sveriges advokatsamfund Ja ”Kommen

terar” Menar allmänt att det är viktigt att de föreslagna lagändringarna inte mer än nödvändigt tillför byråkrati och kostnader för bolagen. Samfundet nämner inget om de föreslagna reglerna om redovisning. Däremot anses att förslagen enbart bör omfatta publika aktiebolag med ett brett allmänt ägande. Detta eftersom det är främst intressekonflikten mellan bolagsledning och ägarna i större publika bolag med en svag ägarstyrning som behöver hanteras.

Svenska

Handelskammarförbundet Ja Tillstyrker/

avstyrker Tillstyrker förslaget i vissa delar och avstyrker i andra delar. Förbundet avstyrker förslaget att ledande befattningshavares ersättningar, utöver den högsta ledningen, skall redovisas individuellt.

Svenskt Näringsliv Ja Avstyrker Angående förslaget om utvidgad redovisning av ersättningar anser Svenskt Näringsliv att NBK:s regler bör gälla. Flera argument ges för att redovisningen inte skall bli mer långtgående.

Företagarna Ja Avstyrker Företagarna anser att ersättningen till ledande befattningshavare uteslutande är en fråga för ägarna till bolaget.

FAR Ja Avstyrker/

tillstyrker FAR tillstyrker i stort förslagen, men har vissa synpunkter på några enskildheter. Vad beträffar den utvidgade redovisningen av ersättningar ifrågasätts att samtliga publika aktiebolag skall omfattas.

Svenska Ja Tillstyrker/ När det gäller redovisningskrav förordar SRS en öppen

Revisorssamfundet SRS avstyrker redovisning men ifrågasätter om detaljinformation på individnivå bör finnas i årsredovisningen.

Sveriges

Försäkringsförbund Ja Avstyrker De föreslagna ändringarna är ett område där regleringen primärt bör utgå från självreglering.

Förbundet anser inte att det behövs ytterligare reglering beträffande information om ersättningar utan att detta fortsättningsvis skall hanteras genom självreglering.

Sverige (LO) Ja Tillstyrker Ställer sig helt bakom förslagen.

Näringslivets Regelnämnd Ja Avstår/av

styrker Koncentrerar sitt yttrande till kostnader och därmed sammanhängande frågor. Anser inte att förslagen står i rimlig proportion till det merarbete och den merkostnad som åsamkas företagen.

Svenska Bankföreningen Ja Tillstyrker/

avstyrker Föreningen accepterar vissa delar av förslaget men motsätter sig andra delar. Föreningen motsätter sig en redovisningen leder till en höjning av ersättningarna och att företag kan skadas pga. konkurrens om nyckelpersoner.

AktieTorget AB Ja Avstyrker Anser att problemen inte kan lösas med de föreslagna bestämmelserna samt vidare att problemen inte existerar i entreprenörsledda företag och behövs därmed inte för dem.

Fondbolagens förening Ja Avstyrker Beträffande redovisning av ersättning anser föreningen att NBK:s regler är tillräckliga. En mer detaljerad redovisning kan verka drivande på lönenivåer, skada affärsintressen medföra att berörda personer utsätts för osund uppmärksamhet.

Fristående Sparbankers

Riksförbund Nej

StyrelseAkademien Nej Redovisningsrådet Nej

Stockholmsbörsen AB Ja Avstyrker Stockholmsbörsen anser att beträffande redovisning av ersättning är det regelverk som redan finns för de noterade bolagen tillräckligt och avstyrker därför förslaget. Förslaget skulle medför långtgående praktiska konsekvenser för de stora noterade bolagen arbetsinsatsen med att sammanställa materialet skulle öka dramatiskt.

OMX AB Nej

Svenska

Fondhandlareföreningen Ja Avstyrker Fondhandlarföreningen är avvisande eller tveksam till väsentliga delar av förslaget. Föreningen kommenterar dock inte redovisningsfrågorna.

Sveriges Aktiesparares

Riksförbund Ja Tillstyrker Aktiespararna har inte några invändningar mot förslagen. Förslagen överrensstämmer i stort med Aktiespararnas Ägarstyrningspolicy. undantagsfall leda till lagstiftning. De lämnade förslagen är dock väl inom ramen för de normer som föreligger

Ja Avstyrker Föreningen avstyrker förslaget om utvidgad ersättning av ersättning. Denna fråga bör även fortsättningsvis hanteras inom självregleringssystemet. Förslaget riskerar att få flera negativa effekter dels genom att skada bolagets affärsintressen dels reser det frågor om enskildas personliga integritet. Vidare anser Föreningen att den definition av ”ledande befattningshavare” som ges är alltför vid. Föreningen ställer sig även kritisk till att förslaget går längre än EG-rekommendationen.

Länsförsäkringsbolagens

förening Ja Avstyrker Länsförsäkringar avstyrker samtliga föreslagna lagstiftningsåtgärder framför allt pga. det finns en omfattande självreglering och att bolagsstyrningsfrågor bäst lämpar sig för det. Om förslaget ändå leder till lagstiftning anses att endast bolag med ett spritt ägande skall omfattas.

Konsumenternas

Försäkringsbyrå Nej

Försäkringsjuridiska

föreningen Ja Avstyrker Remissvaret är begränsat till inte vinstutdelande livförsäkringsaktiebolag och föreningen uttalar sig inte om redovisning av ersättning. ersättningsfrågor är ett verksamt medel för att förhindra omotiverat uppdrivna och felaktigt konstruerade ersättningar. En öppen redovisning på individnivå kan dock medföra vissa problem, men de positiva effekterna torde ändå överväga.

Posten AB Ja Avstår Posten har inget att anföra angående förslagen.

V & S Vin & Sprit AB Nej

Samhall AB Ja Tillstyrker Samhall har inga invändningar mot förslagen.

Teracom AB Ja Avstår Teracom har inga synpunkter på förslagen.

Apoteket AB Nej

Systembolaget AB Ja Avstår Systembolaget har inga synpunkter på förslagen.

Bennet, Carl och

Sundewall, Caroline Ja Avstyrker Anser att den ökade redovisningen av ersättningar riskerar att skada svenska bolags konkurrenskraft och öka omsättningen på chefer på bekostnad av långsiktigt kompetens- och erfarenhetsbyggande.

Alecta pensionsförsäkring,

ömsesidigt Ja Avstyrker Alecta är medlem I Institutionella ägares förening och ställer sig bakom deras remissvar. I sitt egna remissvar behandlar Alecta inte redovisning av ersättning.

Related documents