• No results found

Förvärv av fastigheten Lomma Borgeby 1:3 samt bemyndigande till kommunstyrelsen

Ärendebeskrivning

Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att Lomma kommun förvärvar fastigheten Lomma Borgeby 1:3.

Förvaltningen har utarbetat ett förslag till köpekontrakt.

Beslutsunderlag

‒ Skrivelse 2018-10-09 från fastighetschefen

‒ Förslag till köpekontrakt

‒ Protokoll från kommunstyrelsen 2018-10-17 § 151 Kommunfullmäktiges handläggning

Vid kommunfullmäktiges sammanträde lämnar kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M) en redogörelse.

Överläggning

Robert Wenglén (M), Rune Netterlid (S) och Pia Johnson (S) yrkar att

kommunfullmäktige ska besluta i enlighet med kommunstyrelsens förslag i ärendet.

Jimmy Ringström (SD) yrkar att kommunfullmäktige ska besluta att avslå kommunstyrel-sens förslag i ärendet och att den aktuella byggnaden istället ska hyras av Lomma kom-mun.

Sedan överläggningen förklarats avslutad ställer ordföranden proposition dels på Robert Wengléns med fleras yrkande och dels på Jimmy Ringströms yrkande, varefter han för-klarar sig anse att kommunfullmäktige beslutat i enlighet med Robert Wengléns med fle-ras yrkande i ärendet.

Votering begärs och följande voteringsproposition godkännes.

Den som önskar bifalla Robert Wengléns med fleras yrkande, innebärande bifall till kommunstyrelsens förslag i ärendet, röstar Ja. Den det ej vill röstar Nej.

Vinner Nej har kommunfullmäktige beslutat i enlighet med Jimmy Ringströms yrkande.

Voteringen utfaller enligt följande, vilket närmare framgår av till protokollet bifogad bi-laga.

Ja 40, Nej 4.

./. Bilaga

Utdragsbestyrkande

KF § 66 (forts.) Dnr KS/KF 2018:249

Kommunfullmäktige har således beslutat att bifalla kommunstyrelsen förslag i ärendet.

Kommunfullmäktiges beslut

‒ Lomma kommun förvärvar fastigheten Lomma Borgeby 1:3 i enlighet med föreliggande köpeavtal till en köpeskilling av 16,5 mnkr.

‒ Tekniska nämnden beviljas tilläggsanslag om 16 750 tkr avseende köpeskilling och lag-fart.

‒ Investeringsanslaget finansieras genom förändring av rörelsekapitalet.

‒ Kommunstyrelsen bemyndigas att underteckna erforderliga avtal.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Utdragsbestyrkande

KF § 67 Dnr KS/KF 2016:116

Antagande av detaljplan för del av Bjärred 11:7 m.fl. i Bjärred, Lomma kommun (Högsäter)

Ärendebeskrivning

Kommunstyrelsen beslutade 2016-03-30, § 61, att ge planeringsavdelningen i uppdrag att upprätta ett förslag till detaljplan för del av fastigheten Bjärred 11:7 m.fl. i Bjärred, Lomma kommun.

Detaljplanens syfte är att bevara och bekräfta befintlig bebyggelse inom området. Enligt planförslaget föreslås en ny byggrätt för bostäder i planområdets norra del på mark som idag är planlagd som allmän plats – park. I övrigt styrker planförslaget nuvarande mar-kanvändning inom området. För att bevara och bekräfta befintlig bebyggelse införs ett antal egenskapsbestämmelser gällande byggnadshöjder, utnyttjandegrad, utformning etcetera inom kvartersmark för bostäder. Planområdet innefattar kvartersmark för bo-städer och tekniska anläggningar, samt allmän platsmark för park, väg, gata och allmän gång- och cykelväg.

Kommunstyrelsen fattade 2017-03-08, § 34, beslut om samråd och detaljplaneförslaget har därefter varit föremål för samråd under perioden 31 mars-5 maj 2017.

Inkomna synpunkter sammanställdes i en samrådsredogörelse och de inkomna syn-punkterna och vidare arbete föranledde justeringar som utmynnade i ett gransknings-förslag, daterat 2018-06-13.

Kommunstyrelsen beslutade 2018-06-20, § 85, att godkänna att detaljplaneförslag för del av Bjärred 11:17 sändes ut på granskning. Detaljplanen har varit ute på granskning 13 augusti 2018 - 13 september 2018.

Inkomna synpunkter har sammanställts och kommenterats i ett granskningsutlåtande daterat 2018-10-04.

Planeringsavdelningen föreslår i skrivelse 2018-10-04 att kommunstyrelsen ska besluta godkänna granskningsutlåtandet, upprättat 2018-10-04, avseende detaljplan för del av Bjärred 11:7 m.fl. i Bjärred, Lomma kommun, och att kommunfullmäktige ska besluta anta detaljplan för del av Bjärred 11:7 m.fl. i Bjärred, Lomma kommun, upprättad 2018-10-04.

Beslutsunderlag

‒ Skrivelse 2018-10-04 från planeringsavdelningen

‒ Plankarta, daterad 2018-10-04

‒ Plan- och genomförandebeskrivning, daterad 2018-10-04

Utdragsbestyrkande

KF § 67 (forts.) Dnr KS/KF 2016:116

‒ Granskningsutlåtande, daterat 2018-10-04

‒ Protokoll från kommunstyrelsen 2018-10-17 § 152

Kommunstyrelsen föreslog under § 152/18 kommunfullmäktige besluta följande:

- Kommunfullmäktige antar detaljplan för del av Bjärred 11:7 m.fl. i Bjärred, Lomma kommun, upprättad 2018-10-04.

Kommunfullmäktiges handläggning

Vid kommunfullmäktiges sammanträde lämnar fd ordföranden i miljö- och byggnads-nämnden Jerry Ahlström (M) en redogörelse.

Överläggning

Jerry Ahlström (M) yrkar att kommunfullmäktige ska besluta i enlighet med kommunstyrelsens förslag i ärendet.

Kommunfullmäktiges beslut

- Kommunfullmäktige antar detaljplan för del av fastigheten Lomma Bjärred 11:7 m.fl. i Bjärred, Lomma kommun, upprättad 2018-10-04.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Utdragsbestyrkande

KF § 68 Dnr KS/KF 2016:362

Inrättande av "Naturreservat Pråmlyckan", fastställande av föreskrifter och skötselplan samt bemyndigande till kommunstyrelsen

Ärendebeskrivning

Planeringsavdelningen har upprättat förslag till inrättande av Naturreservat Pråmlyckan.

Inrättandet av Naturreservat Pråmlyckan ingår som en del av kommunstyrelsens nämndsplan för år 2018. Ambitionen är att andelen skyddad areal ska fördubblas till slu-tet av 2018 jämfört med 2012. Området som är delvis detaljplanelagt främst som park eller plantering är utpekat som lämpligt för naturreservatsbildning i Lomma kommuns åtgärdsprogram för naturreservatsbildning.

Syftet med naturreservatet är att bevara biologisk mångfald, skydda, vårda och utveckla värdefulla naturmiljöer samt stärka konnektiviteten mellan Slättängsområdet och Höje å. Den biologiska mångfalden som är knuten till dammarna och åbrinken samt omgi-vande skog-, busk- och ängsmarker ska bevaras och utvecklas genom en kombination av naturvårdande skötsel och fri utveckling. Syftet är också att utan att äventyra biologisk mångfald tillgodose behov av områden för tätortsnära friluftsliv. Områdets relativt tysta och vilda miljöer ska värnas samt allmänhetens tillgång till Höje ås strand. Naturreserva-tets föreskrifter syftar inte till att begränsa fritidshusbebyggelsens arrendatorers rätt att vistas i och omkring sina fritidshus. Lomma kommun kommer genom naturreservats-bildandet och genomförandet av dess skötselplan bidra till att uppfylla miljömålen ”Le-vande sjöar och vattendrag”, ”Le”Le-vande skogar”, ”God bebyggd miljö”, och ”Ett rikt växt- och djurliv”.

Planledningsgruppen beslutade 2018-09-12, § 46, att uppdra till miljöstrategiska enhet-en att inför kommunstyrelses behandling av ärenhet-endet, komplettera underlaget med enhet-en redovisning av hur kostnaderna för inrättandet av naturreservat Pråmlyckan förhåller sig till befintlig naturvårdsbudget. Vidare beslutade planledningsgruppen att uppdra åt mil-jöstrategiska enheten att återkomma till planledningsgruppen med en redovisning av hur kostnaderna för inrättandet av naturreservat i kommunen hanteras.

Beslutsunderlag

Skrivelse 2018-09-27 från planeringsavdelningen

Bilaga 1: Förslag på beslut och föreskrifter för Naturreservat Pråmlyckan Bilaga 2: Förslag på skötselplan för Naturreservat Pråmlyckan

Bilaga 3: Förslag på gränsdragning för Naturreservat Pråmlyckan Bilaga 4: Samrådsredogörelse för Naturreservat Pråmlyckan Protokoll från kommunstyrelsen 2018-10-17 § 153

Utdragsbestyrkande

KF § 68 (forts.) Dnr KS/KF 2016:362

Kommunfullmäktiges handläggning

Vid kommunfullmäktiges sammanträde lämnar fd ordföranden i miljö- och byggnads-nämnden Jerry Ahlström (M) en redogörelse.

Överläggning

Jerry Ahlström (M) yrkar att kommunfullmäktige ska besluta i enlighet med kommunstyrelsens förslag i ärendet.

Kommunfullmäktiges beslut

- Kommunfullmäktige beslutar att med stöd av 7 kap 4 § miljöbalken (1998:808) förklara det område som avgränsats på karta i ”Förslag på beslut och föreskrifter för Naturre-servat Pråmlyckan” som naturreNaturre-servat och att naturreNaturre-servatet inrättas i enlighet med beslutet. Naturreservatets gränser ska märkas ut i fält. För att trygga syftet med reser-vatet ska de föreskrifter gälla som anges i förslaget.

- Kommunfullmäktige beslutar att fastställa skötselplanen för Naturreservat Pråmlyckan.

- Kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsen bemyndigas att framgent revidera skötselplanen om det behövs för att syftet med områdets skydd ska upprätthållas.

- Kommunfullmäktige beslutar att medelstilldelningen för ökade driftskostnader på grund av bildandet av Naturreservat Pråmlyckan ska beaktas i kommunens kommande budgetarbete.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Utdragsbestyrkande

KF § 69 Dnr KS/KF 2017:39

Related documents