• No results found

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att:

1.1

godta som en uppsägning beslutet i personalföreningen Solöns styrelse 2019-12-04 om att säga upp dispositionsavtalet med Nynäshamns kommun avseende stugorna i Idre och Gummerholmen.

Avtalsparterna är överens om att avtalet upphör retroaktivt fr o m den 1 januari 2021 samt att då gällande hyresavtal för stuguthyrningen övertas av Nynäshamns kommun.

1.2

uppdra till HR-avdelningen att ansvara för förmånshantering och hyreshantering avseende

kommunens stugor i Idre och Gummerholmen retroaktivt från och med den 1 januari 2021 samt att för kommunens räkning betala arbetsgivaravgifterna för förmånen från och med detta datum.

Gällande verksamhetsbidrag för personalföreningen Solön.

2.1

det årliga verksamhetsbidraget för personalföreningen Solön år 2021 fastställs till 113 tkr och att 63 tkr i årligt verksamhetsbidrag läggs därtill efter beslut i enlighet med punkt 4.

En förutsättning för bidraget ska vara att Nynäshamns kommun genom dess personalchef tecknar ett sådant avtal där full insyn i föreningens verksamhet samt av personalchefen godkända stadgar, verksamhetsplan och årsredovisning utgör en förutsättning.

2.2

eventuella framtida revideringar av bidraget fastställs i kommunstyrelsens internbudgetbeslut.

3.1

uppdra personalchefen att teckna avtal om hantering av vissa förmåner med en ny veteranförening som avknoppats från personalföreningen Solön gällande. Avtalet ersätter det som tidigare avtalats gällande pensionärsmedlemmar i Solön.

3.2

den nybildade veteranföreningen får ett årligt verksamhetsbidrag som för år 2021 fastställs till 13 tkr och att 7 tkr läggs därtill i årligt verksamhetsbidrag efter beslut i enlighet med punkt 4. En

förutsättning för bidraget ska vara att Nynäshamns kommun genom dess personalchef tecknar ett sådant avtal där full insyn i föreningens verksamhet samt av personalchefen godkända stadgar, verksamhetsplan och årsredovisning utgör en förutsättning.

3.3

eventuella framtida revideringar av bidraget fastställs i kommunstyrelsens internbudgetbeslut.

4. nuvarande hantering gällande gratis bad i simhallen för personal och pensionärer avvecklas.

Budgetmedel för bad (70 tkr) tillfaller i stället personalföreningen respektive veteranföreningen proportionerligt genom beslut om verksamhetsbidrag för 2021 och att får då användas för att anordna motionsaktiviteter för medlemmarna till exempel motionssim i simhallen.

37/21 Hantering av vissa förmåner samt avtal med personalföreningen Solön och en nybildad veteranförening - KS/2021/0099/020-1 Hantering av vissa förmåner samt avtal med personalföreningen Solön och en nybildad veteranförening : Hantering av vissa förmåner samt avtal med personalföreningen Solön och en nybildad veteranförening

2(4)

5.1

friskvårdsbidraget höjs från och med 1 januari 2021 till 1500kr per månadsanställd och helår.

Bidraget minskas vid kortare anställningstid under året och vid hel tjänstledighet, men ej vid tjänstledighet som har samband med föräldraskap eller sjukdom.

5.2

eventuella revideringar av beloppet fastställs i samband med mål och budget.

Sammanfattning

Ärendet innehåller fem delar som avser olika förmåner och där en förändrad hantering föreslås. Det gäller hantering som rör kommunens stugor, personalföreningen Solön, en ny veteranförening, baderbjudande och friskvårdsbidraget.

Ärendet

1. Förslag gällande hantering av kommunens stugor

Kommunen äger semesterstugor i Idre fjäll (två lägenheter i parhus) i Idre kommun, samt tre stugor på ön Gummerholmen strax söder om Lövhagen, Nynäshamns kommun.

När personalföreningen bildades 1959 fick föreningen enligt uppgift tillgång till ön Gummerholmen som användes både för gemensamma fester, semesterboende och ibland för lägerverksamhet för barn.

Idre fjäll förvärvades efter beslut i kommunfullmäktige 1987 i syfte att disponeras av kommunens personal som en ”kollektiv belöning för idé och kostnadsjakten och som en kollektiv belöning för goda arbetsinsatser”. Personalföreningen Solön har sedan dess ett dispositionsavtal med

Nynäshamns kommun gällande stugorna. Personalföreningen har tagit in hyresintäkter och betalat en motsvarande kostnad för de löpande avgifter. Arbetsgivareavdelningen började betala hyra till fastighetsavdelningen i samband med renovering av stugorna. HR-avdelningen betalar numera hyra till fastighetsavdelningen som avser avskrivningar för dessa reparationer/renovering samt för löpande tillsyn för Gummerholmen. Den en sammantagen årlig kostnad om 159 tkr för Gummerholmen och 30 tkr för Idre.

Vid en översyn av den administrativa hanteringen gällande stugorna blev det tydligt att hanteringen behöver förbättras. Personalföreningen Solön har meddelat att de inte har möjlighet till en sådan hantering varvid de önskar att dispositionsavtalet för stugorna ska upphöra och att den

administrativa hanteringen ska övertas av Nynäshamns kommun. Nynäshamns kommun å andra sidan har en bättre förutsättning för hanteringen då den kan skötas via lönesystemet. För år 2021 beräknas förmånen för stugorna utgöra ett underlag för arbetsgivaravgifter med cirka 130 tkr beräknat på full beläggning.

För en smidig hantering är förslaget att beslutet i personalföreningen Solöns styrelse 2019-12-04 om att säga upp dispositionsavtalet med Nynäshamns kommun godtas som en uppsägning och att avtalsparterna är överens om att avtalet upphör retroaktivt från och med den 1 januari 2021.

Hyresavtalen för stuguthyrningen övertas då av Nynäshamns kommun. Därtill föreslås att HR-avdelningen får i uppdrag att ansvara för förmånshantering och hyreshantering avseende

kommunens stugor i Idre och Gummerholmen retroaktivt från och med den 1 januari 2021 samt att för kommunens räkning betala arbetsgivaravgifterna för förmånen från och med detta datum.

Den nya hanteringen har under en längre tid processats tillsammans med Solöns styrelse för att utforma något som fungerar för båda avtalsparterna. Solöns styrelse har utlovat ett fortsatt engagemang genom sitt stugutskott t ex vad gäller utlottning och andra frågor som rör stugorna.

2. Förslag gällande hantering av verksamhetsbidrag för personalföreningen Solön

Personalföreningen har sedan decennier ett årligt verksamhetsbidrag från kommunen. De senaste åren har en överenskommelse med Solön träffats om ett belopp utan uppräkning som då fastställts till 125 tkr. Förslaget att pensionärsmedlemmarna bildar en egen förening innebär att de avgår från personalföreningen avgången kan beräknas omfatta 10%.

I samband med det föreslås att det årliga verksamhetsbidraget för år 2021 fastställs till 113 tkr.

37/21 Hantering av vissa förmåner samt avtal med personalföreningen Solön och en nybildad veteranförening - KS/2021/0099/020-1 Hantering av vissa förmåner samt avtal med personalföreningen Solön och en nybildad veteranförening : Hantering av vissa förmåner samt avtal med personalföreningen Solön och en nybildad veteranförening

3(4)

Förutsatt att beslut om förändrat bad-erbjudande fattas, är förslaget att 63 tkr läggs därtill i årligt verksamhetsbidrag. Eventuella framtida revideringar av bidraget föreslås att fastställas i

kommunstyrelsens internbudgetbeslut. En förutsättning för bidraget föreslås vara att Nynäshamns kommun genom dess personalchef tecknar ett sådant avtal där full insyn i föreningens verksamhet samt av personalchefen godkända stadgar, verksamhetsplan och årsredovisning utgör en

förutsättning.

3. Förslag om hantering och verksamhetsbidrag avseende ny veteranförening

Personalföreningen Solön har sedan länge även pensionärsmedlemmar. Pensionärsmedlemmarna har fått tillgång till samma förmåner och aktiviteter som Solön erbjudit de anställda. När den administrativa hanteringen för Solön behöver förändras, uppstår en svårighet då kraven i

hanteringen är olika gällande anställda och pensionärer. Pensionärer kan därtill ha intresse av att ha andra aktiviteter än Solön då dess utbud inte behöver anpassas till vad som enligt skattelagstiftning utgör avgiftsfria förmåner. Pensionärerna har kan också ha möjlighet att styra vissa aktiviteter till tider som passar dem. Av dessa anledningen har Solön i samråd med företrädare för

pensionärsmedelemmarna beslutat att knoppa av pensionärerna. De bildar i stället en veteranförening som blir en systerförening till personalföreningen Solön. Avsikten är att flera aktiviteter fortsatt ska kunna arrangeras gemensamt de två systerföreningarna emellan.

Veteranföreningar förekommer i såväl offentliga verksamheter som i privata. Till exempel har arbetsförmedlingen en aktiv veteranförening liksom i vår närhet även Nynas. Att hålla kontakten med kommunens pensionärer genom att stödja en veteranförening, skapar fina förutsättningar för en gemenskap med och ett ambassadörs-skap för kommunen och dess verksamheter som sträcker sig bortom pensioneringen.

Av dessa anledningar föreslås personalchefen få i uppdrag att teckna avtal med veteranföreningen gällande hantering av vissa förmåner och som då ersätter de förmåner som pensionärsmedlemmar i Solön tidigare fått uppbära. Därtill föreslås även att den nybildade veteranföreningen får ett årligt verksamhetsbidrag som för år 2021 fastställs till 13 tkr. Förutsatt att beslut om förändrat bad-erbjudande fattas, föreslås att 7 tkr läggs därtill i årligt verksamhetsbidrag. Förslaget är även att eventuella framtida revideringar av bidraget fastställs i kommunstyrelsens internbudgetbeslut. En förutsättning för bidraget föreslås vara att Nynäshamns kommun genom dess personalchef tecknar ett sådant avtal där full insyn i föreningens verksamhet samt av personalchefen godkända stadgar, verksamhetsplan och årsredovisning utgör en förutsättning.

Förslaget om den nya hanteringen av förmåner med mera, har under relativt lång tid processats med en grupp företrädare för Solön-pensionärerna. Avsikten är ett fortsatt starkt samarbete med personalföreningen Solön och systerföreningen med veteraner.

4. Förslag om förändrat baderbjudande

Kommunens personal har tillgång till gratis bad en gång i veckan i kommunens simhall. Från början var ett en förmån som erbjöds via personalföreningen Solön. Trots vissa efterforskningar med hjälp av kommunens arkivarie råder fortfarande oklarhet i när och hur det beslutet fattades. Efter en gedigen utredning 2012 togs hanteringen av gratisbadet över från Solön till kommunen, men erbjudandet fortsatte ändå gälla pensionärsmedlemmarna i Solön. Efter övertagandet började dåvarande arbetsgivaravdelningen betala entré för de som nyttjade erbjudandet. Inte heller för den hanteringen har ett beslut hittats. Om gratis bad skulle nyttjas fullt ut, skulle den årliga kostnaden överstiga 6 miljoner kronor samt tangera eller överstiga gränsen för en skattefri friskvårdsförmån.

Eftersom erbjudandet inte gjorts särskilt känt och endast nyttjas av relativt få, så har kostnaderna varit betydligt lägre, omkring 70 tkr/år. För en bättre och mer korrekt hantering föreslås att gratis bad-erbjudandet avvecklas och budgetmedel för detta i stället tillfaller personalföreningen respektive veteranföreningen proportionerligt genom justering/fastställande av verksamhetsbidrag för 2021.

Tillägget får då användas för att anordna motionsaktiviteter för medlemmarna, till exempel

motionssim i simhallen. Ordföranden för Solöns aktivitetsutskott ställer sig positiv till att utöka med sådana aktiviteter.

37/21 Hantering av vissa förmåner samt avtal med personalföreningen Solön och en nybildad veteranförening - KS/2021/0099/020-1 Hantering av vissa förmåner samt avtal med personalföreningen Solön och en nybildad veteranförening : Hantering av vissa förmåner samt avtal med personalföreningen Solön och en nybildad veteranförening

4(4)

5. Förslag om reviderat belopp och hantering avseende friskvårdsbidrag

Beloppet för friskvård fastställdes till 1200 kr/år i början av 2000-talet. Det har sedan dess inte reviderats annat än en anpassning till skattereglerna för friskvårdsförmån så att differentieringen av friskvårdsbidraget togs bort. Den tidigare differentieringen utgick från arbetsplatsens val av

hantering av friskvård i intervallet 1000-1200 kr/år. Det oförändrade beloppet har inneburit att det reella värdet av friskvårdsbidraget minskat. Av denna anledning föreslås att friskvårdsbidraget från och med 1 januari 2021 höjs till 1500 kr per månadsanställd och helår. Bidraget minskas vid kortare anställningstid eller vid hel tjänstledighet. Dock bör inte bidraget minskas vid tjänstledighet som har ett samband med den anställdes sjukdom eller föräldraskap. Gällande framtida hantering föreslås att eventuella revideringar av beloppet fastställs i samband med mål och budget.

Förvaltningens bedömning

Förvaltningens sammantagna bedömning är att de föreslagna förändringarna är nödvändiga för att få en bättre, tydligare och mer korrekt hantering av förmånerna.

_______________________ ______________________

Carolina Pettersson Linn Marsten Personalchef

Kommundirektör

Beslutsunderlag

1. Avtal dispositionsrätt fastigheter.

2. Gällande stadgar för personalföreningen Solön. Antagna 2017-12-14.

3. Styrelseprotokoll Solön 2019-12-04. Beslut om att upphäva avtalet om disposition av stugor.

4. Utredning om personalföreningens förutsättningar, 2012.

5. Avtal Idre Fjäll avseende tjänster. KS-2019-0064-805-2.

6. Förvärv av fastigheterna i Idre kronopark. 1987.124 031.211.

7. Ändring av stadgar för personalföreningen Solön, med anledning av förvärvet. 1987.223 013.902.

8. Avtal mellan personalföreningen Solön och Nynäshamns kommun 1987.224 034.267.

9. Samarbetsavtal mellan Veteranföreningen Solön, Personalföreningen Solön och Nynäshamns kommun.

Skickas till

Kommundirektör Carolina Pettersson Personalchef Linn Marsten

Monica Berglund

Personalföreningen Solön, solön@nynashamn.se Veteranföreningen Solön Staffan.lundquist@telia.com Akten

38/21 Sommarjobbssatsningen 2021 - extraplatser genom samarbetsavtal - KS/2021/0063/629-1 Sommarjobbssatsningen 2021 - extraplatser genom samarbetsavtal : Tj - Sommarjobbssatsningen 2021 - extraplatser genom samarbetsavtal 1113965_1_0.docx

Sommarjobbssatsningen 2021 – extraplatser genom

Related documents