• No results found

Förvaltningens utrymme och möjlighet att styra

4. Resultat och analys

4.5 Förvaltningens utrymme och möjlighet att styra

Det framkommer att det i nämnden finns möjligheter för tjänstemännen att påverka efter eget bevåg genom att utnyttja kontakter eller organisationer för att påverka underlaget som presenteras. I slutändan kan det innebära att utgången i ärendet blir i linje med tjänstemannens personliga åsikt. Det går alltså att uttrycka och agera utifrån privata åsikterna genom andra aktörers ord. Planeraren talade öppet om påverkan som indirekt arbetssätt:

Och det är ju också ett sätt att kunna påverka lite, så man kan så ett frö eller någonting.

Det finns tjänstemän inom förvaltningen vars egna intressen vävs in i arbetet och blir likt Hysing och Olssons aktivist en tjänsteman med egen agenda. Under gjorda intervjuer framkom ett par historier där vederbörande agerat som aktivister i det politiska arbetet. Planeraren, som arbetade

32

med en miljöfråga i förvaltningen, såg till exempel till att skaffa underlag till ärendet hos den verksamhet tjänstemannen själv var del i. Verksamheten kom gemensamt, tillsammans med tjänstemannen, fram till vad de ansåg vara bästa lösningen för kommunen, vilket tjänstemannen sedan presenterade under nämnden som verksamhetens förslag. Tjänstemannen satt i det här fallet på två stolar, och kunde på så sätt påverka den politik som fördes.

Av intervjuerna framgår inte huruvida politiken har observerat denna typ av beteende från vare sig planerarens eller andra tjänstemäns sida. Det verkar snarare vara så att politiken har en bild av tjänstemännen som neutrala, utan egna instick. Från förvaltningens sida finns däremot en medvetenhet om att historier som denna utspelar sig i verksamheten då och då, och det förefaller även vara något förvaltningen i stort arbetar emot. Förvaltningschefen uttryckte att det händer att hon säger ifrån till tjänstemännen för att de ska hålla sig neutrala:

Det här får du inte säga på nämnden, nu är du ute på djup is.

Förvaltningen tenderar att ha viss tudelning med isolerat arbete och bristande kontakt med politiken. I och med att tjänstemännen besitter specialkunskap inom specifika områden så lämnar politiken över stora delar av ansvaret kring olika frågor till dem. Det finns tendenser till Svaras tjänstemannaroll autonomous adminstrators, då delar av förvaltningen, bland annat den projektanställde respondenten, arbetar i tydlig tudelning från politiken. Genom att arbeta avskilt, utan regelbunden kontakt med politikerna har tjänstemännen stort handlingsutrymme inom sitt ansvarsområde. För att förvaltningen inte ska glida iväg från sitt uppdrag har politiken, i enlighet med Webers byråkrati, gett ett tydligt uppdrag, med regler och budgetram. Detta innebär, trots autonoma tjänstemän i förvaltningen, att risken att hamna i ett demokratiskt dilemma där tjänstemännen faller ur ramen och agerar på egen hand är liten. Autonomous administrators tenderar inom förvaltningen att överlappa Svaras roll isolated administrators. Eftersom förvaltningsledningen har tydliga direktiv nedåt i organisationen, och vissa tjänstemän är självständiga och arbetar långt ifrån politiken, så finns en risk att de blir separerade från ledningen. Det kan till exempel bero på att de hamnar i skymundan, eller att ledningen tar för givet att de klarar sig bra själva.

33

Beroende på vad tjänstemännen ansvarar över har de olika stort handlingsutrymme. Det finns i och med det självklart skilda uppfattningar inom förvaltningen gällande det upplevda handlingsutrymmet. Vilken expertis tjänstemännen besitter kan vara avgörande för huruvida tjänstemannen känner ett ansvar att sprida sin kunskap inom förvaltningen. Att ha kunskap om ekonomin väger till exempel över lag tyngre än exempelvis ett tidsbegränsat projekt som rör en mindre grupp friluftsentusiaster. Vissa uppdrag inom förvaltningen kräver större integration inom förvaltningen, medan andra klarar av att utföra sitt uppdrag på egen hand. Den projektanställde uttryckte följande:

Så jag känner mig väldigt fristående och min chef sitter här och de som jag rapporterar till då, så jag är ju knappt någon tråd här, utan jag bara hör under det här på den här förvaltningen då.

Jag är lite på min kant.

Samma tjänsteman upplever också att han med sitt fristående projekt hamnar utanför organisationen, trots att den formella arbetsplatsen delas med de andra tjänstemännen inom förvaltningen.

Vi [red.anm. förvaltningschefen] tog i hand idag. Jag har varit här i ett och ett halvt år nu, och jag har bara hört hennes namn. Vi har aldrig hälsat.

Ekonomen å andra sidan, upplevde sin roll gentemot politiken större:

Det är ju en väldigt stor roll som jag har i och med att jag ändå har den kunskapen om ekonomin, och kan hjälpa till, och jag blir ofta en diskussionspartner.

Ekonomen visar sig känna ett stort ansvar för resten av organisationen. Genom sin

expertkunskap ser denne sig själv som en länk ut till verksamheterna och får på så sätt stor plats och mer ansvar inom förvaltningen.

34

Exemplen visar på hur spretig förvaltningen i viss mån är, med förvaltningschefen som beslutsprocessens mittpunkt. Den projektanställde har alltså arbetat på arbetsplatsen under en period men inte haft någon kontakt med förvaltningschefen. Trots det stora handlingsutrymmet så förefaller det helt klart märkligt att en anställd har så lite kontakt med sin egen chef när de arbetar i samma lokaler, och det lämnar stora frågetecken över förvaltningens organisation. Genom att ha sporadisk avstämning både med chef och med politiken finns ett stort eget handlingsutrymme. Det innebär att det är viktigt att ha god förankring för det som gör utåt i organisationen och med andra anställda inom förvaltningen. Det verkar dock finnas en risk med för stort eget handlingsutrymme inom nämnden i och med att den projektanställde upplever sig ensam och på sin egen kant, utan stöd inom organisationen.

Related documents