• No results found

förvaltningsberättelse

In document År s r e d ovi s n i n g 200 8 (Page 34-40)

VerkSaMHeT OCH STrUkTUr

PartnerTech AB (publ), organisationsnummer 556251-3308, är ett företag med lång historik som kontraktstillverkare inom elektronik, mekanik och mekatronik, dvs. kombina- tionen av elektronik och mekanik. Inom dessa områden har företaget kompetens att tillsammans med kunden utveckla, industrialisera, tillverka samt logistiskt hantera kundernas produkter. PartnerTechs kunder är främst företag med bas i Europa och med produkter inom business-to-business.

Koncernen finns på ett antal orter med utvecklings-, till-verknings- och/ eller försäljningsenheter. Idag har Partner-Tech verksamheter i Sverige, Finland, Norge, England, Polen, USA och Kina. Huvudkontoret finns i Malmö.

Företaget är noterat på OMX Nordiska Börs Stockholm.

reSULTaT 2008

Nettoomsättningen för PartnerTech-koncernen uppgick till SEK 2 529,0 miljoner (2 643,6) och årets resultat efter finansiella poster och skatt blev SEK 5,2 miljoner (-24,8).

Rörelseresultatet uppgick under året till SEK 28,5 miljoner (-17,7).

PerSOnaL

Det genomsnittliga antalet heltidsanställda uppgick under 2008 till 1 670 (1 886). I samband med avyttringar av en-heter samt det åtgärdsprogram som löpt under året har an-talet anställda minskat med 185 heltidstjänster de senaste tolv månaderna. Vid årets slut hade koncernen 1 596 (1 781) heltidsanställda. I princip har inga omstrukturerings-reserver lagts upp för detta, eftersom det hanterats via successiva uppsägningar.

Under tredje och fjärde kvartalet har varsel också lagts vid enheterna i Åtvidaberg, Sverige och Vantaa, Finland om totalt ca 60 personer, vilka samtliga kommer att lämna bolaget under första halvåret 2009. I januari 2009 lades ytterligare ett varsel vid enheten i Åtvidaberg om totalt 54 personer som främst beror på intentionen att sälja eller av-veckla enhetens mekanikavdelning. I januari har också ett varsel om 35 personer lagts vid enheten i Vellinge, Sverige.

Huvuddelen av dessa personer kommer att lämna företaget under kvartal två och tre 2009.

MILjöPÅVerkan

PartnerTech arbetar aktivt med att förbättra miljön och mini-mera miljöpåverkan och har ett koncernövergripande miljö-certifikat enligt ISO 14001. Det omfattar samtliga enheter.

Genom vårt miljöledningssystem ställs även miljökrav på våra leverantörer. PartnerTechs intensiva miljöarbete är

naturligt för en koncern som söker långsiktigt hållbar utveckling, och är dessutom ett krav från flertalet kunder.

Företaget äger dock inga produkter utan tillverkar ute- slutande på kontrakt.

Generellt gäller att frågor kring materialanvändning, åter-vinningsbarhet och energiförbrukning är viktiga att söka svar på för att begränsa produkternas miljöpåverkan. När det gäller återvinning och utfasning av skadliga ämnen ur produkterna följer vi EU:s direktiv RoHS och REACH.

PartnerTech hjälper aktivt kunderna med att ta fram kon-struktionslösningar som är blyfria.

Koncernen bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt miljöbalken med prövningsnivåerna B och C, för enheterna i Karlskoga och Åtvidaberg. Tillstånden avser utsläpp till vatten, luft samt förbrukning av skärvätskor. Utsläpp till luft uppstår vid eldning av biobränsle för uppvärmning av lokaler samt lackering med lösningsmedelsbaserad lack.

Utsläpp till vatten sker från tvätt av kretskort där vissa tung-metaller förekommer. Vid mekanisk bearbetning används skärvätskor för kylning och smörjning. Skärvätskorna består av emulsioner och raka oljor, dessa behandlas som farligt avfall och fraktas och tas om hand av godkända entreprenörer. I övrigt gäller att:

• Processavloppsvatten renas och återanvänds. elektro-niskt skrot, restoljor från mekanisk bearbetning och över-blivna metallrester från svarvning och fräsning. Under 2008 har vi arbetat aktivt med att nå uppsatta miljömål. Bland förbättringsresultaten kan också nämnas:

• Minskat energiförbrukningen i koncernen under året,  exempelvis kan nämnas att enheten Sieradz minskat sin energiförbrukning per kretskort från 2,2 kWh till 1,79 kWh under år 2008.

• Minskat förbrukningen av processvatten i koncernen  under året, exempelvis kan nämnas att enheten i Karlskoga minskat sin vattenförbrukning från 68,4 liter per förädlad krona till 21,7 liter per förädlad krona.

• Infört mätmetod för att mäta CO2-emission av  transporter vi kan påverka.

• Infört ny tjänstebilspolicy med ökat incitament för att  använda miljöanpassade bilar. Likaså gäller nu en ny policy för tjänsteresor, med krav på att så långt möjligt välja ett resande med begränsad miljöpåverkan.

FÖ RVALTN I N G S B E R ÄTTE LS E 3 5

Under 2009 är vårt huvudsakliga miljömål att minska an-vändningen av vatten och energi i tillverkning och hantering av tillverkade produkter samt införa miljömål för utsläpp för de transporter vi själva kan påverka.

FOrSknInG OCH UTVeCkLInG

Utvecklingsarbeten utförs endast på uppdrag av kunder.

Företaget bedriver ingen forskningsverksamhet.

VÄSenTLIGa HÄndeLSer Under ÅreT

• I januari tecknades ett nytt samarbetsavtal med  Gunnebo Cash Automation, dotterbolag inom säkerhetskoncernen Gunnebo, om tillverkning av produkter för kontanthanteringssystemet SafePay™.

Avtalet sträcker sig fram till 2010.

• I maj utökades samarbetet med Biotage, verksamt inom biovetenskaplig forskning, genom ett nytt avtal för tillverkning av instrument för DNA-analys och mikrovågssyntes. Avtalet sträcker sig över två år med automatisk förlängning och beräknas ha ett värde om ca 40 MSEK per år.

• Under året har ett antal mindre enheter avyttrats för att effektivisera och renodla den industriella strukturen:

– Elektronikverksamheten i Åtvidaberg – Elektronikverksamheten i Åbo/Turku, Finland – Mekanikenheten i Järfälla

– Monteringsenheten i Gdynia, Polen

VIkTIGa HÄndeLSer eFTer ÅreTS UTGÅnG

•  Vid den extra bolagsstämman den 26 januari 2009,  fattades beslut att godkänna PartnerTech AB:s engelska dotterbolag PartnerTech Limiteds försäljning av samtliga aktier i dess helägda dotterbolag PartnerTech Poole Limited (”Poole”) till den nuvarande ledningen för Poole.

Försäljningen var ett led i strategin att renodla och effektivisera verksamheten.

erSÄTTnInGSPrInCIPer TILL Vd OCH kOnCernLednInG

För räkenskapsåret 2008 utsågs ledamöterna Thomas Thuresson, Lennart Evrell och Patrik Tigerschiöld att ingå i ett ersättningsutskott där Patrik Tigerschiöld är ordförande.

Såväl Lennart Evrell samt Thomas Thuresson kan anses oberoende i förhållande till bolaget och bolagsledningen.

Ersättningsutskottet ansvarar för beredning i frågor om principer för ersättning och anställningsvillkor till ledande befattningshavare samt för framläggande av förslag till års-stämman. Principer och riktlinjer gällande ledande

befatt-ningshavares ersättningsvillkor fastställs av årsstämman.

Vid årsstämman 2008 beslutades följande riktlinjer för er-sättningsvillkor till VD och koncernledning:

• Bolaget ska sträva efter att erbjuda en total ersättning som är rimlig och konkurrenskraftig. Ersättningen ska variera i förhållande till den enskildes och Koncernens prestationer. Den totala ersättningen till Koncernledningen föreslås bestå av följande komponenter:

– Fast lön (Grundlön) som ska vara marknadsanpassad och baseras på ansvar, kompetens och prestation.

– Rörlig lön som ska baseras på Bolagets räntabilitet på det operativa kapitalet, tillväxt samt specifika mål inom respektive befattningshavares ansvarsområde. Rörlig lön ska utgå på årsbasis och ska maximalt kunna uppgå till en gång den årliga Grundlönen.

– Behovet av långsiktiga incitamentsprogram ska regelbundet utvärderas.

– Ålderspension, sjukförmåner och medicinska förmåner ska utformas så att de återspeglar regler och praxis i hemlandet. Om möjligt ska pensionsplanerna vara avgiftsbestämda. I individuella fall, beroende på de skatte- och/eller socialförsäkringslagar som gäller för individen, kan andra avvägda pensionsplaner eller pensionslösningar godkännas. (Det huvudsakliga innehållet i de nuvarande anställningsavtalen med Koncernledningen redovisas i not 5).

– Övriga förmåner ska kunna tillhandahållas enskilda medlemmar i Koncernledningen eller hela ledningen. Dessa förmåner ska inte utgöra en väsentlig del av den totala ersättningen. Förmånerna ska vidare motsvara vad som är normalt förekommande på marknaden.

– Uppsägningstiden ska vara maximalt tolv månader vid uppsägning som initieras av Bolaget och maximalt sex månader vid uppsägning som initieras av medlem i Koncernledningen. I individuella fall ska styrelsen kunna godkänna avgångsvederlag utöver uppsägningstid.

Avgångsvederlag kan endast komma att betalas ut efter uppsägning från Bolagets sida eller när en medlem i Koncernledningen säger upp sig på grund av väsentlig förändring i sin arbetssituation, vilken får till följd att han eller hon inte kan utföra ett fullgott arbete.

– Styrelsen ska vara berättigad att avvika från dessa riktlinjer om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det.

Till årsstämman 2009 föreslår ersättningsutskottet oför-ändrade ersättningsprinciper.

3 6 FÖ RVALTN I N G S B E R ÄTTE LS E

STYreLSeSaMManSÄTTnInGen

Styrelsen består för närvarande av sex stämmovalda, ordi-narie ledamöter och två personalrepresentanter, med två suppleanter för personalrepresentanterna. Den aktuella styrelsekonstellationen innebär enligt svensk kod för bo-lagsstyrning att fyra av de stämmovalda ledamöterna är fri-stående från bolaget, bolagsledningen och de större aktie-ägarna.

I PartnerTechs valberedning ingår följande personer:

Henrik Blomquist, Skanditek Industriförvaltning (ordföran-de), Sven Zetterqvist, Livförsäkringsaktiebolaget Skandia, Nils Petter Hollekim, Odin Fonder och Patrik Tigerschiöld, Skanditek Industriförvaltning och styrelsens ordförande.

Valberedningen har till uppgift att bereda och lägga fram förslag till val av styrelse och revisorer de år det är aktuellt, samt att föreslå arvoden för de samma.

TILLÄGGSUPPLYSnInGar enLIGT ÅrSredOVISnInGSLaGen kaPITeL 6:2a

Årsstämman 2008 beslöt bemyndiga styrelsen att fatta beslut om nyemission av högst 1 266 490 aktier, inne- bärande en aktiekapitalökning om högst 6 332 450 kr, motsvarande en utspädning om knappt 10 procent av bola-gets aktiekapital och totala röstetal. Bemyndigandet gäller till 2009-års årsstämma.

Det totala antalet aktier i PartnerTech uppgår till 12 664 982. Skanditek Industriförvaltning AB är företagets största aktieägare med ett totalt innehav den 31 december 2008 på 5 443 tusen aktier eller 43 procent. Ingen annan ägare innehade mer än 10 procent av aktierna vid årets slut.

TVISTer

Den 16 april meddelade arbetsdomstolen att de gått på tingsrättens beslut från 2006 och friade därmed Partner-Tech från anklagelserna i den stämning som Furnco Future Technologies AB (FuTechs) inlämnade 2004.

PartnerTech Åtvidaberg AB och Network Automation MXC enades under hösten om en förlikning i den tvist som uppstod under 2006 då PartnerTech Åtvidaberg AB stämde Network Automation MXC AB efter utebliven betalning för utvecklings- och tillverkningsuppdrag.

PartnerTech Åtvidaberg AB inledde under 2007 ett skilje-förfarande mot Swe-Dish Satellite Systems AB avseende fordringar för utförda leveranser m m. I skiljeförfarandet har PartnerTech Åtvidaberg framställt fordringskrav om totalt SEK 27,7 miljoner inklusive moms. Till detta skall läggas tillhörande räntekrav och krav på ersättning för PartnerTech Åtvidaberg ABs kostnader i samband med skiljeförfaran-det. Swe-Dish Satellite Systems AB har bestritt Partner-Tech Åtvidaberg ABs krav samt framställt ett eget krav om ca SEK 14 miljoner inklusive moms, jämte ränta, liksom kostnadsersättningskrav. Förhandlingar inför Skiljedoms-nämnden har genomförts under vintern och Skiljedoms-nämndens dom förväntas komma att meddelas innan sommaren. Partner-Tech har gjort reservationer om SEK 6 miljoner exklusive moms för ärendet, vilket bedömts som fullt tillräckligt av-seende den risk som denna stämning kan utgöra.

FÖ RVALTN I N G S B E R ÄTTE LS E 37

MOderBOLaGeT

Fritt eget kapital i moderbolaget är SEK:

Balanserade vinstmedel och överkursfond 84 446 288

Årets resultat -11 248 379

Summa 73 197 909

STYreLSen FöreSLÅr

Att till aktieägarna utdela SEK 0,00 per aktie 0

Att balanseras 73 197 909

Summa 73 197 909

vinstdisposition

Årsredovisningen och koncernredovisningen har godkänts för utfärdande av styrelsen den 13 mars 2009. Koncernens resultat och balansräkning och moderbolagets resultat och balansräkning blir föremål för fastställelse på årsstämman den 23 april 2009.

FraMTIda UTVeCkLInG

Efter genomfört åtgärds- och förändringsprogram som gett förväntade kostnadsbesparingar 2008 fortsätter företaget med initierade förändringsprocesser. Målsättningen för 2009 är att vi – genom förbättrade processer, utvecklade inköps-rutiner och ökad marknadsnärvaro – ska stärka vår kund-service och höja vår effektivitet och prestanda. Dessutom vill vi bredda vårt tjänsteutbud inom logistik och efter- marknad och söka ytterligare produktionsmöjligheter i främst Östeuropa men också i Asien. Genom företagets kundcenter har PartnerTech nu en bra plattform att agera utifrån. Vi har erfarenhet av att hantera stora utmaningar och en flexibel organisation med förmåga till snabb hand-ling, vilket är viktigt med den nu instabila världsekonomin och en förväntad lågkonjunktur de närmaste åren. Den sammantagna framtidsbilden för kontraktstillverkning är dock ljus. Drivkrafter som ökad globalisering och konkur-rens samt krav på kostnadseffektivitet och snabba ledtider gör att produktägarna i större utsträckning förväntas anlita

kontraktstillverkare. Mot bakgrund av nuvarande bransch-bild gjorde PartnerTech, i början av 2009, en justering av de långsiktiga finansiella målen vilka är att ha en årlig tillväxt på minst 10%, rörelsemarginal på minst 7%, samt att ränta-bilitet på operativt kapital ska ligga på minst 20% och soli-diteten på minst 30%. Verksamhet och utfall baseras till mycket stor del på befintliga kunders utveckling och fram-gång, varför PartnerTech inte offentliggör några prognoser.

MOderBOLaGeT

PartnerTech AB är moderbolag i PartnerTech-koncernen.

Bolaget fungerar till största del som ett holding- och mana-gementbolag. Moderbolaget har 25 (20) anställda som omfattar koncernledning samt vissa stabsfunktioner.

Omsättningen motsvaras helt av tjänstedebitering och koncernavgifter. Resultatet för PartnerTech AB uppgick till SEK -11,2 miljoner (-12,6) för 2008.

3 8 R I S K HANTE R I N G

riskhantering

Kontraktstillverkning är en bransch där det ställs stora krav på flexibilitet för att möta kundernas behov av upp- och nedramp-ningar, frigörande av kapital och snabba ledtider till marknad.

Med utvecklings- och tillverkningsverksamhet inom kontrakts-tillverkning är det speciellt viktigt att minimera tänkbar risk- exponering till exempel så att eventuella effekter av en kund-relation inte ska påverka andra kundkund-relationer negativt. Genom att begränsa riskerna kan PartnerTech dessutom öka precisio-nen i prognos och resultatutfall och därigenom förbättra konkur-renskraften i prissättning och servicenivå till kunderna.

OPeraTIVa rISker

PartnerTechs kunder är verksamma inom ett flertal branscher.

Dessa har under 2008 delats in i de tre huvudområdena Termi-nals/Machine Solutions, Medical Equipment samt Industry/

Telecom. Uppdelningens syfte är att hantera de speciella förut-sättningar som gäller inom respektive område för att kunna ge högsta möjliga service men också lägsta risk. Några av nyckel-faktorerna för PartnerTechs framgång och tillika minimering av de operativa riskerna är:

• att PartnerTechs kunder är framgångsrika

• att tillsammans med sina kunder kontinuerligt öka sin och sina kunders konkurrenskraft

• att  verksamheten  bedrivs  effektivt  både  vad  avser  intäkter,  kostnader och kapitalbindning

• att verksamheten har rätt kompetens, bl a vad gäller produkt- utveckling och tillverkningsprocesser

PartnerTech äger inga egna produkter och tar i den meningen inga operativa risker. I princip fakturerar företaget alla utveck-lingsuppdrag som löpande eller fasta uppdrag och undviker de risker som följer med ersättning i form av royalty eller per tillver-kad produkt. Vad gäller kostnadsförändringar är materialprisför-ändringar i de flesta fall transparenta för kunderna, det vill säga om priset för materialet ökar så betalar kunden detta, minskar materialpriset får kunden också ta del av denna prisförändring.

KONKURRENSRISK

PartnerTech är verksamt på konkurrensutsatta marknader och söker uppnå konkurrensfördelar, bl a genom ett brett utbud av tjänster. PartnerTech har, i förhållande till sin storlek, ett brett tjänsteutbud och en gedigen produktionskompetens som gör att kundens produkt kan hanteras i hela sin värdekedja och under hela sin livscykel. I det avseendet har PartnerTech ett försprång jämfört med flertalet andra europeiska kontraktstillverkare. Kon-tinuerligt arbete pågår dessutom i alla led för att effektivisera produktions- och distributionsprocesserna. PartnerTechs organi-sation med lokala kundcenter är ett annat verktyg för att bättre möta konkurrensen och för att stärka kundrelationerna.

PartnerTechs beroende av varje enskild kunds utveckling är relativt begränsad, då kundernas storlek varierar mellan åren och deras egen utveckling. Kundbasen är också bred och består av några hundra kunder från olika branscher. 2008 stod de tio största kunderna för knappt hälften av den totala omsättningen, där den största kunden stod för knappt 11 procent.

RÅVARURISK

Prisförändringar på material hanteras i huvudsak genom de pris- och valutaklausuler som finns i PartnerTechs kundavtal och som innebär transparens i inköp och försäljning. Materialinköpen sker via respektive kundcenter och tillverkningsenheter men är centralt koordinerade genom koncernens strategiska inköpsfunktion.

I första hand arbetar koncernen med ett mindre antal huvud- leverantörer.

RISK FÖR REKLAMATIONER

Reklamationskostnader kan i sällsynta fall uppstå för icke funk-tionsdugliga produkter eller styckdetaljer. Att de inte är funktions- dugliga kan bero på skadade råvarukomponenter, felaktiga kon-struktionsunderlag eller maskinhaverier. PartnerTech bedriver ett omfattande arbete för att säkerställa de höga kvalitetskrav som ställs på alla led genom hela produktionskedjan. Garanti-tiden är oftast tolv månader. Avsättningar för garantier sker en-dast i mycket speciella fall.

FÖRSÄKRINGSRISK

PartnerTech har ett samordnat försäkringsskydd för moder- och dotterbolag under ett ”paraply”. Avtals- och kontraktsvillkor fast-ställs centralt. Den övergripande policyn är att samtliga större risker i form av brand, transport eller maskinhaveri ska täckas av försäkringsavtal medan mindre beloppsmässiga skador hanteras enskilt av de i koncernen ingående bolagen.

MILJÖRISK

PartnerTech arbetar aktivt med att förbättra miljön och minimera miljöpåverkan och har ett koncernövergripande miljöcertifikat enligt ISO 14001. Det omfattar samtliga enheter. Genom vårt miljöledningssystem ställs även miljökrav på våra leverantörer.

PartnerTechs intensiva miljöarbete är naturligt för en koncern som söker långsiktigt hållbar utveckling, och är dessutom ett krav från flertalet kunder. Under 2008 har PartnerTechs miljömål varit inriktade på att minska förbrukningen av el, gas, vatten och kemi- kalier samt att höja graden av återvinning. Ett arbete har också startats för att kunna mäta och redovisa CO2-emission vid trans- porter, dvs avgaser och andra utsläpp med negativ miljöpåver-kan. Vidare har PartnerTech under året infört en ny tjänstebils-policy med ökat incitament för att använda miljöanpassade bilar.

Likaså gäller nu en ny policy för tjänsteresor, med krav på att så långt möjligt välja ett resande med begränsad miljöpåverkan.

FInanSIeLLa rISker

PartnerTech utsätts för ett antal finansiella risker såsom pris-, valuta- och ränterisker samt likviditets- och kreditrisker. Enligt koncernens policy ska dessa risker ligga på en så låg nivå som möjligt. Inte heller ska spekulation i valutor eller räntor förekomma i den operativa verksamheten. PartnerTech har i flertalet policys samt. i sina attest- och befogenhetsinstruktioner fastställt olika ramar och vilka risker som får tas. Riskhanteringen syftar till att identifiera, kvantifiera och reducera alternativt eliminera finan-siella risker.

MARKNADSRISKER

Marknadsrisk definieras som risken för förändring i värdet på ett finansiellt instrument, som är beroende av förändringar på den finansiella marknaden, marknadspriser m m.

Här börjar redovisning enligt IFRS och omfattar till och med sidan 59.

R I S K HANTE R I N G 3 9

Prisrisk

Förändringar i priser för exempelvis direkt material och kompo-nenter påverkar endast PartnerTech i begränsad omfattning då löpande justeringar av sådana förändringar finns i PartnerTechs kundavtal. Justering görs oftast efter det att priserna föränd-rats mer än 2 procent.

Valutarisker

Valutahanteringen sker till största del på respektive dotter- bolag. Vissa övergripande avtal ingås dock i PartnerTech AB om behov bedöms finnas. Generellt har PartnerTech en be-gränsad risk på sina fordringar då den dominerande delen av försäljningen sker i respektive bolags lokala valuta, främst SEK. Valutaexponeringen eller valutarisken hos skulderna är större eftersom en betydande andel av material och kompo-nenter inköps i utländsk valuta, framför allt i euro. Exponer-ingen av dessa inköp begränsas genom valutaklausuler i huvuddelen av kundavtalen. I de fall nettoexponering före-kommer hanteras detta i huvudsak genom att exponeringen terminssäkras eller säkras på motsvarande sätt enligt Partner-Techs riskpolicy. Omräkningsexponeringen från de utländska verksamheterna säkras för närvarande inte.

ränterisk

Koncernens ränterisk uppkommer genom påverkan av Partner-Techs finansiella nettoupplåning. Därför är storleken på denna alltid föremål för bevakning. Skuldernas räntebindning är normalt kort och ränterisken hanteras via så kallade räntetakskontrakt.

Löptiden för räntederivatskontrakten är fördelade mellan den sista december 2009 och den sista december 2011.

Från och med fjärde kvartalet 2008 har PartnerTech infört säkringsredovisning i enlighet med IAS 39. För de räntederivat som uppfyller kriterierna för säkringsredovisning redovisas värdeförändringen direkt mot säkringsreserven i eget kapital.

Värdeförändring för de räntederivat som inte uppfyller krite-rierna för säkringsredovisning redovisas i resultaträkningen.

känslighetsanalys av marknadsrisker

Med utgångspunkt från situationen vid årets slut samt att övriga faktorer förblir oförändrade påverkar marknadsriskerna koncer-nens resultat före skatt samt eget kapital ungefär enligt:

KREDITRISK

Kreditrisk innebär risken att motparten i en transaktion inte kommer att fullgöra sina betalningsförpliktelser enligt avtal.

Dessa risker hanteras via en kreditpolicy. PartnerTech arbetar

Dessa risker hanteras via en kreditpolicy. PartnerTech arbetar

In document År s r e d ovi s n i n g 200 8 (Page 34-40)

Related documents