• No results found

Förvaltningsberättelse

In document Årsredovisning 2006 (Page 47-50)

Styrelsen och verkställande direktören för Concordia Maritime AB (publ), org nr 556068-5819, avger härmed årsre-dovisning för räkenskapsåret 1 januari–31 december 2006.

Moderbolag är Stena Sessan Rederi AB, som innehar ca 52%

av kapitalet och 73% av totala röstvärdet. Dess moderbolag är Stena Sessan AB.

Allmänt om verksamheten Produkttank

Systerfartygen Stena Paris och Stena Provence har under året varit i trafik för franska energibolaget TOTAL. Båda fartygen är kontrakterade på fem år. Ett femårigt tidsbefraktningavtal tecknades under det första kvartalet med TOTAL även för Stena Perros, som levereras under 2008.

Stena Primorsk, sysselsätts sedan leverans på ett tioårigt kontrakt med det ryska bolaget Argo Shipping.

Stena Performance går sedan leverans i trafik för det ameri-kanska oljebolaget Hess Corporation över fem år.

Under året har Concordia Maritime beställt ytterligare fyra fartyg varav två levereras i slutet 2009 och två i slutet av 2010.

Totalt har nu tio P-MAX-fartyg beställts varav fyra i dagsläget är okontrakterade. Under det fjärde kvartalet beslutades dess-utom att fartyg nummer åtta och nio i serien kommer att byg-gas med den högre isklassen 1A.

Inom segmentet produkttank ryms även de två isförstärkta Panamax som beställts i ett joint venture med Neste Shipping.

Dessa fartyg kommer vid leverans att sysselsättas på kontrakt för Neste Oil i tio år. Det första fartyget Stena Poseidon leverera-des den 17 januari 2007, Palva levereraleverera-des den 22 februari 2007.

Stortank/VLCC

Concordia Maritime tidsinbefraktar sedan november 2004 två VLCC av V-MAX-typ, Stena Vision och Stena Victory av Arlington Tankers Ltd. Avtalstiden sträcker sig fram till slutet av 2009. Därefter finns det optioner på tre ettårsförlängningar i Concordia Maritimes val.

Under andra kvartalet tecknades tvååriga tidsutbefrakt-ningsavtal med Litasco, ett dotterbolag till det ryska oljebola-get Lukoil, för båda V-MAX-fartygen. De nya kontrakten påbörjas när befi ntliga med det amerikanska oljebolaget Sunoco löper ut i slutet av 2007. Concordia Maritime har i och med dessa avtal tryggat sysselsättningen för de båda V-MAX-fartygen intill dess tidsinbefraktningsavtalet med Arlington Tankers löper ut.

I samband med ordinarie dockning av Stena Vision upp-dagades skador på fartygets reduktionsväxel. Reparation och tillverkning av nya delar har pågått och kommer att pågå

ytterligare ett antal månader. Rörelsegrenen har på grund av denna skada påverkats negativt med ca MSEK –10. Under det senaste halvåret har dock fartyget kunnat sysselsättas som fly-tande oljelager och en kortare resa. Det har inte uppdagats liknande skador på systerfartyget när hon dockades.

I och med försäljningen av V-MAX-fartygen 2004 till Arlington Tankers har Concordia Maritime ett åtagande avseende fartygsdrift. De avsättningar som gjordes för detta åtagande har under perioden inte täckt de verkliga kostna-derna, till stor del förklarat av reduktionsväxeln samt repara-tions- och underhållskostnader i samband med dockningen av fartygen som skedde under andra kvartalet.

Efter en flerårig tvist åläggs Concordia Maritime enligt ett domstolsutslag i London att betala MUSD 3,6 till ett dotter-bolag i den amerikanska Halliburton-koncernen. Concordia Maritime har också ålagts att ge motparten viss räntekom-pensation. Det ursprungliga kravet uppgick till MUSD 11,5 (MSEK 91,5) och avsåg kompensation för reparations- och stålarbeten utförda på VLCCn Stena Continent. Fartyget sål-des år 2000. Totalt har kostnader om ca MSEK –25 belastat rörelsegrenens Rörelseresultat och ca MSEK –5 belastat finansnettot.

Tankmarknaden VLCC

Det tredje kvartalet var mycket starkt och präglades dels av den oro som rådde inför orkansäsongen i USA och dels av geopolitiska händelser. Under det fjärde kvartalet kunde vi konstatera dels att orkansäsongen uteblev, dels att vinter-säsongen dröjde och dels ovanligt höga lagernivåer av råolja (som hade byggts upp under det tredje kvartalet). Detta ledde till ett markant fall i fraktraterna.

Produkttankmarknaden

Produkttankmarknaden påvisar samma mönster som VLCC, d v s ett markant fall i fraktraterna under det fjärde kvartalet.

Under november månad hade vi de lägsta intjäningsnivåerna vi sett de senaste fyra åren, för att därefter återhämta sig i december. Det bör påpekas att fraktrater för vissa trader, t ex importen av bensin till Amerika, har stått emot det markanta fallet.

Varvsmarknaden

Varvsmarknaden är fortfarande stark. VLCC-segmentet före-faller ha stabiliserats runt MUSD 125, även om man till och med kan skönja en liten uppgång i fjärde kvartalet. Inom MR-segmentet har priserna också rört sig något uppåt under det

46 CONCORDIA MARITIME ÅRSREDOVISNING 2005 E KONOM I S K R E DOV I S N I NG

46 CONCORDIA MARITIME ÅRSREDOVISNING 2006

fjärde kvartalet men förefaller plana ut på nivåer kring MUSD 45, för fartyg med leveranser 2009–2010.

Andrahandsmarknaden på tonnage, framför allt för moderna fartyg, har varit fortsatt jämn och stark.

Resultat och ställning

Omsättningen var MSEK 381,2 (254,0). Resultatet efter finan-siella poster var MSEK 52,5 (42,7) varav resultat vid försälj-ning av fartyg MSEK 0,0 (56,2). Resultat efter skatt var MSEK 51,9 (57,2) vilket motsvarar ett resultat per aktie efter skatt om SEK 1,09 (1,20).

Totala rörelsekostnader uppgick till MSEK 376,5 (312,0).

Den största kostnadsposten är driftskostnader för fartyg, MSEK 251,6 (266,9).

Värdepapper, kortfristiga placeringar och investeringar Arlington

Concordia Maritimes innehav uppgår till 1.534.785 aktier, vilket motsvarar en ägarandel om 10 procent. Aktiekursen 2006-12-31 var USD 23,37 per aktie (2005-12-31 USD 21,75).

Innehavet har värderats till marknadsvärde i balansräkningen.

Kortfristiga placeringar

De totala kortfristiga placeringarna uppgår per 2006-12-31 till MSEK 517,6 (559,1). Innehaven har värderats till verkligt värde i balansräkningen och värdeförändringar på MSEK –7,4 (6,1) ingår i periodens resultat. I februari 2006 investerades överlikviditet om MSEK 100 i hedgefonder. Hedgefonderna har avvecklats i takt med investeringsprogrammet. Vid års-skiftet uppgick innehavet i hedgefonder till ca MSEK 31.

Investeringar

Investeringarna har under perioden varit MSEK 767,26 (492,8) och avser förskottsbetalningar till varv samt projekt-kostnader för fartygen i beställning. Kapitaliserade finansiella kostnader ingår med MSEK 16,9 (20,8).

Likviditet och finansiering

Koncernens disponibla likvida medel inklusive outnyttjade krediter uppgick 2006-12-31 till MSEK 493,8 (314,2).

Under året omfi nansierade Concordia Maritime sin bank-facilitet. Den nya faciliteten omfattar MUSD 325 och löper ca sju år och beloppet blir tillgängligt i takt med leveranserna av P-MAX-fartygen. Omfi nansieringen medförde att räntemargi-nalen, det vill säga vad man betalar utöver basräntan som

kallas LIBOR, nästan halverades och uppgår nu till 0,75 pro-cent jämfört mot tidigare 1,25 propro-cent.

De två Panamax som byggs i joint venture är fi nansierade separat utan garantier från moderbolag.

Information om risker och osäkerhetsfaktorer

Vad gäller risker relaterade till själva driften av fartygen har Concordia Maritime tecknat för branschen sedvanliga försäk-ringar. Fartygen är försäkrade mot skada och förlust, (Hull &

Machinery) till belopp som motsvarar fartygens marknads-värde. Ansvarsförsäkringen (Protection & Indemnity) gäller utan beloppsbegränsning förutom för ansvar för oljespill där beloppsbegränsningen är USD 1 miljard. Fartygen är dessutom försäkrade mot förlust av intäkt (Loss of Hire). Utöver försäk-ringarna ovan har Concordia Maritime även tecknat sedvan-liga försäkringar för att få operera i specifi ka farvatten. Ett exempel här är COFR-försäkringen (Certificate of Financial Responsibility), vilket krävs för att få operera ett fartyg i ameri-kanska vatten. COFR utfärdas av US Coast Guard till en ope-ratör (ägare/bareboatchartrare) som har visat att han har finan-siell möjlighet att, via försäkringen, betala för oljesanering och oljeskador upp till det belopp som krävs enligt den amerikanska oljeskadelagstiftningen (Oil Pollution Act, OPA 90).

Trots försäkringsmässiga skydd skulle en olycka kunna påverka Concordia Maritime mycket hårt. Oljeindustrins krav på säkerhet och miljömässigt ansvar är omfattande och en olycka till havs eller i hamn skulle, utöver negativa miljö-mässiga konsekvenser, även allvarligt kunna skada Concordia Maritimes varumärke. Ändå sedan starten 1984 har bolaget varit profi lerat som ett kvalitetsrederi med höga krav vad gäl-ler säkerhet i alla led. Positionen medför extra höga krav på kontroll och ansvar. Att skydda sig för denna typ av risk är svårt och kan bara göras genom ett långtgående preventivt arbete och fullständig öppenhet om olycka ändå skulle inträffa.

Shipping är en utpräglat cyklisk bransch. Efterfrågan på transporter av olje- och kemikalieprodukter styrs till stora delar av konsumtionen av dessa produkter. Denna styrs i sin tur i hög utsträckning av den ekonomiska konjunkturen.

Effekten av en konjunkturnedgång är på kort sikt störst på spotmarknaden, men ger på längre sikt även effekt på termins-marknaden. Att skydda sig mot en långsiktig konjunktur-nedgång är svårt. Concordia Maritime strävar dock efter att begränsa risken genom en strategi i hög utsträckning baserad på långa kontrakt.

Fraktraterna inom tanksjöfarten kan från tid till annan fluktuera kraftigt. En nedgång i fraktraterna kan bero på såväl minskad efterfrågan på transportkapacitet som ökat utbud av fartyg. En förändring i raterna kan medföra stora konsekvenser för verksamhetens lönsamhet. Fraktraterna på spotmarknaden fluktuerar vanligtvis mer än raterna på ter-minsmarknaden. Med stora delar av fl ottan utkontrakterad på lång sikt är dock Concordia Maritimes känslighet för föränd-ringar i fraktraterna på fem års sikt relativt begränsad.

Concordia Maritime har nära samarbete med Stena-koncer-nen, som bl a levererar befraktnings-, operations-, bemannings- och nybyggnadstjänster. Företagsledningen bedömer att samar-betet är en av Concordia Maritimes absoluta styrkor gentemot konkurrenter. Även om relationen är gynnsam är det behäftat med en viss risk då viktiga tjänster köps från endast en leveran-tör. Concordia Maritime och Stena-koncernen är även till viss grad sammankopplade varumärkesmässigt.

Säkerhet och miljö

För Concordia Maritime har människors säkerhet och skyd-det av havsmiljön högsta prioritet både som princip i den dag-liga verksamheten såväl som i företagets övergripande mål.

Säkerhet och skyddet av havsmiljön skall vara en integrerad del av vår dagliga verksamhet. Bara genom fullt engagemang från alla medarbetare både ombord och i land kan vi upprätt-hålla en hög säkerhetsstandard och på ett bra sätt skydda havsmiljön.

Våra miljöprinciper

• Att skydda havsmiljön är av allra största betydelse. De enda hänsyn som har företräde över detta är de som gäller män-niskors säkerhet

• Genom innovation och förstklassigt utförande skall vi skaffa oss en allt bättre kontroll över de riskfaktorer som kan orsaka skador på miljön

• Genom innovation och förstklassigt utförande skall vi sträva efter att få kontroll över hur vår verksamhet påverkar miljön och förbättra effektiviteten hos både befi ntliga far-tyg och nybyggen med avseende på bränsleförbrukning och utsläpp

• Genom innovation och förstklassigt utförande skall vi sträva efter att bedriva en säkrare och effektivare sjöfart inom miljömässigt känsliga områden

• All personal skall ges lämplig utbildning och information och uppmuntras att delta aktivt i miljöarbetet

Finansiella instrument och riskhantering Se not 21.

Förväntningar avseende den framtida utvecklingen Under 2007 förväntas Concordia Maritime att ta leverans av ytterligare tre fartyg. Flottan kommer vid årsslutet att bestå av fem P-MAX och två Panamax. Intäkter och resultat kommer under året att genereras från såväl fartygsdriften som de finansiella placeringarna (innehavet i Arlington Tankers och de kortfristiga placeringarna). Marknadsförväntningarna för 2007 är en återhållsam nedgång från de nivåer som varit under 2006.

Prognosen för 2007: resultat före skatt om MSEK 80. Detta motsvarar SEK 1,68 per aktie.

Händelser efter balansdagens slut Se not 28.

Förslag till disposition beträffande bolagets vinst eller förlust

Styrelsen och verkställande direktören föreslår att till för-fogande stående vinstmedel MSEK 149,8 disponeras enligt följande:

Utdelning (47.729.798 aktier x 1,00 SEK per aktie) 47,7

Balanseras i ny räkning 102,1

Summa 149,8

Vad beträffar företagets resultat och ställning i övrigt, hän-visas till efterföljande resultat- och balansräkningar med till-hörande bokslutskommentarer.

Styrelsens yttrande över den föreslagna utdelningen Efter föreslagen utdelning är koncernens soliditet och likviditet betryggande och innebär att koncernens samtliga bolag på kort och lång sikt kan fullgöra sina åtaganden. Den föreslagna utdelningen kan därmed försvaras med hänsyn tagen till vad som anförs i Aktiebolagslagen 17 kap, 3§ 2–3 st.

48 CONCORDIA MARITIME ÅRSREDOVISNING 2005 E KONOM I S K R E DOV I S N I NG

48 CONCORDIA MARITIME ÅRSREDOVISNING 2006

1 januari–31 december, MSEK Not 2006 2005

Nettoomsättning 2, 3, 22 381,2 254,0

Vinst vid försäljning av fartyg 56,2

Summa intäkter 381,2 310,2

Driftskostnader fartyg 22 –251,6 –266,9

Sjöpersonalkostnader –27,4 –0,1

Övriga externa kostnader 5 –53,5 –34,2

Personalkostnader 4, 17 –10,0 –10,3

Planenliga avskrivningar –34,0 –0,5

Summa rörelsekostnader 10 –376,5 –312,0

Rörelseresultat 3, 4, 5, 25 4,7 –1,8

Finansiella intäkter 84,1 98,6

Finansiella kostnader –36,3 –54,1

Finansnetto 6 47,8 44,5

Resultat före skatt 52,5 42,7

Skatt 8 –0,6 14,5

Årets resultat 51,9 57,2

Resultat per aktie 15 1,09 1,20

In document Årsredovisning 2006 (Page 47-50)