• No results found

Förvaltningsberättelse Loomis AB

In document Innehåll Årsredovisning 2008 (Page 36-40)

Förvaltningsberättelse

Lars Blecko tillträdde sin befattning som verkställande direk-tör den 1 februari 2008. Årsstämman den 25 mars valde till styrelse: Jacob Palmstierna, ordförande, Håkan Winberg, Ulrik svensson (vd i Melker schörling AB), Alf göransson (vd i securitas AB) samt Lars Blecko (vd i Loomis AB).

INTÄKTER OCH RESULTAT

Jämförelsesiffror för 2007 har justerats för den avyttrade LCM-verksamheten i Storbritannien samt för förändringar i kapitalstrukturen. Inklusive LCM var 2007 års intäkter 11 397 MSEK, rörelseresultatet (EBITA) 259 MSEK, rörelsemargina-len 2,3 procent, resultatet före skatt –565 MSEK och resulta-tet efter skatt –881 MSEK. Se Prospekt för notering av aktier 2008 för ytterligare information.

Koncernen

Koncernens intäkter steg under året med 6 procent till 11 258 MseK (10 591). den organiska tillväxten, justerat för valutaeffekter, förvärv och avyttringar, uppgick till 3 procent (1) under 2008. den organiska tillväxten drevs huvudsakligen av UsA och spanien genom prishöjningar och bränsletillägg.

rörelseresultatet före avskrivningar (eBiTA) uppgick till 748 MseK (566). Ökningen inkluderar valutaeffekter på 14 MseK. rörelseresultatet 2007 inkluderar kostnader av engångskaraktär om 83 MseK. rörelsemarginalen steg till 6,6 procent (5,3) till följd av förbättringar överlag i den europeiska verksamheten, framför allt i Frankrike, sverige och norge.

Den negativa effekten av fluktuerande bränslekostnader har dämpats av under året genomförda aktiviteter i både UsA och europa i syfte att kompensera för kostnadsökningarna.

Bristande planering och stora eftersläpningar inom upp-räkningsverksamheten i storbritannien, som en effekt av svårigheterna kring avyttringen av LCM-verksamheten, har lett till väsentligt ökat behov av övertid och extrapersonal.

detta har haft en negativ effekt på rörelseresultatet och rörel-semarginalen.

rörelseresultatet (eBiT) steg till 733 MseK (406).

Finansnettot uppgick till –164 MseK (–89), en ökning till följd av en högre nettoskuld.

resultatet före skatt uppgick till 569 MseK (317) och resultatet efter skatt till 424 MseK (187). skattesatsen på 26 procent (41) påverkades av utnyttjandet av förlustavdrag i storbritannien och reserveringar med anledning av pågående skatterevisioner.

SEGMENTEN Europa

den organiska tillväxten i den europeiska verksamheten var 2 procent (–1). rörelsemarginalen uppgick till 8,8 procent vil-ket är en förbättring jämfört med 2007 då rörelsemarginalen var 8,2 procent.

USA

den organiska tillväxten i den amerikanska verksamheten förbättrades till 6 procent (3). Lönsamheten försämrades dock, rörelsemarginalen uppgick till 5,0 procent vilket är en minskning jämfört med 5,8 procent 2007.

KASSAFLÖDE

Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 640 MseK (–174). investeringar i anläggnings-tillgångar uppgick till 879 MseK (737). Försäljning av anläggningstillgångar uppgick till 50 MseK (257). Förvärv av dotterföretag uppgick till 52 MSEK. Kassaflödet från finan-sieringsverksamheten uppgick till 641 MseK (1 020), vilket inkluderar nya lån på 210 MseK (1 289) samt utdelningar om 245 MseK (250).

SYSSELSATT KAPITAL OCH FINANSIERING

Loomis operativa sysselsatta kapital uppgick till 2 353 MseK (1 796) vilket motsvarar 21 procent (17) av intäkterna. det totala sysselsatta kapitalet uppgick till 5 351 MseK (3 855).

Förändringen påverkas av utnyttjande av LCM-relaterade avsättningar samt en försvagning av den svenska kronan gentemot Usd och eUr.

Avkastningen på sysselsatt kapital uppgick till 14 procent (7).

nettolåneskulden uppgick till 2 375 MseK (2 350). solidi-teten förbättrades till 33 procent (18).

EGET KAPITAL

eget kapital uppgick till 2 976 MseK (1 505) och ökade under året med 1 471 MseK. Årets resultat, 424 MseK, valutakurs-effekter, 348 MseK, effekter av omvärdering enligt iAs 19 för pensioner, 44 MseK, erhållet aktieägartillskott, 900 MseK, ökade det egna kapitalet med 1 716 MseK. Lämnad utdel-ning miskade det egna kapitalet med –245 MseK.

Avkastningen på eget kapital uppgick till 14 procent (–59) MILJÖPÅVERKAN

Koncernen och moderbolaget bedriver inte någon verksam-het som är tillståndspliktig enligt miljöbalken.

PERSONAL

För år 2008 uppgick medelantalet årsanställda till 19 361 (20 129) i tolv länder. Könsfördelningen är 31 procent (32) kvinnor och 69 (68) procent män. På grundval av den verk-samhet som Loomis bedriver ligger ett stort ansvar varje dag på koncernens medarbetare. Baserat på de krav som ställs i verksamheten lägger Loomis stor vikt vid att rekrytera rätt medarbetare och se till att dessa medarbetare får den utbild-ning som behövs. All personal genomgår en grundträutbild-ning och sedan återkommande vidareutbildning. Utbildningsprogram-men har anpassats till de länder och regioner där Loomis

bedriver verksamhet. Chefer på olika nivåer erbjuds ledar-skapsutbildning som stöd i deras roll. Loomis lägger också stor vikt vid att alla medarbetare lever efter koncernens grundläggande värderingar.

OPERATIV RISKHANTERING

riskhantering är ett grundläggande inslag i samtliga Loomis tjänster. Att hantera risker för kunder med olika behov samt att skydda personal och egendom är en stor del av det kund-värde som erbjuds. Förståelse för och utkund-värdering av alla risker som finns i samhällets kontantflöde samt hantering och kontroll av dessa risker har därför en central roll i företaget.

säkerhet är den viktigaste framgångsfaktorn för Loomis.

Loomis gör löpande betydande investeringar i riskhan-teringssystem, men än viktigare är att upprätthålla en stark riskhanteringskultur. Loomis strategi för riskhantering kommu-niceras till alla anställda och därtill finns en organisation med över 150 personer som arbetar med riskhantering, antingen på koncernnivå eller lokalt och med såväl generalist- som specialistkompetens. organisationen för riskhantering arbetar både proaktivt och reaktivt, med bland annat förebyggande arbete, omvärldsbevakning samt krishantering.

FORSKNING OCH UTVECKLING

Loomis är ett tjänsteföretag och bedriver inte någon forskning i den mening som avses i iAs 38 immateriella tillgångar. Arbete med att förädla och utveckla koncernens tjänsteutbud pågår kontinuerligt, inte minst som en integrerad del vid utförandet av tjänster ute hos kund. några aktiverade utvecklingsutgifter finns inte i koncernen per den 31 december 2008.

MODERBOLAGET

Loomis AB är holdingbolag med dotterbolag i sverige, norge, Finland, danmark, schweiz, storbritannien, irland, spanien, Portugal, Österrike, Frankrike, slovenien och UsA.

Loomis AB bedriver ingen operativ verksamhet utan består endast av koncernledning och stödfunktioner. Under 2008 har huvudkontoret omorganiserats och ett antal funktio-ner delegerats till dotterbolagen. Till följd av detta har antalet anställda på huvudkontoret minskat med cirka 40 procent och uppgick vid årsskiftet till 13 personer.

resultatet före bokslutsdispositioner och skatter uppgick till –122 MseK (–694). Förändringen förklaras främst av kost-nader i samband med avyttringen av LCM-verksamheten. en slutlig överenskommelse ingicks i juni med Bank of england avseende LCMs deklarationer som inte har varit i enlighet med Bank of englands note Circulations scheme. en betal-ning till Bank of england om cirka 330 MseK utgör den enskilt största posten under perioden. Kostnaden bars av Loomis AB under 2008, men påverkade koncernens resultat 2007.

Under första kvartalet delades 245 MseK ut till den tidigare ägaren, securitas. Under tredje kvartalet tillsköt securitas 900 MseK i form av ett aktieägartillskott. Kapitaltillskottet användes för att minska nettoskuldsättningen. Kapital om totalt 74 MseK har tillskjutits Loomis danmark. Hela belop-pet har skrivits ned och belastat årets resultat i moderbolaget.

Koncernens resultat påverkas inte av nedskrivningen. i sam-band med börsnoteringen den 9 december ersattes Loomis internfinansiering från Securitas med finansiering från tre nordiska banker. Samtidigt omklassificerades vissa av moder-bolagets fordringar på dotterbolag från omsättningstillgångar till anläggningstillgångar.

investeringar i anläggningstillgångar uppgick till 1 MseK (1).

OSÄKERHETSFAKTORER

Specifika osäkerhetsfaktorer för 2009 är effekterna av om ­ struktu reringen av bolaget i UsA och en eventuell lågkonjunktur.

Konjunkturutvecklingen under senare delen av året påverkade inte intäkterna negativt men det kan inte uteslutas att intäkterna och resultatet under 2009 kan komma att påverkas. en fallande konjunktur kan komma att påverka marknaden för värdehanteringstjänster både positivt och negativt. Potentiella positiva effekter är en ökning av andelen kontantköp jämfört med kreditkortsköp, lägre personalomsättning, samt ökad outsourcing till följd av ett behov hos bankerna att fokusera på sin kärnverksamhet.

Potentiella negativa effekter är ökad rånrisk, minskad konsumtion, samt eventuellt ökad risk för kundförluster.

Ledningen för Loomis följer utvecklingen på marknaden noga för att snabbt kunna ställa om verksamheten om förut-sättningarna skulle komma att förändras.

ÖVRIGT

Upplysningar avseende finansiell riskstyrning och använ d ­ nin gen av finansiella instrument för riskhantering framgår av not 6.

Principer för ersättning till ledande befattningshavare framgår av not 11.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER ÅRETS UTGÅNG en extra bolagsstämma den 16 februari 2009 beslöt om inci-tamentsprogram till cirka 90 ledande befattningshavare och nyckelpersoner. incitamentsprogrammet omfattar utgivande och överlåtelse till marknadsmässiga villkor av tecknings-optioner som berättigar till teckning av högst 2 555 000 nya aktier av serie B i Loomis AB. Mer information om incita-mentsprogrammet finns i not 5.

i mars 2009 etablerades ett dotterbolag i slovakien.

verksamheten, som är under uppbyggnad, sysselsätter för när varande ett tiotal medarbetare.

Förvaltningsberättelse

FÖRSLAG TILL VINSTDISPOSITION

styrelsen har beslutat föreslå bolagsstämman en utdelning om 164 276 505 seK. styrelsen bedömer att den föreslagna utdelningen ger utrymme för koncernen att fullgöra sina för-pliktelser och genomföra nödvändiga investeringar.

Moderbolagets och koncernens resultaträkningar och balansräkningar är föremål för fastställande på årsstämman den 21 april 2009.

Till bolagsstämmans förfogande står följande vinstmedel:

seK

Balanserad vinst 3 154 487 877

Kapitaltillskott 900 000 000

Fondemission –3

omräkningsdifferens 156 190 016

Koncernbidrag netto efter skatt –2 615 760

Årets resultat –152 849 040

4 055 213 090 styrelsen föreslår att vinstmedlen disponeras enligt följande:

seK Utdelning till aktieägare 164 276 505 Överföres till ny räkning 3 890 936 585 4 055 213 090 Förutsatt att årsstämman 2009 beslutar i enlighet med styrel-sens förslag om vinstdisposition kommer 3 890 936 585 seK att balanseras i ny räkning. Full täckning finns för bolagets bundna egna kapital efter föreslagen vinstutdelning.

styrelsen har beaktat bolagets och koncernens konso-lideringsbehov genom en allsidig bedömning av den eko-nomiska ställning och dess möjligheter att på sikt infria sina åtaganden. den föreslagna utdelningen äventyrar inte bola-gets förmåga att göra de investeringar som bedömts erfor-derliga. Bolagets ekonomiska ställning ger inte upphov till annan bedömning än att bolaget kan fortsätta sin verksam-het samt att bolaget förväntas fullgöra sina förpliktelser på kort och lång sikt. styrelsen har tagit hänsyn till alla kända förhållanden som kan ha betydelse för bolagets ekonomiska ställning och som inte har beaktats inom ramen för bedöm-ningen av bolagets konsolideringsbehov och likviditet.

Med hänvisning till ovanstående bedömer styrelsen att utdelningen är försvarlig med hänsyn till de krav som verk-samhetens art, omfattning och risker ställer på storleken av bolagets och koncernens egna kapital samt bolagets och kon-cernens konsolideringsbehov, likviditet och ställning i övrigt.

Beträffande bolagets och koncernens resultat och ställning i övrigt hänvisas till resultat­ och balansräkningar, kassaflödes-analyser samt bokslutskommentarer och noter.

In document Innehåll Årsredovisning 2008 (Page 36-40)

Related documents