• No results found

Resultaträkningar ... 31 Balansräkningar ... 32 Förändringar i eget kapital ...34 Kassaflödesanalyser ... 35

Redovisningsprinciper ... 36 Noter ... 41 Revisionsberättelse ... 51 Sexårsöversikt ... 52 Nyckeltal ... 53

Verksamhetsinriktning

Medivir utvecklar läkemedel mot stora folksjukdomar baserade på proteaser som målenzym. Målsättningen är att bli ett uthålligt, vinstgivande forsknings-baserat läkemedelsföretag med egenutvecklade produkter på marknaden.

Räkenskapsår, ägarförhållanden och koncernstruktur

Koncernens verksamhetsår är kalenderår. Koncernen består av moder-bolaget Medivir AB (publ) samt helägda botterbolagen Medivir UK Ltd., Medivir HIV Franchise AB samt Medivir Personal AB.

Medivir AB är registrerat i Sverige med säte i Stockholms län, Huddinge kommun. Adressen är Medivir AB, Box 1086, 141 22 Huddinge, besöksadress Lunastigen 7. Organisationsnummer: 556238-4361.

Väsentliga händelser under räkenskapsåret

Medivir har under 2007 i egen regi eller tillsammans med partners genomfört sju kliniska studier, och startat tre kliniska studier som pågår.

Lipsovir®, Medivirs substans mot munsår orsakade av herpesvirus, har studerats i fem kliniska prövningar under året och därmed har det sista steget i fas III-programmet slutförts. Det är första gången i företagets historia som samtliga forskningssteg i den kliniska utvecklingen av ett läkemedel drivits i egen regi. I december 2007 avslutade den sista patienten i programmet sin behandling. Resultaten från de kliniska programmet sammanställs och bear-betas under första kvartalet 2008 så att effekten av Lipsovir® kan bedömas.

TMC435350, Medivirs Hepatit C-projekt i samarbete med Tibotec, har under 2007 påbörjat och genomfört fas I-studier med mycket positiva resultat.

Starten av fas I-studierna berättigade till en milstolpebetalning på 2,5 MEUR till Medivir. Baserat på de positiva utfallen i dessa studier startades fas IIa-studier i slutet av året. Starten av fas II-studien berättigade till en milstolpe betalning om 5 MEUR. I december 2007 avsade sig Medivir möjligheten att vid en fram-tida tidpunkt erhålla marknads- och försäljningsrättigheterna för ett god-känt läkemedel från Johnson & Johnson för försäljning i Norden. I gengäld erhöll Medivir en engångsbetalning på 12 MEUR. Samtliga ersättningar har intäktsförts.

Medivir har även tagit ett helt eget program, MIV-701, genom fas I-studier.

MIV-701 riktar sig mot benrelaterade sjukdomar. Fas I-studierna visar att sub-stansen tas upp och tolereras av kroppen. Vid dosering av MIV-701 en gång om dagen under 14 dagar minskade bennedbrytningen med 50 procent.

Vidare har Medivirs samarbetspartner Epiphany startat fas II-studier med MIV-606 både mot bältros och körtelfeber.

Under året har resurserna för tidig preklinisk forskning i huvudsak lagts på att driva proteasprojekten cathepsin K (uppföljningssubstanser till MIV-701), hepatit C (uppföljningssubstanser till TMC435350), HIV-proteashämmare i samarbete med Tibotec och projektet med KOL (kronisk obstruktiv lung-sjukdom). Vidare har vissa tidiga aktiviteter inom högt blodtryck (Renin) och Alzheimers sjukdom (BACE) gjort framsteg.

Tre av de polymerasbaserade projekten har under året bytt licenspartner.

I februari utlicensierade Medivir MIV-160 (HIV) till Guangdong Lantai Viewland Pharmaceutical Co. Ltd. Licensrättigheterna för MIV-160 överfördes i augusti till Beijing Mefuvir Medicinal Technology Co Ltd i Kina som kommer att

ansvara för och finansiera den kliniska utvecklingen och kommersialiseringen av läkemedelssubstansen mot HIV i Asien. I september återlämnade Tibotec licensrättigheterna för MIV-210 (hepatit B och HIV) och Medivir tecknade ett nytt avtal med Hainan Noken Pharmaceutical Industry Ltd i Kina som kommer att ansvara för finansiering och klinisk utveckling av läkemedelssubstansen.

I december överfördes även licensen för MIV-310 (HIV) från Presidio till Mefuvir som också innehar licensrättigheterna till MIV-160. Under 2007 har Bristol-Myers Squibb återlämnat MIV-170 (HIV).

I samband med utlicensieringen av projekt har Medivir sedan flera år varit noga med att behålla de nordiska marknadsrättigheterna. Under året har Medivir tillsatt en ny position med ansvar för uppbyggnaden och driften av Medivirs framtida regionala försäljnings- och marknadsorganisation.

Nyemission och fokusering

En extra bolagsstämma i Medivir AB (publ) beslutade den 22 december 2006 att godkänna styrelsens beslut från den 5 december 2006 om nyemission av högst 7.741.566 aktier av serie B, varigenom aktiekapitalet kunde öka med högst 38.707.830 kronor. Rätt att teckna nya aktier under 15 januari – 2 feb ruari 2007 tillkom bolagets aktieägare, varvid fem gamla aktier oavsett aktieslag berättigade till teckning av tre nya aktier av serie B. Teckningskursen per aktie var 29 kronor. Hela nyemissionen fulltecknades varvid bolaget erhöll 215,0 MSEK i februari 2007 efter avdrag för emissionskostnader om 9,6 MSEK. Genom en säkrad kapitaltillgång har Medivir kunnat fokusera och intensifiera utvecklingen av företagets prioriterade projekt.

I december 2006 beslutades att fokusera företagets resurser och koncen-trera forskningen till enheten i Huddinge. Under första kvartalet 2007 över-flyttades den operativa forskningsverksamheten från den tidigare enheten i Chesterford, England. Sedan juli 2007 är Medivirs forskningsanläggning i Chesterford Research Park andrahandsuthyrd till BioFocus Ltd till år 2015 med rätt till förlängning till år 2025 då Medivirs hyresavtal går ut. Någon avsätt-ning för framtida hyresutgifter har inte bedömts

nödvändig. Fokuseringen av verksamheten till enheten i Huddinge är därmed avslutad och effekten i form av kostnadsbesparingar når full kraft på rullande 12-månadsbasis från tredje kvartalet 2007 och framåt.

I bolaget Medivir UK Ltd. kvarstår nu endast hyres kontraktet avseende forskningsanläggningen i Chesterford Research Park samt ett antal patent avseende icke prioriterade projekt.

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Definitioner ... 53 Styrelse och revisorer ...54 Ledningsgrupp... 55 Ordlista ... 56

Under året uppgår engångskostnader för omstrukturering till ca 9,0 MSEK

samt icke kassaflödespåverkande nedskrivningar av materiella anläggnings-tillgångar till 12,9 MSEK. Avsättningar i bokslutet 2006 för engångskostnader för omstrukturering uppgick till 9,2 MSEK samt icke kassaflödespåverkande nedskrivningar av immateriella och materiella till 29,7 MSEK, vilka har utnyttjats under året. Inga ytterligare utgifter eller nedskrivningar på grund av omstruk-tureringen bedöms tillkomma.

Intäkter och kostnader

Koncernen

Nettoomsättningen under året uppgick till 249,6 (126,0) MSEK. Intäkterna är bland annat hänförliga till tre milstolpebetalningar om sammanlagt 182,3 MSEK (19,5 MEUR) gällande HCV-proteashämmare från Tibotec Pharmaceuticals Ltd samt en milstolpebetalning om 3,5 MSEK (0,5 MUSD) gällande projektet MIV-606 från Epiphany Bioscience. I intäkterna ingår ersättning för forskningssamarbete om 34,1 MSEK gällande HCV- och HIV- proteashämmare från Tibotec Pharmaceuticals Ltd. I juli 2006 erhölls 18,4 MSEK (2 MEUR) från Tibotec Pharmaceuticals Ltd, kopplat till ett samarbets-avtal kring HIV-proteashämmare. Beloppet har periodiserats över den tid som samarbetsavtalet löper och under perioden har 9,2 MSEK intäktsförts.

Bland intäkterna ingår även ersättning i form av aktier om totalt 18,8 MSEK

varav 14,2 MSEK gällande projektet MIV-606 från Epiphany Biosciences samt 4,6 MSEK gällande de antivirala substanserna alovudine (MIV-310) och MIV-410 från Presidio Pharmaceuticals, Inc. I december återlämnade Presidio Pharmaceuticals Inc licensrättigheterna till substansen MIV-310, detta för att Medivir skulle kunna överföra licensrättigheterna till Beijing Mefuvir Medicinal Technology Co. Ltd. Medivirs aktiepost i Presido är oförändrad och återlämandet har inte gett upphov till några kostnader. I Beijing Mefuvir Medicinal Technology Co. Ltd:s licensrättigheter för HIV-substansen MIV-160 ingår en skyldighet att på Medivirs begäran göra en betalning i form av aktier.

Att erhålla aktier i företaget är beroende av kinesiska myndigheters godkän-nande. På grund av detta förbehåll är inte någon intäkt ännu redovisad.

Den stora ökningen av nettoomsättning jämfört med föregående år förklaras framförallt av årets tre milstolepebetalningar gällande HCV-proteas-hämmare från Tibotec Pharmaceuticals Ltd.

Rörelsekostnaderna uppgick till -290,8 (-330,9) MSEK, fördelade på externa kostnader -168,1 (-173,5) MSEK, personalkostnader -99,0 (-110,3) MSEK, avskriv-ningar -10,8 (-17,5) MSEK samt nedskrivningar -12,9 (-29,5) MSEK. Årets lägre rörelsekostnader är främst hänförliga till lägre kostnader genom koncen-tration av forskningen till enheten i Huddinge. Årets nedskrivningar avser balansposten ”anläggningstillgångar som innehas för försäljning” i Medivir UK Ltd. vilka inte har kunnat säljas. Föregående års nedskrivningar avsåg ned-skrivningar av anläggningstillgångar genom koncentration av forskningen till enheten i Huddinge. Under året uppgick kostnaden för fas III-prövningarna i Lipsovir till cirka 72 MSEK.

Rörelseresultatet uppgick till -37,3 (-201,6) MSEK. Resultatförbättringen förklaras huvudsakligen av högre nettoomsättning men även av lägre rörelse-kostnader. Resultat från finansiella investeringar uppgick till 8,5 (1,1) MSEK. Ökningen av resultat från finansiella investeringar beror framförallt på stigande räntor. Årets resultat uppgick till -29,3 (-195,6) MSEK.

Medivir AB, org.nr. 556238-4361, moderbolaget

Verksamheten i Medivir AB utgörs av forskningsverksamhet samt administra-tiva funktioner.

Moderbolagets nettoomsättning uppgick till 254,3 (135,1) MSEK. Rörelsens kostnader uppgick till -273,8 (-266,2) MSEK, fördelat på externa kostnader -168,4 (-184,9) MSEK, personalkostnader -94,7 (-72,4) MSEK samt avskrivningar -10,8 (-8,9) MSEK. Rörelseresultatet uppgick till -17,1 (-127,8) MSEK och resultat efter finansiella poster till -27,2 (-219,0) MSEK. I resultatet efter finansiella poster ingick en kostnad avseende förlusttäckning av Medivir UK Ltd. om -18,9 (-65,7) , som Medivir AB utgav för att stärka dotterbolagets egna kapital.

Föregående år ingick i finansiella poster även en nedskrivning av andelar i dot-terbolaget med -28,4 MSEK på grund av omstrukturering av verksamheten från Medivir UK Ltd. till Medivir AB. Årets resultatet uppgick till -27,2 (-219,0) MSEK. För kommentarer till verksamhetens resultat hänvisas till avsnittet om intäkter och kostnader i koncernen.

Bruttoinvesteringar i materiella och immateriella anläggningstillgångar uppgick till 16,9 (4,1) MSEK.

Likvida medel inklusive kortfristiga placeringar med en löptid om högst tre månader uppgick till 326,0 (194,4) MSEK.

Medivirs forskningsverksamhet

Medivirs forsknings- och utvecklingsprojekt är idag fokuserade på proteaser (en klass av enzym) och proteashämmare. Dessa riktar sig mot sjukdomsområ-den som hepatit C, HIV, benskörhet, artros, benmetastaser, kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och högt blodtryck m.fl. Tidigare arbetade Medivir aktivt även med substanser vars syfte är att blockera polymeraser, en annan klass av enzymer, främst inriktade på HIV. Tack vare specialisering kring en enzymklass kan Medivir driva förhållandevis många parallella tidiga projekt i preklinisk forskning, trots företagets begränsade storlek. Det är i dessa prekliniska faser som Medivir har sin största konkurrensfördel, att på ett mycket tidseffektivt sätt ta fram läkemedelskandidater. För vidareutveckling av projekten efter att de nått sena prekliniska eller tidiga kliniska faser har företaget valt som stra-tegi att ingå partnerskap med andra bolag, då klinisk utveckling är betydligt mer resurskrävande. Medivirs projektportfölj består av 17 projekt, varav åtta befinner sig i klinisk utvecklingsfas, tre i den myndighetsreglerade delen av preklinisk utveckling samt sex i tidigare preklinisk utveckling. Av Medivirs pro-jekt bedrivs idag nio i samarbete med partners, varav fem befinner sig i klinisk utvecklingsfas.

Utveckling i korthet i respektive projekt:

Prioriterade projekt

De projekt som prioriteras för egna satsningar är i huvudsak proteasbaserade projekt som drivs och administreras av Medivir AB.

Lipsovir® är ett projekt mot munherpes som drivs i Medivirs egen regi.

Medivir startade i juli 2006 egna fas III-studier och syftet är att visa att Lipsovir® förhindrar uppkomst av blåsor och munsår. Projektet karakterise-ras av en låg utvecklingsrisk och har potential att för första gången erbjuda patienter behandling som förebygger uppkomst av herpessår. Under 2007 har sammanlagt fem kliniska studier avslutats. Till den pivotala studien rekry-terades 2 450 patienter varav 1 450 behandlades med antingen Lipsovir®, aciklovir eller placebo. Två ytterligare stödjande fas III-studier startades och avslutades under året, omfattande 430 rekryterade och 240 behandlade patienter. I två mindre studier behandlades ytterligare 80 patienter. Fas III-programmet är nu avslutat och under sammanställande. Givet positiva resul-tat kommer arbetet med att säkerställa en partnerskapsstruktur för framtida försäljning av Lipsovir® att genomföras under 2008. Medivirs patentskydd för Lipsovir® sträcker sig fram till 2016/2019.

HCV (TMC435350) – Proteashämmare för behandling av hepatit C-virus (HCV) infektion i samarbete med Tibotec Pharmaceuticals sedan slutet av 2004. Fas I-studier påbörjades och genomfördes under 2007 med mycket positiva resultat. Resultaten av studien visade att TMC435350 tolererades väl och uppvisade mycket god oral biotillgänglighet vilket möjliggör dosering en gång per dag. Baserat på de positiva utfallen i dessa studier startades fas IIa-studier i slutet av året vilka kommer att omfatta 130 patienter, varav 34 som inte svarat på behandling med befintliga läkemedel.

Medivirs och Tibotecs forskningssamarbete har pågått hela 2007 och Tibotec har finansierat Medivir för ett stort antal forskare verksamma i pro-jektet. Utöver nämnda forskningsstöd kan avtalet maximalt inbringa 68,5 MEUR F Ö R V A L T N I N G S B E R Ä T T E L S E

i olika delbetalningar varav 22,0 MEUR erhållits. Medivir kommer vidare att erhålla royalty från den globala försäljningen utanför Norden. Medivir har behållit rättigheterna i Norden, där man avser bedriva egen försäljning.

Cathepsin K-hämmare (MIV-701) – Proteashämmare för behandling av bennedbrytande sjukdomar inkl. osteporos, artros och benmetastaser. Under 2007 har fas I-studier påbörjats och avslutats. Cathepsin K-hämmare ger en markant minskad nedbrytning av ben utan att påverka benbildningen, vilket förväntas leda till ökad styrka i skelettet. En snabbt insättande och upphörande effekt på bennedbrytning är en stor konkurrensfördel gentemot de läke medel som förskrivs idag. Fas I-studien har givit ”Proof-of-concept” för MIV-701 och därmed cathepsin K-programmet. Mål är att ingå samarbetsavtal för att utveckla MIV-701 för osteporos samt andra indikationer.

HIV PI – Proteashämmare för behandling av patienter med HIV, i samarbete med Tibotec sedan 30 juni 2006, befinner sig nu i preklinisk optimeringsfas.

HIV-proteashämmare med mycket potent antiviral effekt mot både vildtyp och multiresistent virus. Mycket fördelaktig farmakokinetik kan möjliggöra dosering en gång om dagen. Medivir kommer tillsammans med Tibotec att fortsätta utveckla substanser i projektet inför ett framtida val av läkemedels-kandidat. För Medivirs fortsatta insatser i projektet utgår ett fast forsknings-stöd från partnern Tibotec.

Avtalet med Tibotec innebar att Tibotec betalade 2 MEUR vid avtalets undertecknande och senare betalar upp till 62 MEUR förutsatt att vissa i förväg specificerade mål uppnås inom preklinisk forskning, klinisk utveckling och handläggning hos myndigheter. Medivir är berättigat till royalty från den globala försäljningen av framtida produkter, förutom från den nordiska mark-naden, för vilken Medivir innehar marknadsrättigheterna.

KOL – Proteashämmare mot kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), nu i pre-klinisk optimeringsfas. KOL är en potent proteashämmare med god selektivi-tet. I dagsläget finns ingen tillfredsställande behandling av KOL.

Renin – Proteashämmare för behandling av högt blodtryck och organprotek-tion, på väg in i preklinisk optimeringsfas. Renin är blodtryckssänkning kombi-nerat med en potentiell positiv effekt på målorgan som hjärta och njurar.

BACE – Proteashämmare för behandling av Alzheimers sjukdom, på väg in i preklinisk optimeringsfas. Potenta och selektiva BACE-hämmare med lovande farmakokinetik har identifierats. BACE-hämmare har potential att bli det första behandlingsalternativet som hämmar utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

Cathepsin S – Proteashämmare för behandling av autoimmuna sjukdommar såsom reumatoid artrit, multipel skleros och kronisk smärta. Projektet är på väg in i preklinisk optimeringsfas. Cathepsin S-hämmare har potential till förbättrad effekt, färre biverkningar och högre kostnads effektivitet än befint-liga autoimmuna behandlingsprinciper.

HCV POL – Polymerashämmare för behandling av hepatit C-virusinfektion, i samarbete med Roche sedan 2003, befinner sig nu i preklinisk optimerings-fas. Roche äger projektet, där arbetet inriktats på att utveckla läkemedel mot kronisk hepatit C (HCV), baserat på utveckling av nukleosid analoger som hämmar hepatit C-viruspolymeras och därmed förhindrar virusreplikation.

Explorativ verksamhet på proteasområdet

I den explorativa verksamheten, som drivs i egen regi, i samarbete med partner eller i nätverket av universitetssamarbeten, finns aktiviteter med inriktning på proteaser. Dessa tidiga aktiviteter syftar till att skapa ett kontinuerligt flöde av nya idéer och därigenom säkra den långsiktiga tillgången till nya projekt i Medivir.

Polymerasbaserade projekt

I slutet av december 2005 beslutades att Medivirs projekt mot HIV, hepatit B (HBV) och bältros, baserade på den äldre forskningsplattformen polyme-rashämning, skulle utlicensieras/avyttras. Processen med att avyttra eller utlicensiera projekten har administrerats av Medivir HIV Franchise och arbetet har resulterat i ett antal licensavtal. Medivir HIV Franchise administrerar de utlicencerade projekten och bevakar dem genom att ingå i gemensamma styrgrupper.

Valomaciklovir ( MIV-606) – Polymerashämmaren valomaciklovir har i fas IIa-studier visat sig effektiv och säker i patienter vid behandling av bältros orsakad av VZV. Valomaciklovir är också en effektiv hämmare av andra her-pesvirus, vilka i ökande grad knyts till olika sjukdomar som kronisk trötthets-syndrom, multipel skleros och påskyndad utveckling av HIV/AIDS. Projektet utlicensierades 2006 till Epiphany Biosciences. Under tredje kvartalet 2007 startade Epiphany Biosciences kliniska fas IIb-studier på bältrospatienter samt fas II-studier riktade mot körtelfeber (mononukleos). Avtalet med Epiphany Biosciences innebär milstolpebetalningar på högst 24,5 MUSD och royalty från försäljning i hela världen med undantag för de nordiska länderna där Medivir behåller marknadsrättigheterna för alla indikationer.

Alovudine (MIV-310) – Polymerashämmare som i fas II-studier har visat effekt mot multiresistent HIV. I prekliniska testmodeller har MIV-310 i kombination med AZT (zidovundine) visat synergisk effekt mot HIV-virus och samtidigt antagonistisk toxicologisk effekt. Medivir ingick i december 2006 ett licensavtal för alovudine (MIV-310) med Presidio Pharmaceuticals.

I december 2007 återlämnade Presidio licensrättigheten för alovudine (MIV-310) och varvid Medivir överförde licensrättigheterna till Beijing Mefuvir Medicinal Technology Co. Ltd i Kina, som skall utveckla MIV-310 för framtida HIV-behandling.

MIV-410, (HIV, CMV) – är en NRTI som uppvisar god effekt mot SIV (simian immno- deficiency virus) och HIV-2-infektioner i prekliniska model-ler. Substansen har även visat effekt mot cytomegalovirus (CMV) in vitro.

Substansen befinner sig i preklinisk utvecklingsfas.

Medivir AB ingick i december 2006 ett licensavtal för MIV-410 med Presidio Pharmaceuticals. Avtalsvärdet inne fattar milstolpebetalningar om 52,25 MUSD.

MIV-210 – Polymerashämmare för behandling av hepatit B och HIV. MIV-210 har i tidigare genomförda prekliniska studier uppvisat god effekt mot Hepatit B-virus (HBV) samt visat goda farmakokinetiska egenskaper i fas I.

MIV-210 utlicensierades under 2006 till Tibotec. Under tredje kvartalet 2007 återlämnade Tibotec licensrättigheterna varvid Medivir överförde licensrättigheterna till det kinesiska läkemedelsbolaget Hainan Noken Pharmaceutical Industry Ltd. Noken avser att utveckla MIV-210 till ett läke-medel för behandling av Hepatit B och kommer att ansvara för och finansiera de studier som krävs för att registrera ett framtida läkemedel. Noken har rätt att sälja MIV-210 i Asien och Medivir har behållit marknadsrättigheterna i övriga delar av världen. Medivir kan under produktutvecklingens gång erhålla 7 MUSD i delbetalningar samt en tvåsiffrig royalty på Nokens framtida försäljningsintäkter.

MIV-150 – Prekliniska data visar att MIV-150 har en god effekt mot HIV.

Medivir har vederlagsfritt upplåtet rätten att i utvecklingsländer använda MIV-150 för topikal användning i en vaginal mikrobicid till Population Council, som är en New York-baserad organisation utan vinstintresse. Population Council ansvarar för utveckling och finansiering av kommande kliniska studier. För användning i andra länder har Medivir rätt till intäkter och på den nordiska marknaden har Medivir option att erhålla ensamrätt. Medivir och Population Council har beviljats anslag från NIH (National Institutes for

F Ö R V A L T N I N G S B E R Ä T T E L S E

MIV-160 – Polymerashämmare som befinner sig i preklinisk utveckling för behandling mot HIV. Medivir utlicensierade projekt i februari 2007 till det kinesiska bolaget Guangdong Lantai Viewland Pharmaceutical Co. Ltd.

men under tredje kvartalet 2007 överfördes licensrättigheterna till Beijing Mefuvir Medicinal Technology Co Ltd i Kina som kommer att ansvara för och finansiera den kliniska utvecklingen och kommersialiseringen av läkemedels-substansen mot HIV i Asien. Medivir har behållit rättigheterna till MIV-160 i övriga länder.

Enligt avtalet med Mefuvir ingår en skyldighet att på Medivirs begäran göra en betalning i form av aktier i bolaget (ägarandel 5%). Dessutom kom-mer man att betala royalty på försäljning av både oral och topikal användning av MIV-160.

MIV-170 – en polymerashämmare för behandling av HIV som utlicensierades til Myers Squibb 2006. Under tredje kvartalet 2007 avslutade Myers Squibb utvecklingen då projektet inte nådde upp till den av Bristol-Myers Squibb önskade profilen. Medivir har valt att inte utveckla MIV-170 vidare i egen regi.

Finansiell ställning

Koncernens kassaflöde för den löpande verksamheten under året upp-gick till -70,4 (-90,0) MSEK. Kassaflödet från den löpande verksamheten har på verkats positivt av den högre nettoomsättningen och av det förbättrade rörelseresultatet.

Koncernens kassaflöde från finansieringsverksamheten under året uppgick till 217,3 (-11,4) MSEK. Ökningen förklaras huvudsakligen av årets nyemission som inbringade 215,1 MSEK. Vid årets slut fanns 0,0 (6,9) MSEK i räntebärande skulder, då ett banklån har amorterats under året. Koncernens soliditet vid utgången av året uppgick till 83,7 (65,0) procent.

Likvida medel inklusive kortfristiga placeringar med en löptid om högst tre månader uppgick vid årets slut till 329,3 (195,1) MSEK.

För en redogörelse av Mediviraktien och teckning- och optionsprogram, se vidare under avsnittet ”Mediviraktien” sidan 8. För en redogörelse av Medivirs finansiella risker och tillämpade principer för finansiell riskstyrning, se vidare not 8 ”Finansiella risker”. För en redogörelse av de sex senaste årens utveckling av verksamheten, se vidare Medivirs sexårsöversikt sidan 52.

Investeringar

Bruttoinvesteringar i materiella och immateriella anläggningstillgångar upp-gick under året till 12,9 (5,5) MSEK, och avser främst forskningsutrustning och ombyggnad av befintliga forskningslokaler.

Investeringar i inventarier, verktyg och installationer uppgick till 12,9

Investeringar i inventarier, verktyg och installationer uppgick till 12,9

Related documents