• No results found

11 VÝSLEDKY VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ

11.1 F AKTOGRAFICKÉ ÚDAJE

Otázka č. 1: Pohlaví.

Na tuto otázku odpověděli všichni respondenti, tedy 37 osob.

Šetření se zúčastnilo 21 učitelů a 16 učitelek, z čehož vyplývá, že na 2. stupni základních škol v Liberci tělesnou výchovu vyučuje více mužů.

Tabulka č. 3: Výsledky dosud provedených šetření k počtu učitelů tělesné výchovy podle pohlaví

a jejich využití ve školní tělesné výchově Zdroj: Reguli, aj. (2013), Macek (2011), Machovský (2012), vlastní

58 Otázka č. 2: Věk.

Na tuto otázku odpověděli všichni respondenti (37).

Tabulka č. 4: Věk pedagogů

Z tabulky vyplývá, že mezi vyučujícími tělesné výchovy jsou nejvíce zastoupeni učitelé do 45 let. Ve věku do 45 let vyučuje tělesnou výchovu na 2. stupni základních škol 21 mužů a 10 žen. Od věku 46 let vyučují tělesnou výchovu pouze ženy.

Výzkum realizovaný v letech 2007 až 2012 v Jihomoravském, Jihočeském a Olomouckém kraji a zveřejněný v publikaci Společenský význam gymnastiky, tance a úpolů zjistil, že průměrný věk učitelů tělesné výchovy 2. stupně základních škol je 40,5 roku. Východočeském kraji je 39,2 roku.

Otázka č. 3: Délka pedagogické praxe výuky tělesné výchovy.

Na tuto otázku odpověděli všichni respondenti (37).

Tabulka č. 5: Délka pedagogické praxe při výuce tělesné výchovy délka pedagogické

59

Učitelé mají nejčastěji praxi do 15 let – 27 odpovědí. Více než 26 let praxe ve výuce tělesné výchovy mají pouze 4 ženy.

Výzkum realizovaný v letech 2007 až 2012 v Jihomoravském, Jihočeském a Olomouckém kraji a zveřejněný v publikaci Společenský význam gymnastiky, tance a úpolů zjistil, že průměrná délka praxe učitelů tělesné výchovy je 14,86 roku.

Daniel Machovský výzkumným šetřením provedeným v roce 2012 na základních školách v Opavě zjistil, že v průměrná délka praxe učitelů ve výuce tělesné výchovy na 2. stupni základní školy je 14,8 roku.

Dle výzkumného šetření Pavla Macka z roku 2011 je v regionu Náchodsko ve Východočeském kraji průměrná délka praxe učitelů tělesné výchovy 13 let.

Otázka č. 4: Splňujete kvalifikační požadavky pro výuku tělesné výchovy na 2. stupni ZŠ?

Na tuto otázku odpovědělo 36 respondentů, 1 respondent neodpověděl.

Tabulka č. 6: Splnění kvalifikačních požadavků pro výuku tělesné výchovy na 2. stupni ZŠ

splnění kvalifikačních požadavků ano ne

muži 19 1

ženy 14 2

celkem 33 3

Zdroj: vlastní

Kvalifikační požadavky pro výuku tělesné výchovy splňuje tedy naprostá většina učitelů ‒ 33 učitelů z 36 respondentů, kteří odpověděli na otázku.

Splněním kvalifikačních požadavků se ve svém výzkumném šetření zabýval v roce 2010 i Petr Šír, který dospěl k závěru, že z 34 respondentů bylo 31 aprobovaných pro výuku tělesné výchovy na 2. stupni základní školy.

60 Otázka č. 5: Kde tělesnou výchovu vyučujete?

Na tuto otázku odpověděli všichni respondenti (37).

Tabulka č. 7: Výuka tělesné výchovy na základní škole nebo gymnáziu místo výuky tělesné

Z tabulky vyplývá, že k otázkám ve výzkumném šetření se vyjádřil pouze 1 muž vyučující na víceletém gymnáziu.

Otázka č. 6: Kolik vyučovacích hodin tělesné výchovy týdně vyučujete?

Na tuto otázku odpověděli všichni respondenti (37).

Graf č. 1: Počet hodin tělesné výchovy, které učitelé vyučují v rámci týdne

Zdroj: vlastní

Učitelé, a to muži i ženy, nejčastěji vyučují týdně 7 až 12 hodin tělesné výchovy na 2. stupni základních škol; odpovědi jsou znázorněny v uvedeném grafu. Vážený průměr zjištěných počtů hodin je 9,3 hodiny týdně.

Petr Šír v roce 2010 dospěl v podstatě ke stejnému výsledku, kdy výzkumným šetřením zjistil, že učitelé týdně průměrně vyučují 8,8 hodiny tělesné výchovy.

6

61

Otázka č. 7: Jak početná skupina žáků cvičí v rámci vyučovací jednotky?

Na tuto otázku odpověděli všichni respondenti (37).

Graf č. 2: Počet žáků cvičících současně v hodině tělesné výchovy

Zdroj: vlastní

Učitelé nejčastěji učí skupiny o velikosti 16–30 cvičenců, přičemž se nikdy nejedná o skupinu, která by měla víc jak 30 cvičenců.

Otázka č. 8: Jaké je složení třídy, ve které vyučujete tělesnou výchovu?

Na tuto otázku odpověděli všichni respondenti (37).

Graf č. 3: Složení třídy podle pohlaví žáků

Zdroj: vlastní

Respondenti působí jako učitelé tělesné výchovy pro obě pohlaví, přičemž podrobné rozdělení podle pohlaví je uvedeno v tabulce č. 21 v kapitole 11. 3 Úpoly ve výuce tělesné výchovy.

Petr Šír došel průzkumem realizovaným v základních školách okresu Liberec ke stejnému závěru, tedy že učitelé nejčastěji učí tělesnou výchovu chlapce i dívky.

4

pouze chlapci pouze dívky chlapci i dívky počet odpovědí

62

Otázka č. 9: Ve kterých ročnících tělesnou výchovu vyučujete?

Na tuto otázku odpověděli všichni respondenti (37). Respondenti měli možnost označit více alternativ.

Graf č. 4: Ročníky, kde učitelé vyučují tělesnou výchovu

Zdroj: vlastní

Podrobnou analýzou odpovědí bylo zjištěno, že respondenti nejčastěji působí jako učitelé tělesné výchovy ve všech ročnících na 2. stupni základní školy – 26 odpovědí. Detailní rozdělení podle pohlaví je uvedeno v tabulce č. 21 v kapitole 11. 3 Stav výuky úpolů v rámci tělesné výchovy.

Také Daniel Machovský došel výzkumným šetřením v roce 2012 k závěru, že učitelé 2. stupně základních škol v Opavě vyučují tělesnou výchovu ve více ročnících, a to nejčastěji v kombinaci 6. až 9. ročník, tedy na celém 2. stupni základní školy.

Pavel Macek průzkumem na základních školách v regionu Náchodsko ve Východočeském kraji v roce 2011 rovněž zjistil, že většina učitelů (12 z 15) tělesnou výchovu vyučuje na celém 2. stupni základní školy.

I Petr Šír v roce 2010 stanovil stejný závěr, totiž že učitelé v okrese Liberec vyučují tělesnou výchovu nejčastěji ve všech ročnících 2. stupně základní školy.