• No results found

2.2.1 Du tycker att studenterna l¨ar sig bra av f¨orel¨asningar.

I Figur 3 ¨ar alla l¨arare p˚a den positiva sidan (vi har medvetet inte givit n˚agot mittalternativ), tio inst¨ammer delvis och tre inst¨ammer helt. En hade den inte helt ov¨antade kommentaren ”Hur ska jag kunna veta det?”.

2.2.2 Du tycker att studenterna brukar l¨asa avsnittet i kursboken innan f¨orel¨asningen.

Som Figur 4 visar, tror de flesta l¨ararna att studenterna i regel inte l¨aser i f¨orv¨ag. En l¨arare tyckte i en muntlig kommentar att det var helt naturligt, vissa studenter g˚ar p˚a f¨orel¨asningarna och andra l¨aser kursen mer p˚a egen hand.

instämmer

0246810

0 0

10

3

inte alls i regel inte delvis helt

Figur 3: Studenterna l¨ar sig bra av f¨orel¨asningar.

instämmer

0246810

1 10

2 0

inte alls i regel inte delvis helt

Figur 4: Studenterna brukar l¨asa av-snittet i kursboken innan f¨orel¨asnin-gen.

instämmer

01234567

1 3

7

2

inte alls i regel inte delvis helt

Figur 5: Studenterna ¨ar f¨or passiva vid f¨orel¨asningar.

2.2.3 Du tycker att studenterna ¨ar f¨or passiva vid f¨orel¨asningar.

De flesta l¨ararna inst¨ammer delvis i att studenter ¨ar f¨or passiva vid f¨orel¨as-ningar, men alla svarsalternativen finns representerade, se Figur 5.

2.2.4 Hur stora brukar studentgrupperna vara p˚a dina f¨orel¨ as-ningar?

Alltf¨or stora studentgrupper kan utg¨ora en sv˚arighet n¨ar man vill aktivera studenterna. Vi fr˚agade hur stora grupperna brukar vara p˚a f¨orel¨asningarna, hur stora grupper l¨ararna skulle vilja ha, och vad som hindrar en eventuell

¨onskan om f¨or¨andring.

P˚a fr˚agan om hur stora studentgrupper de brukar ha, har n˚agra l¨arare kryssat f¨or flera alternativ. Som vi ser i Figur 6, har de flesta erfarenhet av att f¨orel¨asa f¨or grupper om mer ¨an 100 studenter, medan n˚agra oftast har sm˚a grupper. De kurser som ligger p˚a programmens senare ˚ar, och som ¨ar frivilliga, brukar naturligtvis inte ha lika m˚anga studenter som de obligato-riska kurserna i b¨orjan av utbildningen.

mindre än 20 20−30 30−60 60−100 fler än 100

0246810

1

3

4

6

10

Figur 6: Hur stora brukar studentgrupperna vara p˚a dina f¨orel¨asningar?

mindre än 20 20−30 30−60 60−100 fler än 100

02468

1

4

7

6

1

Figur 7: Hur stora studentgrupper skulle du vilja ha p˚a f¨orel¨asningar?

2.2.5 Hur stora studentgrupper skulle du vilja ha p˚a f¨orel¨ asnin-gar?

Aven p˚¨ a fr˚agan om hur stora grupper man skulle vilja ha har n˚agra kryssat f¨or flera alternativ. Det vanligaste svaret i Figur 7 ¨ar att man skulle vilja ha f¨orel¨asningsgrupper om 30 – 60 studenter.

Om man j¨amf¨or svaren p˚a denna och f¨oreg˚aende fr˚aga s˚a ser man att de som har sm˚a grupper i allm¨anhet ¨ar n¨ojda med det. Ingen ¨onskar sig st¨orre grupper. Av de som har stora grupper skulle de flesta vilja minska dem, men ett par l¨arare skiljer sig fr˚an m¨angden: en brukar ha mer ¨an 100 studenter och ¨ar n¨ojd med det, den andra har inte kryssat f¨or n˚agot alternativ utan skriver som kommentar att antalet inte ¨ar s˚a viktigt.

2.2.6 Om du har givit olika svar p˚a fr˚agorna 2 och 3, vad upplever du som hinder f¨or att ¨andra gruppstorlekarna?

Av Figur 8 framg˚ar att alla som har svarat p˚a den h¨ar fr˚agan anser att det

¨ar ekonomin som ¨ar problemet. En person tycker dessutom att inst¨allningen p˚a institutionen ¨ar ett hinder. En annan person ger kommentaren att grupp-storlekarna p˚a f¨orel¨asningar inte beh¨over ¨andras.

ekonomi struktur programråd institution annat

02468 8

0 0

1

0

Figur 8: Vad upplever du som hinder f¨or att ¨andra gruppstorlekarna?

2.2.7 G¨or du n˚agot s¨arskilt f¨or att aktivera studenterna under f¨orel¨asningarna?

Tv˚a personer valde att inte svara p˚a fr˚agan om studentaktivering, och en har svarat ett kort ”nej”. Bland de ¨ovriga finns det flera variationer p˚a temat

”st¨aller fr˚agor”, en brukar st¨alla provocerande fr˚agor, en annan presenterar exempel och l˚ater studenterna gissa vad man kommer att komma fram till.

N˚agra tar upp betydelsen av humor: ”Kommer med ett och annat d˚aligt sk¨amt.” En l¨arare brukar genomf¨ora praktiska slumpf¨ors¨ok.

En annan kommentar var: ”Jag brukar ge dem f¨orel¨asningen som stencil.

D˚a beh¨over de inte anteckna utan kan lyssna ist¨allet. (Jag vet inte om det aktiverar eller passiviserar.)”. Detta ledde till en intressant debatt vid den muntliga presentationen. N˚agra personer var av ˚asikten att studenterna kan koncentrera sig b¨attre p˚a att lyssna om de inte beh¨over anteckna hela tiden, medan andra ans˚ag att sj¨alva antecknandet bidrar till inl¨arningen. Andra m¨ojliga nackdelar ¨ar att koncentrationen faktiskt kan f¨ors¨amras n¨ar studen-ten inte beh¨over anteckna, och att det kan k¨annas meningsl¨ost att g˚a till f¨orel¨asningar om man ¨and˚a f˚ar alla anteckningar utdelade. ˚A andra sidan kan den l¨arare som delat ut sina f¨orel¨asningsanteckningar tj¨ana in tid genom att inte skriva s˚a mycket p˚a tavlan, och i st¨allet koncentrera sig mer p˚a att rita f¨orklarande figurer och ge ”extra” information ut¨over det skrivna.

2.2.8 Brukar du anv¨anda OH-bilder p˚a dina f¨orel¨asningar?

P˚a matematikum skriver f¨orel¨asaren oftast p˚a tavlan. Vi fr˚agade om anv¨and-ningen av overheadbilder p˚a f¨orel¨asningarna. Som kan ses i Figur 9, svarade de flesta att de anv¨ander OH-bilder ibland, n˚agra att de inte anv¨ander dem alls, och endast en person anv¨ander alltid OH p˚a sina f¨orel¨asningar.

S˚a h¨ar i efterhand kan man tycka att vi borde haft fler och utf¨orligare svarsalternativ. Ska ”alltid” tolkas som ”n˚agon OH p˚a varje f¨orel¨asning”

02468

4

8

1

Aldrig Ibland Alltid

Figur 9: Brukar du anv¨anda OH-bilder p˚a dina f¨orel¨asningar?

0123456 6

0

1

Aldrig I efterhand I förväg

Figur 10: Om du anv¨ander OH-bilder, brukar du d˚a dela ut detta ma-terial till studenterna?

taldemo grupp stor grupp annan form

02468 8

7

3 3

Figur 11: Undervisningsformer p˚a lektioner.

eller ”hela f¨orel¨asningarna p˚a OH”? De som har svarat ”ibland”, menar de

”n¨astan alltid” eller ”vid n˚agot enstaka tillf¨alle”? Tyv¨arr fick vi inte tid att prata om detta vid v˚ar muntliga redovisning.

2.2.9 Om du anv¨ander OH-bilder, brukar du d˚a dela ut detta material till studenterna?

En l¨arare brukar dela ut materialet i f¨orv¨ag, ¨ovriga svarande s¨ager ”nej” i Figur 10. Flera av dessa har motiverat sina svar: ”Inte n¨ar det ¨ar s˚a m˚anga.

I mindre grupper: ja.” skriver en. En annan f¨orklarar: ”Mina OH-bilder inneh˚aller formuleringar av definitioner, satser eller r¨akneregler i fall dessa

¨ar l˚anga. Dessa finns alltid i kursboken.”

Related documents