• No results found

Under transkriberingarna framkom det uppfattningar om kringliggande faktorer som kan påverka det pedagogiska deltagandet och barns lek:

”Försvåra är ju när vi är ont om personal, när barn vill något och man är ensam, det är omöjligt.

Så det är personalfrånvaro som försvårar” (P5).

I citatet speglas uppfattningen om hur personalbrist kan vara en bidragande faktor som försvårar pedagogernas deltagande i barns lek. I följande citat kommer ytterligare en uppfattning som bekräftar personalfrånvaro som en faktor som hindrar deltagandet:

“Man är inte alltid så många pedagoger att man alltid kan gå och leka med barnen. för att det ringer, det är någon som behöver gå på toaletten det kanske är man är själv ute med, eller få pedagoger ute på några barn så du kan inte leka och vara uppe i en lek. du måste hålla koll så att ingen slår sig eller att det händer någonting. Att man kanske måste gå ur en lek för att man behövs vara någonstans så” (P2).

Här framkommer uppfattningen om när pedagoger är ensam med ett flertal barn kan det bli svårt att delta i leken eftersom de kanske behöver lämna leken på grund av utomstående faktorer, som exempelvis att ett annat barn behöver hjälp med att gå på toaletten. Vi tolkar detta genom pedagogens uppfattning som att pedagogen ser på sitt deltagande som svårt att genomföra fullt ut i en lek. Då andra arbetsuppgifter tar fokus från de barn som inte är med i samma lek och att man riskerar att behöva kliva ur leken för ofta och därmed råka förstöra den för barnen.

“Förut var vi fyra och då var det mycket enklare att bara kunna vara med barnen för då hade vi ett huvud till som kunde hjälpa att springa på toaletten och sådär, för det är väldigt mycket toalettspring. Det är egentligen det som är den största faktorn som gör att man inte kan fördjupa sig så mycket i leken” (P1).

Pedagogen i citatet uttrycker en uppfattning om att det var enklare att delta i barnens lek förut när de hade fler pedagoger på avdelningen, då detta underlättade deltagandet när de kunde hjälpas åt att ta hand om moment som låg utanför leken. Uppfattningen tyder även på att personalfrånvaro kan vara en stor orsak till att pedagogen anser sig själv inte kunna delta djupt i barnens lek.

“Förenklar deltagandet är ju när man vet att någon annan har koll på andra bitar, då kan man gå in aktivt och vara med” (P4).

Något som uttrycks kunna förenkla deltagandet i leken är uppfattningen om att det finns personal som kan hålla koll på de arbetsuppgifter som finns utöver leken. Vi tolkar det som att pedagogen betraktar sitt deltagande i leken som enklare att genomföra när de vet att det finns personal som styr upp allt det andra och att det kan skapa en trygghet i att kunna fördjupa sig mer i barnens lek tillsammans med barnen.

“Det är allt ifrån antal pedagoger gentemot hur många barn man är. Vilken typ av barn man har, vilken grupp har vi, har vi en bra sammansättning av barn eller har vi barn som kräver väldigt mycket av olika slag” (P7).

En annan uppfattning som uttrycks är att förutom vilket antal barn gentemot antal pedagoger det är kan det även spela roll vilken typ av barngrupp de har. Vi tolkar det som att pedagogen upplever sitt deltagande i leken som möjligen enklare eller svårare beroende på hur barnen i gruppen fungerar tillsammans och att det kan vara en faktor som avgör hur pass delaktig de kan vara i leken.

“Det gäller att det finns tid, att man som pedagog kan observera och se de här barnen som inte, de kanske försöker närma sig leken men de kan inte göra det. Då måste man vara den som är lyhörd och kan se och ge en knuff in och att man även är med då” (P2).

Ytterligare en faktor som framkommer är genom pedagogens uppfattning i citatet att tiden kan ha en stor betydelse för om de kan delta i barnens lek och på vilket sätt pedagoger har möjlighet att göra det.

Vi tolkar det som att pedagogen betraktar tiden som en viktig aspekt för vilket utrymme det kan finnas för pedagogen att delta i leken samt att den kan påverka hur lyhörd de som pedagog har möjlighet att vara gentemot barnen.

“Tiden för att få göra allt är jätteviktig också och det finns inte alltid så mycket tid för planering och så vidare. Tid till reflektion och pedagoger är ett måste för att det ska fungera” (P5).

Pedagogen i citatet uttrycker också tiden som en möjlig faktor som påverkar hur pedagogen kan delta i leken. Vi tolkar citatet som att pedagogen uppfattar att tiden är viktig för att pedagogen ska kunna delta i leken samtidigt som pedagogen uttrycker att det ofta kan gå åt för mycket tid till annat.

“ibland är det så att man ha för mycket pappersarbete och data så man inte hinner att vara med och delta. Ibland är det ganska mycket styra upp saker som gäller pedagogerna, så man känner att det tas tid ifrån barnen. Jag som har jobbat länge tycker nu att det är mindre tid man är i barngruppen.

Just att det är så mycket annat man ska göra, beställningar, bokningar. Jag personligen tycker inte att vi i vår verksamhet kan säga att det är på grund av för stora barngrupper som vi inte hinner med” (P6).

En annan uppfattning gällande faktorer som påverkar deltagandet och barns lek är att pedagogen uppfattar det som att andra arbetsuppgifter kan ta tid från barngruppen. Detta uttrycks i citatet genom att pedagogen nämner hur antalet arbetsuppgifter utanför barngrupp har ökat sedan pedagogen började att arbeta inom verksamheten. Vi tolkar det som att pedagogen betraktar ökningen av arbetsuppgifter som ett hämmande för deltagandet och barns lek. Då det uppfattas vara för mycket annat som ligger på deras axlar snarare än att det är för stora barngrupper gentemot personal som försvårar deltagandet i leken.

“Det är ofta miljön som ställer till det, i och med att vi också äter här inne så måste vi ju städa undan, det hade varit stor skillnad om man hade haft en matsal att nyttja. Sen ska det ju städas inför varje dag, golven ska vara rena så att städet kan genomföra sitt arbete, så har det byggts en

43 bana på golvet så måste den plockas bort av den anledningen. Så i viss mån påverkar rutinerna leken, så är det ju” (P3).

I citatet ovan uttrycks uppfattningen om att lokala förhållanden kan vara en orsak till att barns lek hämmas. Vi tolkar det som att uppdelningen av rum uppfattas av pedagogen som ett hinder då barnen på avdelningen äter i samma lokal som de också leker i. Detta kan medföra ett måste att städa undan den lek som är framplockad. Pedagogen uttrycker även en uppfattning om att andras rutiner kan påverka barnens lek då exempelvis städpersonal ska kunna genomföra sina arbetsuppgifter kan det påverka leken på så vis att den behöver avslutas och plockas undan för att städningen ska kunna bli ordentligt genomförd.

Diskussion

Utifrån vårt syfte med att tolka och förstå några pedagogers uppfattningar om sitt deltagande i barns lek och samma pedagogers uppfattningar om de faktorer som kan komma att påverka sitt eget deltagande så kommer detta avsnitt behandla det resultat som framkommit genom empirin i relation till vårt bakgrundsavsnitt. Avsnittet är uppdelat efter våra tre forskningsfrågor där vi diskuterar och försöker att besvara dessa utifrån den insamlade empirin. Avslutningsvis kommer en slutsats av vår diskussion i ett försök att belysa vårt problem.

Related documents