• No results found

4. Presentation av datamaterialet

4.5 Fall 5 It-företaget

Adam är delägare och VD på ett It-företag som arbetar med konsultation. Företaget startades 2008 tillsammans med Adams bror. De är majoritetsägare, men totalt är de 7 ägare i företaget då vissa anställda erbjudits att köpa in sig. It-företaget växte under 2014 till att bli ett medelstort företag. Företaget präglas av en stark kultur som har skapats av ledningen. Det finns en tydlig bild av hur företaget ska drivas och vilken typ av medarbetare som ska anställas, och där öppenhet och ärlighet värderas högt.

41 4.5.1 Formell styrning

På företaget är tydlighet viktigt. Detta skapas genom tydliga instruktioner och påkostade introduktioner för att få medarbetarna att veta vad de ska göra och sedan göra det rätt. På företaget är värderingar centralt och arbetssättet är utformat utifrån dessa. Enligt VD är det viktigt att kunna säga ifrån om felaktigt arbete utförs, ”för att det ska vara bäst för verksamheten så måste du kunna ta obekväma beslut, och stå fast vid dem”. För att få medarbetarna att arbeta på eftersträvat vis menar VD att det ibland kan krävas att de som inte passar in på företaget hjälps vidare. Samtidigt poängterar han att det genom skickligt och tydligt chefskap inte krävs att medarbetare tillrättavisas särskilt mycket. Vidare skapas incitament genom att medarbetare som lycktas med nya affärer belönas och om anställda verkligen brinner för sitt jobb och gör mer än vad som förväntas kan de bli erbjudna att köpa in sig i företaget.

Företaget har ett flertal ekonomisystem och tidrapporteringssystem vilka enligt VD är viktiga för att kunna ha ordning och reda i företaget. Det är viktigt med struktur och ibland har företaget strukturerats som om det vore större än vad det faktiskt är, vilket visar på att de har arbetat med att formalisera styrningen. På företaget arbetas det även med att genomföra en del nödvändiga förändringar för att bli allt mer strukturerade, eftersom att det ser ut att krävas i framtiden. För att följa upp verksamheten samlar VD månadsvis in information från cheferna i företaget. För att utvärdera informationen som VD får, tas input från andra medarbetare där potentiella lösningar diskuteras fram. VD planerar alltid för ett värsta scenario, vilket gör att det lättare att handskas med motgångar när de väl dyker upp. Informationen sammanställs sedan och delges medarbetarna genom ett månadsbrev.

Kultur och värderingar är viktigt på företaget. Detta har eftersträvats då VD menar att om det finns en tillräckligt stark kultur på företaget så sköter företaget sig självt. Han ser sig själv som företagets starkaste kulturbärare och det är först när kulturen är tillräckligt stark som det går att ta ett steg tillbaka. Alla anställda är likasinnade men för den skull inte likadana. Dock måste de präglas av äkthet. För VD är det a och o att allt inom företaget är äkta. Han menar att förtaget måste vara roligt, det måste finnas något mer än själva arbetsuppgiften, där människan får vara i fokus. De har fokuserat på att hjälpa vidare fel kulturbärare då de inte är bra för verksamheten. Detta eftersom att ett fåtal medarbetare som är fel kulturbärare kan “dra ner hela organisationen”. På företaget är de ärliga mot varandra och vill inte behålla medarbetare som inte trivs i företaget.

För att upprätthålla den starka kulturen är lojalitet viktigt, “Jag är lojal mot mina medarbetare, och jag förväntar mig att de är lojala mot företaget, inte mig nödvändigtvis”. Den starka gemenskapen som finns i företaget bygger på att de tillsammans ska skapa traditioner och att det i sin tur ska skapa ett sammanhållet arbetssätt. Därför brukar de ha

42 gemensamma aktiviteter som exempel tränar de tillsammans en gång i veckan. Genom små och enkla aktiviteter skapas gemensamma historier och på så vis en god sammanhållning.

På företaget är kunden i fokus och det är det företaget kretsar kring. Det innebär att medarbetarna är anställda för kundernas skull och inte sina chefers skull. Cheferna ska endast finnas där för att stötta deras arbete. Att ha ett sådant synsätt menar VD kan ligga till grund för det starka driv som medarbetarna har. 4.5.2 Informell styrning På företaget sker arbete självständigt. Medarbetarna är självgående och får ta eget ansvar. Eftersom företaget enligt VD har väldigt duktiga medarbetare försöker de undvika att styra dem i detalj eftersom det kan göra medarbetarna omotiverade. Detta har fungerat och VD behöver inte veta exakt vad som sker i verksamheten hela tiden. Arbetssättet på företaget beskrivs enligt följande: “Det är en total delegering skulle jag säga. Det här är målet, det här är resurserna och det här är ungefärlig metod som jag föreslår. Har du ett bättre förslag så gör det. Utifrån det så, sen så kör dem”

Att vara involverad och engagerad i verksamheten är viktigt för VD. Han vill gärna vara synlig bland medarbetarna och uttrycker att det är viktigt att försöka vara behjälplig där det går. Ibland kan det dock finnas sådant som VD vill styra över själv, vilket främst är större beslut som dock ofta fattas i samråd med övriga delägare. Detta uttrycks genom “det är inte ett one-man-band, jag fattar det också, men jag fattar även mitt värde i det. Vilket betyder att vissa saker styr jag också med järnhand”.

När det kommer till medarbetarnas delaktighet bär VD ansvaret samtidigt som delegeringen är stor. Medarbetarna har stor möjlighet att påverka sitt eget arbete, förutsatt att det sker inom de givna ramar som de är anställda för. Vidare är det dock möjligt att låta medarbetarna bestämma och tala om hur arbetet ska utföras. Detta exemplifieras genom att VD uttrycker att han kan säga till medarbetarna “vad vill ni att jag ska säga nu? Bra! Då säger jag det”. I företaget kan även förändringar i vissa fall initieras utifrån medarbetarna genom att de tar upp frågor de brinner för och vill utveckla i företaget.

VD tydliggör att det inte finns någon prestige i att sitta kvar och jobba längst om dagarna. Däremot jobbar de på ordentligt när de väl jobbar och arbetet utförs noggrant. Han beskriver företaget genom att säga:

43 “Vi ska studsa som en pingisboll i en betongvägg. Men det betyder ju inte att du ska göra allt som kommer till dig direkt. Men du måste vara duktig på att prioritera och vara handlingskraftig i det du gör.”