• No results found

Familj, utbildning, arbetsmarknad och samhällets normer

5. Resultat

5.3 Familj, utbildning, arbetsmarknad och samhällets normer

Vid frågan kring vilka yrken Olle har runtomkring sig berättar han att det är en variation av såväl yrke som utbildningsnivå. Exempelvis civilekonom, mekaniker och sierska. Hemma hos Olle talas det om karriär som det man önskar arbeta med och vägen dit. Han berättar att det är viktigt att sätta upp mål men att det nödvändigtvis inte behöver vara ett mål som siktar mot ett högstatus yrke. I hans umgängeskrets är framtid och karriär inte ett ämne som diskuteras i någon större grad. Vad han själv tror har påverkat sin syn på karriär är den press han upplever påtvingas av samhället kring vikten av att studera och skapa sig en bra karriär.

Fatima beskriver att hon i sin omgivning har ett antal familjemedlemmar som arbetar inom lågkvalificerade yrken som inte kräver någon högre utbildning så som lokalvårdare eller fabriksarbetare. Hon ser de yrkena som nödvändiga och som en inkomstkälla men upplever också ett missnöje från de familjemedlemmar som arbetar inom dessa yrken. Fatima berättar att hennes mamma stödjer henne i att hon ska välja det yrke som hon vill ha för att hon ska slippa ångra sig i framtiden. Bland vännerna pratar de mycket om karriär på det sättet att de vill ”lyckas”, både i arbete och i det sociala livet. Hon menar att det är viktigt att kunna ge sina framtida barn ett bra liv. Fatima tror själv att hennes tankar om en framtida karriär har påverkats av det faktum att hon i Turkiet har sett människor leva i misär.

En stor del av människorna i Aaleyhas närhet varken arbetar eller har en högre utbildning. Hon berättar att släktingar boende på en annan geografisk plats har högre akademisk utbildning så som exempelvis läkare. Hemma hos Aaleyha nämner hon att det inte pratas om karriär utan diskussionen kring framtid är fokuserad på den ekonomiska delen. Något hon menar beror på den ekonomiska situation hon beskriver finns hemma. Hennes mamma är sjukskriven vilket bidrar till en försämrad inkomst. Aaleyha menar att

29

det som har påverkat hennes syn på karriär är hur hon upplever att unga vuxna i dagens samhälle har det. Hon berättar även om en påverkansfaktor som det faktum att hon läser mycket böcker.

I Mahdis närhet finns ett stort spann av olika yrken, allt ifrån busschaufförer, apotekare, restaurangyrken och vårdyrken. Hon berättar om att det pratas mycket om karriär i hennes närhet, både från vänner och från familj. Hon uttrycker också att det är viktigt för henne att prata om det. Inom familjen pratar Mahdis mycket med sin bror om karriär och vad de vill göra i framtiden. Hon berättar också att föräldrarna stöttar syskonen i deras val kring utbildning. Men att utbilda sig är av stor vikt hos familjen. I Mahdis vänkrets pratas det en del om karriär som något man bygger upp med tiden. Hon nämner även att de pratar om status i relation till yrken men att det inte har en avgörande roll för dem. Att hon ser på begreppet karriär som hon gör tror hon själv beror på att hon redan nu har en viss arbetslivserfarenhet samt äldre vänners influenser.

Elin berättar att hon i sin närhet har yrken så som sjöman, vaktmästare och vänner som arbetar på café. I familjen och vänskapskretsen pratas det om karriär sporadiskt och då nämns vikten av att ha ett bra arbete. Elin tror att vad föräldrarna menar med ett bra arbete är ett arbete där hon trivs och känner sig hemma. Bland vännerna upplever Elin mer att det pratas om framtiden i större drag och att karriär inte är något som de behöver fokusera på riktigt än. Dock berättar hon att flera av hennes vänner redan har en klar tanke kring framtida yrke. Elin tror att den synen hon har på karriär kommer från hur man pratar om det i hennes närhet men kan inte specificera mer än så.

Yousef beskriver att hans familj och släkt inte har någon högre utbildning då många av dem kommit till Sverige i vuxen ålder och då har börjat arbeta för att försörja sig. Han berättar att flera arbetar inom exempelvis produktion där arbetet är fysiskt krävande. I familjen brukar inte ordet karriär användas men diskussionen kring framtida yrken är närvarande. Yousef berättar att i den umgängeskrets han har är karriär synonymt med att vara framgångsrik och tjäna mycket pengar. Yousef funderar på vad för karriär han ska behöva ha för att kunna försörja sig och menar att samhället som det ser ut idag har påverkat synen han har på karriär och varför det är viktigt. Han beskriver att han blir orolig för sin egna framtida karriär när han ser den arbetslöshet som finns bland unga. Yousef tror också att hans syn på karriär har påverkats av att ha sett arbetsmarknaden från de lågutbildades sida. Hur svårt det är att skapa en karriär, så som han vill ha den, utan utbildning.

30

Deniz beskriver att han i Sverige inte har någon stor variation av yrken runtikring sig. Däremot i Libanon har han släktingar med högre akademisk utbildning, exempelvis arkitekt och ekonom. Han berättar att med familjen diskuteras det karriär och framtid i form av hur viktigt det är med utbildning samt att hans föräldrar arbetar inom yrken där det inte krävs någon högre utbildning. Hans pappa arbetar inom fabrik vilket Deniz ser som att han har en karriär. Dock anser inte Deniz att hans mammas arbete inom barnomsorgen kan ses som en karriär. Föräldrarna ser gärna att Deniz och hans bror ska läsa 5 år på universitetet, gärna i direkt anslutning till gymnasiet. Anledningen till det är att de tror att det ger chans till en bättre karriär berättar Deniz. Vid frågan om vad han själv tror har påverkat hans syn på karriär så berättar Deniz om sin uppväxt. Han menar att det faktum att han växt upp utan några större ekonomiska tillgångar har gjort att han ser det som viktigt med karriär för att kunna försörja sig.

I samtliga intervjuer har framkommit att begreppet karriär inte diskuteras i någon större utsträckning i skolan. Det enda som har lyfts av respondenterna är att de fått en viss information kring möjliga vägar efter gymnasiet från skolans studie- och yrkesvägledare.

5.4 Sammanfattning

Under intervjuerna med respondenterna framkom vissa liknande drag kring vad begreppet karriär innebär. Tankar som framkom hos respondenterna kan ses som fyra huvudsakliga faktorer gällande vad en karriär är. De här fyra faktorerna är att: ha en utbildning, att det är en process, att man ska trivas på arbetsplatsen och att man kan leva på inkomsten. Hur respondenterna kopplar samman utbildning med karriär är tydligt i intervjuerna. Ett antal åsikter om att karriär inte kan skapas utan utbildning framkommer. Det här ingår enligt respondenterna i den process som många av dem uttrycker att det innebär att skapa sig en karriär. Att det tar tid och kräver dedikerat arbete är en åsikt som lyfts ett flertal gånger. Respondenterna värderar också trivsel på arbetsplatsen högt och anser att det är en del av karriären att ha ett arbete där man trivs. De är också överens om att en viktig del av karriären är att man ska kunna leva på inkomsten, hur viktigt det är att inkomsten är hög varierar mellan respondenterna.

31

Ur resultatet framkommer att de påverkansfaktorer som respondenterna lyfter är samhället och dess normer, familjen, utbildning och arbetsmarknaden. Respondenterna pratar om samhället och dess normer som en påverkansfaktor till deras syn på begreppet karriär. Många av dem uttrycker det som en uppsättning krav de upplever sätter press på hur en karriär bör se ut. Även familjen framkommer som en påverkansfaktor när respondenterna frågas, både i föräldrarnas yrken, deras förväntningar och hur ämnet diskuteras i hemmet. Som ovan nämnt har respondenterna en bild av att utbildning är en del i att skapa sig en karriär. De nämner också utbildning som en påverkansfaktor till karriär, då de ser möjligheten till att utbilda sig som något som påverkar hur de ser på begreppet karriär.

I intervjuerna uttrycks även åsikter kring arbetsmarknaden som något som påverkar respondenternas bild av begreppet karriär. Det framkommer att de möjligheter som finns på arbetsmarknaden också är med och skapar definitionen av begreppet hos respondenterna.

Related documents