• No results found

Hur ser ungdomarna på begreppet karriär?

6. Analys

6.1 Hur ser ungdomarna på begreppet karriär?

6.1.1 Möjligheter och begränsningar

Hodkinson & Sparkes (1997, 34-36) förklarar handlingshorisonten som de möjligheter och begränsningar som en individ upplever. Det här kan ses exempel på hos studiens respondenter.

Fatima uttrycker att människor i hennes omgivning har arbete men att hon inte ser det som att de har en karriär. Alltså kan man se att hennes syn på begreppet karriär har påverkats av de yrken hon ser i sin närhet. Även hos Yousef uttrycks en liknande tanke. Han anser inte att det kan ses som en karriär att arbeta i butik, något som hans pappa gör. Man kan alltså se att ungdomarnas handlingshorisont gällande karriär har påverkats av de yrken de ser i sin närhet. Ingen av dem anser att en karriär är något du kan ha inom ett yrke där högre akademisk utbildning inte krävs. Flera av respondenterna beskriver att karriär innebär att ha en högre utbildning och kunna försörja sig själv och sin familj. Deniz menar att karriär är när man har ett yrke som gör att man inte behöver tänka på ekonomin, vilket är en åsikt som delas av flera respondenter. Inom respondenternas handlingshorisont kan då antas att det inte ses som ett alternativ att arbeta inom ett lågbetalt yrke om individen önskar ha vad de anser är en karriär. Inom ramen för deras handlingshorisont gällande karriär finns att individen bör ha en högre utbildning och kunna försörja sig för att ha en karriär, vilket skapar begränsningar för vad det kan innebära för respondenterna att ha en karriär. Ett arbete i butik, fabrik eller liknande skulle utifrån deras synvinkel inte kunna kallas för karriär. Ytterligare en begränsning av handlingshorisonten kan ses i Olle som redan nu har tagit ett beslut kring framtida yrke. Det kan leda till att Olle begränsar sin syn på vad karriär kan innebära och inte ser andra alternativ för sin framtid.

Något som skulle kunna ses som både en begränsning och ett möjlighetsskapande inom handlingshorisonten uttrycks hos Elin och Aaleyha. De båda pratar om samhällsstrukturer och arbetsmarknaden som en del av begreppet karriär. De säger att om inte samhället kan skapa arbetstillfällen har individen inte heller en chans att skapa karriär. Den begränsning som skapas genom respondenternas medvetenhet skulle kunna visa sig i form av det yrkesvalet som görs i relation till exempelvis geografiskt läge. Genom att vara medveten

33

om arbetsmarknadens struktur skulle det kunna bidra med möjligheter för respondenterna att se vart de själva har de bästa förutsättningarna för att kunna skapa sig en karriär.

Mahdis ser karriär som ett antal olika saker, så som att följa drömmar, trivas på sitt arbete och sätta upp mål. Hennes handlingshorisont kan ses som bred då hon ser många möjligheter och få begränsningar. Mahdis breda handlingshorisont kan dels ha skapats av det faktum att hon redan nu har en stor insyn på arbetsmarknaden, både genom egna erfarenheter och de yrken hon ser i sin närhet. Även det faktum att hon upplever ett stöd från sina föräldrar kan bidra till en bredare handlingshorisont. De här faktorerna skulle kunna ses som del av Mahdis Habitus.

Hodkinson & Sparkes (1997, 33) beskrivning av begreppet Habitus är att det kan ses som ett system inom individen uppbyggt av föreställningar och värderingar som skapas under individens uppväxt och genom dess sociala kontext. Ett system som individen inte kan kliva ur och som påverkar dess beslutsfattande. Mahdis Habitus skulle kunna ses som influerat av flera olika yrkesgrupper som ingått i hennes sociala kontext, något som kan ha bidragit till hennes breda handlingshorisont.

Olle beskriver karriären och framtiden med optimism då han har en tydlig plan. Han anser att karriär innebär att kunna försörja familjen men också att kunna arbeta inom ett yrke där man trivs. Det här kan kopplas till begreppet Habitus där Olle i sin närhet får höra att karriär handlar om att nå dit man vill och det därför skapas en bild hos Olle av att karriär handlar om att satsa på det man vill göra. Liknande tankar finns hos flera av respondenterna. Även Elin och Fatima uttrycker optimism i samband med karriär då de beskriver hur viktigt det är att följa sina drömmar. De tre respondenterna beskriver också det stöd och den uppmuntran de får hemifrån gällande karriärdrömmar. Något som skulle kunna ses som en del av respondenternas Habitus då den här sortens tankar enligt de själva varit närvarande i uppväxten.

Ett annat sorts tankesätt uttrycks hos Aaleyha och Deniz som menar att en karriär till stor del består av att kunna försörja sig själv och sin familj. Hos de här två respondenterna uttrycks inte att det finns samma stöd och uppmuntran hemifrån kring att följa sina drömmar när det kommer till karriär. Deras Habitus kan tänkas vara präglat av det faktum att de båda växt upp i familjer där de ekonomiska tillgångarna varit begränsade, något som de båda berättar i sina intervjuer. Hos de båda respondenterna finns dock en tanke om en drömkarriär med som inslag i intervjuerna, om än inte lika starkt som hos Elin och Olle. De ser inte möjligheten att tjäna tillräckligt med pengar inom det som de anser vara en drömkarriär. Både Deniz och Aaleyha har beskrivit en grad av högre akademisk

34

utbildning som befintlig hos delar av släkten i samband med beskrivningen av sin egen drömkarriär. Alltså skulle det kunna ses som att deras habitus påverkats av utbildningsgraden som de beskriver hos sina släktingar.

6.1.2 Uppfattad kapacitet

Teorin SCCT som baserar sig på Banduras (1997) teori kring social inlärning, syftar till att förklara hur en individ gör karriärval. Det här görs med hjälp av de tre begreppen Upplevd självförmåga, Förväntat resultat och Målsättning, som ingår i ett komplext samspel.

En koppling som kan göras till begreppet Förväntat resultat utifrån den insamlade datan är hur ett flertal av respondenterna upplever att en viktig del i att ha karriär är att tjäna pengar. Hur respondenterna menar att de ska tjäna pengar i sin karriär skiljer sig åt. En åsikt som uttrycks är att målsättningen är en viktig del i hur individen kan skapa en karriär där man tjänar pengar. Mahdis nämner vikten av att sätta upp mål i sin karriär och att arbeta mot de målen. Hon uttrycker en vilja att studera vidare på universitetet, något som kan ses som hennes Målsättning, där det Förväntade resultatet är att få en examen. Mahdis menar att det i Sverige finns bra förutsättningar för att kunna få en utbildning och på så sätt skapa en karriär. Hon berättar att hon tidigare arbetat mot och uppnått sina mål i studier genom att få de betyg hon strävat mot. Man skulle kunna se det här som att hon beskriver sin Upplevda självförmåga, att kunna vara framgångsrik i skolan, och hur det bidrar till både Målsättningen och det Förväntade resultatet.

Även Fatima lyfter vikten av att studera. Hon vill kunna hjälpa andra, vilket är hennes målsättning gällande karriär. Genom att fortsätta studera ser hon möjligheter att skapa sig den beskrivna framtiden och arbeta mot sin Målsättning. Fatima har ett Förväntat resultat utifrån den målsättning hon har med sin karriär. Hon vill dels tjäna pengar och dels bidra till samhället. En del av den upplevda självförmågan ligger även hos Fatima i de stora utbildningsmöjligheter som hon upplever finns i Sverige och i det faktum att hon tänker sig klara av en högre utbildning.

Deniz berättar att han i målsättningen att skapa sig en karriär också förväntar sig ett resultat där han kan ha en dräglig inkomst som försörjer honom själv och familjen. Han menar att det är viktig del i karriären för honom eftersom hans egen bakgrund inte varit präglad av ekonomisk stabilitet. Hans Upplevda självförmåga kan ses som hög inom att

35

skapa karriär. Han tänker att efter avklarade studier på det naturvetenskapliga programmet kommer det finnas stora valmöjligheter inför framtida studier.

Det blir tydligt i Yousefs berättelse att han visar en medvenhet om en upplevd självförmåga. Han nämner vikten av att vara realistisk i sin målsättning. Han har Målsättningen att bli polisutredare och förväntar sig därigenom ett resultat där han kan försörja sig själv och sin familj. Yousef berättar att han har en förmåga att lösa problem och se mönster, vilket återigen visar medvetenheten om hans Upplevda självförmåga. Även Aaleyha berättar om något som skulle kunna ses som hennes Målsättning, nämligen att skapa en karriär där hon har utvecklingsmöjligheter och trivs med det hon gör. Aaleyha har också det Förväntade resultatet att tjäna pengar och kunna skapa sig ett lyckligt liv.

Olle och Elin berättar båda att de vill ha möjligheten att skapa sig en karriär där de kan arbeta inom ett yrke baserat ens eget intresse. Något som kan ses som deras Förväntade resultat. De har båda Målsättningen att ha en intressebaserad karriär och pratar båda om vikten av att kunna ändra riktning i den karriären när intresset skiftar. Olle uttrycker också bekräftelse från omgivningen som en viktig del i att våga följa sina intressen och skapa en karriär, vilket är något som Lent, Brown & Hackett (2002, 263) menar påverkar den Upplevda självförmågan. Genom att arbeta inom ett område där individen får bekräftelse från omgivningen kan den Upplevda självförmågan förstärkas, vilket i sin tur kan bidra med självförtroende för att våga följa sitt intresse genom karriären.

6.2 Vilka faktorer spelar in i ungdomars syn på begreppet

Related documents