• No results found

Medverkande tjänstemän

TEKNIK- OCH PLANFÖRVALTNINGEN

A. Fastighetsägare Sköllersta-Sörby 1:58, Rodhe Miljö

Fastighetsägaren godkände inte förslaget till detaljplan, samrådshandling.

Kommentar: I vårt brev till fastighetsägaren, daterat 2012-12-14 har följande framförts. I anledning av pågående planarbete i anslutning till Er industrifastig-het i Sköllersta har Ni framfört Er stora oro för att den nya verksamindustrifastig-heten, För-skola, på grannfastigheten skulle medföra att Ni inte längre kan nyttja Er fastig-het som Ni förväntar Er.

Vi hade gärna sett att vi kunde träffas för att på ort och ställe klarlägga vad som gäller idag, innan detaljplanen ändras och vad som kommer att gälla efter det att detaljplanen ändrats och ny verksamhet startats på grannfastigheten.

Vid ett sådant möte skulle vi enligt vår uppfattning kunna stilla Er oro.

Hallsbergs kommun E-post Organisationsnr

Omständigheterna tolkar vi så, att vi i stället för ett möte, skriver ner dessa våra synpunkter med förhoppning om att Ni därmed kan finna att Ni inte längre be-höver känna osäkerhet kring möjligheten att utveckla Er verksamhet.

Bakgrund

Fastigheten som ”gränsar” till Er fastighet Sköllersta Sörby 1:25 omfattas av de-taljplan som idag anger att fastigheten får användas för småindustri. För att de på denna fastighet befintliga lokaler ska kunna tas i anspråk för annan verksamhet, i detta fall för att bedriva barnomsorg, krävs en ändring av den gällande detaljpla-nen.

Planarbetet har tidigare handlagts med enkelt planförfarande men nu övergått till normalt planförfarande, vilket innebär att en del kompletteringar i planen har gjorts. Bland det som ytterligare har belysts kan nämnas huruvida del av tomten är förorenad samt trafiksäkerhet och buller. Men även de förhållanden som gäll-er inom ”industriområdets nära omgivning” för att på så sätt uppmärksamma Era synpunkter.

En samrådshandling har varit tillgänglig för samråd under tiden 2012-10-29 – 2012-11-12. Inkomna synpunkter har sammanställts i en samrådsredogörelse som har skickats ut till alla som har yttrat sig. Med ledning av samrådsredogö-relsen har vi gjort en del förändringar i detaljplanen och upprättat en så kallad Granskningshandling, som efter att den har godkänts för samråd, av teknik- och plannämnden ska skickas ut för granskning under tre veckor.

Ni kommer således att då få denna ”nya” reviderade handling tillsänd Er. Vi hoppas då att Ni kommer att finna att Ni kan godta den ändring av detaljplanen och de åtgärder som denna för med sig. Vi vill samtidigt göra ytterligare förtyd-ligande till Er personligen också detta i syfte att göra det lättare för Er att godta förändringen.

Förtydliganden

Vad gäller frågan om möjligheten att utnyttja Er industrifastighet vill vi nämna att Er fastighet omfattas av planbestämmelser, SMÅINDUSTRIOMRÅDE. Re-dan detta användningsområde skiljer sig från ett ”traditionellt” mer storskaligt industriområde. Ett område för småindustri förväntas användas för sådan indust-riell verksamhet som i sig inte medför oacceptabla störningar för omgivningen.

Dessa störningar kan vara buller eller utsläpp av dofter eller kemikalier. Varför just dessa två industrifastigheter omfattas av just bestämmelserna ”småindustri”

kan förklaras av områdets närhet till befintlig bebyggelse.

Norr om Treuddsvägen och Sodomvägen finns en villabebyggelse med 85 villa-tomter. Öster om Er fastighet och Sörbyvägen finns ett villaområde med ett 20-tal villatomter. Avstånden till dessa villor är mellan 50 – 80 meter. Av detta för-hållande och i anledning av gällande planbestämmelser följer att det redan under nuvarande förhållanden förutsätts att störningar begränsas till det som gällande lagstiftning förutsätter. Dessa förhållanden ändras inte av det faktum att en för

Hallsbergs kommun E-post Organisationsnr

skolverksamhet lokaliseras till grannskapet. Redan av andra skäl, hänsyn till vil-lorna öster om Sörbyvägen, finns på Er industrifastighet en 16 m bred och 125 m lång buller- och insynsskyddande, hög vall längs den östra fastighetsgränsen. På den fastighet som avses användas för förskola utgör den befintliga byggnads-kroppen ett kompletterande skydd mot buller och insyn. Bakom dessa skydd vis-tas barnen på en innergård.

Det finns således ut buller- och störningssynpunkt inget som kan ändra på Era möjligheter att på industrifastigheten bedriva verksamhet som innefattar körning med tunga fordon, lastning eller lossning på sätt som förekommer på en småin-dustrifastighet.

Vad gäller trafiksäkerhetsfrågorna så har dessa beskrivits noga redan i samråds-handlingen men har nu ytterligare förtydligats. Det är samhällets skyldighet att anordna säkra gång- och cykelvägar till förskolan. En gång- och cykelväg sepa-rerad från biltrafik föreslås således norr om Sodomvägen. I samband med detta föreslås även en säker anslutning till gång- och cykelvägen från Sörbyvägen.

Där denna ansluter till Sodomvägen föreslås även att ett 30 km/h säkrat över-gångsställe anordnas. Med dessa åtgärder finns det inga skäl för att ifrågasätta förekommande trafik på Sodomvägen så som vägen ursprungligen avsågs och ej heller i anledning av att en förskola lokaliseras till området söder om Sodomvä-gen. Sett med andra ögon kan man med fog säga att förskolan lokaliseras till det villaområde som begränsas av Sodomvägen och Sockenvägen.

Sammanfattningsvis vill Vi nämna att Vi inte ser några nya tillkommande hinder mot att Ni skall kunna använda Er fastighet så som Ni planerar. Det är i kommu-nens intresse att tillse att näringslivet har de bästa villkoren för att utvecklas. Ni är alltid välkommen att få råd i tidiga skeden i de fall Ni avser att ändra inrikt-ning på Er verksamhet. Vår förhoppinrikt-ning är att Ni således kan godta den före-slagna ändringen.

Efter vidare kontakt med fastighetsägaren skickades ett nytt blev med förtyd-liganden till fastighetsägaren, daterat 2013-01-07

Sammanfattning av vårt samtal

Efter telefonsamtal med er, 2013-01-04 översänder jag detta brev med en sam-manfattning av vårt samtal samt ytterligare kommentarer och förtydliganden an-gående planering av en ny förkola i Sköllersta.

Under vårt samtal framförde ni en fortsatt oro att den nya planerade förskolan anläggs i nära anslutning till er verksamhet på fastigheten Sköllersta-Kär 1:58 och att detta skulle medföra att ni inte längre kan nyttja er fastighet som ni för-väntar er. Ni gjorde även en antydan om att ni eventuellt vill sälja er fastighet och frågan om Hallsbergs kommun såg något intresse i detta framlades också.

Hallsbergs kommun E-post Organisationsnr

Som jag berättade under vårt samtal så beslutade Hallsbergs kommuns Teknik- och plannämnd 2012-12-17 att godkänna detaljplanen för granskning. Handling-arna har skickats ut till fastighetsägare och andra berörda och är tillgängligt för granskning till och med 2013-01-18. Jag lovade att maila dessa handlingar till er och så gjordes även efter vårt samtal.

Förtydliganden

Som framfördes i brevet till er, daterat 2012-12-14, så begränsas er fastighet re-dan idag av villabebyggelsen i nära anslutning.

Norr om Treuddsvägen och Sodomvägen finns en villabebyggelse med 85 villa-tomter. Öster om Er fastighet och Sörbyvägen finns ett villaområde med ett 20-tal villatomter. Avstånden till dessa villor är mellan 50 – 80 meter. Av detta för-hållande och i anledning av gällande planbestämmelser följer att det redan under nuvarande förhållanden förutsätts att störningar begränsas till det som gällande lagstiftning förutsätter. Dessa förhållanden ändras inte av det faktum att en för-skoleverksamhet lokaliseras till grannskapet.

Redan av andra skäl, hänsyn till villorna öster om Sörbyvägen, finns på er indu-strifastighet en 16 m bred och 125 m lång buller- och insynsskyddande, hög vall längs den östra fastighetsgränsen. På den fastighet som avses användas för för-skola utgör den befintliga byggnadskroppen ett kompletterande skydd mot buller och insyn. Bakom dessa skydd vistas barnen på en innergård.

Det finns således ur buller- och störningssynpunkt inget som kan ändra på era möjligheter att på industrifastigheten bedriva verksamhet som innefattar körning med tunga fordon, lastning eller lossning på sätt som förekommer på en småin-dustrifastighet.

Som jag nämnde under vårt telefonsamtal samt skrev i brevet daterat 2012-12-14, ser vi inte några nya tillkommande hinder mot att ni ska kunna använda er fastighet så som ni planerar.

Jag har pratat med ledningen för teknik- och planförvaltningen angående ett eventuellt intresse för er fastighet, men det finns inte något intresse från kom-munens sida att köpa er fastighet. Det är dock i komkom-munens intresse att tillse att näringslivet har de bästa villkoren för att utvecklas. Ni är alltid välkommen att få råd i de fall ni avser att ändra inriktning på er verksamhet. Vår förhoppning är att ni således kan godta den föreslagna ändringen och att ni kan fortsätta att bedriva verksamhet på fastigheten som idag.

Hallsbergs kommun E-post Organisationsnr

Med dessa brev till fastighetsägaren anser Hallsbergs kommun att alla frågeteck-en har förklarats och noggrant belysts. Vi vill samtidigt rätta följande. Dfrågeteck-en fas-tighet som nu föreslås bli fasfas-tighet för förskola omfattades tidigare av planbe-stämmelsen Småindustriändamål medan den fastighet som Rodhe äger omfattas av planbestämmelsen Industriändamål. Avstånden till närliggande bebyggelse norr om fastigheterna är identiska från de båda fastigheterna varför denna rättel-se i sak inte ändrar något av det uttalanden som kommunen gjort i ovanstående skrivningar.

Hallsbergs kommun har därefter fått svar från fastighetsägaren 2013-01-16, vil-ket framgår nedan.

Jag är tacksam över att ha fått ta del av era proffsiga dokument, både i sak och i form. Som vi framhållit tidigare, i skrivelse och i samtal, är det svårt att sia om framtiden. I detta fall syftar vi på att synen på planer och respekt för liggande plan tyvärr kan förändras på ett sätt som ingen idag helt kan förutse. Vi önskar därför

att de invändningar vi tidigare anfört på lämpligt sätt bifogas planbeslutet.

Därefter, och på grund därav, avstår Rodhes från att motsätta sig planen.

Tack för ett vänligt och förtroendeskapande bemötande.

Med vänliga hälsningar, För Rodhe FastighetsAB Per Boëthius, enl fullmakt