• No results found

Fem steg mot ett bättre Ockelbo .1 Trygghet

In document 2021-11-29 (Page 39-42)

Konjunkturinstitutet prognos Sverige (%)

4.1 Fem steg mot ett bättre Ockelbo .1 Trygghet

Ockelbos invånare har vittnat om en otryggare miljö. En uppmärksammad misshandel blev startskottet för att många Ockelbobor uttryckte oro på sociala medier om att man ansåg att utvecklingen går åt fel håll. Kommunen kände sig nödgad att hyra in vaktbolag på kvällar och helger. Det har även förekommit andra brott, som gjort att invånarna känner sig mer otrygga. Det här är inget unikt för vår kommun - Sverige har tappat greppet om den organiserade kriminaliteten. Gängskjutningar, bidragsbrott och förnedringsrån är nu en verklighet i många kommuner. Tack och lov har vi inte denna problematik i Ockelbo ännu. Dock finns det områden som vi betraktar med oro. Droganvändningen måste pressas tillbaka, tiggeri och nedskräpning motverkas och människors upplevda trygghet stärkas. Vi vill att människor ska känna att kommunen är lyhörd och lyssnar på dem. Åtgärder som gör det lättare för människor skall införas. Vi vill samtidigt göra det svårare för de som vill sko sig på det allmänna genom krafttag mot bidragsbrott.

4.1.2 Företagande

Vi ska locka företag till kommunen genom vår goda service, smidiga processer och fina förutsättningar. Inte genom att, som vid Synsam-affären, indirekt betala företag för att välja Ockelbo. Vi har en hög nivå av nyföretagande i kommunen och potentialen är stor. Vi ska fortsätta att göra det ännu lättare att starta, etablera och driva företag. Alla delar av kommunen som är i kontakt med

näringslivet, främst genom Näringslivsrådet, behöver utvärdera hur deras arbete fortlöpt. Det vill säga att arbetet ska följas upp och konkreta resultat av

gruppernas arbete presenteras. Kommunen måste bli bättre på att presentera hur man har för avsikt att förbättra företagsklimatet. Viktiga beståndsdelar för att nå goda resultat är att kommunen satsar på att höja den allmänna kompetensen och utbildningsnivån hos invånarna. Då behövs bra bostäder, skola och service. Därför är frågan om företagande större än att bara bereda mark.

4.1.3 Miljö och turism

Kommunen har även otroligt fina förutsättningar att ha turism inom exempelvis sportfiske. Det är viktigt att hela tiden öppna nya dörrar och skapa nya attraktiva element som ger fler besökare. Wij Trädgårdar slukar idag stora resurser. Trots att

vi i grunden är väldigt positivt inställda till verksamheten kan vi inte acceptera att kommunen bekostar drift och investeringar för något som inte går runt

ekonomiskt. Här måste en privat aktör gå in och fortsätta bedriva verksamheten i kommunens ställe.

När det kommer till miljön ska kommunen fortsätta sitt arbete med att förbättra densamma genom att göra kloka investeringar, förespråka miljöfrämjande åtgärder och leverera en god tillsyn. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna vill att så stor andel som möjligt av kommunens livsmedel ska vara närodlad. Kostnader knutna till det miljöstrategiska programmet ska visa på tydliga positiva effekter på miljön. Principen kostnad mot nytta ska gälla och vi vill lägga störst fokus på sådant som ger effekt - inte symboliska dyra åtgärder.

4.1.4 Kampen mot psykisk ohälsa

Vi vill att Ockelbo ska bli en av Sveriges bästa kommuner när det kommer till att möta psykisk ohälsa. Kommunen behöver främst satsa på förebyggande insatser inom skola och omsorg. Fler och fler unga far illa och det måste stoppas. I och med att den psykiska ohälsan breder ut sig, och blir allt vanligare, kostar det samhället enorma resurser - för att inte nämna det psykiska lidande det orsakar den drabbade. Genom en utökad elevhälsa och kuratorer som jobbar mot äldre, möter vi ohälsan med vad som är möjligt inom kommunens ramar. Det är en investering för framtiden.

4.1.5 Jämlikhet och jämställdhet

Vi vill att skolan fortsätter ta krafttag mot all form av mobbing, trakasserier, rasism och/eller sexism som förekommer. Det rör både fysiska som verbala kränkningar. Dagens unga ska i högre utsträckning lära sig att respektera lärare och andra elever, oavsett kön, ursprung eller sexuell läggning.

Kommunen ska gå i bräschen för lika lön för lika arbete. Det innebär att omotiverade löneskillnader ska undvikas. En jämnare könsfördelning av arbetssökande i de olika kommunområdena ska uppmuntras, men fokus på kompetens ska givetvis fortfarande gälla.

Genom att Ockelbo visar att vi står upp för jämlikhet och jämställdhet kan vi göra samhället lite bättre.

4.2 Våra prioriteringar

4.2.1 Rör inte välfärdens kärnverksamheter

De satsningar vi gör ska vara till för att stärka kommunens attraktionskraft. Det ska vara satsningar som gör att barnfamiljer väljer att bosätta sig i Ockelbo. Därför vill vi att mer resurser ska tilldelas skolan. Fler vuxna som kan avlasta lärarna och en utbyggd elevhälsa. Om kommunens unga mår bra och skolresultaten är goda, har kommunen en bra grund att stå på.

4.2.2 Öka tryggheten och få bort det organiserade bidragsfusket

Flera incidenter under sommar och höst, har vittnat om att även vår kommun kan drabbas av våld och kriminalitet. Vi vill att tryggheten i Ockelbo ska öka. Alla insatser som kan, ska sättas in för att göra detta möjligt. Bland annat ska vi utreda huruvida det är möjligt att införa kameraövervakning på särskilda platser i

kommunen. Ingen ska behöva vara rädd eller orolig för att röra sig ute.

Det organiserade bidragsfusket dränerar staten på miljardbelopp varje år. Även kommuner kan drabbas av fusk inom försörjningsstöd. Vi vill anställa en

handläggare som ska jobba med att motverka och förhindra felaktiga

utbetalningar inom försörjningsstöd. Det kommer att leda till kostnadsbesparingar för kommunen på sikt. Samtidigt som det är en viktig signal till alla som gör rätt för sig.

4.2.3 Motverka undernäring hos våra äldre och stärkt stöd LSS

En osynlig kostnad (både ekonomisk och i form av mänskligt lidande) är graden av undernäring hos våra äldre. Det är en komplex fråga som kräver flera samordnade insatser som spänner över nattfasta, arbetsrutiner, kompetensutveckling och nutrition. Vi vill stärka hemtjänst och övrig äldreomsorg genom en ökad kunskap på området och mer effektiva arbetsrutiner. Den sammantagna effekten av våra satsningar gör att det särskilda vårdbehovet kommer att minska. Detta får också stöd av forskningen, satsningar på nutrition ger 2 till 4 gånger pengarna tillbaka i form av minskade vårdkostnader (se “Nutrition economics”, K. Freijer). Vid sidan om detta vill vi tillföra medel för LSS. Detta för att kunna möta de faktiska

behoven hos de med funktionsvariationer.

4.2.5 Anställ fler vuxna till skolan

För att lärare ska få vara just lärare behöver det finnas andra vuxna på plats som kan vara behjälpliga inom skolan. Lärarnas funktion är i första hand att vara pedagoger och att förmedla kunskap. Där barnen har andra behov ska det också finnas personal med rätt kompetens för det ändamålet. Dessutom ska elevhälsan, för att möta den psykiska ohälsan, stärkas upp.

4.2.6 Utveckla helhetsbilden av Ockelbo och stärk bygglovsprocesserna

Alla företagare är viktiga företagare för kommunen. De driver utvecklingen genom sina innovationer och sitt nytänkande. De bidrar till en bättre välfärd. Det finns en mängd faktorer som bidrar till kommunens attraktivitet. Tillgången på lediga lokaler och industrimark, priströsklar för bredband, godstransporter och andra transportlösningar, bygglovsprocesser och detaljplanernas utförande kan nämnas som exempel. Kompetens, bemötande och service från kommunen medarbetare, tillsammans med hur stark kontakt och relation man har sig emellan, är andra viktiga pusselbitar. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna vill att fokus ska ligga på att vårda de lokala företagen som bidrar till utvecklingen och dessutom ger sociala värden för bygden. Vi kan inte vänta på att en ny Synsam ska komma till undsättning för kommunens ekonomi.

Vi vill stärka upp bygglovsprocesserna genom att anställa en person som fungerar som en första instans (handläggande kundtjänst) genom att granska att alla handlingar som kommit in är korrekta och fullständiga med mera. På detta sätt förhindras att det uppstår flaskhalsar i arbetet. Istället för att ett ärende blir liggande i väntan på att hanteras och därefter eventuellt behöver kompletteras, kan då detta initieras ganska omgående. Det kommer också ge möjlighet till en ännu mer personlig service gentemot kommuninvånarna.

In document 2021-11-29 (Page 39-42)