• No results found

Filmklipp 8 ”Olika kvinnor”

In document Blodigt allvar (Page 95-99)

9. Implikationer för samhället

1.8 Filmklipp 8 ”Olika kvinnor”

Vi ser kvinnan i grått kort hår med mörka solglasögon titta åt deras håll, samtidigt som hon öppnar munnen halvt.  

Kvinnan tittar förvånat mot tjejen, hennes ansiktsuttryck tolkas som lite nedvärderande och förvånat.  

“Jag saknar dig”.  

I nästa scen ser vi Libresse förpackning i orange/rött framför en vit bakgrund. Där ligger också ett oranget paket.  

  “Libresse, helt

naturligt”  

I nästa scen ser vi Libresse logotyp med Invisible skrivet under.  

   

 

1.8 Filmklipp 8 ”Olika kvinnor”

Denotation   Konnotation    

En kvinna dyker upp i bild nerifrån och upp. Hon har ryggen mot kameran, mörkbrunt, axellångt hår, ljus hy och är klädd i vit bh. Det zoomas ut till halvbild, filmar fortfarande bakifrån men kvinnan reflekteras i en spegel. Runt finns vita väggar, ett fönster bakom henne, vitt kakel, vitt handfat och kvinnan är klädd i vita byxor. Kameravinkeln byts, filmar kvinnan framåtlutad, igen syns den vita bh’n.  

En kvinna befinner sig i ett badrum.

Brösten i fokus, framförallt när hon lutar sig framåt.

 

 

Närbild på ett gul/orange

Libresseförpackning som står på en

glashylla, bredvid finns tre parfymflaskor på båda sidorna. Byts till närbild på kvinnans ansikte i profil, hon vänder sig bort mot kameran.  

Man antar att kvinnan öppnar badrumsskåpet för att ta en binda.  

 

Närbild på en kvinnas reflektion, hennes ögon, näsa och lugg, i en backspegel.

Kameran rör sig neråt, man ser en hand som vinklar backspegeln, en bilratt, en framruta med regnstänk och en taxameter.

En blå bindaförpackning ligger på instrumentbrädan.  

En kvinnlig taxichaufför möter blicken till en person i bakgrunden.  

 

Halvbild på en man och kvinna som sitter i baksätet i en bil. Han stryker sina fingrar mot hennes kind, hans blick och huvud vinklad mot henne. Hon blickar rätt fram och vinklar huvudet bort från honom när hans fingrar når hennes kind. Båda har ljus hy och kort brunt hår.  

Så fort mannen rör vid henne vänder hon bort huvudet och tittar ut. Hon gör antydningar på att det är en obehaglig och stel stämning mellan dem. I och med att han försöker närma sig med en mjuk rörelse och det är kvinnan som avslår ställer sig hon i maktposition.  

 

Halvbild på kvinnan som i framsätet bilen, huvud lutad framåt och blickar uppåt.  

Chauffören ser detta genom backspegeln och letar flinar.  

We keep running  

Närbild på kvinnan i baksätet, hennes blick går från att vara riktad fram till vänster, börjar samtidigt le. Mannen är suddig i bakgrunden.  

Kvinnan i baksätet möter chaufförens blick och ler. De får kontakt i tystnad och lämnar mannen utanför.  

and passing by  

Svartvitt. Helbild på två personer som filmas i en rotation, står omfamnande i en kyss. Runt om står personer i svart och en vit byggnad skymtar i bakgrunden.  

I nästa scen visas ett torg. Det är en vacker plats,  

 

En kvinna filmad i halvbild går mot kameran. Hon är klädd i jacka, har en sjal runt huvudet och håller en väska i handen som kameran filmar ner på.  

Kvinnan tittar snabbt på paret och ler sedan stort, som om deras kärlek för varandra smittar av sig till henne.  

Never stop but we try.  

Kameran filmar en binda, zoomar ut och en hand sträcker sig för att ta denna, bredvid ligger en förpackning bindor. Det återgår till att vara i färg från att vara svartvitt.  

   

Handen som plockar upp bindan tillhör en kvinna i brunt hår och blå klänning. I förgrunden sitter en kvinna i vit tröja och blont hår.  

Ett paket bindor står på ett bord framför en spegel, man befinner sig i någon typ av skönhetssalong. Kvinnan som står sträcker sig efter bindan, hon är anställd, kvinnan som sitter är kund.  

Let’s stick around here  

Återgår till svartvitt. Fyra kvinnor går på rad, de har alla svarta kappor och vita linnen som skymtas under, alla har blicken riktad mot kameran.  

Deras kläder, de kappor dem klär och miljön ger en känsla av ett universitet, västerländskt men inte svensk. De går stolta, som om de nyligen tagit examen, redo att ta sig an nya utmaningar.  

 

Bilden av dessa kvinnor fryser och

återkommer som ett fotografi i en tidskrift, zoomas ut och samtidigt vinklas boken ner och skymtas i förgrunden. I bakgrunden syns tvättmaskiner. Centrerat får en blond kvinna med en korg med kläder i, klädd i rosa t-shirt och svarta byxor. En man sitter klädd i blått på en tvättmaskin, en annan man, i ljusgrå kostym sitter och läser.

Kvinnan ställer ner korgen på marken.  

En övergång och scenariot byts till en tvättomat, personen som håller i ett tidningsmagasin väntar på sin tvätt.

Kvinnan centrerad håller på att tvätta kläder.  

Stay in bed.

 

Närbild på kvinnan i rosa vid en tvättmaskin, en man står i bakgrunden.  

   

Två kvinnor sitter i halvbild, ena är samma kvinna i rosa och den andra är brunett, klädd i svart och läser en tidning. De blickar först framåt, sen mot varandra, båda ler.  

   

En annan kvinna står lutat med armen mot ett fönster, hon har brunt hår och en vit skjorta på sig. Det zoomas ut från kvinnan, och en gardin faller ner i fönstret. Ett barn iklädd vita kläder dyker upp, barnet håller en binda i handen. Barnet går nerför en trappa, och sen in i armarna på en kvinna.

Deras leende ansikten filmas sedan i närbild.  

Går över till en kvinna i sitt eget hem som lutar sitt fönster. Hon är mamma till en dotter, de kramas och delar en lycklig stund.  

 

En TV står på golvet, bakom skymtas ett bord och en stol i svart, vita väggar, en ljusfärgad pall med en lampa på och leksaker i förgrunden. På TV-skärmen visas en förpackning från Libresse som

inzoomas.  

  Libresse.  

 

In document Blodigt allvar (Page 95-99)