• No results found

Noter till de finansiella rapporterna

NOT 48 FINANSIELL RISKHANTERING OCH DERIVATINSTRUMENT

Koncernen utsätts genom sin verksamhet för en mängd olika finansiella risker. Med finansiella risker avses fluktuationer i företagets resultat, balans och kassaflöde till följd av förändringar i valutakurser, räntenivåer, refinansierings- och kreditrisker. Koncernens finanspolicy för hantering av finansiella risker har utformats av styrelsen och bildar ett ramverk av riktlinjer och regler i form av riskmandat och limiter för finansverksamheten. Styrelsen har det övergripande ansvaret för de finansiella riskerna vilket är delegerat till den verkställande direktören, finansdirektören och en

styrelseledamot.

IFS-koncernens finanspolicy föreskriver en centraliserad finansförvaltning. Det innebär att huvudansvaret för finansförvaltningen är förlagd till moderbolaget. Den övergripande målsättningen för finansfunktionen är att minimera negativa effekter på koncernens resultat och eget kapital genom marknadsfluktuationer samt att tillhandahålla en kostnadseffektiv finansiering.

Riskhanteringen hanteras av en central finansfunktion (Koncernfinans) enligt regelverk som godkänts av styrelsen.

Koncernfinans ska identifiera, utvärdera och säkra finansiella risker i nära samarbete med koncernens operationella enheter.

Styrelsen upprättar en finanspolicy såväl för den övergripande riskhanteringen som för specifika områden, som valutarisker, ränterisker, kreditrisk vid investering i finansiella instrument, finansieringsrisk och likviditetsrisk. Koncernen kan använda sig av derivatinstrument såsom valutaterminskontrakt och ränteswapar för att säkra riskexponering.

Valutarisk

Koncernen verkar internationellt och utsätts för transaktions-risker genom framtida affärstransaktioner och redovisade tillgångar och skulder. Valutaexponeringen avser primärt EUR, PLN, GBP, NOK och USD. I enlighet med finans-policyn ska koncernens dotterbolag i möjligaste mån endast ha in- och utbetalningar i lokal valuta. Koncernfinans är ansvarig för att reducera nettopositionen i varje valuta genom använd-ning av lån i valuta och valutaterminskontrakt.

Moderföretaget har ett antal innehav i utländska dotter-företag vilkas nettotillgångar exponeras för valutaomräknings-risker. Valutaexponering av nettotillgångarna i koncernens dotterföretag kan hanteras exempelvis genom upplåning i de relevanta utländska valutorna. Koncernens riskhanterings-policy är att säkra den redovisade positionen som avser tillgångar och skulder.

Ränterisk

Koncernens intäkter och kassaflöde från rörelsen är i allt väsentligt oberoende av förändringar i marknadsmässiga räntenivåer. Koncernen innehar inga väsentliga räntebärande tillgångar. Koncernens princip är att ha en duration på mellan 6 till 18 månader på sin ränteexponering. Vid årets slut var durationen mellan 5 och 6 månader. Koncernen kan låna till rörlig ränta och använda ränteswapar som kassaflödessäk-ringar av framtida räntebetalningar, vilket har den ekonomiska

N O T E R T I L L D E F I N A N S I E L L A R A P P O R T E R N A

effekten att konvertera upplåning från rörliga till fasta räntor.

Bolaget har vid balansdagen inget innehav av räntederivat.

Kreditrisk vid investering i finansiella instrument

Koncernen har ingen väsentlig koncentration av kreditrisker. I händelse av investering i finansiellt instrument investeras endast i värdepapper emitterade av institutioner med hög kreditvärdighet. Koncernen har principer som begränsar kreditexponeringsbeloppet gentemot varje enskild finansiell institution.

Finansieringsrisk

Koncernen ska vid varje tidpunkt inte ha för stor andel av sina kreditförfall i en och samma 12 månadersperiod. Bolaget ska sträva mot att högst 25% av kontrakterade lån och kreditramar ska förfalla inom samma 12 månadersperiod. Vid årets slut var den genomsnittliga löptiden på kontrakterade lån och krediter 11 månader. 64% av låneportföljen förfaller inom 12 månader.

Av dessa utgör 24% de konvertibla skuldebreven KV3B och KV4B, 33% har efter årsskiftet förlängts till period längre än 12 månader samt att 38% utgörs av krediter som normalt har 12 månaders avtalstid.

Likviditetsrisk

Hanteringen av likviditetsrisk sker med försiktighet som utgångspunkt, vilket innebär att bibehålla tillräckliga likvida medel och tillgänglig finansiering genom tillräckliga avtalade kreditmöjligheter.

Säkring av verkligt värde

Innehavda valutaterminer per balansdagen uppgår till motvärde 485 Mkr (253 Mkr). Av dessa utgör följande (motvärde Mkr): EUR 151, PLN 113, USD 59, GBP 54 och NOK 40 medan övriga valutor omfattar motvärde 68. Samtliga derivat har en löptid understigande 3 månader och avser säkring av verkligt värde.

Beräkning av verkligt värde Finansiella tillgångar

Finansiella tillgångar består huvudsakligen av uppskjutna skattefordringar i Koncernen samt aktier i dotterbolag i moderbolaget. Verkligt värde på tillgångarna är beräknat via resultaträkningen.

Kundfordringar, andra fordringar, leverantörsskulder och andra skulder

För kundfordringar och leverantörsskulder med en kvar-varande livslängd på mindre än ett år anses det redovisade värdet reflektera verkligt värde. Andra fordringar och andra skulder nuvärdesberäknas med en diskonteringsränta motsvarande den som används vid beräkning av räntebärande skulder. Inga väsentliga skillnader återfinns mellan verkligt och redovisat värde.

Valutaterminskontrakt

Verkligt värde på finansiella instrument som handlas på en aktiv marknad baseras på noterade marknadspriser på balans-dagen. Valutaterminskontrakt är värderade till aktuella marknadspriser genom att använda noterade marknadspriser och därifrån dra aktuell spotkurs. Skillnad mellan verkligt värde och redovisat värde är -1 Mkr.

Skulder till kreditinstitut

Verkligt värde är baserad på diskonterade framtida kassaflöden på kapitalbelopp och ränta. Inga väsentliga skillnader mellan verkligt värde och redovisat värde.

Konvertibla skuldebrev

Det verkliga värdet på skulddelen och optionsdelen bestämdes vid utgivandet av de konvertibla skuldebreven. Inga väsentliga skillnader föreligger mellan verkligt värde och redovisat värde på skulddelen.

Utfärdad option

Som säkerhet för ett lån har IFS utfärdat en option, som innebär att kreditgivaren har möjlighet att förvärva samtliga aktier i IFS R&D International Pte Ltd för en (1) krona om inte bolaget fullföljer avtalade åtaganden avseende framtida ränte- och amorteringstransaktioner. Skillnad mellan verkligt värde och redovisat värde uppgår till 0 Mkr.

N O T E R T I L L D E F I N A N S I E L L A R A P P O R T E R N A

Industrial and Financial Systems, IFS AB (publ.) – Organisationsnummer 556122-0996 63 NOT 49 – OMRÄKNINGSKURSER

Balansdagskurs Genomsnittskurs

2006 2005 2006 2005

EUR 8,97 9,46 9,26 9,29

GBP 13,35 13,95 13,58 13,60

NOK 1,10 1,19 1,15 1,16

PLN 2,35 2,45 2,38 2,32

USD 6,80 7,89 7,38 7,46

Ovanstående kurser visar vilka:

• balansdagskurser som använts för omräkning av balans-räkningar,

• genomsnittskurser som använts för omräkning av resultat-räkningar.

NOT 50 – UPPGIFTER OM MODERBOLAGET Industrial and Financial Systems, IFS AB, är ett

svenskregistrerat aktiebolag med säte i Linköping. Bolagets aktier är registrerade på OMX Nordic Exchange. Adressen till huvudkontoret är Teknikringen 5, 583 30 Linköping.

Koncernredovisningen för år 2006 består av moderbolaget och dess dotterföretag, tillsammans benämnd koncernen. I koncernen ingår även ägd andel av innehaven i intressebolag och ett joint venture bolag.

Resultat- och balansräkningarna kommer att föreläggas bolagsstämman den 28 mars 2007 för fastställelse.

Linköping den 6 februari 2007

Anders Böös

STYRELSENS ORDFÖRANDE

Gregory Gorman Ulrika Hagdahl Bengt Nilsson

VICE ORDFÖRANDE

Jakob Palmstierna Alastair Sorbie Christina Stercken

VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR

Vår revisionsberättelse har avgivits den 6 februari 2007

Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB

Lars Wennberg Göran Tidström

AUKTORISERAD REVISOR AUKTORISERAD REVISOR HUVUDANSVARIG

Related documents