• No results found

Bolaget kan behöva omvärdera värdet av goodwill och andra immateriella tillgångar

Goodwill utgör en betydande del av Bolagets balansräkning. Goodwill representerar skillnaden mellan anskaffningsvärdet för rörelseförvärv och det verkliga värdet av förvärvade tillgångar, övertagna skulder samt eventualförpliktelser.

22 Goodwill har en obestämbar nyttjandeperiod och ned-skrivningsbehovet prövas därför årligen eller så snart indikationer uppkommer som tyder på att tillgången ifråga har minskat i värde. Per den 31 december 2020 uppgick Bolagets totala goodwill till 190 miljoner kronor. Det är möjligt att förändringar av omständigheter som påverkar Bolagets verksamhet och allmänna ekonomiska läge, eller av de många faktorer som Bolaget tar hänsyn till vid sina bedömningar, antaganden och estimat i samband med nedskrivningsprövningen av goodwill och andra immateriella tillgångar, i framtiden kan komma att kräva att Bolaget gör nedskrivningar, helt eller delvis, av goodwill eller andra immateriella tillgångar.

Bolaget genomför nedskrivningsprövningen inom de sex av Bolaget definierade kassagenererande enheterna 2Entertain (Live Entertainment), Wallmans Group, Hansen, Minnesota, Ballbreaker och Conciliance (STAR Bowling).

År 2020 skedde nedskrivningar av goodwillposten på två av Gruppens enheter med totalt 20 miljoner kronor. Nedskrivningarna gjordes per den 30 september 2020. Vidare avyttrades varumärket Ladies Night vilket innebar en förändring på ytterligare 3 miljoner kronor. Per den 31 december 2020 påvisar inga tester någon bestående värdenedgång och således görs bedömningen att det givet nuvarande prognoser inte föreligger ytterligare nedskrivningsbehov. Det finns fortsatt en risk att Gruppen tvingas göra ytterligare nedskrivning av goodwill om framåtblickande bedömningar, estimat och antaganden försämras. Samtliga nedskrivningsprövningar baseras på bedömningar, antaganden och estimat som kan ändras och med det även de kassagenererande enheternas verkliga värde.

Nedskrivningar av goodwill eller andra immateriella tillgångar och därmed förknippade nedskrivningskostnader kan få en väsentlig negativ påverkan på Bolagets verksamhet, finansiella ställning och resultat.

Bolaget bedömer att sannolikheten för att ovan nämnda risker inträffar är hög. Om riskerna skulle realiseras bedömer Bolaget att den potentiella negativa inverkan på Gruppen skulle vara låg.

Finansiella risker och ränterisker med anledning av Obligationen

Bolaget har utfärdat utestående seniora icke säkerställda obligationslån om upp till 400 miljoner kronor med förfall den 28 mars 2024 noterad på Nasdaq Stockholm (ISIN SE0010985978) ("Obligationen"), vars villkor innehåller särskilda åtaganden vilka begränsar Bolagets och dotterbolagens handlingsutrymme i vissa avseenden. Om Gruppen överträder åtagandena kan obligationsinnehavarna ha rätt att kunna begära att Obligationerna ska lösas in i förtid. Obligationsvillkoren innehåller vidare en rätt för obligationsinnehavarna att under vissa förutsättningar begära att alla, eller några, av dess Obligationer ska bli återköpta till ett pris per Obligation som uppgår till 101 procent av det utestående nominella beloppet tillsammans med upplupen men obetald ränta. Rätten till förtida inlösen uppkommer om det sker en ägarförändring i Bolaget så att en person eller en grupp av personer som agerar i samförstånd förvärvar kontrollen, direkt eller indirekt, av mer än 50 procent av rösterna i Bolaget eller det avgörande inflytandet över Bolaget. Om rätt till inlösen eller återköp uppkommer, och en eller flera obligationsinnehavare utnyttjar den rätten, kan det ha en väsentlig negativ inverkan på Gruppens verksamhet, resultat och finansiella ställning. Om Bolaget kommer att behöva refinansiera Obligationerna vid Obligationernas förfallodag eller av andra skäl, inklusive förtida inlösen eller återköp, finns inga garantier för att Bolaget kan erhålla finansiering på för Bolaget förmånliga villkor eller överhuvudtaget, vilket kan ha en väsentlig negativ inverkan på Gruppens verksamhet, resultat och finansiella ställning.

Utöver den skuldsättning som uppkommit genom den utfärdade Obligationen kommer Gruppen bland annat att kunna uppta skuldfinansiering genom en rörelsekapitalfacilitet på ett maximalt belopp motsvarande det högre av 25 miljoner kronor eller femtio (50) procent av EBITDA i Gruppen. Vidare har Bolaget ingått ett låneavtal den 23 december 2020 om 47 miljoner kronor med en ränta om Stibor 3 mån + 10 procent med långivarna Robus Capital Management Limited som Investment Manager för Prime Capital Access SA, SICAV-FIS – Robus German Credit Opportunities Sub-Fund, Robus Capital

23 Management Limited som Investment Manager för Robus SCSp, SICAV-FIAR – Robus Senior Debt Fund,, Verna Fastigheter AB, Lesley Invest Aktiebolag, Engströms Trä i Brynje AB och Gelba Management AB, där nämnda långivare erhåller förstahandspanträtt över (i) samtliga aktier Bolagets direkta och indirekta dotterbolag, (ii) samtliga företagsinteckningar beviljade i gruppen till ett sammanlagt belopp om 83 440 000, (iii) samtliga lån beviljade mellan gruppbolag som uppgår till ett belopp överstigande 5 000 000 kronor och med en löptid längre än 12 månader och (iv) särskilda varumärken som innehas av Wallmans Group AB, Golden Hits Aktiebolag, Hamburger Börs Aktiebolag och Ballbreaker Kungsholmen AB ("Superlånefaciliteten").

Finansiering under rörelsekapitalfaciliteten, Superlånefaciliteten, liksom andra skuldfinansieringar som Gruppen upptar i enlighet med de begränsningar som följer av Obligationsvillkoren, kan resultera i räntekostnader vilka kan bli högre än avkastningen från de investeringar som Gruppen gjort. Att låna pengar för att göra investeringar kommer öka Gruppens exponering mot högre räntekostnader. Om räntekostnaderna blir högre än avkastningen från de investeringar som Gruppen gjort, kommer Gruppens lönsamhet påverkas negativt och, som ett resultat av detta, Gruppens förmåga att betala räntan.

Vidare bestäms räntan på Gruppens lån generellt på en rörlig snarare än en fast basis och påverkas därför av förändringar i den relevanta referensräntan. Räntenivåerna är för tillfället på historiskt låga nivåer och en väsentlig höjning av basräntan kan ha en väsentlig negativ inverkan på Gruppens verksamhet, resultat, kassaflöden och finansiella ställning och kan påverka Gruppens förmåga att fullgöra sina betalningsskyldigheter avseende finansiering av Gruppen (Obligationen inkluderat). Räntenivåer påverkas av en rad faktorer som är utom Gruppens kontroll vilket inkluderar, men inte är begränsat till, räntenivåpolicyer från regeringar och centralbanker. En ökning av räntenivåer skulle innebära en ökning av Gruppens räntekostnader, vilket negativt skulle kunna påverka Gruppens verksamhet, finansiella ställning, intäkter och resultat.

Bolaget bedömer att sannolikheten för att ovan nämnda risker inträffar är medel. Om riskerna skulle realiseras bedömer Bolaget att den potentiella negativa inverkan på Gruppen skulle vara hög.

Kreditrisker

Med kreditrisker menas risken att Gruppens motparter inte fullgör sina skyldigheter gentemot Gruppen.

Gruppens nuvarande och potentiella kunders finansiella ställning och motparters finansiella ställning kan försämras så mycket att de inte kan fullgöra sina finansiella skyldigheter i tid eller över huvud taget.

Utöver kreditrisker hänförliga till Gruppens kunder är Gruppen exponerad för kreditrisker i relation till andra motparter (inkluderat dotterbolag som kan beviljas koncernlån). Sådana motparters förmåga till återbetalning kan i sin tur bero på deras kunders finansiella ställning. Om någon motpart är oförmögen att fullgöra sina betalningsskyldigheter gentemot Bolaget eller något av dess dotterbolag innebär det att Gruppen inte erhåller likvida medel i planerad takt eller alls, vilket i sin tur kan påverkar Gruppens betalningsförmåga och därmed riskerar ha en väsentlig negativ inverkan på Gruppens verksamhet, resultat och finansiella ställning.

Bolaget bedömer att sannolikheten för att ovan nämnda risker inträffar är medel. Om riskerna skulle realiseras bedömer Bolaget att den potentiella negativa inverkan på Gruppen skulle vara låg.

Risker relaterade till växelkurser

Gruppen exponeras för valutarisker, både genom att affärer görs i olika valutor och genom att Gruppen bedriver verksamhet i olika valutazoner. Dessa risker kan delas upp i transaktionsrisker och växlingsrisker. Transaktionsrisker är risker förknippade med förlust vid valutaväxling, till exempel genom att obetalda inkomster betalas i en utländsk valuta som tappar i värde som ett resultat av att valutans växelkurs fluktuerar. Gruppen exponeras för transaktionsrisker när Gruppen bedriver verksamhet i olika valutazoner. Växlingsrisker är risker hänförliga till värdet på tillgångar och skyldigheter i utländska valutor som fluktuerar som ett resultat av fluktuationer i växelkursen för den

24 specifika valutan. Gruppen är exponerad för växlingsrisker vid konvertering av resultaträkningar och balansräkningar från utländska dotterbolag till Gruppens redovisningsvaluta. Det finns en risk att de åtgärder som Gruppen vidtar för att minimera valutarisk är otillräckliga och att fluktuationer i växelkurser därmed medför att det uppstår ökade kostnader för Gruppen, vilket kan ha en väsentlig negativ inverkan på Gruppens verksamhet, finansiella ställning och resultat.

Bolaget bedömer att sannolikheten för att ovan nämnda risker inträffar är låg. Om riskerna skulle realiseras bedömer Bolaget att den potentiella negativa inverkan på Gruppen skulle vara låg.