• No results found

Styrelsen ansvarar för att Moment Group har god intern kontroll och rutiner som säkerställer att fastställda principer för finansiell rapportering och intern kontroll efterlevs. Styrelsen ansvarar också för att den finansiella rapporteringen följer aktiebolagslagen, tillämpliga redovisningsstandarder och övriga krav som ställs på börsnoterade bolag. Styrelsen har det övergripande ansvaret för Moment Groups interna kontroll. Verkställande direktören har det löpande ansvaret för att intern styrning och kontroll upprätthålls. Det övergripande syftet med den interna kontrollen är att säkerställa att Moment Groups finansiella rapportering upprättas i enlighet med lag, tillämpliga redovisningsstandarder och övriga krav på börsnoterade bolag samt att skydda Moment Groups tillgångar.

Moment Group tillämpar för närvarande inte internrevision, men frågan utvärderas årligen av styrelsen och revisionsutskottet.

Moment Groups arbete med intern kontroll har sin grund i det ramverk för intern styrning och kontroll som är framtaget av Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO).

Detta ramverk har fem grundläggande komponenter; 1. Kontrollmiljö, 2. Riskbedömning, 3.

Kontrollaktiviteter, 4. Information/kommunikation och 5. Uppföljning och förbättring.

90 1. Kontrollmiljö

God kontrollmiljö utgör grunden för effektivitet i ett bolags interna kontrollsystem. Den bygger på en organisation där det finns tydliga beslutsvägar och där befogenheter och ansvar har fördelats genom styrande dokument samt en företagskultur med gemensamma värderingar. Dessutom påverkas kontrollmiljön av ledningens såväl som den enskilda medarbetarens agerande utifrån dessa värderingar.

I styrelsens arbetsordning och instruktionen till verkställande direktören säkerställs en tydlig roll och ansvarsfördelning, som syftar till en effektiv kontroll och hantering av verksamhetens risker. Styrelsen har också fastlagt ett antal grundläggande policyer och styrdokument som har betydelse för upprätthållandet av en effektiv kontroll, till exempel delegationsordning, policy för riskhantering, finanspolicy, hållbarhetspolicy, code of conduct och kommunikationspolicy. Därutöver har ledningen fastlagt riktlinjer för finansiell rapportering, riktlinjer för HR och riktlinjer för att förebygga och upptäcka oegentligheter.

2. Riskbedömning

Revisionsutskottet ansvarar för att väsentliga risker för fel i den finansiella rapporteringen identifieras och hanteras. Inom Moment Group förs en kontinuerlig dialog med respektive verksamhetsbolag för att säkerställa en god internkontroll och medvetandegöra verksamhetens risker. För en beskrivning av Gruppens identifierade risker, se avsnittet "Riskfaktorer".

3. Kontrollaktiviteter

Styrelsen bedömer att det finns en god förståelse bland medarbetarna för behovet av god kontroll över den finansiella rapporteringen. Moment Groups interna kontrollstruktur baseras på fastställda policyer och riktlinjer.

Moment Groups struktur för intern kontroll tar utgångspunkt i Gruppens affärskritiska processer i vilka kontrollaktiviteter har implementerats baserat på den bedömda risken för fel. Inom Moment Group består kontrollstrukturen dels av en organisation med tydliga roller som möjliggör en effektiv, och ur ett internkontrollperspektiv lämplig ansvarsfördelning, dels av specifika kontrollaktiviteter som syftar till att upptäcka eller att i tid förebygga risker för fel i rapporteringen.

4. Information/kommunikation

Effektiv och korrekt informationsspridning, både internt och externt, är viktigt för att säkerställa fullständig och korrekt finansiell rapportering i rätt tid. Policyer, rutiner, handböcker och annat av betydelse för den finansiella rapporteringen uppdateras och kommuniceras löpande till berörda medarbetare. Gruppens ekonomifunktion har ett direkt operativt ansvar för den löpande finansiella redovisningen och för likformig tillämpning av Gruppens riktlinjer, principer och instruktioner för den finansiella rapporteringen. Dotterbolag och operativa enheter lämnar regelbundet finansiella rapporter och rapporter om den operativa verksamheten till moderbolaget, som i sin tur rapporterar till styrelsen.

Kommunikationspolicyn och tillhörande riktlinjer säkerställer att den externa kommunikationen är korrekt och lever upp till de krav som ställs på bolag noterade på Nasdaq Stockholm. Finansiell information lämnas regelbundet genom årsredovisning, delårsrapporter, pressmeddelanden och tillkännagivanden på Bolagets webbplats, www.momentgroup.com.

5. Uppföljning och förbättring

Styrelsen utvärderar kontinuerligt den information som ledningsgruppen och revisionsutskottet lämnar.

Revisionsutskottets uppföljning av effektiviteten i den interna kontrollen är särskilt viktig. Arbetet innefattar bland annat att säkerställa att åtgärder vidtas rörande eventuella brister och förslag till åtgärder som kan ha framkommit vid den externa revisionen.

91 Revision

Revisorn ska granska Bolagets årsredovisning och räkenskaper samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning. Efter varje räkenskapsår ska revisorn lämna en revisionsberättelse och en koncernrevisionsberättelse till årsstämman. Enligt Bolagets bolagsordning ska Bolaget utse högst två revisorer eller ett registrerat revisionsbolag. Bolagets revisor är Ernst & Young AB med auktoriserade revisorn Andreas Mast som huvudansvarig revisor. Bolagets revisor presenteras närmare i avsnittet

"Styrelse, ledning och revisor – Revisorer".

92 13. AKTIEN, AKTIEKAPITAL OCH ÄGARFÖRHÅLLANDEN

ALLMÄNT

Enligt Bolagets bolagsordning ska Bolagets aktiekapital vara lägst 7 211 541 kronor och högst 28 846 164 kronor och att antal aktier ska vara lägst 14 423 083 st. och högst 57 692 332 st. Extra bolagstämma i Bolaget den 29 januari 2021 beslutade om ändring av Bolagets bolagsordning innebärande att Bolagets aktiekapital vara lägst 53 750 000 kronor och högst 215 000 000 kronor och att antal aktier ska vara lägst 430 000 000 st. och 1 720 000 000 st. för att kunna genomföra Emissionerna. Bolaget ämnar registrera nämnda bolagsordningsändring samtidigt som Emissionerna registreras, vilket förväntas ske den 24 mars 2021. Per datumet för detta Prospekt uppgår Bolagets aktiekapital till 16 200 844,50 kronor uppdelat på 32 401 689 aktier. Vid ingången av 2020 uppgick antalet aktier i Bolaget till 27 001 409 och vid utgången av 2020 till 32 401 689 aktier. Den extra bolagsstämman den 29 januari 2021 beslutade vidare om en minskning av aktiekapitalet utan indragning av aktier för avsättning till fritt eget kapital innebärande att Bolagets aktiekapital efter registrering av beslutet kommer uppgå till 4 050 211,125 kronor. Minskningen av aktiekapitalet förväntas registreras den 24 mars 2021. Registreringen av minskningen av Bolagets aktiekapital kommer innebära att kvotvärdet för Bolagets aktier kommer uppgå till 0,125 kronor, istället för nuvarande 0,5 kronor. Alla aktier är av samma slag och är fullt inbetalda. Aktierna är denominerade i SEK. Rättigheterna förenade med Bolagets aktier, inklusive de som följer av bolagsordningen, kan endast ändras enligt de förfaranden som anges i aktiebolagslagen (2005:551). Aktierna i Bolaget har emitterats i enlighet med svensk rätt. Sedan år 2018 är Bolagets aktier upptagna till handel på Nasdaq Stockholm med kortnamnet (ticker) MOMENT och ISIN:

SE0000680902. Efter att Bolagsverket registrerat de Nya Aktierna kommer även dessa att handlas på Nasdaq Stockholm. Per den 31 december 2020 fanns cirka 4 800 aktieägare i Bolaget.

Bolagets bolagsordning innehåller ett avstämningsförbehåll och Bolagets aktier är anslutna hos Euroclear Sweden, vilket innebär att Euroclear Sweden administrerar Bolagets aktiebok och registrerar ägarna till aktierna. Alla aktier äger lika rätt att ta del av Bolagets vinst och lika andel av ett eventuellt överskott i händelse av likvidation.

Aktierna i Bolaget är inte föremål för erbjudande som lämnats till följd av budplikt, inlösenrätt eller lösningsskyldighet. Det har inte förekommit några offentliga uppköpserbjudanden avseende Bolagets aktier.

VISSA RÄTTIGHETER FÖRENADE MED AKTIERNA