• No results found

Finansiella risker och finanspolicies

In document Årsredovisning 2008/2009 (Page 44-47)

Koncernen är genom sin verksamhet exponerad för olika slag av finansiella risker. Med finansiella risker avses fluktuationer i företagets resultat och kassaflöde till följd av förändringar i valutakurser, räntenivåer, likviditets- och kreditrisker.

Hanteringen av koncernens finansiella risker sker i MQ Retail AB:s ekonomiavdelning vars uppgift är att identifie-ra och i största möjliga utsträckning minimeidentifie-ra dessa riskers resultatpåverkan. All finansiell risk ska identifie-rapporteidentifie-ras och analyseras av MQ Retail AB:s ekonomiavdelning. Detta ska ske enligt koncernens gällande rutiner, vilka verkar för att begränsa koncernens finansiella risker.

Likviditetsrisker

Likviditetsrisk är risken för att koncernen inte ska kunna infria sina betalningsförpliktelser vid förfallopunkten utan att kostnaden för att erhålla betalningsmedel ökar avsevärt. Enligt koncernens gällande rutiner är likviditetshan-teringen centraliserad till MQ Retail AB’s ekonomiavdelning för att därigenom optimera utnyttjandet av likvida medel och minimera finansieringsbehovet. För att minimera likviditetsrisken görs varje dag en likviditetsuppfölj-ning av koncernens samtliga likvida konton. Veckovis görs en likviditetsprognos för de kommande fyra veckorna.

För villkor och återbetalningstider på räntebärande skulder samt löptidsanalys av leasing se not 17 och 25.

Marknadsrisk

Marknadsrisk är att risken för att verkligt värde på eller framtida kassaflöden från ett finansiellt instrument varie-rar på grund av förändringar i marknadspriser. Enligt IFRS indelas marknadsrisker i tre slag valutarisk, ränterisk och andra prisrisker. De marknadsrisker som i första hand påverkar koncernen utgörs av valutarisker och ränte-risker. Koncernens målsättning är att identifiera, hantera och minimera marknadsriskerna, detta görs av MQ Re-tail AB:s ekonomiavdelning enligt gällande rutiner.

Ränterisker

Ränterisk är risken att värdet på finansiella instrument varierar på grund av förändringar i marknadsräntor. Rän-terisk kan leda till förändring i verkliga värden, förändringar i kassaflöden samt fluktuation i koncernens resultat.

Koncernen är utsatt för ränterisker till följd av låneskulder. Hanteringen av ränterisken är centraliserad till kon-cernens ekonomiavdelning, vilken ansvarar för identifiering och hantering av ränterisker. Hantering av ränte-risken sker på en del av lånen med rörlig ränta via ränteswappar.

Per den 31 augusti 2009 hade företaget ränteswapar med tilhörande Caps and Floors med ett nominellt värde på 318 750 tkr (318 750 tkr). Swapparna och Caps and Floors verkliga värde uppgick netto per den 31 augusti 2009 till –1 652 tkr (2 627 tkr).

Per balansdagen hade koncernen följande ränteprofil på sina finansiella instrument:

Nedan redovisas av företaget använda valutaoptioner och ränteswappar fördelade på valuta och år (i tusental av respektive valuta).

Koncernen

Valutaoptioner och ränteswappar 2009/2010 2010/2011

Skuld

EUR -9 250 -

USD -945 -

SEK -1 652 -

Av beloppen i tabellen ovan klassificeras 10 195 tkr enligt säkringsredovisning och resterande 1 652 tkr värderas till verkligt värde över resultaträkningen.

Känslighetsanalys

Ränteexponeringen på lånen till HSH Nordbank i moderbolaget är skyddad med en ränteswap samt Caps and Floors. Kombinationen av instrumenten medför att MQ maximalt betalar en ränta på 4,50% - när 6 månaders Stibor räntan är större än 4,09% och minst 2,65% när 6 månaders Stibor räntan är mindre än 2,40%. Om max-ränta skulle falla in så medför det en räntekostnad uppgående till 22 073 tsek och om minimum max-räntan skulle inträffa så medför den en räntekostnad uppgående till 12 998 tsek. Ränteswappen med caps and floors löper ut under september 2009 varefter positionen inte kommer skyddas.

Valutarisk

Valutarisk innebär risken att verkliga värden och kassaflöden avseende finansiella instrument kan fluktuera när värdet på främmande valutor förändras. Då viss del av koncernens inköp görs i utländsk valuta, USD och EUR, samt att all försäljning sker i svensk valuta är koncernen exponerad för valutarisker.

Dessa valutarisker består till största delen av risk för fluktuationer i värdet av finansiella instrument och värdet av leverantörsskulder, så kallad transaktionsexponering. Därav görs valutasäkring i USD och EUR enligt koncer-nens gällande rutiner. Av orderlagd volym säkras 80 %. Valutaflödet 0-6 månader säkras i det närmaste till 80

%. Valutaflödet 6-12 månader säkras efter 6 månader. Valutasäkring sker inte längre fram i tiden än 12 måna-der. Valutahandlaren har befogenhet att använda följande instrument för att hantera valutarisker; Spot-affärer, valutaterminer och valutaswappar.

I koncernens resultaträkning ingår valutakursdifferenser med -12 914 tkr (1 076 tkr) i rörelseresultatet och med -9 362 tkr (-610 tkr) i finansnettot.

Transaktionsexponering

Koncernens transaktionsexponering har avseende 2009 fördelat sig på följande valutor:

Koncernen

tEUR tUSD

Försäljning - -

Inköp 7 410 33 355

Koncernen

Valuta 2009-08-31 2008-08-31

tUSD 692 169

tEUR 14 192 13 876

Känslighetsanalys

En 5 % förstärkning av den svenska kronan gentemot EUR och 10 % förstärkning av den svenska kronan gent-emot USD per 31 augusti 2009 skulle innebära en förändring av resultatet med 32 434 tkr (30 052 tkr). Känslig-hetsanalysen grundar sig på att alla andra faktorer (t ex räntan) förblir oförändrade. Samma förutsättningar till-lämpades för 2008-08-31.

Kreditrisk

Kreditrisk i finansiella transaktioner

MQ placerar likvida medel enbart i likvida medel med låg kreditrisk.

Kreditrisker i kundfordringar

Koncernens försäljning avser i allt väsentligt kontantförsäljning till kund. Därmed är kreditrisken i kundfordringar begränsad. För åldersanalys av kundfordringar se not 13.

Kapitalstruktur

Bolaget har ett starkt kassaflöde bland annat beroende på det positiva resultatet samt att rörelsekapitalet i stort är positivt de senaste åren. Detta medför att bolagets expansion inte har krävt ytterligare rörelsekapital.

Bolagets finansiering består till en betydande del av lånat kapital. Långfristig finansiering styrs till stor del av ägarna som anser att expansionen skall ske inom nuvarande finansiering. Riktlinjerna är oförändrade jämfört med föregående räkenskapsår.

Bankavtal

Bolagets långfristiga finansiering är främst knuten till HSH Nordbank och Swedbank. Lånelöftet från bankerna är knutet till finansiella nyckeltal som om de inte uppnås ger banken rätt att kunna avsluta eller omedelbart omförhandla låneavtalet. Under räkenskapsåret uppfylldes inte de finansiella nyckel-talen varför banken aviserade att de krävde att huvudägaren skulle låna ut ytterligare 7 MEUR till MQ Holding AB samt att MQ Retail AB skall utfärda ytterligare företagsinteckningar om 100 MSEK. Ett tilläggsavtal till det befintliga låneavtalet signerades av styrelsen den 13 oktober 2009 varefter lånet och säkerheterna verkställdes. I tilläggsavtalet ingår även nya finansiella nyckeltal som ligger till grund för en eventuell uppsägning av låneavtalet från bankens sida. Under 2009/2010 har bolaget uppfyllt målen. Enligt IAS 1 skall ett lån enligt ovan redovisas som kortfristig skuld om de kopplade finansiella nyckeltalen bryts och att skulden blir betalbar. I detta fall har inte lånet sagts upp varför skulden aldrig har blivit föremål för betalning. Skulden redovisas därför som långfristig.

Leasingavtal där företaget är leasetagare

Icke uppsägningsbara leasingbetalningar uppgår till:

Koncernen

Tkr 2009-08-31 2008-08-31

Inom ett år 7 346 7 320

Mellan ett år och fem år 25 515 27 632

32 861 34 932

Koncernen hyr olika slag av tillgångar, såsom fordon och butiksrelaterade produkter. Dessutom finns hyresavtal för butikslokaler och kontor.

In document Årsredovisning 2008/2009 (Page 44-47)

Related documents