• No results found

m fl – Begäran om planbesked

In document (AU § 267) KS 2016-15 (Page 46-61)

Hjortsbergs centrum – Begäran om planbesked

Relingen 6 m fl – Begäran om planbesked

(AU § 274) KS 2016-212

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

1 Ge samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att inleda ett planarbete för Relingen 6 och 7 samt delar av Västra Gärdet 2:1.

2 Planarbetet ska tidsmässigt inordnas i den prioriteringsordning för planarbeten som regelbundet upprättas och godkänns av kommunstyrelsen.

3 Planarbetet ska föregås av tecknande av avtal rörande plankostnader mm samt även tecknande av s k ramavtal.

Beslutsunderlag

Beslutsförslag från samhällsbyggnadsavdelningen, 2016-09-01 Tjänsteskrivelse från samhällsbyggnadsavdelningen, 2016-09-07

Orienteringskartor samt utdrag ur gällande detaljplan, laga kraft 1967-08-31 Sammanfattning av ärendet

En begäran om att kommunen genomför en ändring av gällande detaljplan (begäran om planbesked), med en möjlighet att se över framtida möjliga utvecklingsmöjligheter för Relingen 6 och 7 har inkommit från fastighetsägaren FaBo. Man önskar också ta med delar av kommunens fastighet Västra Gärdet 2:1.

Bakgrund

Syftet med en ny detaljplan är att pröva möjligheten att uppföra flerbostadshus i 2-5 våningar. Vidare utredning får utvisa om befintliga hus inom fastigheterna rivs eller renoveras och eventuellt påbyggs

Det tänkta planområdet ligger i den södra delen av Västra Gärdet med gräns mot Sanddynevägen och därmed precis norr om verksamhetsområdet i Norra Hamnen samt Lövstaviken. Området ligger också i närhet av skola, förskola, vårdcentral, kommande livsmedelshandel med mera. Inom den södra delen ligger ett grönsläpp med en större grusparkering. På grusparkeringen finns en återvinningsstation. Mellan grusparkeringen och Sanddynevägen finns även gång- och cykelväg. På Sanddynevägen går kollektivtrafik med låg turtäthet från busstationen till Smedjeholm.

47 (61) Området regleras av detaljplan lagakraftvunnen 1967-08-31 och denna anger

”bostadsändamål, sammanbyggda hus” i två våningar. Inom Relingen 6 och 7 är stora delar av markområdena markerade som ”mark som icke får bebyggas”. I de södra delarna, det som är Västra Gärdet 2:1, är området markerat som ”park eller plantering”.

Västra Gärdet är idag ett bristområde vad det gäller grönytor och grönområden

(Falkenbergs Grönstrukturstrategier, Falkenbergs Kommun, 2015). I beredningen av detta ärende har synpunkter inhämtats från kultur- och fritidsförvaltningen, miljö- och

hälsoskyddskontoret, barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen, Feab, VIVAB, FNAB samt ledningsgruppen inom samhällsbyggnadsavdelningen.

Ekonomi

Kostnaden för planarbetet bör regleras via avtal med fastighetsägaren till Relingen 6 och 7.

Delar av kommunens fastighet Västra Gärdet 2:1 föreslås ingå i planarbetet varför en fördelning av plankostnaderna för detta arbete bör sökas.

Övervägande

Planarbetet är i linje med kommunens övergripande utvecklingsmål 2 ”Fler bostäder och attraktiva boendemiljöer i hela kommunen med god kommunal service i livets alla skeden”

och med kommunens översiktsplan. Flertalet av bostäderna inom Falkenbergs stad utanför själva centrum utgörs av villabebyggelse eller lägre flerbostadshus med låg tillgänglighet.

I enlighet med Strategi 1 (Planera för en hållbar samhällsutveckling) och 3 (Förstärk Falkenbergs stad) i ÖP 2.0 så har på senare år därför en medveten satsning på högre exploateringsgrad genomförts. Området har möjligheter att utgöra ett så kallat

förtätningsområde där vissa kvaliteter kan behållas samtidigt som nya bostäder tillskapas.

Vissa tveksamheter finns dock vad det gäller närhet till befintligt planlagt

verksamhetsområde och de nackdelar detta kan innebära. Dessutom är närheten till Sanddynevägen ett problem, då klagomål på trafikbuller har förekommit under många år från Västra Gärdet. Förutom detta är det också tveksamt att ta juridiskt planlagd grönmark i anspråk till annan användning.I samband med pågående förskole- och skolplanering har utveckling inom staden generellt diskuterats. Med pågående utredningsarbete inom förskola och skola så torde eventuella kapacitetsproblem kunna lösas

parallellt med planarbetet och eventuellt byggande av bostäder men det kräver investeringar.

Samhällsbyggnadsavdelningens planenhet föreslår dock att ett planarbete inleds i syfte att pröva bostadsbebyggelse. I planarbetet bör belysas:

- Buller och risker med närhet till verksamhetsområde och väg samt framtida

utvecklingsmöjligheter för verksamhetsområdet med ytterligare bostäder i närheten.

- Eventuell skuggpåverkan, parkeringsfrågan samt eventuellt nytt läge för en återvinningsstation

- Om planarbetet leder till ianspråktagande av den i detaljplan juridiskt beslutade grönmarken, så bör planarbetet omfatta kompensation eller eventuell

kvalitetshöjning på angränsande grönmark enligt beslutade riktlinjer i

grönstrukturplanen.

48 (61)

Sloalyckan 1 m fl – Begäran om planbesked.

(AU § 275) KS 2016-198

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

1 Ge samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att inleda ett planarbete för Sloalyckan1 och 2, Stöveln 1 och 2 samt Östra gärdet 1:13 och delar av Östra gärdet 1:38.

2 Planarbetet ska tidsmässigt inordnas i den prioriteringsordning för planarbeten som regelbundet upprättas och godkänns av kommunstyrelsen.

3 Planarbetet ska föregås av tecknande av avtal rörande plankostnader mm samt även tecknande av s k ramavtal.

Beslutsunderlag

Beslutsförslag från samhällsbyggnadsavdelningen, 2016-09-01 Tjänsteskrivelse från samhällsbyggnadsavdelningen, 2016-09-07

Orienteringskartor samt utdrag ur gällande detaljplaner, laga kraft 1965-02-19 och 1971-04-06.

Sammanfattning av ärendet

En begäran om att kommunen genomför en ändring av gällande detaljplaner (begäran om planbesked), med en möjlighet att se över framtida möjliga utvecklingsmöjligheter för området, har inkommit från fastighetsägaren FaBo.

Bakgrund

Kv Sloalyckan och kv Stöveln ligger inom de västra delarna av Östra Gärdet med närhet till centrum, järnvägsstationen men även till livsmedelshandel, vårdcentral, förskola och annan service. Området ligger också nära till kollektivtrafikstråk. Fastigheterna är bebyggda med bostadshus under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. När kv Sloalyckan bebyggdes var ljus och luft viktiga parametrar varför gårdsmiljöerna är generöst tilltagna och husen är placerade med ett större avstånd, än idag brukligt, från omgivande gator. Inom Sloalyckan finns också stora gräsytor och grönytor. Husen inom båda kvarteren står inför ett omfattande renoveringsbehov.

Båda kvarteren angör Utmarksvägen på sin västra sida och på den östra sidan finns ett långsmalt grönområde i form av Gruebäcken med omgivande lövskog och gräsmattor. Här finns även ett gång- och cykelstråk, en aktivitetsplan, en pulkabacke med mera.

49 (61) Gruebäcksområdet med cykelväg avgränsar och förenar fastigheterna med kv Vindilen och villabebyggelsen längsmed Dalavägen och Tröingevägen. Trafikrörelser från området torde i stor utsträckning hamna på Varbergsvägen. Kvarteren regleras av detaljplaner lagakraftvunna 1965-02-19 och 1971-04-06 och dessa anger ”bostadsändamål”. Öster om kv Stöveln finns kommunens fastighet Östra Gärdet 1:13 samt att grönområdet i kvarteren ingår i kommunens Östra Gärdet 1:38.

I beredningen av detta ärende har synpunkter inhämtats från kultur- och

fritidsförvaltningen, Miljö- och hälsoskyddskontoret, Barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen, Feab, VIVAB, FNAB samt ledningsgruppen inom

samhällsbyggnadsavdelningen, se tjänsteskrivelsen för inkomna synpunkter.

Ekonomi

Kostnaden för planarbetet bör regleras via avtal med fastighetsägaren till Sloalyckan 1 & 2 och Stöveln 1 & 2. Då dessa lämpligen ingår i detaljplan med kommunens fastigheter Östra Gärdet 1:13, del av Östra Gärdet 1:38 bör en fördelning av plankostnaderna för detta sökas.

Övervägande

Planarbetet är helt i linje med kommunens övergripande utvecklingsmål 2 ”Fler bostäder och attraktiva boendemiljöer i hela kommunen med god kommunal service i livets alla skeden” och med kommunens översiktsplan. Flertalet av bostäderna inom Falkenbergs stad utanför själva centrum utgörs av villabebyggelse eller lägre flerbostadshus med låg

tillgänglighet. I enlighet med Strategi 1 (Planera för en hållbar samhällsutveckling) och 3 (Förstärk Falkenbergs stad) i ÖP 2.0, så har på senare år därför en medveten satsning på högre exploateringsgrad genomförts. De båda kvarteren har goda möjligheter att utgöra så kallade förtätningsområden där vissa kvaliteter kan behållas samtidigt som nya bostäder tillskapas i ett strategiskt läge.

I samband med pågående förskole- och skolplanering har utveckling inom staden generellt diskuterats. Med pågående utredningsarbete inom förskola och skola så torde eventuella kapacitetsproblem kunna lösas parallellt med planarbetet och eventuellt byggande av bostäder men det kräver investeringar.

Samhällsbyggnadsavdelningens planenhet föreslår att ett planarbete inleds i syfte att pröva bostadsbebyggelse.

- Vidare diskussioner bör föras med FaBo angående omfattning och storlek på bebyggelse så att även grönmark för god utemiljö för de boende samt

parkeringsfrågan löses inom planen

- En förtätning i områdets påverkan på Varbergsvägen, trafiksäkerhet, parkering m.m. bör belysas i en trafikutredning. Trafikutredning och påverkan på

Varbergsvägen bör även innefatta Serum och Tånga Parkstad

- Planarbetet bör kopplas till de kulturhistoriska värdena samt restaureringen av Gruebäcken och dess näromgivningar

50 (61) - Dagvattenfrågan utredas

51 (61)

§ 295

Detaljplan för Långaveka 3:21 m fl – Planavtal.

(AU § 308) KS 2016-347

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna planavtal för Långaveka 3:21 m fl.

2 Planarbetet ska tas fram enligt Plan och bygglag (2010:900).

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2016-09-26

Förslag till planavtal, godkänt av Västkuststugan AB 2016-09-14 Orienteringskarta

Sammanfattning av ärendet

Kommunstyrelsen gav 2007-06-12 § 202 samhällsbyggnadsavdelningen planuppdrag inom del av fastigheten Långaveka 3:17. Området/fastigheten som ligger i östra utkanten av Glommen är utpekat som utbyggnadsområde för bostäder i delöversiktsplanen för Norra kusten har sedan planbeskedet bytt ägare och namn till Långaveka 3:21. De nya ägarna Västkuststugan AB önskar nu starta upp arbetet med detaljplanen och upprättat förslag till planavtal har godkänts av exploatören.

Då planuppdraget gavs av kommunstyrelsen 2007 skall planarbetet rent formellt föras enligt den gamla Plan- och bygglagen från 1987 varpå ett förnyat beslut krävs för att kunna arbeta enligt gällande lagstiftning.

Ekonomi

Planavtalet påverkar inte nämndens ekonomi då Västkuststugan AB står för 100 % av plankostnaderna.

Övervägande

Samhällsbyggnadsavdelningen föreslår att planavtal för Långaveka 3:21 m fl. godkänns och att planarbetet skall drivas enligt gällande Plan- och bygglag (2010:900).

52 (61)

Detaljplan för Sjövisaren 8 m fl – Ramavtal.

(AU § 309) KS 2016-364

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

1 Godkänna förslag till ramavtal nr 228 med Lantmännen Ek För. inför detaljplaneläggning av fastigheten Sjövisaren 8 m fl.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2016-09-16

Förslag till ramavtal nr 228, 2016-08-22 Sammanfattning av ärendet

Samhällsbyggnadsavdelningen har tagit fram ett förslag till ramavtal med ägaren till fastigheten Sjövisaren 8 (Lantmännen Ek För.). Ramavtalet beskriver översiktligt kostnadsansvaret för åtgärder som krävs för att genomföra kommande detaljplan.

Enligt ramavtalet ger kommunen Lantmännen en optionsrätt på kommunal mark som blir planlagd för kvartersmark och som skall ingå i exploatörens fastighet. Marken är avsedd till parkering för den handelsverksamhet som planeras inom fastigheten Sjövisaren 8.

Markpriset för denna mark är satt till 250 kr/m2. Lantmännen skall dessutom bekosta erforderliga åtgärder inom allmän platsmark (Ny sträckning Kvarngatan, gc-väg, parkmark m.m.). Tillkommande allmän platsmark inom Lantmännens fastighet skall kostnadsfritt överlämnas till kommunen. I övrigt innehåller ramavtalet sedvanliga villkor.

Ramavtalet ska ersättas av ett exploateringsavtal senast vid antagandet av ny detaljplan för Sjövisaren 8 m fl. I exploateringsavtalet preciseras Lantmännens ansvar för genomförandet av detaljplanen. Om inte ramavtalet är ersatt av exploateringsavtal senast 2019-01-01 upphör ramavtalet automatiskt och utan förpliktelser att gälla.

Ekonomi

Om exploateringsprojektet fullföljs kommer del av kommunens mark i området att säljas till Lantmännen som planlagd kvartersmark för parkering, till en köpeskilling om 250 kr/m2. Genomförandet av kommande detaljplan kan även påverka kommunens ekonomi för de förvaltningar som berörs av iordningställande och skötsel av anläggningar (gator, gc-väg m.m.) inom allmän platsmark. Detta kommer att redovisas i samband med att detaljplanen antas och exploateringsavtal tecknas.

53 (61)

§ 297

Motion om undersökning hur elevers betyg påverkas av KF lärares sjukfrånvaro. (AU § 279) KS 2016-252

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Avslå motionen eftersom det inte går att påvisa ett orsakssamband mellan lärares

sjukfrånvaro som enda förklaring till elevers resultat i nationella prov och slutbetyg.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2016-08-26

Motion om att undersöka hur elevers betyg påverkas av lärares frånvaro, 2016-05-31 Sammanfattning av ärendet

Sara-Lena Bjälkö (SD) har inkommit med en motion om hur kommunala

grundskoleelevers resultat i nationella prov och slutbetyg påverkas av sjukfrånvaron bland lärare. Anledningen till motionens uppkomst grundar sig i resultat från diverse mätinstitut som påvisar dåliga skolresultat bland elever. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ska uppdra åt lämplig nämnd att utreda förutsättningarna för att genomföra en

undersökning i motionens anda för att se samband mellan elevers resultat och lärarnas sjukfrånvaro.

Ekonomi

Förslaget påverkar inte kommunens ekonomi.

Övervägande

Kommunstyrelseförvaltningen delar motionärens andemening att samtliga elever i Falkenbergs kommun ska ges bra förutsättningar att lyckas med studierna. Kommunens skolor arbetar ständigt med ett utvecklande kvalitetsarbete för att säkerställa alla elevers rätt till utbildning och måluppfyllelse. Det finns mycket forskning och olika uppfattningar kring åtgärder för goda studieresultat och orsakssamband bakom resultaten, men klart står att det inte enbart är enskilda parametrar som förklarar elevers måluppfyllelsegrad.

En lärarkår med hög sjukfrånvaro kan påverka resultat i nationella prov och följaktligen slutbetyg för berörda elever då det finns en logik i att elevers kunskapsutveckling påverkas negativt vid brist på kontinuitet och instabila lärarrelationer. Det ska dock inte tas för givet att en god arbetsmiljö och låg sjukfrånvaro per automatik leder till bra studieresultat då det finns flertalet variabler i varje särskild kontext som påverkar elevers utveckling och

lärande. Därmed förenklas problemen beträffande resultaten i svensk skola vid att endast

54 (61) gäller samtliga betygssättande årskurser (åk 6-9). Dock föreligger ingen anmärkningsvärt hög sjukfrånvaro bland personal anställda inom barn- och utbildningsförvaltningen, och i synnerhet inte i anslutning till nationella prov och betygsättning, vilket motionären pekar på som ett möjligt samband till nivån av måluppfyllelse.

Kommunstyrelseförvaltningen har undersökt frånvaron bland grundskolans lärare för åren 2015 och 2016, vilket visar att sjukfrånvaron är lägre under perioderna för nationella prov och under betygsättningen än under hela läsåret i övrigt. Av den informationen drar kommunstyrelseförvaltningen slutsatsen att sjukfrånvaron inte kan svara för sämre

skolresultat, utan att det finns flera olika orsakssamband på såväl strukturell som lokal nivå som på mer adekvat sätt kan härledas till nedåtgående skolresultat.

Kommunstyrelseförvaltningen konstaterar att motionärens förslag att utreda

förutsättningarna för att undersöka sjukfrånvarons påverkan av resultat vid varje enskild skolenhet i Falkenbergs kommun inte är aktuell. Därmed bör motionen avslås.

Yrkanden

Mari-Louise Wernersson (C) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Per Svensson (S) instämmer i Mari-Louise Wernerssons (C) yrkande.

Anders Jansson (SD) yrkar bifall till motionen.

Propositionsordning

Ordföranden ställer först proposition på Mari-Louise Wernerssons (C) yrkande mot Anders Janssons (SD) yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med

arbetsutskottets förslag.

Reservation

Anders Jansson (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för motionen.

55 (61)

§ 298

Motion om utbyggd fjärrvärme för hållbar tillväxt. KF (AU § 280) KS 2016-139

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

1 Konstatera att Falkenberg Energi AB redan idag arbetar aktivt för konkurrensmässiga priser och leveranser, samt utreder behov och förutsättningar för att bygga ut

fjärrvärmekapaciteten utifrån beräknad efterfrågan på längre sikt.

2 Därmed anse motionen behandlad.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2016-09-01

Motion om utbyggd fjärrvärme för hållbar tillväxt, 2016-03-24 Falkenberg Energi AB, Tjänsteskrivelse, 2016-06-09

Falkenbergs Stadshus AB, 2016-03-11, § 20 Sammanfattning av ärendet

Anders Emanuelsson (S) och Per Svensson (S) har inkommit med en motion om att Falkenbergs Energi AB, FEAB, ska bygga ut fjärrvärmekapaciteten på ett affärsmässigt sätt utifrån den långsiktiga efterfrågan från verksamheter och bostäder i Falkenbergs kommun. Motionärerna föreslår också att FEAB ska arbeta för att fjärrvärmen är

konkurrenskraftig vad gäller pris och leveranssäkerhet jämfört med andra energialternativ.

Motionärerna anser att fjärrvärme är en effektiv produktion som är mer skonsam för miljön än andra energikällor, vilket resulterar i ekonomiska och klimatmässiga fördelar.

Motionens relevans motiveras bland annat i regeringens signaler om en möjlig ökning av koldioxidskatt, vilket borde leda till att fossilfria energislag som fjärrvärme ökar i

omfattning som en reaktion efter en eventuell beskattning.

FEAB förmedlar i sitt yttrande en positiv hållning till motionens förslag om utbyggnation av fjärrvärmekapaciteten i Falkenbergs centralort. Falkenbergs Stadshus AB fattade 2016-03-11 beslut om att öka produktionskapaciteten, vilket möjliggör en ökning av befintligt kundunderlag med cirka 20 %. Utbyggnation därutöver erfordrar beslut för nyinvesteringar. FEAB förmedlar också att fjärrvärmen är leveranssäker och

konkurrensmässig, bland annat mot bakgrund av den prissänkning som genomfördes under 2016.

56 (61) Övervägande

Kommunstyrelseförvaltningen delar motionärernas beskrivning av fjärrvärme som en effektiv och miljövänlig energikälla, och instämmer vidare i FEAB:s uppfattning av relevansen i att öka kapaciteten av fjärrvärme i Falkenberg. För att vara attraktiv på marknaden vid en förändring av den nationella klimatpolitiken, samt möta kundernas medvetenhet och önskemål om förnyelsebara energikällor, anser

kommunstyrelseförvaltningen att det är proaktivt att undersöka efterfrågan och kartlägga förutsättningarna för en utbyggd fjärrvärmekapacitet i motionens anda.

Kommunstyrelseförvaltningen konstaterar, efter dialog med FEAB, att bolaget följer utvecklingen på löpande basis vad beträffar fjärrvärmens utbyggnad och kapacitet.

Dessutom arbetar FEAB aktivt för att vara konkurrenskraftig på marknaden i form av prissänkningar 2016 och plan för ytterligare sänkningar kommande år, samt ökad leveranssäkerhet av fjärrvärme i Falkenbergs centralort och närvärme i Ullared och Vessigebro.

Sedan en tid finns beslut om ökning av produktionskapaciteten av fjärrvärme som möjliggör en kundökning upp till 20 % från nuvarande nivå. Ett förberedande arbete för ytterligare nyinvesteringar pågår. Ur ett långsiktigt perspektiv, vilket motionärerna framhåller ska vara gällande för fjärrvärmeutbyggnaden, kan det således bli aktuellt med ytterligare produktionsökning för nybyggnation och förtätning.

FEAB arbetar proaktivt med löpande bevakningar av hur efterfrågan ser ut beträffande kommande fjärrvärmebehov, samt förutsättningarna för att utveckla befintlig verksamhet.

En kartläggning i tidigt skede möjliggör för FEAB att förutse kommande investeringars storlek, infallande och aktualitet. FEAB arbetar således redan idag för att möjliggöra för fjärrvärmeutbyggnad och konkurrensmässiga åtgärder som prissänkningar och ökad leveranssäkerhet därtill. Därmed anser kommunstyrelseförvaltningen att FEAB har ett pågående arbete i motionens anda och att motionen följaktligen ska anses behandlad.

57 (61)

§ 299

Motion om förskola på kvällar och helger även i inlandet. KF (AU § 297) KS 2016-140

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Meddela motionären att barn- och utbildningsnämnden godkänt en utredning

beträffande behovet av förskola på obekväm arbetstid i inlandet och även beslutat att utöka öppethållandet på en förskola i Ullaredsområdet.

2 Därmed anse motionen behandlad.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2016-09-16

Motion om förskola på kvällar och helger även i inlandet, 2016-03-24 Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-24, § 96

Barn- och utbildningsnämnden 2016-06-22, § 82

Barn- och utbildningsförvaltningens tjänsteskrivelse, Utredning förskola/fritidshem med flexibla öppettider i Ullared, 2016-06-14

Sammanfattning av ärendet

Per Svensson (S) har inkommit med en motion om att barn- och utbildningsnämnden ska ges i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att någon förskola i inlandet ska erbjuda öppethållande på kvällar och helger. Motionären skriver att det idag finns ett hög

efterfrågan av förskolors öppethållande på obekväma arbetstider då det i Falkenbergs kommuns inland finns många arbetsgivare med öppettider på kvällar och helger. För tillfället erbjuder kommunen endast förskola på obekväm arbetstid i Falkenbergs centralort, vilket leder till långa avstånd för många föräldrar.

Barn- och utbildningsnämnden förmedlar i sitt yttrande att nämndens presidium under våren initierade en liknande fråga som motionären lyfter. Barn- och

utbildningsförvaltningen har därefter presenterat en utredning som belyser behov av samt förutsättningar för förskola med flexibla öppettider i Ullaredsområdet. Utredningen påvisar att det ej föreligger behov av ett mer flexibelt öppethållande än vad som erbjuds på dagtid, varken vad gäller förskola eller fritids. Vidare visar utredningen att en klar majoritet av de barn som är inskrivna på nattöppen förskola i Falkenberg också är folkbokförda i

centralorten – inga inskrivna barn är folkbokförda i Ullared med omnejd.

58 (61) öppethållandet innebär att förskolan är tillgänglig fram till och med klockan 21 på

vardagar.

Ekonomi

Barn- och utbildningsnämndens ekonomi påverkas vid utökat öppethållande av en förskola i inlandet på helger. Att anse motionen behandlad påverkar inte kommunens ekonomi.

Övervägande

Kommunstyrelseförvaltningen delar motionärens bild av att förskola med öppethållande på obekväma arbetstider är attraktivt för föräldrar boende i kommunen som arbetar på kvällar,

Kommunstyrelseförvaltningen delar motionärens bild av att förskola med öppethållande på obekväma arbetstider är attraktivt för föräldrar boende i kommunen som arbetar på kvällar,

In document (AU § 267) KS 2016-15 (Page 46-61)

Related documents